Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Les relacions Catalunya-Espanya, un dels temes principals en la recta final de campanya

  • L'enquesta del CIS torna a situar el PSOE amb 1,4 punts d'avantatge respecte al PP
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Compte enrere per les eleccions generals del 23 de juliol. Les relacions Catalunya-Espanya, un dels temes principals en la recta final de campanya.
Compte enrere per les eleccions generals del 23 de juliol. Les relacions Catalunya-Espanya, un dels temes principals en la recta final de campanya.

Compte enrere per les eleccions generals del 23 de juliol. Les relacions Catalunya-Espanya, un dels temes principals en la recta final de campanya.

El CIS s'ha colat en l'actualitat política d'aquest últim dilluns de campanya. L'enquesta dona a Sánchez com a guanyador, per segona vegada consecutiva, de les eleccions. Els socialistes obtindrien un 32,2% del vot enfront del 30,8% dels populars. Sumar mantindria la tercera posició amb un 14,9% i Vox seria quart amb un 11,8%. Aquesta és l'única enquesta que dona com a guanyador el PSC.

El decret de sequera o les relacions entre Catalunya i Espanya han estat dos temes que han centrat els discursos d'avui. Rufián reivindica la unitat política davant el "sucursalisme i la frivolitat" en l'acte central de campanya. Mentre que Junts avisa que l'estratègia d'ERC no funciona i es reivindica com "els únics amb prou nassos de plantar cara". La CUP reclama als partits independentistes que al Congrés cal demanar un referèndum.

El PSC reivindica la cultura i denuncia la censura que "avala" el PP. En la mateixa línia, Sumar - En Comú Podem ha carregat contra el PP i Feijóo, però en aquest cas l'ha titllat de "mentider" per les dades errònies que han generat polèmica en una entrevista a la Hora de la 1. El PDeCAT també ha criticat que el PP només se'n recordi de Catalunya en campanya.

Vox s'ha mostrat favorable al "reequilibri d'ingressos públics a l'Estat" i es mostra favorable a una "reunificació fiscal".

Campanya de les generals a Catalunya: 17 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:34

    El PSC reivindica la cultura i denuncia la censura que "avala" el PP. 

     

     

    En un acte ha comptat amb el suport d'un centenar de personalitats del món de la cultura, els candidats socialistes han reivindicat la defensa que ha fet el seu partit i que "ningú posi una mordassa" als artistes i creadors.

    El ministre de Cultura i número 2 a la llista, Miquel Iceta, ha tret pit de l'obra de govern i els ha cridat a fer "un esforç en defensa pròpia" el 23-J. "Estem en una batalla. No m'agrada dir guerra, però sí que hi ha qui vol declarar la guerra a la cultura. 'Se van a enterar,' s'ha dit en extrema dreta. Darrere de les paraules arriben els fets", ha exclamat Iceta. 

    La cap de llista, Meritxell Batet, ha carregat contra el PP, que "assumeix i avala la censura": "Els que encoratgen la censura ens empobreixen com a societat. Censuren els que tenen por a una societat lliure que tria, que pensa. Això no ens ho podem permetre". 

     

  • 21:09

    Junts avisa que l'estratègia d'ERC no funciona i es reivindica com "els únics amb prou nassos de plantar cara". 

     

     

    Junts per Catalunya avisa que no serveix l'estratègia d'"intentar caure bé als partits espanyols". Així ho ha denunciat la candidata a les eleccions espanyoles del 23-J, Míriam Nogueras, que en l'acte final a Lleida ha denunciat com el govern de Pedro Sánchez "ha pres el pèl a ERC". En aquest context, s'ha reivindicat com "els únics amb prou nassos de plantar cara" a la dreta espanyola davant un PSOE que "s'hi abraça" per defensar la unitat d'Espanya.

     
  • 21:05

    Sumar - En Comú Podem carrega contra el PP i Feijóo. 

     

     

    En un acte de campanya, Joan Mena, ha acusat el candidat del PP de mentir. "No podem permetre que un mentider compulsiu s'acabi convertint en president d'Espanya".  La candidata de Sumar - En Comú Podem, Aina Vidal, va més enllà i els acusa de fomentar l'odi: "No és el PP de Mariano Rajoy és pitjor i és difícil explicar, és un PP absolutament renegat, posem catifes vermelles ultradreta assumint machistada". 

