Enlaces accesibilidad
Trànsit

3 morts al volant en l'inici de les vacances d'estiu

  • La temporada de més mobilitat de l'any comença amb accidents mortals a Toses, Freginals i Empuriabrava
  • Durant la primera meitat de l'any 71 persones han perdut la vida a la carretera, un 13% menys que l'any passat

Per
Un vehicle accidentat a l'AP-7, a l'altura de Sant Cugat del Vallès
Un vehicle accidentat a l'AP-7, a l'altura de Sant Cugat del Vallès

Segons càlculs del Servei Català de Trànsit, al voltant de mig milió de vehicles han sortit aquest cap de setmana de l'àrea metropolitana de Barcelona, en el que per a molts és l'inici de les vacances d'estiu. Que el començament del mes de juliol hagi coincidit amb un cap de setmana ha fet agumentar la mobilitat a la xarxa viària catalana. I més mobilitat s'associa sovint, malauradament, a un augment de la sinistralitat.

En els dos primers dies del mes de juliol almenys 3 persones han perdut la vida arran d'accidents a la carretera. La primera víctima mortal es va registrar dissabte al matí quan un motorista que circulava per l'N-260 a Toses (Ripollès) va sortir de la via per causes que s'investiguen. El mort és un home de 48 anys de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat).

A primera hora de diumenge, cap a quarts de set, un altre vehicle, en aquest cas un turisme, ha patit una sortida de vida i ha acabat bolcant a l'AP-7 a l'altura de Freginals (Montsià). Com a conseqüència, el passatger del davant ha mort i la conductora ha resultat ferida crítica, i l'han traslladat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. L'accident ha passat a l'altura del quilòmetre 332, és a dir, entre Ulldecona i Amposta, i el vehicle circulava en sentit nord.

Mentrestant, a la demarcació de Girona, una altra persona ha mort i 6 més han resultat ferides en un accident passada la mitjanit a Empuriabrava, a Castelló d’Empúries. Els Bombers han hagut d’activar el GRAE subaquàtic per rescatar les persones que havien caigut al canal. En un dels vehicles viatjaven quatre persones. Segons alguns testimonis, circulaven a gran velocitat i haurien fet voltes de campana abans de caure a l’aigua.

Baixen les víctimes mortals durant el primer semestre de l'any

El Servei Català de Trànsit ha presentat el balanç de sinistralitat del primer semestre de l'any en què 71 persones han mort en 62 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Es tracta d'una disminució del 13,4% amb comparació amb el mateix període de l’any passat, quan van perdre la vida a les carreteres catalanes 82 persones en 74 sinistres mortals. En canvi, els ferits de gravetat (359) han augmentat un 16%.

Una de les dades que més preocupa a les autoritats de trànsit és que el 34% de les víctimes mortals, 24 de les 71, siguin motoristes. L’increment de la sinistralitat d’aquest col·lectiu és una tendència que fa molts mesos que dura, malgrat les campanyes que s'estan impulsant. Pel que fa a la resta de col·lectius vulnerables, fins al 30 de juny han mort també 7 vianants i 1 ciclista, 3 menys que l’any passat en el cas dels vianants i 2 menys pel que fa als ciclistes. Motoristes, vianants i ciclistes sumen enguany el 45% de víctimes mortals a les carreteres catalanes.

Balanç de sinistralitat a les carreteres catalanes durant el primer semestre de 2023 | SCT

Balanç de sinistralitat a les carreteres catalanes durant el primer semestre de 2023 | SCT

De les 71 víctimes mortals registrades enguany, 61 són homes i 10 dones. D’aquests 61 homes, 43 eren conductors, 10 passatgers i 5 eren vianants. En el cas de les 10 dones mortes, 4 eren conductores, 3 viatjaven de passatgeres i 2 eren vianants. Les dades de sinistralitat d’aquests sis mesos també mostren un percentatge elevat d’homes entre els ferits de gravetat: un 75% són homes i un 25% són dones. Per edat, les dues franges d’edat amb més víctimes mortals són la de 45 a 54 anys, amb 16 víctimes, i de 35 a 44 anys, amb 13 persones mortes. Ambdues sumen el 41% del total de morts en carretera.

L’AP-7, amb 7 morts, és la via que ha registrat més sinistres mortals, tot i que es manté una clara reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte l’any passat, període en què van morir 16 persones. Aquestes xifres representen una reducció del 56% de les víctimes mortals a l’AP-7. D’altra banda, l’N-340 i la C-32 han registrat 4 víctimes mortals cadascuna, i quatre vies més han registrat aquest primer semestre 3 morts: l’A-2, la C-37, la C-53 i la TV-3022.

Pel que fa al tipus de sinistre, en 44 dels 62 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, el 71%. Els xocs frontals (18) sumen el 29% del total dels accidents mortals i hi ha hagut el mateix nombre d’accidents simples, amb un únic vehicle implicat. Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, més de la meitat de les víctimes mortals (52%) s’han registrat en cap de setmana.