Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies més destacades del 22 de juny de 2023 | El PSC obra les negociacions a ERC i els comuns per la Diputació de Barcelona

  • El Govern amplia a 140 els municipis considerats com a tensionats i on es podrà limitar el preu del lloguer
  • Vall d'Hebron crea una consulta oncològica per tractar de forma específica els tumors propis dels adolescents i joves adults
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Salvador Illa encapçala la reunió del Govern Alternatiu - Avui noticies Catalunya
Salvador Illa encapçala la reunió del Govern Alternatiu

L'actualitat d'aquest dijous passa per la identificació per part del Govern dels 140 municipis com a zones tensionades pel que fa al preu de l'habitatge i on caldrà limitar el preu de lloguer.

El departament d'Interior posa en marxa un operatiu especial per la revetlla de Sant Joan. Més de 5.000 efectius, entre bombers, Mossos i personal del 112 vetllaran per evitar incidents.

Dia d'alegria pels alumnes que avui comencen les vacances. I a les escoles s'han acomiadat amb activitats festives del final de curs.

La vigília de Sant Joan s'està convertint en el tret de sortida de les rebaixes d'estiu. Les principals marques de roba ja pengen els cartells de descomptes.

L'Hospital de la Vall d'Hebron presenta la nova sala de pediatria oncològica, la més gran de Catalunya. Es tracta de la primera unitat d'aquestes característiques a Espanya que té com objectiu oferir-los un diagnòstic i tractament adequats a les seves necessitats.

Resum notícies a Catalunya: 22 de juny de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:01

    Setze dotacions de Bombers i un helicòpter treballen en un incendi de matolls a Sant Boi de Llobregat

     

    Setze dotacions dels Bombers i un helicòpter treballen aquest dijous a la tarda en un incendi de matolls a prop del Grup Ciutat Cooperativa de Sant Boi de Llobregat. El cos d'emergències ha explicat que a l'arribada dels efectius, cap a dos quarts de set de la tarda, el foc estava totalment desenvolupat, per bé que l'evolució era favorable. Una hora més tard s'havia aconseguit frenar-ne l'evolució. La dificultat del foc és que està situat en una zona que combina terreny forestal, urbà i xarxa viària, però el pronòstic dels Bombers no preveu complicacions de la situació.

  • 19:00

    S'entrega la Bandera Blava a 96 platges i 24 ports del litoral català

     

    La consellera de Territori, Ester Capella, i el d'Acció Climàtica, David Mascort, han entregat la Bandera Blava a 96 platges i 24 ports de tot el litoral català en un acte a Torredembarra (Tarragonès). El distintiu el promou la Foundation for Evironmental Education (FEE) i enguany s'han atorgat a dues platges més i a un port més respecte el 2022. Mascort ha recordat que la cura del litoral és una "feina que no s'acaba mai" i que per fer front al canvi climàtic i "ens hem de preparar com a país per seguir vivint en unes condicions dignes". 

  • 17:43

    La pluja inunda el gimnàs i una aula de l'escola Verd de Girona

     

    La pluja intensa d'aquest dijous al migdia a Girona ha provocat que s'inundés part de l'escola Verd de Girona. Es tracta de la planta soterrada que té el centre, on hi ha el gimnàs i una aula. La intensitat de la pluja ha fet que s'aixequés la tapa d'un forat que connecta amb les clavegueres i l'aigua ha inundat part de les instal·lacions. En aquell moment ja no hi quedaven alumnes, però els professors, conserges i tot el personal que hi havia en aquell moment a l'escola han començat a treure l'aigua del recinte. Des del centre apunten que sortosament l'aigua no ha afectat el parquet que tenen en una de les aules.

  • 16:39

    Tornen a detenir l'exentrenador del Club Atletisme de Cambrils per fer tocaments a dues menors d'edat

     

    Els Mossos d'Esquadra han tornat a detenir l'exentrenador i expresident del Club Atletisme Cambrils (Baix Camp) després de noves denúncies d'agressions sexuals a dues persones menors d'edat. El preparador hauria fet, presumptament, tocaments a dues noies. El 29 de novembre de 2022 la policia ja va detenir l'entrenador després de rebre, com a mínim, set denúncies. L'home ha passat a disposició judicial del jutjat d'instrucció 3 de Reus, que l'ha deixat en llibertat amb càrrecs. 

  • 16:16

    El sindicat majoritari en el col·lectiu de circulació, l'SCF, ha convocat aturades de 24 hores a ADIF durant els dies 4,6,11,13,18,20, 25 i 27 de juliol. 

