Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

L'acord a la Diputació de Barcelona i la llengua es colen a la jornada de campanya

  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J

Sisè dia de campanya electoral amb actes arreu del territori català. La campanya electoral aquest dimecres ha estat marcada, entre altres temes, per les reaccions a l'acord que ha tancat el PSC i Tot per Terrassa (TxT) per la Diputació de Barcelona (DIBA) i que la blindaria a l'actual alcaldessa de Sant Boi i candidata a presidir l'ens, Lluïsa Moret.

Les reaccions de les formacions que es presenten als comicis del 23J no s'han fet esperar. Turull desconeix què votaran els socis independents de Junts que afavoririen aquesta presidència socialista. Admet les discrepàncies territorials a la coalició i evita afavorir la trencadissa. Des de Sumar - En Comú Podem han valorat positivament l'acord que es farà amb una majoria progressista.

ERC insisteixen que sempre prioritzaran acords independentistes a les institucions catalanes i culpen a Junts de no haver-ho aconseguit ala DIBA. El PDeCAT Espai CiU retreu que Junts "s'automargini" de la política i assegura que votar-los és "condemnar-se a l'oposició".

La llengua també ha estat centre de retrets entre els partits. D'una banda, la decisió del TSJC que obliga a impartir en castellà alguna assignatura troncal en tres aules. Aragonès ha dit que "això no acaba aquí" i ha subratllat que el Govern respondrà judicialment els pròxims dies: "Això no acaba aquí" i "no ens aturaran", ha afirmat.

El PDECat Espai CiU lamenta la intervenció de la justícia en els projectes lingüístics a Catalunya i es compromet a treballar per revertir la Llei d'Educació, la LOMLOE, al Congrés. En aquest sentit, des de la CUP també es mostren molts crítics i exigeixen al Govern que deixi d’amagar-se darrere de les direccions dels centres.

L'altre tema del dia sobre la llengua ha estat el veto de Vox i PP a diverses publicacions en català a la biblioteca municipal de Borriana, a Castelló. El PSC ha criticat la "censura" de revistes en català. Junts per Catalunya veu "molt greu" la "censura" a publicacions en català que han aplicat el PP i Vox al municipi valencià de Borriana. En Comú Podem considera el veto de Borriana com un "spoiler" d'un possible futur govern.

Campanya de les generals a Catalunya: 12 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:15

    Junts per Catalunya veu "molt greu" la "censura" a publicacions en català que han aplicat el PP i Vox al municipi valencià de Borriana. 

     

    La candidata del partit a les eleccions del 23-J, Míram Nogueras, ha lamentat que ja fa temps que es troben amb la "ultradreta" i que la batallen. I en aquest sentit ha volgut fer un emplaçament a "totes les forces democràtiques", específicament al PSOE i Sumar. Els ha reclamat "aturar" l'extrema dreta. 

     

     

  • 21:00

    En Comú Podem considera el veto de Borriana com un "spoiler" d'un possible futur govern. 

     

     

    En un acte a Sabadell, el regidor a Sabadell i portaveu de CatComú, Joan Mena ha advertit de l'"amenaça real" que hi hagi un govern estatal del PP i Vox i ha considerat un "spoiler" del que farien des de la Moncloa que l'Ajuntament de Borriana. 

    Per la seva banda, la candidata de Sumar-En Comú Podem a les eleccions del 23 de juliol Aina Vidal ha advertit aquest dimecres que als comicis està en joc "l'ànima" del pròxim govern espanyol: ""El #23J només tenim dues opcions. O un govern amb Yolanda Díaz o un govern amb Abascal". 

  • 20:19

    BLOC ELECTORAL | El pacte anunciat a la DIBA centren les reaccions dels partits. 

     

     

    La campanya electoral aquest dimecres ha estat marcada, entre altres temes, per les reaccions al pacte anunciat que blindaria la Diputació de Barcelona a l'actual alcaldessa de Sant Boi Lluïsa Moret.

     
  • 20:00

    El PSC ha lamentat la censura de les publicacions en català a la biblioteca de Borriana (Castelló). 

