Enlaces accesibilidad
Procés

La Justícia europea retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Per
L'expresident Carles Puigdemont recorrerà la decisió del TGUE
L'expresident Carles Puigdemont recorrerà la decisió del TGUE

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha confirmat aquest dimecres la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat a l'expresident de la Generalitat de Catalunya i eurodiputat Carles Puigdemont, en una sentència que afecta també als exconsellers i eurodiputats de JxCAT, Clara Ponsatí i Toni Comín.

D'aquesta forma, desestima el recurs de l'expresident de Catalunya contra la decisió de l'Eurocambra de suspendre la seva immunitat europarlamentària, seguint la petició del Tribunal Suprem (TS) perquè pugui respondre davant la Justícia a Espanya per la seva participació en l'1-O.

Puigdemont, Comín i Ponsatí perden la immunitat | Nuria Alcalá

Puigdemont anuncia que recorrerà

En una compareixença a la mateixa Eurocambra, a Brussel·les, Puigdemont ha confirmat la presentació del recurs de cassació per "defensar drets fonamentals". L'expresident català ha assegurat que el seu retorn a Catalunya està "en el mateix punt, igual de lluny o de prop" que abans de la sentència.

L'exconseller, Toni Comín, ha advertit, en aquest sentit, que "ara s'obre un altre partit" sobre si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena ha de presentar un nou suplicatori al Parlament Europeu per emetre una euroordre contra ells. L'advocat, Gonzalo Boye, considera que hi ha "punts febles" de la sentència que aplanen el recurs.

Els arguments de la sentència

En la seva sentència, el TGUE desestima les al·legacions sobre que el Parlament Europeu no va tenir en compte que el procés judicial es va posar en marxa amb la intenció de danyar l'activitat dels diputats. Considera que aquest va tenir lloc en un moment en què l'adquisició de la condició de diputat europeu era "hipotètica". A més, adverteix que durant el suplicatori "no correspon al Parlament analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols", perquè és una competència exclusiva de les autoritats nacionals.

La Justícia europea retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Respecte a si el Tribunal Suprem és competent per demanar la retirada de la immunitat a eurodiputats, la sentència recull que correspon a cada estat membre designar qui és l'autoritat competent, en aquest cas el president del Tribunal Suprem.

Puigdemont ja prepara el recurs

La primera reacció de Carles Puigdemont ha estat a Twitter. Admet que esperaven una altra sentència, però assegura que ja preparaven el camí en cas que es produís aquest resultat. Anunciava, ja d'entrada, que presentarà recurs davant el Tribunal de Justícia de la UE. Per tant, el procediment encara té recorregut.

També l'advocat Gonzalo Boye havia confirmat la presentació del recurs a través de les xarxes. "Ens desestimen totes dues demandes, estudiarem els arguments del Tribunal General i això ens obliga a recórrer en cassació com hem fet en totes les ocasions anteriors", ha expressat.

Entre les primeres reaccions a la sentència, també destaca la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit a través de Twitter que encara "queda camí per recórrer". La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha expressat el seu suport a Puigdemont: "Contra la sentència d'avui, resistència". Per contra, la ministra de Justícia, Pilar Llop, assegura que l'executiu espanyol està molt satisfet amb la decisió que, assegura "obliga Puigdemont a presentar-se davant la Justícia".

Els eurodiputats han seguit la decisió des de Brussel·les, on han comparegut al migdia. Els acompanya una delegació de Junts, ERC i CUP i entitats independentistes. Per part de la Generalitat, hi era la consellera Meritxell Serret, qui s'ha mostrat confiada que "altres institucions internacionals" els acabaran donant la raó.