    Vidal també ha reivindicat que un bon resultat de la confluència d'esquerres és imprescindible per la continuïtat d'un executiu progressista a l'Estat: "Ser la tercera força és la condició necessària per reeditar el govern de la gent". 

  • 20:56

    Rufián reivindica la unitat política davant el "sucursalisme i la frivolitat".

     

     

    El de llista d'ERC a les eleccions del 23-J, Gabriel Rufián, ha reivindicat la utilitat de la política i la negociació davant "el sucursalisme i les frivolitats", els partits que decideixen el seu vot en un despatx de Madrid, i els "eslògans buits". Durant l'acte central de la campanya dels republicans, aquest dilluns al Born, Junqueras també ha insistit a dir que Catalunya i Euskadi tombaran la monarquia en un referèndum simultani: "Tothom sap que el farem". 

  • 20:30

    La CUP reclama als partits independentistes que al Congrés cal demanar un referèndum. 

     

     

     

    En una atenció als mitjans a Manresa, el candidat de la CUP per Barcelona a les eleccions del 23-J, Albert Botran, ha replicat a la petició del número 1 d'ERC, Gabriel Rufián, de negociar una posició comuna de les forces independentistes al Congrés recordant que la formació anticapitalista "ja ha fet els deures" té clar que cal demanar un referèndum. Botran ha criticat que Junt i ERC "no han concretat com es faria valdre la força" al Congrés dels vots sobiranistes.

    A més, ha insistit que els anticapitalistes seran coherents amb el que han dit en campanya de reclamar "data i pregunta" per un referèndum d'autodeterminació.

     
  • 20:20

    Feijóo veu al PP "en camí de ser un partit de majories, també a Catalunya": "No em resigno a no ser determinant"

     

     

    En l'acte central del partit a Barcelona aquest dilluns a la tarda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat que el PP "està en camí de ser un partit de majories, també a Catalunya". "No em resigno a ser un partit que no sigui un altre cop el partit determinant perquè la majoria dels catalans vol que se'ls deixi en pau, no volen viure enfrontats per la política, vol criar els seus fills en llibertat, prendre les decisions que creguin oportunes i que no se'ls assenyali pel carrer en funció del seu pensament o ideologia". 

  • 20:00

    Martín Blanco promet que el PP "mai anirà contra Catalunya" i augura que els catalans "seran decisius en el gran triomf". 

     

     

    El cap de llista del PP a les eleccions espanyoles per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha promès que el PP "mai anirà en contra de Catalunya" com creu que sí que fan independentistes i socialistes. Al míting central del partit a Barcelona, Martin Blanco ha augurat que els catalans "tornaran a ser decisius" i "seran partícips" del "gran triomf" que creu que obtindrà Alberto Núñez Feijóo el 23-J. 

  • 19:45

    La llei de sequera i el CIS marca l'últim dilluns de campanya. 

     

     

    Cinc dies de campanya, cinc dies de batalla dialèctica que tenen els candidats i candidates per intentar canviar aquests resultats que donen les enquestes.

     
  • 19:38

    Montañola critica que el PP només se'n recordi de Catalunya en campanya. 

     

     

    "Els del PP només se'n recorden de Barcelona i Catalunya en campanya", ha criticat el cap de llista del PDeCAT prop d'on Feijóo té previst fer el míting aquesta tarda. "No sé si Feijóo m'entendrà en català, però el saludo molt amablement", ha afegit amb ironia.

    El número u del PDeCAT també s'ha referit a les declaracions del candidat del PP per  Barcelona, Nacho Martín Blanco, en què assegurava que un pacte entre la seva formació i Vox "reactivaria l'independentisme". "És evident que un pacte així faria que la gent estigui més exaltada, sobretot si el PP segueix en la línia d'atiar l'anticatalanisme", ha lamentat el candidat. "No sembla una bona senyal per generar un context favorable a la cohesió i no tornar a encendre el país", ha afegit.