     

     

    En un acte a l'Hospitalet de Llobregat, La cap de llista del PSC critica la "censura" de revistes en català a l'Ajuntament de Borriana (Castelló). També s'ha referit a les polèmiques declaracions de Feijóo sobre correus. Batet, ha assegurat que el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, "ha traspassat tres línies vermelles en la direcció populista i trumpista". "Qüestiona el sistema democràtic i posa en dubte els treballadors", ha lamentat Batet. 

  • 20:00

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, desconeix el sentit del vot dels socis d'Impulsem al grup a la Diputació de Barcelona.

     

     

    Turull admet les discrepàncies en la coalició per temes territorials i evita ajudar les conseqüències de la trencadissa si demà els dos díscols, els alcaldes d'Igualada, Marc Castells, i de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, trenquen la disciplina de vot per fer presidenta la socialista Lluïsa Moret, a després de les generals.

  • 19:51

    Aragonès diu que el Govern desplegarà "al màxim" les seves responsabilitats després de les resolucions sobre el castellà a les aules. 

     

     

    El president ha assenyalat que "tenen obsessió per la llengua" i per la cultura de la "censura", en referència a la sentència del TSJC que obliga al castellà a tres aules d'escoles catalanes. Aragonès ha subratllat que el Govern respondrà judicialment els pròxims dies: "Això no acaba aquí" i "no ens aturaran", ha afirmat. 

  • 19:44

    El PPC celebra la sentència sobre el castellà a l'escola i es compromet a garantir-ne el 25% d'hores.

     

     

    El cap de llista del PP a les eleccions espanyoles, Nacho Martín Blanco, ha celebrat la sentència del TSJC que obliga tres aules escolars a fer una assignatura troncal més en castellà i ha afirmat que es tracta d'una "exigència democràtica i de justícia social". "En una societat bilingüe pensar en un sistema monolingüe és una barbaritat; el que hem de fer és que el que és normal al carrer ho sigui a les institucions", ha explicat durant un acte electoral a Barcelona.

    A més, Martín Blanco ha assegurat que el PP garantirà que el 25% de les hores lectives siguin en castellà.

  • 19:42

    La CUP sobre el TSJC i el castellà: "El paper de PP i Vox a les Illes i al País Valencià, a Catalunya el fan els jutges".

     

     

    El cap de llista de la CUP per Barcelona a les eleccions del 23-J, Albert Botran, valora la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a ampliar l'ús del castellà a tres aules i que s'ha conegut aquest dimecres. El candidat ha alertat que el català es troba en un "estat crític" i demana un "pla ambiciós". "El paper que PP i Vox fan a les Illes i al País Valencià contra la nostra llengua, a Catalunya l'estan fent els jutges", ha afirmat. 

  • 19:35

    Correus respon a Feijóo que totes les hores extres per entregar el vot per correu estan pressupostades.

     

     

    Correus respon al cap del llista del PP a les eleccions del 23 de juliol, Alberto Núñez Feijóo, sobre les seves polèmiques paraules en què demanava a la plantilla que treballés les hores que calgués "amb independència dels seus caps" per fer arribar les paperetes i quan es comprometia a pagar-les, si el govern actual no ho fa, en cas que arribi a la Moncloa.

    D'aquesta manera l'empresa pública de missatgeria rebat que totes les hores extres que facin els carters per entregar el vot per correu estan pressupostades i es pagaran. 

  • 19:21

    Entrevista a Mireia Vehí, candidata de la CUP per Girona el 23J. 

     

     

    Lluís Falgàs entrevista a la candidata de la CUP per Girona a les eleccions generals de 2023, Mireia Vehí, de Vilafant (Alt Empordà), sociòloga de 38 anys, ha estat ciutadà al Congrés per Barcelona. Parlamentària de la CUP al parlament i que va abandonar l’any 2017 per l’aplicació de l'article 155. Ha militat en diferents moviments socials. És membre de la junta d'estudis africans. La seva mare és candidata dels socialistes pel Senat.

    La número 1 de la CUP a Girona reivindica la CUP davant un possible Congrés "més a la dreta" com a partit "estressant" de l'independentisme i l'esquerra tant catalana com espanyola. Vehí assegura que el “cicle de la taula de diàleg s’ha tancat” al Congrés: "S’obre un nou cicle sobre la data i pregunta del referèndum".

