Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Els partits catalans fan una crida a barrar el pas a Vox

  • ERC crida a la mobilització el 23-J per evitar que el juliol de 2023 s'assembli al de 1936
  • Correus farà arribar aquest dimarts tota la documentació electoral als qui han demanat el vot per correu
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Últim dimarts de campanya
Últim dimarts de campanya

Compte enrere per les eleccions generals del 23 de juliol. Abascal afirma que un govern PP-Vox farà tornar "la tensió" a Catalunya i aposta per un 155 que s'allargui en el temps. Els partits han reaccionat davant les polèmiques declaracions.

ERC ha fet una crida a la mobilització el 23-J. Al matí, Teresa Jordà ha advertit que cal evitar que la data s'assembli al mateix dia de 1936; mentre que a la tarda Junqueras enviava aquest missatge: "No tenim por". El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha assegurat que "l'únic 155 vàlid" és el que s'hauria d'aplicar a Vox. Junts reclama a Espanya que "deixi el franquisme a casa i es comporti com un Estat europeu"

En Comú Podem respon a Abascal que la llengua, la cultura i l'educació "no es toquen". En Comú Podem respon a Abascal que la llengua, la cultura i l'educació "no es toquen". El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que Vox "participa de la tendència a la confrontació" i ha afirmat que té un discurs que provoca "cada cop més tensió al debat públic".

En una altra línia, Correus ha assegurat que farà arribar aquest dimarts el 100% de la documentació electoral a les persones que han demanat el vot per correu.

Campanya de les generals a Catalunya: 18 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:30

    En Comú Podem respon a Abascal que la llengua, la cultura i l'educació "no es toquen".

     

     

    El diputat al Congrés d'En Comú Podem, Joan Mena, respon al líder de Vox, sobre les seves paraules que amenacen amb aplicar un 155 si governa amb el PP: "Li hem de recordar a aquesta ultradreta que la llengua, cultura, educació són fruit del consens, de cosir amb el fil roig de la classe treballadora i això no es toca senyor Abascal". 

    En un acte a Badalona, on Vox va protagonitzar moments de tensió al passeig de Badalona el passat diumenge, Mena els ha titllat de "matonisme d'ultraddreta". 

     
  • 20:00

    Junqueras, sobre l'amenaça d'Abascal d'un 155 llarg: "No els tenim por". 

     

     

    En un acte a Tàrrega, el president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha respost les paraules del líder de Vox, Santiago Abascal, que afirmava que si governava amb el Partit Popular, aplicaria un 155. "Hem sentit com Vox amenaçava amb un 155 intens i de llarga durada i els volem recordar: que no ens fan gens de por, que no els tenim por! Perquè en moltes ocasions ja els hem derrotat". 

  • 19:52

    Abascal amenaça sobre una possible aplicació d'un 155 si governa amb el PP. 

     

     

    Els missatges de la campanya dels partits polítics s'han centrat en les polèmiques declaracions Santiago Abascal sobre la possible aplicació del 155 a Catalunya si a partir del 23 de juliol, es forma un govern PP-VOX. 

     

     

     
  • 19:30

    Gerardo Pisarello: “Per nosaltres és clau sigui com sigui impedir que hi hagi un govern de PP i Vox”.

     

     

    Lluís Falgàs entrevista a Gerardo Pisarello, candidat número 2 de les llistes per Barcelona de Sumar – En Comú Podem a les eleccions generals de 2023 dins del cicle d'entrevistes especials als candidats catalans del 23J.

    Sobre els possibles pactes postelectorals, Pisarello confia a poder reeditar els acords postelectorals amb els mateixos partits polítics amb què ho ha fet l’anterior legislatura. El candidat dels comuns, reivindica la seva formació com l'única que “garanteix reeditar el govern de coalició”. Per això reclama el vot per Sumar En Comú Podem i que d’altres formacions siguin "més contundents". I afegeix: "Ara només el vot per Sumar garanteix reeditar el govern de coalició".

  • 19:00

    Vox demana a la JEC ampliar el termini del vot per correu i permetre fer-ho presencialment a qui no ha rebut la tramesa.

     

     

     

    Vox ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que ampliï el termini del vot per correu el 23-J i que permeti que aquells qui no han rebut les trameses puguin votar presencialment diumenge. 

  • 16:27

    BLOC DE CAMPANYA | Crides dels partits catalans a barrar el pas a Vox

     

     

    VOX afirma que si governa amb el PP la tensió a Catalunya podria ser pitjor que el 2017. Unes paraules de Santiago Abascal que han marcat els missatges de campanya d'aquest dimarts. 

