Cap incidència a la repetició de les oposicions
- El Govern opta per organitzar les proves exclusivament amb 1.343 vigilants per controlar el procés
- Un 10% dels 40.000 aspirants que s'examinen són els que van patir el caos a la convocatòria de finals d'abril
- Les dues convocatòries formen part del procés d'estabilització per reduir la temporalitat del 35% al 8% abans de 2025
La Generalitat fa un balanç molt satisfactori de les oposicions que s'han convocat aquest dissabte per estabilitzar plantilles i incorporar personal de l'àmbit educatiu. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha agraït el "sobreesforç" de tot el personal que ho ha fet possible, i l'experiència ha estat tan bona que ha tancat la porta a que en el futur s'opti per externalitzar la part logística i operativa d'aquest tipus de proves, sobretot després del caos de la convocatòria gestionada per l'empresa Cegos a finals del mes d'abril.
El Govern xifra en un 62% la participació a les oposicions repetides de la funció pública, mentre que en el cas del procés d’estabilització de docents, ha rondat el 75%. Les proves dels concursos oposició d’estabilització organitzats pel Departament d’Educació i per la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de la Presidència s’han dut a terme amb normalitat i sense incidències.
Oposicions històriques
La jornada s’ha batejat com a 'superdissabte', pel gran volum de persones que s'hi han apuntat, concretament, prop de 40.000 arreu del territori, de les quals més de 36.000 ho fan per Educació i la resta per a la funció pública. Vilagrà ha destacat que l’objectiu de les proves d’avui i del procés d’estabilització és reforçar els serveis públics amb uns recursos humans "més estables i més adaptats" a les necessitats de la ciutadania.
Després del mal funcionament de la convocatòria de funció pública que es va fer a finals del mes d’abril, la consellera ha insistit que aquesta vegada tot s’ha desenvolupat amb tranquil·litat, gràcies a la feina d’un important gruix de treballadors públics que ho han fet possible. "L’administració mai havia portat a terme concursos tan massius, i s’ha fet amb intensitat, compromís i esforç", ha subratllat.
Preguntada per futures convocatòries, Vilagrà ha deixat clar que "s’ha pres nota" del bon funcionament de la jornada en comparació amb l’anterior, de la qual no tenen ni la participació perquè l’empresa Cegos no va complir "cap dels compromisos més bàsics" que tenia encomanats.
Segons la consellera, actualment la Generalitat es mou al voltant d’una taxa del 35,5% pel que fa a la temporalitat dels treballadors. "És un repte important poder-la reduir i, de fet, portem tot l’any treballant per fer-ho possible", ha conclòs.
Esmenar el caos creat per l'externalització
La d'aquest dissabte és la primera jornada d’oposicions que es completaran d'aquí a una setmana. Gran part dels aspirants (36.304) s'havien apuntat a les proves extraordinàries convocades pel Departament d'Educació. La resta (3.648) estaven convocats a la repetició de les oposicions fallides subcontractades a l'empresa Cegos el 29 d'abril.
Després de rebre més de 4.000 formularis que denunciaven irregularitats, el Govern ha optat per organitzar les proves exclusivament amb 1.343 vigilants per controlar el procés. En total, se celebren exàmens a 155 edificis, la majoria dels quals són centres educatius. Totes dues convocatòries formen part del procés d'estabilització per reduir la temporalitat del 35% al 8% abans que s'acabi l'any 2024.
Mai a la Generalitat s'havien fet coincidir més de 73 processos selectius com en aquesta convocatòria. El procediment de selecció, que busca consolidar les places ocupades per personal temporal, s'ha dividit en dos tipus: el concurs de mèrits, sense exàmens, i les oposicions, on s'ha de fer una prova que se suma amb l'experiència.
Les proves que s'han de repetir s'han dividit en dos caps de setmana. Aquest 1 de juliol es fan les d'agents rurals, execució penal i laborals transversals a edificis com la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Girona, l'Escola Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida. El 8 de juliol s'acabaran els exàmens que queden.