  • 19:25

    El PDeCAT posa la llengua com a "línia vermella" a l'hora de facilitar una investidura.

     


    El cap de llista del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, s'ha pronunciat sobre la resolució del TSJC que obliga a tres aules d'escoles de Catalunya a impartir en castellà alguna assignatura troncal. Montañola ha indicat que la protecció del català serà una "línia vermella" a l'hora de facilitar una investidura i ha vinculat la publicació de la resolució a la convocatòria electoral dirigint-se, directament, al TSJC: "suposo que tothom vol tenir el seu moment de glòria durant la campanya".

  • 19:15

    Sumar condemna la "censura" a revistes en català a la biblioteca de Borriana.

     

     

    La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha condemnat aquest dimecres la "censura" a revistes en català a la biblioteca de Borriana (Castelló) després que VOX i PP hagin vetat unes publicacions en català. En un missatge a Twitter, la líder de Sumar ha condemnat "rotundament la censura a aquestes publicacions pel sol fet d'estar publicades en català". "No tolerarem que s'exerceixi la censura i defensarem la pluralitat lingüística del nostre país", ha remarcat Díaz. 

  • 16:47

    Diversos partits catalans en els seus actes de campanya critiquen durament el veto de Vox i el PP a publicacions en català a Borriana, a Castelló, on governen. 

  • 16:46

    AGENDA | Junts ofereix un míting a Gavà a les 19:30 h

     

    Míriam Nogueras protagonitza un míting a Gavà amb el senador Josep Lluis Cleries. 

  • 16:39

    AGENDA | Acte del PSC a l'Hospitalet de Llobregat a les 19:00 h

     

     

    Meritxell Batet, Salvador Illa i l'alcaldessa d'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, intervenen en un acte polític a l'Auditori Barradas. 

  • 16:38

    Vols comparar les propostes que fan dos partits sobre l'aigua? O en matèria d'habitatge?

     

     

    RTVE ha preparat un comparador de programes electorals de tots els partits que es presenten a les eleccions generals del 2023. 

     
  • 16:35

    AGENDA | Acte sobre salut mental dels Comuns a les 19:00 h

     

     

    La cap de llista per Barcelona, Aina Vidal, participa en un acte sobre salut mental a Sabadell. Ho fa amb la número quatre per Barcelona, Lilith Verstrynge, i el regidor de Sabell, Joan Mena. 

  • 16:33

    AGENDA | Acte electoral d'ERC a les 19:00 h a Lleida

     

     

    Gabriel Rufián, Pere Aragonès i la portaveu del partit Marta Vilalta presenten un acte electoral al Parc dels Camps Elisis de Lleida a les 19:00 hores.

  • 16:25

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 18:00 h

     

     

    El cap de llista per Barcelona del PDeCAT, Roger Montañola, ofereix una roda de premsa a Sants (Barcelona) a les 18 hores. 

  • 16:23

    AGENDA | Acte de campanya del PP a les 17:30 h

     

     

    El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, Miguel Tellado i Alejandro Fernández intervenen en un acte de campanya a Barcelona.

  • 16:18

    BLOC DE CAMPANYA | Vox i el PP veten publicacions en català com 'Cavall Fort' o 'Enderrock'

     

     

    Vox i el PP han vetat 'Cavall Fort', 'Enderrock', 'El Temps' i altres revistes en català a la biblioteca municipal de Borriana (Castelló). Després del 28-M, els dos partits van arribar a un acord per governar al consistori, i la regidoria de Cultura ha quedat a les seves mans. El seu regidor, Jesús Albiol, ha assegurat que l'ajuntament "no seguirà promovent el separatisme català amb els diners" dels ciutadans. "No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", afegeix. De fet, Albiol mateix es va presentar personalment a la biblioteca perquè es retiressin les revistes, tot i que no ho va aconseguir. "Trist i preocupant, però trobarem maneres d'arribar als nens", afirmen des de 'Cavall Fort'.