  • 16:30

    Entrevista a Gerardo Pisarello a les 19:00 h

     

     

    Lluis Falgàs entrevista aquest dimarts a les 19 hores a Gerardo Pisarello, candidat número dos de Sumar-En Comú Podem pel 23J. Es podrà seguir al Canal 24 h i a www.rtveplay.cat

  • 16:23

    AGENDA | Acte de la CUP a les 20 h
     

     

    Acte electoral de la CUP a Banyoles (Girona) amb Mireia Vehí i Dani Cornellà. 

  • 16:22

    AGENDA | Míting d'ERC a les 19:00 h a Tàrrega

     



    Míting d'ERC a Tàrrega amb Oriol Junqueras, Maria Dantas i Inés Granollers. 

  • 16:20

    AGENDA | Acte dels Comuns a les 19:00 h
     

     

    Gerardo Pisarello participa en un acte sobre cultura, juntament amb Gala Pin, i la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán. 

  • 16:06

    BLOC DE CAMPANYA | Campanya marcada per les crides dels partits catalans a barrar el pas a Vox

     

     

    Campanya marcada per les crides dels partits catalans a barrar el pas a Vox. El seu líder ha avisat que si governen, la tensió a Catalunya pot ser pitjor que la de 2017. 

  • 15:03

    Correus farà arribar aquest dimarts tota la documentació electoral als qui han demanat el vot per correu

     

     

    Correu diu que farà arribar aquest dimarts el 100% de la documentació electoral a les persones que han demanat el vot per correu per a les eleccions del 23-J. En un comunicat, Correus apunta que dilluns al vespre es van recollir a les oficines més de 50.000 documentacions electorals que estaven pendents de recollir. El termini per votar per correu acaba aquest dijous i Correus ha de fer arribar els vots fets per correu a les meses electorals.

  • 14:05

    BLOC DE CAMPANYA | Abascal aposta per un 155 que s'allargui en el temps

     

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, està "convençut" que un govern entre el PP i l'extrema dreta a la Moncloa "farà tornar les tensions" a Catalunya i aposta per intervenir l'autonomia "de manera duradora".

    ERC ha fet una crida a la mobilització el 23-J. La número dos de la llista, Teresa Jordà, ha advertit que cal evitar que la data s'assembli al mateix dia de 1936. El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que Vox "participa de la tendència a la confrontació" i ha afirmat que té un discurs que provoca "cada cop més tensió al debat públic". El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha assegurat que "l'únic 155 vàlid" és el que s'hauria d'aplicar a Vox.  

  • 13:39

    L'Ajuntament de Barcelona reparteix 18.000 ampolles d'aigua i ventiladors pels col·legis electorals

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona està repartint 18.000 ampolletes d'aigua de mig litre als 285 col·legis electorals de la ciutat pels membres de les meses aquest diumenge. El consistori garanteix que, a banda d'aigua, tindran o bé aire condicionat, o bé ventiladors, que també s'estan distribuint aquests dies. La logística també inclou el repartiment d'11,5 milions de paperetes, dos milions de sobres i 4.522 urnes pels 1.217.132 electors que formen part del cens del 23-J a la capital catalana.

     

    L'Ajuntament adverteix que, a causa d'obres i millores en alguns centres aprofitant l'estiu, un 10% de meses canvien d'ubicació, és a dir, 163 de les 1.688. En alguns col·legis electorals, els canvis només afecten una part de les meses.

  • 13:24

    Trias (Junts) sobre el PP: "A aquests polítics els hem de treure fora"

     

     

    En el dotzè dia de campanya, l'exalcalde Xavier Trias ha aparegut per primer cop en un acte de Junts per Catalunya. Anava sobre drets i llibertats i ha denunciat com ell ha "viscut el que és la justícia en aquest país: un desastre". Acompanyat de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Quico Homs i Míriam Nogueras, l'alcaldable a Barcelona ha lligat la investidura de Jaume Collboni amb les eleccions del 23-J. "És una vergonya. Com vaig dir al senyor Feijóo, tenen una obligació moral cap a la meva persona", ha denunciat Trias. I ha llançat un avís a navegants: "Hi ha un nacionalisme potent i imperialista que ha decidit destruir-nos".

  • 13:06

    Puigdemont demana anar "alerta" amb "les motos que ven" l'esquerra espanyola

     

     

    Segons Carles Puigdemont, les esquerres espanyoles "no han aturat res", tampoc la persecució judicial de l'independentisme. Així ho ha denunciat l'expresident de la Generalitat, que ha participat en un acte de campanya de Junts per Catalunya a les eleccions del 23-J. En un missatge gravat des de Bèlgica, el dirigent independentista ha demanat anar "alerta amb quines motos venguin" el PSOE i Podem. I ha comparat la "voracitat repressora" d'Espanya amb la de Polònia o Hongria.

    En la mateixa línia, la cap de llista al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras ha reclamat a l'Estat espanyol que "deixi el franquisme a casa i es comporti com un Estat europeu", fent cas de les resolucions internacionals que afecten l'independentisme.

