Enlaces accesibilidad
Pla Nacional del Llibre i la Lectura

El Govern es proposa que el 40% de la població llegeixi almenys un llibre en català al trimestre l'any 2030

  • El nou pla busca millorar biblioteques escolars i rellançar el programa 'Nascuts per a llegir'
  • Fixa per objectiu que el 2030, el 76% de la població llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre

Per
Trobada amb els impulsors del Pla Nacional del Llibre i la Cultura
Trobada amb els impulsors del Pla Nacional del Llibre i la Cultura | DEPARTAMENT DE CULTURA

El Govern ha aprovat el nou Pla nacional del llibre i la lectura per fomentar l’hàbit lector i millorar els índex de lectura en català. Amb 73 mesures, el Pla es fixa per objectiu que el 2030 el 76% de la població llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre, que el 65% ho faci com a mínim un cop a la setmana i que el 40% de la població ho faci en català.

Reformar les biblioteques escolars

El Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya pretén actualitzar el model d’aquests espais perquè doni resposta als projectes educatius de cada centre. El pla arrencarà amb un pilot de dos cursos en una cinquantena de centres educatius de cinc serveis educatius de la demarcació de Barcelona.

Aprovat el nou Pla Nacional del Llibre i la lectura | Lourdes Gata

Els 50 centres rebran l’acompanyament d’un bibliotecari extern dos cops al mes per redefinir el seu model, 2.000 euros anuals per millorar el fons, software per llegir i realitzar préstecs en línia i paquets de formacions i materials. Cada centre disposarà d’un docent que estarà alliberat dues hores setmanals per dedicar-se a la biblioteca. Aquest programa s’espera que arrenqui el gener de 2024.

Rellançament del programa 'Nascuts per llegir'

Per fomentar l’hàbit lector al llarg de la vida, el nou Pla recuperarà el programa de foment en infants de 0 a 3 anys ‘Nascuts per llegir’. La intenció és que quan les famílies vagin al pediatre rebin unes primeres recomanacions sobre lectura, els puguin aconsellar una biblioteca propera i donar-los consells pràctics. El programa ja havia existit entre 2005 i 2011 liderat per diferents entitats. Ara, es revisarà i actualitzarà el model.

També s’ampliarà la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, amb accions específiques a les escoles amb atenció a aquelles que tenen més dificultats. El programa va assolir l’any passat un 53,14% d’infants que van bescanviar el val per adquirir un llibre i pel 2023 s’han fixat per objectiu superar el 54%. Per aconseguir una major participació en la campanya, es farà major difusió i una campanya específica en les escoles d’alta complexitat.