  • 16:00

    ENTREVISTES ELECTORALS | RTVE Catalunya entrevista la candidata de la CUP per Barcelona a les eleccions generals

     

    El periodista especialitzat en temes polítics Lluís Falgàs serà l'encarregat de conduir l'espai i de preguntar els candidats sobre programes electorals, possibles pactes i tots aquells temes que preocupen a la ciutadania. S'emetran al Canal 24 Horas i a RTVE Play Catalunya a les 19 hores

     
  • 14:20

    BLOC DE CAMPANYA | Diversos partits catalans critiquen el veto de publicacions en català de Vox i PP a Borriana

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat al candidat del PP el 23-J, Alberto Núñez Feijóo, que "desautoritzi l'energumen" que ha vetat revistes en català a la biblioteca de Borriana (Castelló). Vox i el PP van arribar a un acord per governar en aquest ajuntament i la regidoria de Cultura va quedar en mans de l'extrema dreta. Ara, han prohibit 'Cavall Fort', 'Enderrock', 'El Temps' i altres revistes en català.

  • 14:07

    BLOC DE CAMPANYA | El pacte per la Diputació de Barcelona marca el sisè dia de campanya

     

     

    Acord del PSC i Comuns amb Tot per Terrassa per la Diputació de Barcelona. Un pacte que ha marcat el sisè dia de campanya electoral.

    Salvador Illa celebra l'entesa amb Tot per Terrassa i "obre les portes a tothom", menys a Vox. Els comuns també celebren l'acord amb una "majoria progressista".

    Junts, en canvi, el censura: "Ja n'hi ha prou de decidir el que passa a Catalunya des de Madrid" i el PP afirma que: "Està clar que el PSOE prefereix pactar amb populistes i nacionalistes". Repassem què opinen la resta de partits i com ha anat la jornada. 

  • 13:22

    Illa insta Feijóo a "desautoritzar l'energumen" que ha vetat revistes en català a la biblioteca de Borriana

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat al candidat del PP el 23-J, Alberto Núñez Feijóo, que "desautoritzi l'energumen" que ha vetat revistes en català a la biblioteca de Borriana (Castelló). Vox i el PP van arribar a un acord per governar en aquest ajuntament i la regidoria de Cultura va quedar en mans de l'extrema dreta. Ara, han prohibit 'Cavall Fort', 'Enderrock', 'El Temps' i altres revistes en català.

    En una atenció als mitjans, Illa ho ha titllat "d'intolerable" i ha instat Feijóo a "donar instruccions per revertir" la mesura. "Té una ocasió per manifestar el respecte a totes les llengües oficials a Espanya", ha afegit. I ha reclamat a Feijóo "que passi de les prèdiques buides de continguts als fets".

  • 13:01

    Pisarello demana que "cada euro" invertit a Catalunya "vagi sobretot a Rodalies"

     

     

    El número dos de la candidatura de Sumar-En Comú Podem per Barcelona, Gerardo Pisarello, ha reclamat aquest dimecres que "cada euro que s'inverteixi a Catalunya en matèria d'infraestructures vagi sobretot a Rodalies". Ho ha demanat en un acte de campanya a Gavà (Baix Llobregat) al costat de l'exalcaldessa de Castelldefels i número sis de la llista dels comuns al Congrés, Candela López.

     

    Precisament Gavà va ser l'epicentre d'una greu incidència de Rodalies de Catalunya el maig i és el municipi de l'actual ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, de qui Pisarello ha lamentat que "no hagi estat l'altura". Per això, ha tornat a exigir que els comuns ocupin el Ministeri en cas que es reediti un govern amb el PSOE.

  • 12:53

    Junts censura l'acord de la Diputació de Barcelona: "Ja n'hi ha prou de decidir el que passa a Catalunya des de Madrid"

     

     

    Junts per Catalunya expressa la seva "preocupació" perquè "el que passa a Catalunya es decideixi a 600 quilòmetres". En aquests termes s'ha expressat la candidata a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, pocs minuts després que s'hagi segellat l'acord entre el PSC, els comuns i Tot per Terrassa.

    Ha sostingut que les institucions han d'estar "pilotades per partits catalans" i que és possible una alternativa independentista al "monopoli absolut" del PSC, malgrat que aquesta opció ara passa pels vots del PP, amb qui neguen tenir contactes. "Fins al darrer segon hi continuarem treballant", ha assenyalat. Aquest mateix dimecres hi haurà una reunió de la cúpula del partit amb els diputats.