     

    Entre els motius destaquen la falta de personal i la manca de seguretat en la circulació dels trens. El sindicat assegura que evita realitzar les aturades a l'inici i final de mes, així com els caps de setmana, per mirar de reduir la incidència pels usuaris.

  • 15:55

    La Fiscalia de Barcelona denuncia l'ex cap de la direcció general de qualitat ambiental de la Generalitat per presumpte tracte de favor a la cimentera de Montcada. 

     

    Segons la denúncia, la Generalitat ha anat atorgant llicències ambientals a la cimentera d'acord amb un permisos que el Suprem va declarar nuls l'any 2015. L'any 2022 el suprem va demanar el tancament de les instal·lacions, però la cimentera va continuar funcionant. El Ministeri públic li atribueix un delicte contra el medi ambient. 
     

  • 15:33

    L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, presideix el ple municipal després de quedar en llibertat

     

    Carboneill resta a l'espera de ser citada, previsiblement, demà davant del jutjat de Vilanova i la Geltrú que investiga la presumpta trama de corrupció per la qual ahir va ser detinguda. Tant ella com la resta dels 10 arrestats, també en llibertat, i els altres 2 investigats hauran de comparèixer en seu judicial. Recordem que ahir al matí agents de la UDEF van realitzar escorcolls a l'Ajuntament de la localitat i d'altres seus municipals. Uns registres on la policia s'hauria endut documentació sobre les presumptes subvencions irregulars i fraccionaments de contractes a favor de dues entitats socials del municipi.

  • 15:13

    La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària ha engegat diverses accions perquè durant la campanya electoral del 23-J es defensi el pagament d'impostos. 

     

    Sota el lema 'La lletra petita', aquest col·lectiu critica l'oportunisme dels qui defensen les rebaixes fiscals perquè no beneficia als serveis públics, i per això reivindica un model de tributs progressiu. 

  • 14:51

    Joseph Stiglitz recull el Premi Internacional Catalunya

     

    L'economista estatunidenc Joseph Stiglitz, Premi Nobel d'Economia, ha rebut el premi Internacional Catalunya en la seva 35è edició. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat la figura d'Stiglitz per la seva capacitat de traduir l'economia en conceptes senzills i en proposar polítiques econòmiques que beneficiïn la justícia social. 

  • 14:17

    El PSC activa el pla B de les negociacions a la Diputació de Barcelona

     

    El PSC obre la porta a arribar a acords amb ERC o els comuns per la Diputació de Barcelona, tot i que manté les negociacions per reeditar el pacte amb Junts. La prioritat dels socialistes continua sent reeditar el pacte sociovergent a la Diputació de Barcelona. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, reconeix que estan contents amb el darrer mandat, però assegura que han obert les converses per entendre's amb altres grups. Els de Colau neguen estar en negociacions, tot i això, asseguren que aposten per governs progressistes.

  • 14:18

    Tret de sortida a la campanya de rebaixes d'estiu

     

    La vigília de Sant Joan s'està convertint en el tret de sortida de les rebaixes d'estiu. Les principals marques de roba ja pengen els cartells de descomptes, tant a les plataformes en línia com a les botigues físiques.

  • 14:13

    Últim dia de classe del curs escolar 2022 - 2023

     

    Avui dijous 22 de juny és el darrer dia del curs escolar pels alumnes. A les escoles s'han acomiadat amb activitats festives, sobretot els que acaben l'educació primària i passen a l'institut. Ara tenen 2 mesos per a descansar i fer activitats. El nou curs començarà el 4 de setembre, tot i l'oposició dels mestres que demanen un nou calendari escolar. La consellera Anna Simó diu que vol arribar al màxim consens.

  • 13:53

    La memòria judicial als jutjats de Barcelona mostra la situació límit dels jutjats de primera instància

     

    Els jutjats de primera instància de Barcelona han assumit 700 procediments més del límit que marca el CGPJ, sobretot per la litigiositat derivada de l'allau de les clàusules sòl. També preocupa la situació als jutjats de capacitats que avaluen les persones vulnerables o acorden els internaments involuntaris a centres psiquiàtrics. Els jutjats d'execució penal que s'encarreguen de l'execució de les sentències per delictes menors als 5 anys també han rebut el doble d'assumptes que poden assumir. 

