Enlaces accesibilidad
IPC

La inflació es desinfla fins a l'1,9% al juny

  • L'IPC de juny se situa en el nivell més baix des del març de 2021
  • Cau el preu dels carburants i els aliments es moderen fins al 10% respecte a fa un any

Per
La inflació continua moderant-se després de la caiguda del 0,6% intermensual
La inflació continua moderant-se després de la caiguda del 0,6% intermensual

La inflació manté la tendència a la baixa i al juny se situa en l'1,9%, el nivell més baix des del març de 2021. Transports, llums i carburant són al darrere de la moderació dels preus, que respecte al maig només van créixer un 0,6%. També es modera l'encariment dels aliments, que malgrat això encara són un 10% més cars que fa un any. La preocupació més gran pels experts és, però que alguns productes bàsics com el sucre, l'oli d'oliva, les patates i l'arròs, són precisament el que més va pujar de preu.

Des del 9,7% de fa un any

Per quart mes consecutiu cau la inflació subjacent, la que no té en compte ni els aliments frescos ni l'energia, però es manté en el 5,9%, dues dècimes menys que al maig. Les dades de Catalunya han coincidit, de fet, amb les del conjunt de l'Estat. La baixa també s'explica, de fet, per motius estadístics, ja que fa tot just un any es va disparar fins al 9,7%, el segon màxim de tota la sèrie històrica. Uns nivells que van impactar de forma important, especialment l'any 2022, en el creixement del fenomen de pobresa energètica a Catalunya, segons reconeix el Consell Econòmic i Social de Catalunya.

El Ctesc constata l'increment del risc de pobresa per la inflació | Àlex Cabrera

Per CCAA, on més es van disparar els preus aquest juny van ser a Canàries (3,9%), Melilla (3,3%) i Ceuta (2,8%), i els menors creixements es van produir a Aragó (1,1%), Castella-la Manxa (1,2%) i Madrid (1,4%). Espanya és de fet la primera gran economia de tota la zona euro que se situa per sota del 2%.

Els aliments, tot i moderar, la seva evolució va ser la més alta (10%), seguit de les begudes alcohòliques i el tabac (8%); hotels, cafès i restaurants (6,3%), i oci i cultura (5,9%). Van créixer en menor mesurada els preus de parament (5,8%); uns altres (4,7%); medicina (2,8%); comunicacions (2,3%); vestit i calçat (1%), i ensenyament (0,6%), i van baixar en transport (-7,5%) i habitatge (-10,8%), per la moderació del preu dels carburants i l'energia. Malgrat tot, els experts insisteixen que la batalla a la inflació no s'ha acabat.

La inflació cau a nivells de març de 2021 | Climent Sabater

Evolució dels aliments

Des de CCOO, es resisteixen a parlar de batalla guanyada contra la inflació. I és que si s'analitza en detall el cistell de consum en comparació amb el juny del 2022, ha continuat disparat el preu de productes bàsics com el sucre (+44,9%), la llet (+19,7%), les patates (+19,3%), la carn de porc (+15,7%), els cereals (+13,4%), l'oli i els greixos (+15,4%), els ous (+13,1%), l'aigua i els refrescos (+13,7%) i el cafè (+7,8%).

Respecte del maig, els productes que més s'han encarit han estat les patates (+4,8%), l'oli i els greixos (+2,8%), la fruita fresca (+1,2%), la carn de porc (+0,8%), els cereals (+0,6%) i el peix (+0,4%). En canvi, el preu dels llegums i les hortalisses fresques ha baixat un 4,3%.