Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Diari de Campanya | Els pactes postelectorals, les relacions entre Catalunya i Espanya i els drets socials marquen l'agenda del dia

  • Rufián avisa del "malson possible" d'un govern amb Abascal a Interior, Desokupa a Habitatge i Pitingo a Cultura
  • Meritxell Batet, a Feijóo: "Dormi tranquil, continuarem governant els socialistes"
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J

La calor no rebaixa la intensitat política d'aquest juliol. Els partits continuen, durant aquesta tercera jornada, amb les agendes de campanya i despleguen mítings per tot el territori. Això sí, els temes sobre la taula es mantenen; pactes postelectorals, les relacions entre Catalunya i Espanya i també els drets socials.

Les enquestes apunten a una clara victòria del PP, que necessitaria Vox per governar, però es pot trobar que l’altra majoria, entre el PSOE i Sumar, iguali resultats.

Gabriel Rufián diu que aquesta nit ha tingut un malson. El candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, era president d'Espanya amb el líder de Vox, Santiago Abascal, com a ministre d'Interior. Un malson que podria convertir-se en realitat, avisa.

El candidat del PDeCAT, Roger Montañola, ha alertat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que recuperar el delicte de sedició seria una "línia vermella" per tancar acords amb el PDeCAT de cara a la investidura. En aquest sentit, Nacho Martin Blanco (PP), ha demanat un executiu a Espanya consistent per deixar enrere radicalismes i populismes. "Tenint un Vox fort la sedició tornarà a ser un delicte" ha dit Ignacio Garriga en una atenció als mitjans a Lleida. El secretari general del partit ha llençat un dard contra Feijóo afirmant que "està en la mateixa línia que el PSOE".

Per altra banda, la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha recomanat al candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "dormi tranquil" perquè serà el PSOE qui seguirà al govern espanyol. En una altra línia, els Comuns carreguen contra Esquerra i el Partit Socialista en un acte marcat per la defensa del dret a l’habitatge on ha participat l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Campanya de les generals a Catalunya: 09 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:13

    Junts ho té clar: "Les eleccions no van ni de Sánchez ni de Feijóo. Van de Catalunya o Espanya"

     

     

    En una atenció als mitjans de Junts, Miriam Nogueras, ha advertit que aquestes eleccions van de "salvar al soldado Sánchez, no dels interessos de Catalunya". Asseguren que volen ser claus per poder servir als catalans i es mostren encantats que tots es facin seu el lema "Ja n'hi ha prou". 

     

    Les paraules del president Pedro Sánchez, assegurant que el conflicte català està "canalitzat" i que Carles Puigdemont "és una anècdota" han rebut resposta de Junts per Catalunya aquest diumenge. Des de Vilafranca del Penedès, la cap de llista al Congrés ha replicat que "el 23-J veurem que res s'ha acabat, sinó que canviaran molt les coses a Madrid".

     

    La candidata també ha assegurat que en aquestes eleccions espanyoles surten a "guanyar" per a tenir la "clau" a la capital espanyola. Ara bé, preguntada per com faran servir aquests vots en el cas d'una hipotètica investidura, Nogueras no ha aclarit què faran: "Veurem què passa".

  • 18:42

    Montañola respon a Nogueras sobre frenar el feixisme: "No afrontar certs debats és abonament per l'extrema dreta"

     

     

    El número u del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha respost a les declaracions de la candidata de Junts, Míriam Nogueras. Va assegurar des de Vic que el feixisme "només l'aturaria els independentistes". El del PDeCAT ha dit que aquesta insinuació "com a tuit queda molt bé, però en el món real no té massa tirada". Montañola ha insistit que "no afrontar certs debats és abonament per l'extrema dreta", i des de la seva formació han reclamat fer-ho des de la "sensatesa i el sentit comú".

     

    En una altra línia, el candidat conservador ha carregat contra l'esquerra per "la capacitat extraordinària de gastar diners que no té". És insostenible mantenir el nivell de creixement de despesa pública que tenim", ha assegurat.

    Ha expressat que aquest endeutament és "pan para hoy y hambre para mañana" i ho ha exemplificat en la regulació del preu del lloguer. Ha dit que "no dona resposta al problema real de l'habitatge". "El que falta és habitatge, facilitar als que volen construir que ho facin", ha asseverat.