  • 12:49

    Montañola: "A parts de Catalunya es fa la gara-gara al salafisme i això no és compatible amb la igualtat de gènere"

     

     

    El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha assegurat que "no és compatible amb la igualtat de gènere" que en "alguns punts del territori" es faci la "gara-gara al salafisme radical que menysté a la dona i la tracta com si estiguéssim a l'època medieval". En una roda de premsa a l'ACN, l'ex d'Unió ha dit que cal deixar d'amagar "certs debats sota la catifa", justificant així el triomf de l'extrema dreta d'Aliança Catalana a Ripoll. En aquesta línia, ha insistit que hi ha una "sobreexplotació" del feminisme.

     

    D'altra banda, el cap de llista ha defensat que ni el Hard Rock ni l'ampliació de l'aeroport del Prat "influiran en el canvi climàtic", l'afectació és "nul·la", ha indicat.

     

    També ha assegurat que el PSOE i les esquerres "foten la cartera" mentre "venen la idea d'aturar la dreta". Ha argumentat que el pes del sector públic sobre el PIB a Espanya "és cada vegada més elevat" i que a Catalunya "hi ha els trams d'IRPF més alts".

  • 12:27

    Martín Blanco (PPC) creu que Vox provoca "tensió i confrontació" 

     

     

    El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que Vox "participa de la tendència a la confrontació" i ha afirmat que té un discurs que provoca "cada cop més tensió al debat públic". En declaracions a mitjans a Barcelona el candidat del PP ha dit que els partits haurien de ser "responsables" per afavorir la convivència i ha criticat que el discurs del partit d'extrema dreta té "pulsions 'guerracivilistes'".

     

    D'altra banda, s'ha referit a la polèmica protagonitzada pel líder popular, Alberto Núñez Feijóo, en afirmar que el PP sempre ha revaloritzat les pensions amb l'IPC i rectificar-ho hores després. "Feijóo és honest", ha dit Martín Blanco, que ha remarcat que qui "ha institucionalitzat la mentida" és Pedro Sánchez.

  • 12:17

    Tres dies perquè finalitzi el vot per correu

     

     

    Queden tres dies perquè finalitzi el termini per votar per correu. El 98% de la documentació de vot ha arribat als seus destinataris. Però queda un 2% que no ha pogut entregar-se en mà, i per tant es troba a les oficines a disposició dels sol·licitants que vulguin recollir-lo. També és possible reexpeditar el vot fins a la localitat on ens trobem de vacances. 

  • 11:38

    ERC crida a la mobilització: "Som l'antídot del feixisme"

     

     

    ERC ha fet una crida a la mobilització el 23-J. La número dos de la llista, Teresa Jordà, ha advertit que cal evitar que la data s'assembli al mateix dia de 1936. Jordà s'ha referit així al cop d'estat del bàndol franquista, la revolta militar contra el govern de la Segona República que va conduir a la Guerra Civil i a la posterior dictadura franquista. "Som l'antídot del feixisme", ha subratllat l'exconsellera, que ha erigit ERC com el "vot decisiu" per defensar Catalunya i frenar la dreta i l'extrema dreta. D'altra banda, Jordà s'ha obert a negociar amb la CUP per tornar a demanar un referèndum d'autodeterminació al Congrés després de les eleccions.

  • 11:03

    Entitats socials de Catalunya s’uneixen sota la campanya ‘Que no t’enganyin’

     

     

    Entitats socials de Catalunya s’uneixen sota la campanya ‘Que no t’enganyin’ per frenar els discursos d’odi sobre la immigració davant les eleccions generals del 23-J. L’objectiu de la campanya és desmentir els rumors i missatges d’odi “que alimenten la campanya electoral del 23-J”. Cares conegudes i representants veïnals desmentiran estereotips sobre els efectes o conseqüències de l’arribada de persones migrades a l’estat. La campanya mediàtica, que ha donat el tret de sortida aquest dimarts, compta amb col·laboracions del món actoral, com Laia Manzanares, Joana Vilapuig i Iñaki Mir; i del món del periodisme, com Jordi Évole i Elisenda Colell.

  • 10:58

    Meritxell Batet (PSC) atribueix al PP i als independentistes el dèficit d'inversió en infraestructures

     

     

    La cap de llista del PSC el 23-J, Meritxell Batet, ha culpat els anteriors governs del PP i dels independentistes del dèficit d'inversió en infraestructures a Catalunya. En una conferència al Nueva Economía Fórum, Batet ha dit que els populars només pensaven en Catalunya "en termes electorals per guanyar vots" a la resta de l'Estat i que als independentistes "ja els anava bé" perquè "el seu principi polític màxim és el victimisme". La candidata ha afirmat que l'executiu de Pedro Sánchez "ha invertit 5 cops més" que l'executiu de Mariano Rajoy, tot i que ha admès que no es reverteixen "7 anys de silencis" en una legislatura. D'altra banda, ha alertat del "perill" de l'extrema dreta: "No volem veure imatges com les de l'assalt al Capitoli"

    Per altra banda, assegura que el partit vol mantenir el que ha aconseguit. "Que Catalunya torni a ser motor econòmic és important i tot això es va posar en risc durant el procés". Creu que un govern del PP reactivaria l'independentisme, és a dir, la confrontació.

