Enlaces accesibilidad
La canícula

Arriben els 30 dies més calorosos de l'any

  • Entre el 15 de juliol i el 15 d'agost arriba el període de més calor de l’any, però enguany ha s'ha avançat
  • Per què no arriba coincidint amb el solstici d'estiu? Arriba al mateix temps a tot arreu?

Per

Del 15 de juliol al 15 d'agost arriba la canícula, el període més càlid de l'any

A partir del 15 de juliol comença la canícula. Tradicionalment és el període de més calor de l’any que s’allarga fins a mitjans d’agost. Aquest moment arriba ara i no abans per diverses raons. Fa un mes, coincidint amb l’entrada del solstici d’estiu (21 de juny), encara no s’havia acumulat prou calor a la superfície. Un altre factor és l’efecte termoregulador del mar. Al mes de juny teníem un mar encara fred i la seva acció refrescant no permetia fer pujar la temperatura, sobretot a prop de la costa.

En canvi, des d’ara i fins a mitjans d’agost, la forta radiació solar acumulada ja ha escalfat la terra, i la temperatura de l’aigua del mar ja es més alta, entorn els 26 a 28 ºC.

D’on prové el concepte “canícula”?

La paraula “canícula” prové del terme canis (gos) i més concretament de la constel·lació Ca Major que apareix durant el cel nocturn de finals d’aquest període estival. El seu estel més brillant es diu Sírius, també anomenat “estel de gos” o “l’abrasadora”.

La canícula no arriba igual a tot arreu

A Catalunya i, en general, a la península la canícula es produeix entre el 15 de juliol i el 15 d’agost. Ara bé, hi ha matisos. A l’interior peninsular i a l’àrea mediterrània els dies més càlids tenen lloc durant la segona quinzena de juliol i primers dies d’agost. En canvi, al cantàbric els dies més càlids no arriben fins a la primera quinzena d’agost, a causa de l’efecte termoregulador de l’Oceà Atlàntic, ja que és un mar més fred i triga més en escalfar-se.

A Europa, com més al nord el període canicular s’avança. Als països nòrdics els dies més “càlids” tenen lloc al voltant del 18/21 de juliol. Amb l’arribada del mes d’agost, els dies s’escurcen molt ràpidament, per tant, tenen menys hores de sol i les temperatures ja no poden enfilar-se tant.

La calor extrema no s'espera a la canícula

Catalunya ha viscut un episodi de temperatures molt altes abans de l'arribada de la canícula. El pic de calor es va assolir l'11 de juliol i, fins llavors, es va registrar el dia més calorós del que portem d'estiu a bona part del territori, amb temperatures superiors als 40 ºC en alguns sector del pla de Lleida i de la vall del Segre. Cal destacar els 41 ºC de Lleida o a Organyà. A Artesa de Segre es van fregar els 40 ºC i en altres punts com Mollerussa i el Coll de Nargó es van arribar els 39 ºC. A més, les nits han deixat temperatures mínimes per damunt dels 25 ºC a la costa.

Una calorada associada a una massa extraordinàriament càlida de 29,4 ºC a uns 1.500 m sobre la vertical de Barcelona, tot un rècord en 25 anys de dades. Els anteriors rècords dataven el 14 d'agost de 2021 i el 23 de juliol de 2009, amb 27,6 ºC.