    A l'hora de condicionar la investidura, Montañola ha manifestat que "dependrà de factors que avui encara no podem conèixer". Tot i això, ha indicat que volen derogar la Llei d'Habitatge aprovada el passat mes de març. "Explicar-li al ciutadà que limitaran el lloguer i que el controlaran, sona molt bé, però l'economia va per una altra banda", ha assegurat.

  • 18:00

    AGENDA | Atenció als mitjans de Junts a les 19:30 h

     


    La cap de llista de Junts al Congrés per Barcelona, Miriam Nogueras, i el també candidat Eduard Pujol atenen als mitjans des de Vilafranca del Penedès.

  • 16:00

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 18:00 h
     

     

    Roda de premsa electoral del PDeCAT- Espai CIU a l’avinguda Pau Casals de Barcelona. 

  • 14:40

    BLOC DE CAMPANYA | La calor no rebaixa la intensitat política d'aquest juliol

     

    La calor no rebaixa la intensitat política d'aquest juliol. Els partits continuen amb les agendes de campanya i despleguen mítings per tot el territori. Coneix quins temes s'han parlat en aquest tercer dia de campanya a l'Informatiu RTVE Catalunya.

     

  • 14:15

    BLOC DE CAMPANYA | Tercer dia de campanya amb posicions igualades per les dues possibles majories 

     

     

    Tercer dia de campanya electoral amb posicions molt igualades per a les dues possibles majories que es reptaran a les urnes el 23 de juliol. Les enquestes apunten a una victòria del PP, que necessitaria Vox per governar, però es pot trobar que l’altra majoria, entre el PSOE i Sumar, iguali resultats.

  • 14:00

    Vox treu pit dels acords assolits a Balears i la Comunitat Valenciana en contra de la immersió lingüística

     

     

    "Tenint un Vox fort la sedició tornarà a ser un delicte" ha dit Ignacio Garriga en una atenció als mitjans a Lleida. El secretari general del partit ha llençat un dard contra Feijóo afirmant que "està en la mateixa línia que el PSOE". "El senyor Feijóo ha demostrat que és un nacionalista més" adverteix. 

  • 13:42

    Batet, a Feijóo: "Dormi tranquil, seguirem governant els socialistes"

     

     

    La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha recomanat al candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "dormi tranquil" perquè serà el PSOE qui seguirà al govern espanyol. El líder dels populars ha dit a 'La Razón' que el que li "lleva la son" és "unir els espanyols". Batet ha dit que els socialistes són "els que garanteixen la convivència" i que els governs del PP, en canvi, "generen fractura territorial i social".

    Per la seva banda, el primer secretari, Salvador Illa, ha dit que "cal frenar" el PP perquè si arriba a la Moncloa "hi haurà ministres de Vox" al Consell de Ministres. "On poden, pacten amb Vox. S'ho traguen tot: retirar banderes LGTBI, censurar obres de teatre o limitar l'ús de les llengües cooficials", ha criticat.

  • 13:17

    Els Comuns prometen un Ministeri d'Habitatge

     

     

    Aina Vidal ha promès aquest diumenge que si aconsegueixen reeditar un govern amb el PSOE a l'Estat "hi haurà un Ministeri d'Habitatge". "Si tornem al govern de coalició, una de les primeres mesures que posarem sobre la taula és que hi hagi un Ministeri d'Habitatge. 

    L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reivindica que el "vot útil per defensar el dret a l'habitatge" a les properes eleccions del 23-J és el dels comuns i no el del PSOE.

     

    En un míting electoral a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la líder de Barcelona en Comú ha assegurat que l'única manera de garantir que la llei d'habitatge "no es retalli i es derogui sinó que i s'ampliï" és reeditar la coalició amb més suports pel seu partit, que podrà controlar que "l'ànima neoliberal" dels socialistes no es plegui a les pressions del "partit immobiliari".

  • 13:11

    Rufián avisa del "malson possible" d'un govern amb Abascal a Interior, Desokupa a Habitatge i Pitingo a Cultura

     

     

    Gabriel Rufián ha tingut un malson. El cap de llista d'ERC a les eleccions del 23-J ha explicat que aquesta nit ha somiat que el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, era president d'Espanya amb el líder de Vox, Santiago Abascal, com a ministre d'Interior. I que els "nazis" de Desokupa tenien el ministeri d'Habitatge, Ortega Smith el de Justícia, Pitingo el de Cultura, i l'exfutbolista Pepe Reina el d'Esports.

    "És un malson possible", ha advertit Rufián des de Lloret, i ha afegit que aquest govern il·legalitzaria ERC, Junts, CUP, Òmnium, ANC i la PAH, tancaria TV3 i eliminaria el català. I ha afirmat que el PSOE de Felipe González, José Zaragoza i Emiliano García-Page no és el partit que defensarà la democràcia, la justícia ni Catalunya.

  • 13:09

    Junts afirma que el que passa a Catalunya, a Madrid i a Europa "ha d'anar lligat"

     

     

    El que passa a Catalunya, a Madrid i a Europa "ha d'anar lligat". Així ho defensa Junts de cara a les eleccions del 23-J. La cap de cartell del partit, Míriam Nogueras, ha defensat que aniran a la capital de l'Estat a fer les coses d'una manera diferent del que s'ha fet fins ara. "Intentar fer millor el que feia Duran no és la solució", ha advertit la candidata aquest diumenge en un acte a Sants.

    Un missatge que ha reblat el número 5, Aleix Sarri, que s'ha centrat en la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol: "El senyal més estran que hem enviat a Europa és la taula de diàleg. Per una banda, hem dit que ens reprimeixen i per l'altra ens hi fem fotos". Ha avisat que "cada pacte amb el PSOE debilita l'independentisme".

  • 12:51

    Els populars defensen el desdoblament de l'R3, però no veuen el traspàs de Rodalies com "una prioritat immediata"

     

     

    El cap de llista del PPC a les eleccions espanyoles per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha demanat que el 23-J puguin aconseguir "una majoria sensata i raonable" per poder tenir "estabilitat" i "deixar de banda els radicalismes i els populismes". El candidat popular ha assegurat que les enquestes els "somriuen" però ha advertit que "no es pot caure en l'autocomplaença perquè no hi ha res fet".

    Martín Blanco ha fet aquestes declaracions des de Vic on ha aprofitat per comprometre's a garantir el desdoblament de la línia R3 de tren. En ser preguntat sobre el traspàs de Rodalies, el popular ha assegurat que no és una "prioritat immediata" del partit i ha defensat que el que sí que cal és millorar-ne la gestió.

  • 12:20

    Pedro Sánchez dona per "canalitzat" el conflicte català 

     

     

    El líder del PSOE, Pedro Sánchez, assegura aquest diumenge en una entrevista a Eldiario.es que el conflicte a Catalunya està "canalitzat" i ho atribueix a les decisions "arriscades" que ha adoptat en els últims quatre anys. Segons Sánchez, quan va arribar a la presència del govern espanyol es va trobar un país "trencat" que no té res a veure amb l'actual. "Fins el 2019 vèiem contenidors cremant a Barcelona, i avui tenim un conflicte encaminat, on la primera força és la que representa Salvador Illa".

  • 12:08

    Montañola avisa Feijóo que recuperar la sedició seria una "línia vermella" per tancar acords amb el PDeCAT

     

     

    El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha avisat al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que recuperar el delicte de sedició seria una "línia vermella" per tancar acords amb el PDeCAT de cara a la investidura. El número u del partit liberal ha insistit que tirar endavant aquesta proposta seria una "irresponsabilitat que la gent del carrer no està demanant".

    Al mateix temps, Montañola ha "aplaudit" els indults als presos polítics "per la seva capacitat de distensió". També ha qualificat "d'irresponsable" un possible bloqueig polític després del 23-J. "Els ciutadans tenen el dret de votar i els polítics l'obligació de fer política", ha dit en una atenció als mitjans des dels Jardinets de Gràcia.

     

    Per tercer dia consecutiu, Montañola ha reivindicat "anar a fer política a Madrid" per negociar tot allò que "afecta en el dia a dia" a la ciutadania. 

  • 12:05

    AGENDA | Atenció als mitjans de Vox a les 12:45 h

     

     

    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, atén als mitjans en la seva visita a Torrefarrera, Lleida.