  • 13:12

    Collboni nomena l'exregidora d'ERC Maria Buhigas com a arquitecta en cap

     

    El nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha nomenat l'exregidora d'ERC Maria Buhigas com a arquitecta en cap de la ciutat i ha recuperat la figura d'enginyer en cap, que ocuparà Oriol Altisench. Collboni ha anunciat els nous nomenaments després que s'hagi celebrat la primera reunió de la Comissió de Govern. Preguntat pels comuns i de cara a l'estructura més política del govern, que es preveu anunciar la setmana vinent, Collboni ha deixat la porta oberta a integrar membres d'altres partits al cartipàs: "El nostre partit es diu Barcelona".

  • 12:17

    Campuzano i Albiol es reuniran demà per a abordar les necessitats del barri de Sant Roc
     


    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, es reuniran aquest divendres al migdia per a abordar els problemes del barri de Sant Roc. La reunió començarà a les 13.00 hores en la seu del propi departament. "Hem estat treballant entre l'Ajuntament i el nostre departament en els últims mesos per a culminar l'acord" que necessita el barri per a abordar les seves necessitats, va subratllar Campuzano en l'escrit que va fer arribar aquesta setmana a Albiol, en el qual també va assegurar en què confiava que l'alcalde entengués la "prioritat d'aquesta trobada".

  • 11:46

    Mor un nen d'un any atropellat per una furgoneta a Ciutat Vella, a Barcelona

     

    Un nen d’un any ha mort atropellat per una furgoneta al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Els fets van tenir lloc dimecres al vespre, cap a les 20.40 hores. El nen va ser atropellat per la furgoneta a la cantonada del carrer Allada Vermell amb Carders. El nen va resultar greument ferit i va ser traslladat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a un hospital, on ha mort hores després. El conductor de la furgoneta va donar negatiu a les proves d’alcohol i drogues que li va fer la Guàrdia Urbana. Fins al lloc s’hi van desplaçar dotacions de la Unitat d’Investigació i Prevenció de l’Accidentalitat (UIPA) de la policia municipal per investigar les causes del sinistre.

  • 10:30

    Catalunya té 140 municipis amb zones tensades segons la nova llei d'habitatge on s'aplicara el topall als lloguers

     

    Entre aquests l'àrea metropolitana de Barcelona, les altres 3 capitals de província i municipis com Sort o Puigcerdà. L'executiu ja ha començat els tràmits per poder aplicar la norma que implicarà la limitació del preu del lloguer. Afectarà a més de 6,2 milions de persones i un 80% del total de la població catalana. El Diari Oficial de la Generalitat ho ha publicat aquest dijous. La vigència serà de 3 anys i es podrà prorrogar cada any. També ara s'obre un període de 20 dies per presentar a legacions.

  • 10:03

    Els 4.000 empleats d'H&M aniran a una vaga de 24 hores aquest dijous en plena campanya de rebaixes

     

     

    Després de secundar el dimarts de manera massiva una jornada de parades parcials, els treballadors de marca han decidit secundar una vaga de 24 hores aquest dijous convocada per CCOO i UGT, coincidint amb l'inici de les rebaixes d'estiu, per a continuar exigint millores salarials. Els sindicats, que preparen una altra aturada per al pròxim 26 de juny, asseguren que a les negociacions amb la firma de moda no s'han concretat les seves propostes respecte a qüestions com la implantació d'un sistema d'incentius, i la intenció de modificar el complement d'incapacitat temporal.

  • 09:47

    El mercat hipotecari ja nota els efectes de les pujades dels tipus d'interès. 

     

    La signatura d'hipoteques s'ha desplomat un 18,3% el mes d'abril i ha superat per poc les 27.000 operacions. És la caiguda més gran en dos anys i mig. Més gran encara és la davallada a Catalunya, d'un 27%. L'interès mitjà d'aquests préstecs s'ha encarit 1,3 punts en un any i ja supera el 3%. El tipus fix perd quota i ara representa el 60% del total d'hipoteques, per un 40% el variable. 

  • 09:10

    Joaquim Nadal adverteix del risc que la nova llei d'universitats es "poleixi" la filologia catalana

     

     

    El conseller de Recerca i Universitats defensa que la nova llei d'universitats és "millor" i "ordena en part el sistema universitari", però tem que en el desplegament reglamentari algú tingui la intenció "d'anar tancant les escletxes que la llei d'universitats obra": "No facis un decret que es poleix la filologia catalana", ha dit. Admet que l'escola privada infla les notes de batxillerat, però "en menor proporció" que a Espanya. Sosté que el decret de preus "satisfà algunes expectatives, i encara no en satisfà unes altres". I admet que hi pot haver més casos d'abusos a les universitats, però espera que els casos d'abusos a les universitats no taquin la seva reputació "generalització excessiva".

  • 9:00

    Joaquim Nadal: "A Barcelona va guanyar el més votat, és la llei"

     

    El conseller de Recerca i Universitat no entén per què Ada Colau ha facilitat la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, i hauria trobat més "coherent" fer un pacte de govern de les esquerres, on es "podria" incorporar ERC. "A Barcelona va guanyar el més votat, és la llei", ha advertit Nadal. "No es pot qüestionar res, a no ser que canviem la llei i fem un sistema de segona volta", ha dit sobre la legitimitat de l'alcalde.

     

    El titular d'Universitats també demana que l'independentisme reflexioni sobre si "la suma de l'espai independentista és una suma estratègica que hagi de comptar". "No em diu res que el govern de Girona serveixi només per acreditar-lo com l'únic govern independentista de capital de província", afegeix en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga.

  • 08:16

    Estiu rècord per les agències de viatges

     

    Les agències de viatge esperen un estiu rècord: 15% més de reserves respecte a 2022 i se superaran els nivells de 2019. La inflació no fa que la gent no viatgi, a la inversa: es prioritza més que res el fet de poder desconnectar uns dies. Sí que és evident encariment dels bitllets i dels hotels. Marxarem cap a Pròxim Orient, Llatinoamèrica, Àsia i costes d'Espanya. Vindran sobretot europeus (francesos i alemanys) i falta que tornin els japonesos. Albània i Bulgària, les perles per visitar ara.

  • 08:14

    Raquel Sánchez veu "factible" signar el protocol per construir la Ronda Nord abans del 23-J

     

    La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha considerat aquest dimecres "factible" que els governs català i espanyol signin el protocol per construir la Ronda Nord abans de les eleccions generals del 23 de juliol. Sánchez no ha amagat que li agradaria que fos així i ha assegurat que la firma arribarà "en breu".

  • 08:12

    El 36% dels municipis de les conques internes incompleixen la dotació d'aigua

     

    El 36% dels municipis de les conques internes de Catalunya en estat d'excepcionalitat, que representen un 9% de la població, incompleixen les dotacions d'aigua que fixa el pla de sequera del Govern, que estableix un límit de 230 litres per habitant i dia. En l'altra cara de la moneda, segons dades publicades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aquest dimecres, més de la meitat dels municipis, un 56%, amb un 90% de la població, sí que compleixen els llindars de consum per habitant i dia fixats. El 8% restant no ha aportat dades. 

  • 08:10

    Ponsatí recorrerà l'ordre de detenció nacional per la incompareixença al Suprem

     

    L'exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí recorrerà l'ordre de detenció nacional dictada pel magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per la seva incompareixença davant el TS el 24 d'abril. Així ho ha confirmat el seu advocat, Gonzalo Boye, que no ha donat informació sobre on es troba l'eurodiputada. Boye ha apuntat que "sens dubte" recorreran l'ordre de detenció nacional, però ha detallat que encara han d'estudiar els detalls de la interlocutòria.

  • 08:08

    Els estudiants ja poden consultar les notes de les PAU

     

    Les notes de la selectivitat ja estan disponibles segons el Departament de Recerca i Universitats en una adreça directa que s'ha habilitat especialment al portal d'accés a la universitat. Es tracta, afirma el Departament, d'evitar possibles col·lapses a causa de l'elevat nombre de connexions simultànies. En el moment de la consulta dels resultats, els estudiants podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. L'Oficina d'Accés a la Universitat ha pogut avançar la data màxima fixada per a la publicació dels resultats, que inicialment estava fixada per al 22 de juny.

    <

  • 08:06

    Els taxistes ajornen la mobilització prevista per a aquest dijous a Madrid

     

    Els taxistes han decidit ajornar la mobilització a Madrid prevista com a "acte de bona fe" en les negociacions amb el Ministeri de Transports per regular el sector de les VTC, després de la sentència del TJUE que va tombar la norma que limitava les autoritzacions a empreses com Uber o Cabify. Les dues parts s'han tornat a reunir avui i fonts del col·lectiu taxista han indicat que la trobada ha estat "força fructífera", per bé que no s'acaba de tancar un acord.

  • 08:04

    L'alcaldessa de Sitges, en llibertat després de ser detinguda per corrupció

     

    L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha quedat en llibertat aquest dimecres al vespre després d'haver estat detinguda al matí junt amb deu persones més en el marc d'una investigació policial per presumpta prevaricació i malversació en la concessió de subvencions i contractes menors al consistori. 

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 22 de juny de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.