Enlaces accesibilidad
Altes temperatures

Les onades de calor, cada cop més habituals: els experts assenyalen el canvi climàtic

  • Les onades de calor s'han multiplicat per 16 en el darrer segle
  • El Clínic atén 12 malalts per cops de calor a l'any

Per
Els experts alerten que cada cop serà més habitual les altes temperatures
Els experts alerten que cada cop serà més habitual les altes temperatures

Cada cop els estius són més calorosos. Les onades de calor s'han multiplicat en el darrer segle: enguany, ja en portem dues i només estem al juliol. Els experts alerten del canvi climàtic i l'augment de temperatures com una de les raons d'aquest increment, i assenyalen que comporta un risc elevat per les persones grans o amb patologies de salut.

L'onada de calor afecta de ple les famílies amb pobresa energètica | Marga Esparza

De fet, l'Hospital Clínic afirma que cada any atén 12 malalts per cops de calor i insisteix a evitar "hores d'exposició solar extremes" i augmentar la vigilància sobre les persones grans, les més vulnerables als cops de calor. La doctora Elisenda Gómez adverteix que "és una patologia molt extrema" i "infradiagnosticada", i explica consells per evitar que passi.

Les onades de calor es multipliquen per 16

La investigadora del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses de la Universitat de Barcelona, Carme Llansat, assenyala el canvi climàtic com la causa d'aquest increment: "En la situació que estem d'augment de temperatura, lamentablement començarà a ser normal". I alerta que podríem arribar a tenir quatre onades de calor a l'any, quan a mitjans del segle passat se'n registrava una cada quatre anys.

Llansat creu que "ens hem d'acostumar" a aquesta normalitat, però que no podem acceptar que no podem fer res: "Hem de lluitar per baixar els efectes del canvi climàtic".

Protecció Civil activa en fase d'alerta el pla PROCICAT per calor extrema

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha activat aquest dilluns en fase d'alerta el pla PROCICAT per calor extrema i fa una crida a la prudència.

Ampliació dels refugis climàtics

Les temperatures més altes, per sobre dels 40º s'han produït a les terres de ponent. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Lleida ha intensificat el seguiment telefònic de les persones vulnerables i ha afegit als refugis climàtics les llars de jubilats. Amb aquests equipaments, a Lleida aquest estiu hi ha una trentena de punts on refugiar-se de la calor

El Clínic alerta dels perills

L’hospital Clínic Barcelona alerta sobre la importància d’evitar cops de calor, sobretot, en les persones grans. La Dra. Elisenda Gómez-Angelats, internista de l’Àrea d’Urgències de l’hospital Clínic Barcelona, ha avisat que les elevades temperatures de l'estiu i un temps excessiu de permanència al sol poden desencadenar un cop de calor. L'any passat l’hospital va atendre 12 casos.

La doctora insisteix que cal estar alerta als primers símptomes d'esgotament per calor, com són: set intensa, sudoració abundant, mal de cap o, fins i tot, nàusees. Davant aquests símptomes el més important és refrescar-se amb un ventilador, aire condicionat o amb un bany d'aigua freda i hidratar-se.

La web de salut pública ha incorporat informació de més malalties i dades per explicar els efectes de la calor. Es poden consultar el nombre d'urgències hospitalàries, defuncions i mitjana de les temperatures, unes dades que poden ajudar a explicar els efectes de la calor.