  • 12:50

    Illa celebra l'entesa amb Tot per Terrassa i "obre les portes a tothom", menys a Vox

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha confirmat que el partit continua treballant per fer "encara més ampli i estable" l'acord per a governar a la Diputació de Barcelona. Els socialistes i Tot per Terrassa (TxT) han tancat aquest dimecres un acord a l'ens supramunicipal. Sumat al pacte que ja tenien amb els comuns, els socialistes pràcticament s'asseguren el govern de la Diputació de Barcelona, amb Lluïsa Moret de presidenta. Tot i això, els d'Illa continuen negociant amb altres grups.

     

  • 12:38

    Montañola diu que Junts "s'automargina a l'hora de fer política" i avisa que votar-los "és condemnar-se a l'oposició"

     

     

    El cap de llista d'Espai CiU-PDeCAT, Roger Montañola, ha assegurat que Junts "s'automargina a l'hora de fer política i pactar". Ho ha dit en referència a l'acord entre PSC, Comuns i Tot per Terrassa (TxT) per governar la Diputació de Barcelona.

     

    Segons el candidat, aquest pacte ha evidenciat la "falta de voluntat política" dels líders de Junts, a qui ha tornat a culpar de fer només "grans proclames i piulades". "Això demostra que votar a Junts és condemnar-se a l'oposició", ha afegit l'Ex d'Unió. Des de les portes del Sindicat de CCOO de Barcelona, el cap de files també ha expressat que donaria suport a un front comú d'obediència catalana a Madrid. "Si és per fer propostes realistes, hi participarem encantats", ha defensat Montañola.

  • 12:33

    Botran acusa Junts d’haver "amagat el contingut independentista" durant la campanya de les municipals

     

     

    El cap de llista de la CUP de les eleccions del 23-J a Barcelona, Albert Botran, ha acusat Junts de tenir "molts missatges alhora" i d'haver "amagat el contingut independentista" durant la campanya de les municipals. "Depèn qui escoltis té un discurs més o menys independentista", ha lamentat el diputat al Congrés en una roda de premsa a la seu de l'ACN. En canvi, Botran ha defensat que la CUP té "un missatge ple de contingut" i "explícitament d'esquerres" i, per tant, comparteix poc electorat amb el partit que presideix Laura Borràs. Alhora, el líder dels anticapitalistes ha tornat a marcar distàncies amb ERC i ha remarcat que l'independentisme ha de fer servir "la força que té" al "màxim" i no investir ningú del PSOE sense un referèndum.

  • 12:08

    200 personalitats demanen el vot per a l'esquerra el 23-J: "No és moment de retrocessos"

     

     

    Unes 200 personalitats han signat un manifest que demana el vot per als partits d'esquerra en les eleccions del 23-J. El text demana als ciutadans que vagin "massivament a les urnes". "No és moment de retrocessos i de regressions a polítiques que s'han demostrat perjudicials", apunten els signants, que majoritàriament són persones vinculades a la cultura, però també hi ha el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez.

     

    El manifest apunta que les eleccions del 23-J són "especialment decisives" perquè hi ha una "nova onada conservadora amb derivacions d'ultradreta". "Aquesta tendència cap a un nou retrocés en drets socials i civils és reversible", remarquen.

  • 11:52

    Aizcorbe (Vox) afirma que els espanyols hauran de triar entre "autonomies o pensions" en uns anys

     

     

    El candidat de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, ha afirmat que els espanyols hauran de triar entre "autonomies o pensions" en uns anys. En una roda de premsa a l'Agència EFE, ha deixat clar que ell aposta per la segona opció, afegint que el "fracassat" estat de les autonomies és una despesa "inassumible" i "supèrflua". Segons ell, una retallada en institucions autonòmiques farà possible rebaixes fiscals.

     

    Vox planteja dos trams de renda: un del 15% fins a 70.000 euros i un del 25% a partir d'aquesta xifra. D'altra banda, Aizcorbe advoca per la il·legalització de partits independentistes, com marca el programa de Vox, però adverteix que caldrien "majories qualificades" i "reformar lleis" per a fer-ho possible.

  • 11:36

    El PP sobre el govern de la Diputació de Barcelona: "Està clar que el PSOE prefereix pactar amb populistes i nacionalistes"

     

     

    El vicesecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, ha reaccionat a l'acord entre PSC, comuns i Tot per Terrassa pel govern de la Diputació de Barcelona i ha lamentat que els socialistes no tinguessin "el mateix comportament" que ells a l'Ajuntament de Barcelona. Així, ha criticat que no hagin volgut tancar un acord amb els diputats del PP, que haurien estat suficients per donar el govern al PSC.

     

    Paral·lelament, ha reclamat concentrar el vot en els populars per evitar que Pedro Sánchez tingui "una oportunitat" de governar. En declaracions a mitjans a Esplugues de Llobregat ha remarcat que donar força als populars també permetrà "frenar" l'independentisme.

  • 11:10

    AGENDA | Junts ofereix una roda de premsa a les 12:00 h

     

     

    La cap de llista per Barcelona, Miriam Nogueras, i el senador Josep Lluis Cleries, ofereixen una roda de premsa "sobre l'espoli fiscal que pateix Catalunya". 

  • 11:05

    AGENDA | El PSC atén als mitjans a Sant Boi de Llobregat a les 12:00 h

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, la número tres de la candidatura al Congrés per Barcelona, Raquel Sánchez, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, atenen als mitjans a les 12:00 h. 

  • 11:04

    AGENDA | Sumar- En Comú Podem atén als mitjans a Gavà a les 12:00 h

     

     

    El número dos de Sumar- En Comú Podem, Gerardo Pisarello, ofereix un contacte informatiu des de l'estació de Renfe de Gavà. Ho farà a les 12:00 h juntament amb la número sis, Candela Lopez. 

  • 10:50

    El PSC i els comuns tanquen un acord amb Tot per Terrassa per governar la Diputació de Barcelona

     

     

    PSC i Tot per Terrassa (TxT) han tancat un acord a la Diputació de Barcelona i sumant el pacte previ amb els comuns pràcticament s'asseguren el govern de la Diputació de Barcelona amb la socialista Lluïsa Moret de presidenta de l'ens. PSC, comuns i la diputada de TxT sumen 23, encara per sota dels 26 que marca la majoria absoluta. Junts i ERC, que no han fet públic cap acord, sumen també 23 diputats però en cas d'empat guanyaria la llista més votada, el PSC.

    Es manté la incògnita sobre què faran els dos diputats independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torroelles de Foix, Sergi Vallès) i els quatre diputats que té el PP. Tot plegat 24 hores abans del ple de constitució de la Diputació de Barcelona.

  • 10:47

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 11:00 h a Barcelona

     

     

    El cap de llista per Barcelona, Roger Montañola, ofereix una roda de premsa de campanya a la plaça de l'Àngel a les 11 hores.

  • 10:45

    AGENDA | Roda de premsa de la CUP a les 11:00 h

     

     

    El cap de llista per Barcelona de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Albert Botran, ofereix aquest dimecres una roda de premsa a la seu de l'Agència Catalana de Notícies (ACN). La compareixença del candidat arrenca a les onze del matí. 

  • 10:38

    BLOC DE CAMPANYA | Nacho Martín Blanco (PP): "Som l'alternativa fiable al desgavell del sanchisme"

     

     

    El periodista Toni Marín entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4, Nacho Martín Blanco. El cap de llista del Congrés per Barcelona es mostra segur que el PP és l'alternativa fiable "al desgavell del sanchisme" i creu que Catalunya serà decisiva per triomf del seu partit. "Tenim 10 dies per acabar de convèncer una part de l'electorat indecís".

  • 10:20

    Rufián es mostra "convençut" que Yolanda Díaz defensa el dret a l'autodeterminació

     

     

    El cap de llista d'ERC a les eleccions del 23-J, Gabriel Rufián, s'ha mostrat "convençut" que la candidata i líder estatal de Sumar, Yolanda Díaz, defensa el dret a l'autodeterminació. "Però no ho diu clarament perquè necessita que la votin a segons quins llocs", ha reflexionat durant l'acte d'aquest dimecres al Fòrum Europa Tribuna Catalunya.

     

    El candidat ha afegit que Díaz ha estat una ministra de Treball "extraordinària", que és "l'esperança de molta gent", i ha esperat que el 23-J "li vagi bé". D'altra banda, Rufián ha lamentat que hi hagi "tantes" persones de classe treballadora que pensin que Vox "és dels seus": "És dramàtic i s'equivoquen", ha opinat. També ha advertit que és "molt mala idea" anar contra ERC per intentar guanyar vots. 

