Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 03 de juliol de 2023 | Salou guarda un minut de silenci per condemnar un nou crim masclista

  • Govern i Moncloa acorden allargar la Ronda Nord i la transferència de 900 milions per infraestructures
  • La recuperació el pantans d'Oliana i Rialp permetrà salvar la collita de fruita dolça del Canal d'Urgell
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'exterior de l'hotel Magnolia de Salou on una dona ha mort de forma violenta
L'exterior de l'hotel Magnolia de Salou on una dona ha mort de forma violenta

L'actualitat d'aquest dilluns ve marcada per l'acord que han tancat Generalitat i la Moncloa per allargar la Ronda Nord (B-40) entre Terrassa i Sabadell. Madrid també ha compromès 914 milions d'euros per actualitzar infraestructures a Catalunya. Està previst que se signi a principis d'aquesta setmana.

Nou presumpte cas de violència de gènere. L'Ajuntament de Salou ha convocat un minut de silenci aquest vespre per condemnar la mort violenta d'una dona en un hotel de la localitat tarragonina. El personal d'emergències sanitàries no va poder fer res per salvar-li la vida.

Acord entre pagesos i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per fer 4 regs aquest estiu i salvar així la collita de fruita dolça. Les pluges han millorat les reserves dels pantans d'Oliana i Rialb, que estan al 64% de capacitat.

Precisament, Unió de pagesos inicia la marxa per la sequera amb l'objectiu d'arribar dimecres a Madrid per participar en la mobilització estatal davant el Ministeri d'Agricultura. La caravana catalana ha començat a Girona.

Resum de notícies a Catalunya del 03 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:40

    El Consell de Ministres aprovarà demà la retirada de l'ús obligatori de les mascaretes en farmàcies i centres sanitaris, com Hospitals, Centres d'Atenció Primària o centres sociosanitaris.

     

    Una mesura que ara passarà a ser recomanació, especialment quan es tinguin símptomes compatibles amb la COVID-19 o altres malalties respiratòries. L'ús de la mascareta ha estat una de les restriccions més visibles instaurades durant la pandèmia i després de més de 3 anys el seu ús encara era obligatori en alguns espais.

  • 19:02

    Onze avisos a Girona per les fortes tempestes d'aquesta tarda

     

    Les tempestes i els ruixats que han descarregat aquest dilluns a la tarda a les comarques gironines han provocat la caiguda d'arbres i branques i algunes inundacions puntuals en poblacions com Serinyà, Banyoles, Cornellà del Terri, Celrà, Sant Julià de Ramis i la Bisbal d'Empordà. Entre les quatre i les sis de la tarda els Bombers han rebut onze avisos a Girona. De fet, el Servei Català de Trànsit ha tallat durant uns minuts la circulació de la C-66 entre Porqueres i Banyoles i també a l'alçada de Serinyà per acumulacions d'aigua. 

  • 18:12

    El Servei Meteorològic de Catalunya emet avís per temps violent

     

     

    Intens, torrencial i violent xàfec de pluja sobre Banyoles aquesta tarda. Segons l'estació DAVIS la velocitat punta de la pluja ha estat de 288,0 mm/hr. En només 21 minuts s'han recollit 24,6 mm, una pluja torrencial de més d'1 mm per minut. 

  • 17:44

    El Síndic de Greuges estima que el 20% de les sol·licituds d'accés a informació pública queden sense resposta

     

     

    El nombre de peticions es va incrementar un 63,2% el 2021 respecte a l'any anterior. Les peticions van incrementar un 63,2% respecte del 2020, de les 9.874 a les 16.112. D'aquestes, més de 3.100 van quedar sense contestar, una xifra que segons la institució "genera preocupació". 

  • 17:23

    Detingut un jove per fer tocaments a una menor a la festa major del Secà de Sant Pere de Lleida

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir la matinada de dissabte a diumenge un jove de 20 anys per fer tocaments a una menor de 16 anys durant una festa celebrada dins els actes de la Festa Major del barri del Secà de Sant Pere. L'associació de veïns del barri va activar el protocol d'actuació contra agressions sexistes després que una noia alertés que un noi l'havia tocat sense el seu consentiment. Davant d'això, els veïns van avisar la policia que va detenir el jove acusat d'un presumpte delicte d'agressió sexual.

