Enlaces accesibilidad
Vot per correu i meses

Finalitza el termini per demanar el vot per correu si resideixes a l'estranger

Per
El termini per demanar el vot per correu pels residents espanyols que viuen a l'estranger ha finalitzat
El termini per demanar el vot per correu pels residents espanyols que viuen a l'estranger ha finalitzat

Aquest dilluns finalitza el termini per demanar el vot per correu pels residents espanyols que viuen a l'estranger. No obstant això, els espanyols que viuen en l'exterior també poden dipositar el vot en les urnes de les seves ambaixades, consolat o centres habilitats fins al 20 de juliol.

Respecte a la normativa, la JEC ha aprovat una instrucció que exigeix que tots els electors que votin per correu s'identifiquin amb el DNI o amb un document anàleg en el moment d'enviar la papereta i dipositar el vot. Cal recordar que el termini per a sol·licitar el vot per correu, que es va obrir el 30 de maig, està obert fins al 13 de juliol, inclòs, i en la sol·licitud ha d'indicar-se a quina adreça vol l'elector que li arribin les paperetes i sobres. Una vegada que rebi les paperetes, el sol·licitant té fins al 19 de juliol per a dipositar el sobre en qualsevol oficina de Correus.

Meses electorals tancades

L'inici de la campana electoral pel 23J és a tocar i les meses electorals tanquen també, aquest 28 de juny, el sorteig per assignar als ciutadans. En total, hi haurà 15.192 membres repartits en 1688 meses a Barcelona. La convocatòria de les eleccions planteja també una pregunta entre molts ciutadans: què passa si toca anar a una mesa electoral estant de vacances? Quines situacions poden justificar l'absència?

23 motius per eximir-se

La Junta Electoral Central va emetre en 2011 una instrucció amb una llista de supòsits en els quals estaria justificada l'excusa de la persona designada. Alguns d'ells són: haver complert els 65 anys, tenir alguna discapacitat, estar malalta, si la mateixa religió ho impedeix, que es casi un fill aquest dia, que toqui torn de treball sense possibilitat de substitució, estar embarassada de més de sis mesos o "haver format part d'una mesa electoral amb anterioritat, almenys en tres ocasions en els últims deu anys" entre altres.

A causa de la circumstància especial d'aquests comicis, que se celebren en període vacacional, qui tingui un viatge contractat des d'abans del 30 de maig que li ocasioni un perjudici econòmic greu, pot quedar alliberat d'acudir a la mesa electoral.

Els designats disposen de set dies per a al·legar davant la Junta Electoral de Zona la causa justificada i documentada que els impedeixi l'acceptació del càrrec. La Junta resoldrà en cinc dies i comunicarà a l'interessat la seva decisió.