    En un altre àmbit, Rufián també ha parlat de l'acord entre PSC, comuns i Tot per Terrassa per intentar investir la socialista Lluïsa Moret com a presidenta de la Diputació de Barcelona. El candidat al Congrés ha insistit que ERC "ha demostrat sempre" que prioritza la presidència independentista a qualsevol institució. 

  • 10:06

    ERC es queda sola apostant per negociar un referèndum

     

     

    ERC s'ha quedat sola apostant per negociar amb l'Estat un referèndum per aconseguir la independència. Un procés que, segons el programa dels republicans, s'ha de fer amb "acompanyament internacional". Sumar-En Comú Podem proposa que se sotmeti a votació l'acord que surti de la taula de diàleg, però evita proposar ara un referèndum d'autodeterminació.

     

    Tampoc ho fa Junts, que tria la via de "l'enfrontament" amb l'Estat per assolir la "plena efectivitat" de la independència. La CUP condiciona els seus vots a la investidura al fet que l'Estat es comprometi amb l'autodeterminació fixant data i pregunta d'un referèndum. I el PDeCAT vol negociar per assolir "màximes quotes d'autogovern". PSC, PPC i Vox no tenen programa propi per a Catalunya.

  • 10:00

    AGENDA | Atenció als mitjans del PP a les 10:30 h des d'Esplugues de Llobregat

     

     

    El vicesecretari d'organització del PP, Miguel Tellado, atén als mitjans des d'Esplugues de Llobregat aquest dimecres a les 10: 30 hores. 

  • 9:58

    BLOC DE CAMPANYA | L'entrevista a Juan José Aizcorbe disponible a rtveplay

     

     

    Recupera l'entrevista de Lluís Falgàs al candidat de VOX per Barcelona a les eleccions generals de 2023, Juan José Aizcorbe, advocat i diputat els últims quatre anys al Congrés

    El número 1 de Vox a Barcelona considera que "l'estat de les autonomies és un estat fallit". I s'ha compromès que si guanyen les eleccions faran una revisió del model: "Hem de revisar l'Estat d'Autonomies, hem de revisar-la en el fons i la forma".

    Aizcorbe s'ha compromès a través del seu patit "a donar una alternativa a l'actual govern" no només des del punt de vista de canvi de governants, "sinó una alternativa quant a les polítiques del que significa el Partit Socialista amb tots els seus aliats". Ha assegurat que estan preparats per assumir la representació més enllà del Congrés, però ha matisat que això "dependrà del Partit Popular".

     

  • 9:47

    AGENDA | Acte d'ERC a les 11 h a la Model de Barcelona

     

    Esquerra Republicana continua la campanya electoral amb un acte sobre la lluita contra la repressió a les 11h a la presó Model, de Barcelona. L’acte comptarà amb les intervencions de la número 2 a la llista del Congrés per Barcelona, Teresa Jordà, i del cap de llista al Senat, Joan Queralt.

  • 9:38

    AGENDA | Vox intervé en el cicle de rodes de premsa d'EFE a les 10:00 h

     

     

    El cap de llista de Vox al Congrés, Juan José Aizcorbe, intervé en el cicle de rodes de premsa que organitza EFE amb motiu de les eleccions. 

  • 9:30

    AGENDA | Gabriel Rufián participa en un esmorzar informatiu

     

     

    El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, participa en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Fórum a l'Hotel Palace a les 9:00 h.

  • 9:15

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits es posicionen davant un possible govern PP-PSOE

     

     

    El PSC fa una crida a concentrar de vots Catalunya per mantenir a la presidència Sánchez, insisteix que seran els catalans els que inclinaran la balança. Per la seva banda, ERC insisteix en el fet que són l'alternativa d'un PP i PSOE. Aina Vidal de Sumar-En Comú Podem reivindica l'equitat territorial en contra del centralisme de les institucions. En el cas del PDeCAT, prioritza la política de Sánchez per Catalunya davant una eventual investidura.

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 23 de juliol del dissabte 8 de juliol de 2023.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.