  • 16:40

    L'ANC presenta el recorregut de la Diada

     

    L'Assemblea Nacional Catalana crida a la mobilització sota el lema 'Via Fora' amb una manifestació centralitzada a la ciutat de Barcelona que sortirà de 4 punts de la ciutat amb 4 columnes temàtiques direcció plaça Espanya, el punt final del recorregut. Una manifestació tenyida de blau apuntant a la presidència de Pedro Sánchez a la UE, com ha apuntat Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea. Les 4 columnes representaran la llibertat, la llengua i cultura, el país i la sobirania. Demà se sabrà el resultat de la consulta que l'ANC ha fet a les seves bases sobre l'abstenció i el vot nul a les eleccions del 23-J.
     

  • 16:20

    Un home de 40 anys i veí de Lleida va morir aquest diumenge mentre treballava en una empresa de pinsos en una localitat de la comarca del Baix Cinca, a Osca. 

     

    Segons ha informat la Guàrdia Civil, sobre 3 quarts de 9 del matí van rebre un avís que alertava que un treballador de l'empresa havia quedat atrapat en una màquina. Tot i la ràpida actuació dels serveis d'emergències, no es va poder salvar la vida de l'home, que finalment va morir a causa de les greus lesions que presentava.

  • 16:00

    Dos accidents de trànsit compliquen la circulació a les rondes de Barcelona

     

    Un accident de trànsit produït a la ronda de Dalt ha obligat a tallar un carril a la Via Júlia en sentit Llobregat. Segons informa el Servei Català de Trànsit, les principals afectacions en forma de cues es localitzen als accessos de la Pota Nord, la C-58 i la C-33 per entrar a Barcelona. L'altre accident s'ha registrat a la ronda del Litoral obligant a tallar un carril a l'alça de Bac de Roda en direcció també a la Trinitat. Les retencions s'allarguen fins a la zona portuària. 

  • 15:10

    Mor un home de Lleida en un accident laboral en una empresa de pinsos del Baix Cinca.

     

     

    Un home de 40 anys i veí de la demarcació de Lleida va morir aquest diumenge mentre treballava en una empresa de pinsos en una localitat de la comarca del Baix Cinca, a Osca. La víctima va quedar atrapada en una màquina i va morir a causa de les greus lesions provocades. 

  • 14:13

    Les pluges milloren els embassaments de Rialb i Oilana

     

    Les darreres precipitacions han millorat les reserves dels pantans d'Oliana i Rialb, els que abasteixen el canal d'Urgell. Dos mesos després que es declarés la situació d'excepcionalitat al riu Segre per la sequera, es troben al 64% de la seva capacitat. Per aquest motiu, pagesos i representants de la Confederació Hidrgràfica de l'Ebre han acordat fer 4 regs aquest estiu i salvar la collita de la fruita. 

  • 13:18

    Unió de Pagesos comença una marxa cap a Madrid

     

    Unió de Pagesos ha iniciat la marxa que ha de portar desenes de tractors de tot Catalunya a la protesta que dimecres que ve hi ha convocada davant del Ministeri d'Agricultura. El motiu és que el govern central no concreta com es distribuiran les ajudes al sector, contemplades en el real decret que va aprovar per fer front a la sequera. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha recordat que el sector de la pagesia ha patit "el doble" la sequera, ja que ni ha plogut ni han pogut regar tant com voldrien per les restriccions imposades. "Ja que hem contribuït amb els nostres impostos i alhora som els que hem patit més la sequera, volem que hi hagi els suports perquè no es quedi ningú pel camí", ha assenyalat.

  • 13:10

    Interior convoca 100 noves places al cos d'Agents Rurals i en reserva el 40% per a dones

     

     

    Nova convocatòria de 100 places per accedir al cos d'Agents Rurals, en concret a la categoria d'agent de l'escala bàsica. La resolució de la convocatòria s'ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i les persones que estiguin interessades a inscriure-s'hi poden fer-ho a partir de demà, 4 de juliol, i fins al dia 31 de juliol. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que la decisió permetrà "enfortir el cos després de més de deu anys sense cap agent nou". Es reservaran el 40% de les places per a dones. 

  • 12:37

    Dimiteix la directora general de presons de la Generalitat per motius personals. 

     

     

    La fins ara directora general d'Afers Penitenciaris ha presentat la seva dimissió del càrrec per motius personals i de salut, i serà substituïda per José María Montero Gómez, que previsiblement serà nomenat aquest dimarts pel Consell Executiu del Govern.

  • 12:34

    PINDOC desconvoca la vaga indefinida que van iniciar el 12 de juny

     

    La Plataforma d'Interins Docents de Catalunya (PINDOC) ha desconvocat la vaga indefinida que tenia en marxa des del 12 de juny. El col·lectiu ha assegurat que, malgrat l'aturada, continuarà "lluitant" i adverteix: "Tenim raó i ens l'han donada". En un comunicat, els professors han informat que durant aquest període s'han reunit amb la Direcció de Personal Docent per contrastar dades i exposar les "irregularitats existents" en els processos d'estabilització en curs. En aquest sentit, han deixat clar que Educació no ha mostrat "cap intenció de negociació més enllà d'insistir que les seves dades i tempos són els que s'han de complir". PINDOC es va concentrar els dies 12, 14, 21 i 27 de juny.

  • 12:05

    Trànsit impulsa una nova campanya per combatre conductes de risc en bicicletes i patinets

     

     

    El Servei Català de Trànsit (SCT) posa en marxa des d'aquest dilluns i fins el proper diumenge, 9 de juliol, una nova campanya preventiva per combatre conductes de risc entre els conductors de bicicletes en zona urbana i interurbana i entre els usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) en àmbit urbà. La iniciativa es fa en coordinació amb les policies locals i els Mossos d'Esquadra i alhora vol reduir la sinistralitat entre els usuaris d'aquests mitjans de transport que són més vulnerables. 

     

  • 11:17

    Comença el termini perquè els electors puguin votar per correu

     

     

    Comença a arribar la documentació per votar per correu i els electors que ja l’hagin rebut poden anar a les oficines de Correus per dipositar les seves paperetes de cara a les eleccions generals del 23 de juliol.

    Com recull la llei electoral, els votants hauran de provar la seva identitat quan rebin la documentació, però, com a novetat, en aquestes eleccions també serà obligatori quan vagin a dipositar el seu vot a Correus.

    Des de dilluns i fins al 16 de juliol els carters entregaran els sobres i paperetes electorals als ciutadans que han escollit votar per correu al domicili que hagin especificat. 

  • 10:13

    Verge lamenta el feminicidi de Salou (Tarragona) i adverteix: "El masclisme no fa vacances".

     

     

    La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha lamentat l'assassinat d'una dona a Salou (Tarragona) aquest diumenge i ha advertit: "El masclisme no fa vacances". Verge ha advertit que "quan augmenta la convivència, s'incrementa el risc de sofrir violència" davant el principi del període vacacional. Mossos investiga com a cas de violència de gènere.

  • 10:03

    L'expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont afronta una setmana important per al seu futur polític.

     

     

    El Tribunal General de la Unió Europea es pronunciarà aquest dimecres sobre la seva demanda contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la seva immunitat i la dels també europarlamentaris Toni Comín i Clara Ponsatí. Puigdemont té ara immunitat de forma cautelar mentre el tribunal no es pronuncia. De tota manera, la decisió de demà passat també podrà ser recorreguda tant per Puigdemont com pel Parlament Europeu.

  • 9:38

    Controlat l'incendi sense ferits en una planta de triatge de Constantí.

     

     

    Els Bombers hi han treballat tota la nit i el foc ha afectat una pila de residus de quatre metres d'alçada. Dues dotacions dels Bombers de la Generalitat segueixen treballant per remullar la zona de l'incendi que va produir-se la tarda de diumenge en una planta de triatge a Constantí (Tarragonès).

  • 9:15

    Detingut un home per la mort violenta d'una dona en un hotel de Salou

     

     

    Segons els Mossos d'Esquadra, van rebre un avís d'un hotel d'aquest municipi que indicava que hi havia una dona ferida de gravetat, cap a dos quarts de deu de la nit de diumenge.

    En arribar-hi, els agents van constatar que la víctima es trobava estirada a terra i que hi havia un home al seu costat que presentava una ferida que s'hauria autolesionat. Tot i que el personal sanitari d'emergències va intentar reanimar la dona, no va poder fer res per salvar-li la vida. 

    Per ara, no ha transcendit quina relació hi ha entre el presumpte agressor i la dona. La investigació està sota el secret de les actuacions. Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Tarragona s'han fet càrrec del cas. 

     

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat del dilluns 03 de juliol de 2023.