Enlaces accesibilidad
Seguretat laboral

CCOO creu que l'accident de la mina de Súria "era evitable"

  • Un informe del sindicat detecta "greus mancances" i avisa que avui les deficiències no estan resoltes
  • Els responsables de CCOO Indústria denuncien que l'empresa ICL Iberia actua amb poca transparència

Per
Els secretaris de CCOO Indústria presenten l'informe sobre l'accident a la mina de Súria | ACN
Els secretaris de CCOO Indústria presenten l'informe sobre l'accident a la mina de Súria | ACN

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha detectat "dèficits greus" en la mina de Súria d'ICL Iberia, sobretot en l'organització del treball i en la comunicació entre els treballadors. És una de les principals conclusions d'un informe que ha elaborat sobre l'accident mortal del passat 9 de març, on van perdre la vida tres persones.

CCOO: "L'accident de la mina de Súria no era inevitable" | IGNASI GRAS

Segons CCOO, no és cert que l'accident fos "inevitable", com defensa l'empresa, i alerta que si no es duen a terme una sèrie de mesures correctores, els "factors de risc hi continuen sent". En la mateixa línia, el sindicat demana la readmissió "immediata" del vigilant del torn en què hi va haver l'accident, que va ser suspès de sou i feina setmanes després del succés, i considera que se l'ha tractat de manera injusta com un "cap de turc".

El document indica que hi ha "nombrosos dèficits" relacionats amb l'organització del treball a la mina del Bages. En primer lloc, apunta que la direcció de l'empresa "no garantia una comunicació real i efectiva" entre els diversos empleats (vigilants, caps d'equip, personal tècnic) ni tampoc entre el personal dels diferents torns.

En segon lloc, l'informe indica que hi ha una "sobrecàrrega evident" de treball en la figura del vigilant, que considera que és "clau" en la seguretat laboral de la mina on hi treballen al voltant de 800 empleats sense tenir en compte els subcontractes, dels quals 600 baixen a les galeries.

Molta opacitat

L'informe propi de CCOO s'ha elaborat sense l'informe i la documentació relativa a l'accident de la direcció d'ICL Iberia. El sindicat denuncia que l'empresa no els l'ha facilitat i en aquest sentit, critica que l'empresa vulgui "crear el seu relat mediàtic" sense "abordar les causes de fons de l’accident". L'empresa ha de garantir, recorden els representants de CCOO Indústria, la participació dels representants dels treballadors, amb un assessorament tècnic i que cal establir una comissió de treball. També considera que en aquest aspecte la Direcció General de Mines de la Generalitat tampoc "ha estat a l'altura".

El triple accident va passar el 9 de març passat i van perdre la vida tres geòlegs de 28, 29 i 31 anys. Tots tres van quedar sepultats per una roca d'1,9 tones que es va desprendre del sostre d'una galeria al Minador 30, a uns 800 metres de profunditat. El sindicat remarca que "si no s'actua de forma diligent, seriosa, rigorosa i transparent" en la investigació i es millora la seguretat de la mina "no és possible evitar a futur nous accidents".