  • 11:41

    El feminisme com a camp de batalla als programes del 23-J

     

     

    Les polítiques sobre feminisme, drets LGTBI i lluita contra la violència masclista van marcar el final de la legislatura i apareixen com a eixos importants dels programes del PSOE, PP, Sumar i Vox per al 23-J. El fiasco de la llei del 'només sí és sí' i les promeses de derogació de drets per part de Vox, possible company del PP a la Moncloa, dibuixen el camp de batalla actual.

    A l'esquerra, el PSOE aposta per desplegar la nova Llei de paritat, mentre que Sumar vol un "feminisme transformador" que marqui totes les polítiques. El PP busca desmarcar-se de Vox prometent que no farà "passos enrere" contra la "violència masclista" i proposa una nova llei trans rebaixada, i els d'Abascal prometen fins i tot derogar la llei de l'avortament.

  • 11:30

    AGENDA | Acte electoral d’ERC a Lloret de Mar a les 12:00 h

     

     

    Acte electoral a Lloret de Mar amb el cap de llista d’ERC al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián, i la número dos, Teresa Jordà. A les 12 h a la plaça de la Vila.

  • 11:29

    AGENDA | Vermut tertúlia de Junts a Barcelona a les 12:00 h

     

     

    La cap de llista de Junts al Congrés per Barcelona, Miriam Nogueras, participa en un “vermut tertúlia” electoral a Barcelona amb el candidat al Senat, Antoni Castellà.

  • 11:28

    AGENDA | Acte electoral del PSC a Tarragona a les 12:00 h

     

     

    La cap de llista del PSC al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, el primer secretari del partit, Salvador Illa, i l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales, intervenen en un acte electoral al Teatre Metropol a les 12 hores.

  • 11:27

    AGENDA | Acte sobre el dret a l'habitatge de Sumar- En Cómu Podem a les 12:00 h

     

     

    La cap de llista de Sumar-En Cómu Podem, Aina Vidal, participa en un acte sobre el dret a l’habitatge, juntament amb l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la líder dels Comuns al Parlament, Jèssica Albiach.

  • 10:17

    BLOC DE CAMPANYA | ERC s'erigeix com l'alternativa per evitar un pacte PP-PSOE

     

     

    Nova jornada de campanya electoral on el PDeCAT es presenta com l'alternativa a l'abstencionisme. El candidat de la formació sosté que "és una vergonya" que no hi hagi "línies vermelles per partits franquistes". Per la seva banda, ERC s'erigeix com el "vot útil" per evitar un pacte entre PP-PSOE. El PSC, en canvi, defensa el seu model de diàleg i de recuperació de convivència a Catalunya. Paral·lelament, Junts inhabilita al PSC per aturar el feixisme.

  • 9:59

    AGENDA | El PP atén als mitjans a Vic a les 11:00 h

     

     

    El cap de llista del PP al Congrés per Barcelona, Nacho Martín Blanco, atén als mitjans davant de l'estació de tren de Vic a les 11 hores.

  • 9:57

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 11:00 h

     

     

    Roda de premsa electoral del PDeCAT a les 11:00 h als Jardinets de Gràcia.

  • 9:37

    El PP guanyaria amb claredat el 23-J i podria sumar majoria absoluta amb Vox, segons un sondeig de La Vanguardia

     

     

    El PP, amb una forquilla d'entre 138-147 escons, guanyaria amb claredat les eleccions del 23-J i podria sumar amb Vox (32-39) majoria absoluta, que se situa en 176. Segons un sondeig encarregat per La Vanguardia, el partit d'extrema dreta estaria en tercera posició per darrere del PSOE, que es quedaria amb 102-113, caient fins a 18 escons respecte a les eleccions del 2019. De fet, entre el PP i el PSOE hi hauria una diferència d'uns 35 diputats.

    L'enquesta dona a la candidatura Sumar de Yolanda Díaz 31-39 escons. Pel que fa als partits independentistes, Junts, amb 8-9, superaria ERC, que es quedaria amb 7 perdent 6 diputats respecte a les últimes generals. I la CUP en perdria un i es quedaria amb un escó al Congrés.

     

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 23 de juliol del dissabte 8 de juliol de 2023.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.