Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa: "Això no va de preus. Va de o Sánchez o Feijóo"

  • El primer secretari del PSC veu "equivocat" el plantejament de l'independentisme de fixar un preu més alt per investir Sánchez
  • Illa defensa desplegar amb "celeritat" la llei d'habitatge, després que s'hagi eliminat la pròrroga de sis mesos del paquet anticrisi

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "Això no va de preus. Va de o Sánchez o Feijóo"

El primer secretari del PSC i president del Grup Parlamentari de Socialistes - Units per Avançar, Salvador Illa, veu "equivocat" el plantejament de l'independentisme de fixar un preu més alt per investir Sánchez: "Dialogarem amb tothom, però això no va de preus. Va de o Sánchez o Feijóo".

Illa reconeix que els resultats de les eleccions municipals, que situen als socialistes tres punts per sota del PP, mostra que s'han d'explicar molt millor i hi ha coses a millorar: "Avançar o retrocedir. A Catalunya s'ha obert un camí, pot agradar més o menys. Però Catalunya està molt millor, un camí que podem recórrer entre tots".

Illa: "Sánchez se l'ha jugada per Catalunya"

En aquest sentit, Illa considera que Sánchez "se l'ha jugada per Catalunya" pels indults, les inversions dels últims mesos i defensa que "Catalunya està molt millor". El primer secretari del PSC remarca el valor de la taula de diàleg i diu que Catalunya està avui molt millor: "Ha fet un recorregut. Com està Catalunya avui, posar mecanismes d'inversió, temes amb relació al català".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Illa ha acusat el PP de voler arribar al govern a qualsevol preu i defensa "posar topalls i línies vermelles" amb VOX: "El problema és quina actitud té el PP amb Vox. Quan un té la concepció del poder pel poder, transigeixen coses com la violència masclista".

Illa diu que el PP demana "l'abstenció quan li convé"

Amb relació a les propostes d'abstenció del PSOE per evitar una possible investidura de Feijóo sense dependre de Vox, Illa considera que el PP "treu el tema quan li convé" i retreu als populars que van votar dues vegades en contra de l'estat d'alarma durant la pandèmia i hi havia "vides de persones en joc": "Van votar dues vegades en contra, lliçons poques. La responsabilitat es demostra en moments com aquest".

Illa reclama desplegar la llei de l'habitatge amb celeritat

Illa reconeix que les paraules de Meritxell Batet amb relació als lloguers no van ser encertades i que ella mateixa ja ha demanat disculpes: "Ella va reconèixer que no s'havia explicat bé, totes les persones amb vulnerabilitat tenen una pròrroga, tenen una situació de protecció en l'habitatge, i els lloguers tenen un topall".

Illa situa l'accés a l'habitatge com un dels principals problemes i demana a autonomies i ajuntaments desplegar "tan aviat com es pugui" la llei d'habitatge, després que s'hagi eliminat la pròrroga de sis mesos del paquet anticrisi: "Ja hi ha un mecanisme si es desplega la llei amb celeritat. Les persones vulnerables segueixen tenint protecció".

El primer secretari del PSC demana a la Generalitat que desplegui ràpidament la llei que incorpora mecanismes "que entren en funcionament de forma automàtica".

Illa, sobre el govern: “Que algú es posi al volant”

Illa reclama a Pere Aragonès que es posi al volant del govern i li recorda que els socialistes li han aprovat els pressupostos perquè no té majoria parlamentària: "Estem a la cua en energia renovable, en educació, no faig una crítica, que governin i jo l'ajudo. El ple monogràfic d'Educació, que ens posen d'acord".

El primer secretari del PSC creu que seria convenient que el govern de la Generalitat tingui un suport superior i resoldre problemes bàsics com energia, sanitat o educació: "No demano un avançament electoral, respecto els calendaris, l'únic que dic és que governi i jo l'ajudo a fer pactes".

Preguntat per si un acord amb comuns i els populars com el que ha fet a Jaume Collboni alcalde es podria produir a la Generalitat, com va afirmar fa uns dies Pere Aragonès, Illa li retreu que ara estigui pensant en pactes: "Està preocupat per això ara? Jo no estic pensant en això ara. Ha de pensar a governar".

El polèmic i gairebé etern projecte de la B-40 | CLARA ONTAÑÓN

Illa creu que hi haurà notícies de compliment de l'acord per la construcció de la B-40 "en breu" i recorda que s'havia d'haver anunciat el primer trimestre, però no ha estat possible. Pel que fa a l'aeroport del Prat, Salvador Illa diu que "tècnicament queda temps" per acordar l'ampliació fins a final d'any.

En converses per un govern estable a la Diputació

Amb relació a les negociacions per formar govern a la Diputació de Barcelona, Salvador Illa diu que estan parlant "amb tothom" menys amb VOX per fer un "govern el més estable possible" i que les converses estan molt avançades amb els comuns.

Illa afirma que el PSC no ha pres encara la decisió sobre qui proposaran per presidir la Diputació de Barcelona, si Núria Marín o Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi: "Marín ha fet una magnífica feina. Moret ho està fent molt bé".