  • 19:25

    Aleix Sarri: "Per en Sánchez que és més important: la unitat d'Espanya o que entri Vox?". 

     

     

    Lluís Falgàs entrevista a Aleix Sarri, candidat número 5 de les llistes de Junts per Catalunya a les eleccions generals de 2023 dins del cicle d'entrevistes especials als candidats catalans del 23J. Sobre els possibles pactes postelectorals, Sarria ha criticat que l'actual president del Govern Pedro Sánchez no tingui com a prioritat a Catalunya i assegura que Junts no té cap al·licient per tornar a fer-lo president:Tota aquesta història que ve el llop, també l'hem de contextualitzar perquè el Partit Socialista Obrer Espanyol, si volgués per aturar l'extrema dreta, el que ha de fer és negociar de veritat per l'autodeterminació a Catalunya i per una amnistia".

     

     

     
  • 17:35

    Vox es mostra favorable al "reequilibri d'ingressos públics a l'Estat" i es mostra favorable a una "reunificació fiscal". 

     

     

    El candidat de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, s'ha mostrat favorable a una "reunificació fiscal" en matèria de nivells impositius, però "a la baixa", i ha lamentat que Catalunya sigui la comunitat autònoma que "penalitza fiscalment més al ciutadà". Alhora, ha dit que s'han de "reequilibrar els ingressos públics" arreu de l'Estat, en una crítica al discurs independentista sobre el dèficit fiscal.

    Entre altres temes, en un col·loqui al Círculo Ecuestre aquest dilluns, ha dit que el matrimoni "és heterosexual i amb descendència des de sempre i ha afegit que són les condicions que sempre han tingut "jurídicament" a "totes les civilitzacions"

  • 16:40

    Feijóo rectifica després d'afirmar a RTVE que el PP sempre ha revaloritzat les pensions

     

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha rectificat després d'afirmar en una entrevista a TVE aquest dilluns al matí que els populars sempre han revaloritzat les pensions amb l'IPC. L'entrevistadora l'ha corregit, advertint que l'afirmació no és correcta perquè "no ho van fer ni el 2012 ni el 2013 ni el 2016". En el plató, el líder del PP no ha admès l'error, però posteriorment ha fet una piulada a Twitter dient que el que han fet els populars és "no congelar mai les pensions". "No m'importa aclarir qualsevol afirmació si ha estat inexacta, al contrari de Pedro Sánchez, l'arrogància del qual mai li ho permetria", ha assegurat.

  • 16:16

    BLOC DE CAMPANYA | Les relacions Catalunya-Espanya, un dels temes principals en la recta final de campanya

     

     

    Recta final de la campanya. Als partits els queden 5 dies per llençar els seus missatges i convèncer els indecisos. Fan crides al vot útil, despleguen propostes sobre finançament i debaten sobre el model de relació entre Catalunya i l'Estat.

     
  • 16:04

    Entrevista a les 19:00 h a Aleix Sarri de Junts al Canal 24h

     

     

    Lluís Falgàs entrevista aquest vespre a les 19 hores al candidat número 5 per Barcelona de Junts, Aleix Sarri. Es podra seguir al Canal 24 h o a www.rtveplay.cat.

  • 16:02

    AGENDA | Míting de Junts a les 19:30 h a Lleida

     



    Miriam Nogueras i Jordi Turull intervenen en un míting electoral a Lleida.

  • 16:00

    AGENDA | Acte electoral de la CUP a les 19:30 h

     



    Albert Botran i el diputat en el Parlament, Carles Riera, protagonitzen un acte electoral a Manresa. 

  • 15:58

    AGENDA | Acte sobre drets laborals de Sumar a les 19:00 h

     



    Aina Vidal (Comuns) participa en un acte a Sant Boi de Llobregat sobre drets laborals. Ho fa amb el diputat Joan Carles Gallego i en regidor de Sabadell, Joan Mena. 

  • 15:56

    AGENDA | Acte central de campanya d'ERC a les 19:00 h

     



    ERC celebra el seu acte central de campanya al barri del Born de Barcelona aquesta tarda a les 19 hores. Ho fa amb Gabriel Rufián, Teresa Jordà, Oriol Junqueras, Pere Aragonès, Marta Rovira i el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegui.

  • 15:53

    AGENDA | Acte sobre cultura del PSC a les 19:00 h

     



    Salvador Illa, Meritxell Batet i Miquel Iceta intervenen en un acte de cultura a Barcelona.

  • 15:52

    AGENDA | Acte central de campanya del PP a Catalunya amb Feijóo a les 18:30 h

     



    Alberto Núñez Feijóo protagonitza l'acte central dels populars a Catalunya amb Nacho Martín Blanco i Alejandro Fernández. 

  • 15:39

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 17:30 h

     



    Roda de premsa de campanya del PDeCAT a les 17:30 h a Barcelona. 

  • 14:30

    BLOC DE CAMPANYA | La campanya encara la seva recta final

     

     

    Els republicans fan bandera de la negociació per aconseguir millores per a Catalunya. Defensen investir Sánchez amb condicions si és per frenar l'extrema dreta. I diuen que també en parlaran amb Junts i la CUP. El PSC recorda a Junts que es tracta de Sánchez o de Feijóo i els demana no impedir que Catalunya avanci. El PDeCAT treu pit de moderació i lamenta el bloqueig que proclama junts. Montañola exigirà respecte, diu, per a Catalunya al futur president. També els comuns volen renovar el sistema de finançament.

  • 13:59

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits reaccionen a les possibles reformes de la llei contra la sequera

     

     

    Desè dia de campanya on els partits també han reaccionat a les reformes que vol fer el govern central de la llei catalana de lluita contra la sequera. 

  • 13:37

    Un dispositiu de més de 90.000 agents garantirà la seguretat en les eleccions del 23J

     

     

    El desplegament estarà format per 28.792 policies nacionals, 41.054 guàrdies civils i 4.055 Mossos d’Esquadra, entre altres forces de seguretat dels diferents territoris de l'Estat. En el desglossament per comunitats autònomes, Andalusia és la que tindrà un major desplegament policial, amb 18.636 agents, seguida de la Comunitat de Madrid, amb 10.775 efectius; Catalunya, amb 9.108 agents, i la Comunitat Valenciana, amb 9.083.

  • 13:13

    El PPC retreu a PSC i PSOE "contradiccions" per la llei de la sequera

     

     

    Nacho Martín Blanco ha retret al PSC i al PSOE les "contradiccions" per la llei de la sequera del Govern de la Generalitat. Així s'hi ha referit en una atenció a mitjans a Viladecans. "Demostra que no tenen un projecte per a Espanya, tenen 'projectets' a diferents entitats territorials; hi ha distorsions importants", ha denunciat.

     

    El candidat per Barcelona ha subratllat que és important "tenir unes mateixes bases per al discurs per a tota Espanya". En aquesta línia, ha reivindicat que el PP és "fiable i sòlid" perquè "diu el mateix a Barcelona que a Madrid".

     

    D'altra banda, el cap de llista s'ha referit a les declaracions de l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé, que va demanar el vot per als representants d'extrema dreta al Senat perquè creu que la propera legislatura caldrà aplicar l'article 155 de la Constitució. "No ens podem posar en escenaris tremendistes", ha criticat Martín Blanco, que ha remarcat que el que cal ara és "treballar perquè Catalunya millori".

  • 13:09

    Illa demana el vot a progressistes i moderats: "Si Catalunya s'expressa amb rotunditat, la dreta no governarà"

     

     

    "Si Catalunya s'expressa amb rotunditat, la dreta no governarà". Així s'ha pronunciat aquest dilluns el primer secretari del PSC, Salvador Illa. En una atenció als mitjans, ha reclamat a "progressistes i moderats, que són majoria a Catalunya" que concentrin el vot en la candidatura socialista per a "frenar" el PP, i que ho facin "hagin votat el que hagin votat" en eleccions anteriors.

    D'altra banda, després que el presidenciable del PP, Alberto Núñez Feijóo, digués diumenge que si hagués estat ell el president del govern "hauria fet asseure el president de la Generalitat i el de l'Aragó" per desencallar la candidatura dels Jocs d'Hivern als Pirineus, Illa ha dit que el líder popular "no està en disposició de donar lliçons de res a ningú". "No el vaig sentir a ell defensar els Jocs", li ha etzibat. 

     

    Finalment, Illa ha fet una valoració "molt positiva" de la inversió de Seat, que construirà una planta d'assemblatge de cel·les de bateries a Martorell que crearà 400 llocs de treball directes i més de 100 indirectes. El primer secretari socialista ha admès que mai s'han de llançar coets, però que és "una bona notícia que indica la bona feina del govern espanyol" per l'impuls de la indústria d'automoció amb ajuts. 

     

    Illa ha fet aquestes declaracions als mitjans després de visitar aquest dilluns el Centre d'Innovació Anoia de Vilanova del Camí.

  • 13:06

    El CIS torna a donar a Pedro Sánchez com a guanyador del 23J

     

     

    Els socialistes obtindrien un 32,2% del vot enfront del 30,8% dels populars. Sumar mantindria la tercera posició amb un 14,9% i Vox seria quart amb un 11,8%. ERC seria cinquena força amb el 2,1% dels vots i Junts sisena amb l'1,4%. La CUP es quedaria amb el 0,6% dels sufragis.

    El CIS dona a Sánchez com a guanyador per segona vegada consecutiva i després de recollir els efectes del cara a cara entre els líders de PP i PSOE. És l'única enquesta que dona com a guanyador el PSC. 

  • 12:42

    La Junta Electoral obliga a retirar una estelada de l'entrada de Cadaqués durant la campanya electoral

     

     

    La Junta Electoral de Zona (JEZ) ha obligat a l'Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) a retirar una estelada que onejava d'un pal a l'entrada de la localitat. L'ens dona d'aquesta manera la raó a l'entitat Impulso Ciudadano que ha estat l'encarregada de demanar la retirada de la bandera. Un fet que no és nou, i és que durant les eleccions municipals del passat mes de maig, el consistori va haver de fer el mateix. Des de l'entitat asseguren que a Tordera i a Cardedeu ha passat el mateix i han retirat les estelades d'espais públics.

  • 12:32

    Jordà troba una "aberració extrema" que l'Estat demani al Govern reformar la llei de sequera per evitar portar-la al TC

     

     

    La número dos d'ERC a les eleccions del 23-J, Teresa Jordà, troba una "aberració extrema" que l'Estat demani a la Generalitat reformar la llei de sequera per evitar portar-la al TC. Durant la roda de premsa d'aquest dilluns a l'ACN, amb motiu de la campanya electoral, l'exconsellera ha constatat que, mentre Catalunya està patint una de les sequeres "més severes i persistents", la Moncloa es planteja tombar la norma aprovada al Parlament. En aquest sentit, Jordà espera que el PSC defensi el text original i "no se situï a l'altre cantó de la taula: "Vull entendre que el PSC és el PSC. No em passa pel cap q no pugui ser així". L'exconsellera i ara candidata d'ERC al Congrés ha subratllat que el Govern "tirarà endavant" la llei.

  • 12:21

    Montañola defensa que "el cafè per a tothom no dona resposta al que és Catalunya"

     

     

    El cap de llista del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha defensat que "el cafè per a tothom no dona resposta al que és Catalunya". Ho ha dit responent a unes declaracions del portaveu de campanya dels populars, Borja Sémper, on assegura que "Catalunya és igual de singular que la resta". En aquest sentit, l'ex d'Unió ha demanat un reconeixement "fiscal i nacional" pel país.

     

    Preguntat sobre un eventual bloqueig a Madrid perquè ni Feijóo ni Sánchez són capaços d'aconseguir una majoria suficient en la investidura, Montañola ha manifestat que "els bloquejos en política són una mala notícia". "Agrairíem no estar fent campanyes constantment perquè els polítics no són capaços d'arribar a acords", ha seguit.

     

    En aquest sentit, s'ha mostrat obert a pactar una moció de confiança a mig mandat si facilités la formació de govern: "si no s'ha donat compliment al pactat, els mateixos vots que serveixen per posar un president, serviran per treure'l". Sobre la idea del bloqueig, el número u del PDeCAT ha insistit a demanar a Junts "recuperi la senda de la racionalitat i el realisme".