  • 10:56

    Tot a punt a Barcelona per a les eleccions del proper 23J

     

     

    En total a Barcelona hi ha 1.217.132 persones censades amb dret a vot en unes eleccions on hi haurà un total de 285 col·legis electorals. Hi ha col·legis electorals afectats per obres i per aquest motiu 163 meses, un 10% del total, canvien de punt de votació. 

  • 10:39

    Abascal afirma que un govern PP-Vox farà tornar "la tensió" a Catalunya

     

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, està "convençut" que un govern entre el PP i l'extrema dreta a la Moncloa "farà tornar les tensions" a Catalunya i aposta per intervenir l'autonomia "de manera duradora". Durant els esmorzars d'Europa Press, el candidat ultra ha assegurat que, si entren a govern després del 23-J, l'avantatge "és que no passarà com quan hi havia Rajoy, en què es va acordar un 155 d'acudit". A més, ha assegurat "no tenir dubtes" que a Catalunya es poden viure "situacions semblants o pitjors" a les del 2017. Abascal també ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de ser "ineficaç de manera voluntària" amb el vot per correu, i ha posat en dubte que no se n'hagin pogut entregar més de 450.000 perquè els destinataris no eren a casa.

  • 10:07

    Jéssica Albiach aposta per un estat espanyol federal

     

     

    La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, aposta per un estat espanyol federal davant del model autonòmic actual, que considera "passat i caduc". En una conferència de Barcelona Tribuna organitzada per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, ha defensat un estat plurinacional "format per diferents nacions que decideixen lliurement formar part d'aquesta Espanya".

    Sobre els comicis d'aquest diumenge també ha alertat que un hipotètic govern de PP i Vox no portarà "prosperitat" ni "llibertat", sinó "més crispació". En aquest sentit, ha assenyalat que a les autonomies on estan governant populars i ultres estan actuant "en contra de tot allò que els sona o els recorda Catalunya". "Tinguem clar que un govern del PP i de Vox és un govern en contra de Catalunya", ha subratllat.

     

    Per altra banda, assegura que "Catalunya no està en decadència" i treu pit, entre d'altres, de reforma laboral de Yolanda Díaz. Afirma, però, que encara tenen reptes al davant com: la microeconomia, la sanitat, l'educació o l'energia.

     

    Remarca la diferència que hi ha entre Sumar i el PSOE. "Hi ha una ànima conservadora dins el PSOE, però volem caminar amb ells perquè sols no poden"

  • 9:55

    AGENDA | Acte de Junts a les 12:00 h

     

     

    Acte electoral de Junts al barri del Born de Barcelona. Amb les intervencions de Miriam Nogueras, Carles Puigdemont, Francesc Homs, Xavier Trias i Jordi Turull.

  • 9:54

    AGENDA | Atenció als mitjans del PSC a les 12:00 h

     

     

    Salvador Illa i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, atenen als mitjans a les 12 hores. 

  • 9:53

    AGENDA | Roda de premsa de la CUP a les 11:00 h

     

     

    Roda de premsa de la CUP a Vic amb Mireia Vehí.

  • 9:52

    AGENDA | Atenció als mitjans del PP a les 10:30 h

     

     

    Nacho Martín Blanco atén als mitjans a Barcelona. 

  • 9:50

    AGENDA | Acte electoral d'ERC a les 10:30 h

     

     

    Acte electoral d'ERC sobre antifeixisme, monarquia i memòria democràtica amb Teresa Jordà a Barcelona.

  • 9:49

    AGENDA | Roda de premsa del PDeCAT a les 10:30 h

     

     

    Roda de premsa de Roger Montañola, organitzada per l'ACN. a les 10:30 hores.

  • 9:40

    AGENDA | Els Comuns participen en un acte a les 9:00 h

     

     

    Jéssica Albiach participa en el cicle "Catalunya davant les eleccions del 23J" organitzat per Barcelona Tribuna d'Amics del País a les 9 hores.

  • 9:26

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits enceten la darrera setmana de campanya electoral

     

     

    Els partits encaren la darrera setmana de la campanya electoral amb les posicions cada vegada més polaritzades. Debats com la cultura i la llibertat d'expressió o conflictes amb la llengua, passen a primera plana en els discursos.

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 6 de juliol del divendres 21 de juliol de 2023.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir