Enlaces accesibilidad
Educació

El diàleg amb els docents i la petició de recursos marquen la primera sessió del debat sobre l'educació al Parlament

  • La consellera Anna Simó defensa la voluntat de ''refer i millorar la confiança'' amb els sindicats
  • L'oposició demana un canvi de rumb respecte l'etapa del ex titular del Departament Gonzàlez-Cambray

Per
Anna Simó durant la seva intervenció al Parlament
Anna Simó durant la seva intervenció al Parlament

La consellera d'Educació, Anna Simó, ha defensat la voluntat de "refer i millorar la confiança" amb els sindicats després dels últims anys de confrontació amb l'exconseller Josep González-Cambray. Així ho ha defensat en el ple monogràfic sobre educació al Parlament, on també ha demanat als docents "corresponsabilitat" per tal de refer un diàleg "sincer i obert".

Simó ha iniciat la intervenció insistint que assumeix el càrrec amb el propòsit de configurar "consensos" a través del diàleg amb tots els agents implicats així com els diferents grups parlamentaris per tal de "compartir la direcció i camí" del sistema educatiu.

El diàleg amb els docents i la petició de recursos marquen la primera sessió del ple monogràfic d'Educació | Lourdes Gata

Crida a ''reforçar l'escola catalana''

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a "reforçar" l'escola catalana davant el "rearmament" dels partits que porten en el programa electoral "imposar l'educació en castellà a Catalunya". En la seva intervenció en el marc del ple monogràfic sobre educació, Aragonès ha afegit que, davant d'aquest context, és important "preservar el consens" al voltant de l'escola catalana.

Aragonès ha demanat un debat "positiu, constructiu i exigent" que permeti al sistema educatiu fer un "salt endavant". I ha subratllat que és "imprescindible" enfortir la confiança amb tota la comunitat educativa, des dels professionals fins a les famílies i els propis alumnes.

L'oposició demana un canvi de rumb

La diputada del PSC-Units i portaveu a la comissió d'Educació Esther Niubó ha posat el focus en dues dades que consideren "molt preocupants": la taxa d'abandonament escolar i la davallada en comprensió lectora. La diputada socialista ha advertit que el Govern no es pot escudar ni en les retallades del passat ni en la pandèmia.

Per part d'En Comú Podem, Joan Carles Gallego ha lamentat que avui "tenim un sistema educatiu en crisi, amb famílies desconcertades, personal educatiu cremat, desmotivat i que s'ha vist qüestionat per determinats missatges de la conselleria". En aquest sentit, Gallego ha advertit que "el problema no era el conseller Cambray, que també, sinó la manca d'una estratègia clara".

Des de Junts, Francesc Ten ha proposat un "pacte nacional de l'escola catalana" davant dels "atacs sistemàtics de l'estat espanyol" i ha demanat "solucions docents o pedagògiques" a la consellera per garantir el dret a l'escolarització en català. Una proposta a la qual s'ha adherit el diputat de la CUP Carles Riera.

En nom de Vox, Manuel Acosta ha denunciat el suposat "adoctrinament" de l'escola catalana. Ciutadans ha responsabilitzat l'independentisme de la reculada del català a Catalunya. La diputada del PPC, Lorena Roldán, ha retret a la consellera Simó la seva etapa com a presidenta del Consell Escolar per l'avançament del calendari. I ha carregat contra la immersió lingüística.