     

    En un altre ordre, Montañola s'ha referit a la demanda per part del govern espanyol al català perquè reformi la llei de la sequera si no vol que la porti al Tribunal Constitucional. "Qualsevol iniciativa que surt del Parlament de Catalunya sempre té un destí final: el Tribunal Constitucional", ha lamentat. "No farem politiqueig de qüestions fonamentals per la vida de la gent", ha expressat.

  • 12:19

    ERC es compromet a parlar amb Junts i CUP abans de negociar amb el PSOE 

     

     

    ERC s'ha compromès a parlar amb Junts i CUP abans de negociar amb el PSOE després de les eleccions del 23-J. Durant la roda de premsa a l'ACN, els números u i dos de la llista republicana, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, han subratllat que l'endemà del 23-J l'independentisme català s'ha de reunir per consensuar com "defensar Catalunya". Aquí han exclòs a PSC i comuns, ja que ERC considera que "se situen sempre a l'altre cantó de la taula" quan toca reivindicar els interessos del país.

    Rufián ha demanat "sentit d'estat català" a Junts i CUP, i s'ha mostrat "convençut" que hi haurà unitat d'acció al Congrés. El cap de llista ha afegit que les imatges de Vox a Badalona es podrien haver produït també a la cambra baixa espanyola.

  • 11:46

    La CUP lamenta que ERC "balli al ritme del PSOE"

     

     

    La CUP ha lamentat que ERC "balli al ritme del PSOE", l'endemà que el president espanyol, Pedro Sánchez, "es vantés de pacificar Catalunya" i es conegués que l'executiu estatal ha demanat al català que reformi la llei de sequera si no vol que acabi al Tribunal Constitucional. "Oriol Junqueras té el que podríem anomenar una relació tòxica amb Pedro Sánchez, l'està utilitzant. L'ha de trencar", ha afirmat el candidat per Barcelona a les eleccions del 23-J, Albert Botran.

     

    El diputat al Congrés també ha subratllat que Vox va mostrar a Badalona que són "una banda de matons" encara que intentin camuflar-ho, després que el seu secretari general, Ignacio Garriga, s'encarés amb manifestants que protestaven pel seu míting.-

  • 11:26

    Els comuns situen un millor finançament per a Catalunya com a “prioritat” de la legislatura vinent

     

     

    La candidata de Sumar-En Comú Podem a les eleccions d'aquest diumenge, Aina Vidal, ha reconegut que Catalunya pateix "un problema greu de finançament" i ha assegurat que renovar-lo serà "una prioritat" de la formació. En una roda de premsa davant de l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva), ha recordat que l'actual sistema està "caducat des de l'any 2014, la qual cosa és una autèntica barbaritat" i ha assenyalat que Catalunya no és l'únic territori perjudicat, sinó que n'hi ha d'altres com el País Valencià. Aquestes paraules arriben després que 'La Vanguardia' hagi publicat dades de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) que situen el finançament de Catalunya per sota de la mitjana.

     

    Vidal també s'ha referit a la possibilitat que el govern espanyol recorri al Tribunal Constitucional (TC) la Llei de mesures extraordinàries i urgents per a afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya. Per a l'aspirant al Congrés, la disputa oberta entre les administracions és "una controvèrsia tècnica" sobre qui pot adjudicar obres pel procediment d'urgència i ha confiat que "gràcies a la taula de diàleg" s'arribi a un acord: "Convençuda que ho arreglaran".

     

    Vidal i Boada s'han reunit amb representants de les cambreres de pis d'hotels i apartaments de la Costa Brava i n'han denunciat les condicions de feina. Vidal ha recordat que aposten perquè col·lectius amb professions físicament molt dures, com els treballadors de la neteja "que sobreviuen a base de diazepam".

    Alhora, ha alertat que "el turisme massificat i la falta de control" en municipis com Lloret és una de les característiques que comparteixen les ciutats amb més problemes d'habitatge. És per això que ha plantejat abordar una nova regulació dels pisos turístics i de lloguer de temporada.

