'Espai CIU', l'hereva del PDeCAT, pretén captar el vot del llegat convergent pel 23J
Roger Montañola, politòleg, exparlamentari i consultor privat d'anàlisi polític, és el cap de llista
- La idea del partit presidit per David Bonvehí és relligar l’espai postconvergent
- Consulta les llistes d'Espai CiU al Congrés a les eleccions del 23-J
Des de la dissolució de la coalició formada durant dècades per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC), l’anomenat espai ‘postconvergent’ ha maldat per trobar una fórmula que aglutinés en una mateixa formació els valors i la ideologia de l’extinta CiU. El Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) ha estat l’intent més clar en aquest sentit, gràcies al suport de figures prominents de l’antiga CDC, com Artur Mas, i al fort arrelament local de la seva marca, que s’ha demostrat recentment a les eleccions municipals.
Tendència a la baixa
Ara bé, des de la seva fundació, l’any 2016, el partit ha tingut un èxit electoral més aviat escàs com a marca pròpia en solitari. A les eleccions al Parlament de 2021, amb l’exconsellera Àngels Chacón com a cap de llista, el PDeCAT no va obtenir cap diputat i es va quedar a tres dècimes d’assolir el percentatge mínim legal per entrar al repartiment d’escons.
A les eleccions generals del novembre de 2019, la candidatura de Junts per Catalunya, amb el suport econòmic i logístic de l’estructura del PDeCAT, va treure 8 diputats al Congrés. El tarannà de la cap de llista, Laura Borràs, i la línia estratègica seguida per aquesta, però, va portar ben aviat, a l’estiu del 2020, al trencament del grup, amb l’escissió de quatre parlamentaris del PDeCAT: Ferran Bel, Genís Boadella, Sergi Miquel i Concepció Cañadell. D’aquesta manera i per primera vegada, la formació disposava de plena autonomia i representació pròpia en una gran cambra.
Mantenir els quatre diputats actuals després del 23J s’albira com un objectiu fora de l’abast d’una formació que en solitari mai ha obtingut representació ni al Parlament de Catalunya, ni al Congrés dels Diputats.
Els últims dies, però, ha rebut bones notícies després que la Junta Electoral Central li hagi reconegut la totalitat dels drets electorals en detriment de Junts. Això vol dir que tindrà la capacitat de participar en els debats electorals dels mitjans públics i un lloc assignat als espais gratuïts de propaganda electoral. A més a més, serà l’únic beneficiari de la subvenció electoral que li correspongui pels vots i escons obtinguts i per l’enviament directe als electors de propaganda.
El repte del 23J: fer camí sense Junts
L’èxit de Xavier Trias el 28M a la ciutat de Barcelona, amb un discurs més centrat i deixant en segon pla la reivindicació independentista, va alimentar fa unes setmanes la possibilitat que el PDeCAT es pogués tornar a entendre amb Junts per Catalunya. La candidatura conjunta hauria pogut tirar endavant amb un cap de llista com Jaume Giró. Però la seva retirada de les primàries i la posterior designació de Míriam Nogueras van frustrar tota expectativa en aquest sentit.
Havent trencat del tot els lligams amb Junts per Catalunya, el PDeCAT ha decidit presentar-se a les eleccions generals d’aquest mes de juliol en coalició sota la marca ‘Espai CiU’. La denominació no és nova. De fet, està registrada des del mes d’octubre passat, coincidint amb la sortida de Junts del Govern de la Generalitat.
La idea del partit presidit per David Bonvehí és relligar l’espai postconvergent, molt atomitzat a hores d’ara, i sobretot rearmar-lo ideològicament, competint si cal sense complexos amb Carles Puigdemont i les figures més destacades de l’espai de Junts.
Roger Muntañola, el cap de cartell
Amb aquesta missió s’ha triat com a cap de cartell un independent, però amb passat a Unió Democràtica. Roger Montañola (Barcelona, 1986) va ser diputat al Parlament durant dues legislatures (2010-2015). És llicenciat en Ciències Polítiques i Govern per la Universitat Pompeu Frabra (UPF) i durant els últims vuit anys ha exercit de consultor al sector privat. És soci fundador de Diplodat Technologies, una agència d’anàlisi de risc polític, i col·labora sovint com a comentarista d’actualitat a diversos mitjans de comunicació, entre els quals RTVE.
La resta de caps de llista al Congrés són Magí Pallarès a Tarragona, Pol Pérez a Girona i Natàlia Torres a Lleida.
“Aconseguir que la diàspora convergent es vagi agrupant“
En paraules del secretari d’organització del PDeCAT, Genís Boadella, la idea és "aconseguir que la diàspora convergent es vagi agrupant al voltant d’una candidatura de rigor, de política útil i que pretén fer més forta Catalunya a Madrid". Amb la tria de Montañola creu que els catalans recuperen la possibilitat de votar una formació netament catalanista i moderada.
“Som l’espai central del catalanisme“
“Representem la política en estat pur, lluny de confrontacions i d’arraconar-se en determinats espais ideològics. Som l’espai central del catalanisme”, diu Boadella, en una clara apel·lació a tots aquells que se senten identificats amb el llegat convergent.