  • 11:20

    El govern espanyol demana al català que reformi la llei de la sequera si no vol que la porti al TC

     

     

    El govern espanyol va iniciar la setmana passada un procés de conciliació amb la Generalitat per acordar reformes de la llei de lluita contra la sequera i no dur-la al Tribunal Constitucional. Segons ha avançat el diari 'Ara' i han confirmat a l'ACN fonts de la Moncloa, el govern espanyol considera que hi ha dos articles que avalen la contractació d'emergència en casos no permesos per la Unió Europea. El govern espanyol vol negociar amb el català per evitar anar al TC, però, tot i això, assegura que el recurs no implicaria la suspensió de tota la llei. Es dona la circumstància que la llei va ser aprovada amb els vots del PSC.

  • 10:58

    AGENDA | Vox intervé en un col·loqui a les 15:00 h

     

     

    El cap de llista de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, intervé en un col·loqui organitzat pel Cercle Eqüestre a Barcelona. 

  • 10:52

    AGENDA | Atenció als mitjans del PP a les 12:00 h

     

     

    Nacho Martín Blanco atén als mitjans des de Viladecans a les 12 hores.

  • 10:51

    AGENDA | Atenció als mitjans del PSC a les 12:00 h

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, atén als mitjans des de Vilanova del Camí a les 12 hores. 

  • 10:46

    BLOC DE CAMPANYA | Gerardo Pisarello (Sumar): "És important recuperar el paper d'allò públic"

     

     

    Toni Marín entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 a Gerardo Pisarello. El número dos de Sumar-En Comú Podem crida al vot per evitar un govern feixista.

  • 10:05

    AGENDA | Atenció als mitjans del PDeCAT a les 11:00 h

     

     

    Roger Montañola atén als mitjans des de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc.

  • 9:55

    BLOC DE CAMPANYA | Últim diumenge de campanya marcat pels actes centrals del PSC i Junts

     

     

    Diumenge de marcat accent polític, amb actes centrals de campanya del PSC, que rep el candidat del PSOE, Pedro Sánchez. I de Junts, a Amer, el poble de Carles Puigdemont. Retrets avui del PDECat per l'economia i la CUP pel 'procés' a la política del govern de coalició. 

    Esquerra i Sumar-En Comú Podem han fet mítings centrats en matèria econòmica. Els comuns, sobre pensions. I els republicans alerten contra les elits. La CUP retreu a Sánchez que digui que "ha pacificat" Catalunya. En un acte de VOX a Badalona a la tarda s'han viscut moment de tensió. Garriga ha interromput la seva intervenció per encarar-se una trentena de persones que l'increpaven.

  • 9:50

    AGENDA | Roda de premsa d'ERC a les 10:30 h

     

     

    Gabriel Rufián i Teresa Jordà ofereixen una roda de premsa organitzada per l'ACN. 

  • 9:47

    AGENDA | Roda de premsa de la CUP a les 10:30 h

     

     

    Albert Botran ofereix una roda de premsa des de la seu de la seva formació a Barcelona.

  • 9:40

    AGENDA | Contacte informatiu de Sumar a les 10:30 

     

     

    Aina Vidal ofereix un contacte informatiu a Lloret de Mar amb la candidata per Girona, Júlia Boada.

  • 9:20

    Garriga interromp un acte de Vox per encarar-se a manifestants antifeixistes: "La policia hauria de donar cops de porra"

     

     

    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha interromput l'acte de Vox a Badalona d'aquest diumenge al vespre per encarar-se als manifestants independentistes que han protestat amb cassoles i crits antifeixistes durant tot el míting. El líder del partit d'extrema dreta ha parat de parlar per "comptar els passos" que el separaven dels "totalitaris", s'hi ha apropat ràpidament i l'han hagut de separar del grup de persones contràries a la formació.

    Els Mossos d'Esquadra han format un cordó policial durant la resta de l'acte per separar els assistents de la trentena d'antifeixistes. En un moment del seu discurs, ha lamentat que els Mossos d'Esquadra no hagués disparat "pilotes de goma" i hagués donat "cops de porra" per dissuadir els contraris a la formació.

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 6 de juliol del divendres 21 de juliol de 2023.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir