Enlaces accesibilidad
Risc d'incendis

Els Agents Rurals activen el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis

  • Tallen els accessos a sis espais naturals protegits de Catalunya per perill d'incendis
  • Màxima preocupació a l'Empordà on els termòmetres poden arribar als 44 graus

Per
Els agents rurals de Girona senyalitzen la prohibició a accedir a l'espai natural de L'Albera
Els agents rurals de Girona senyalitzen la prohibició a accedir a l'espai natural de L'Albera

El nou episodi de calor extrema a tot el territori amb màximes que han arribat a situar-se entre els 42 i els 45 graus a la plana de Lleida i l'Empordà. Aquesta situació, combinada amb la manca de pluges dels darrers dies, ha obligat els Agents Rurals de Catalunya a activar el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques. També s'han restringit els accessos a 6 espais naturals protegits per minimitzar l'acció de l'home.

Risc d'incendi extrem a l'Empordà | Gemma Esteba

Aquests espais naturals són el Cap de Creus (Girona), Montsant (Tarragona), Montgrí (Girona), Garraf (Barcelona), Montmell-Marmellar (Barcelona-Tarragona) i L'Albera (Girona), informa la Generalitat aquest dilluns en un comunicat. Les comarques amb més risc són Alt Camp, Priorat, Ribera d'Ebre, Terra Alta (Tarragona), Alt Empordà (Girona), Alt Penedès i Baix Llobregat (Barcelona).

Mapa del risc d'Indendis a Catalunya (18/07/2023)

Mapa del risc d'Indendis a Catalunya (18/07/2023) Generalitat de Catalunya

Màxima preocupació a l'Empordà

A Girona, la zona de l'Empordà és la més afectada per la calor i el risc d'incendi. I és que a les altes temperatures, que aquí, podrien enfilar-se fins els 45 graus, s'hi suma el vent, que a l'Empordà bufa de tramuntana. Els Agents Rurals intensifiquen la vigilància als voltants dels massissos del Cap de Creus, de l'Albera i del Montgrí. Tots tres estan tancats de forma preventiva. Mentre duri, en aquests llocs, queden suspeses totes les activitats que suposin un risc d'incendi.

1.400 activitats suspeses

Des del cos dels agents rurals, que avui estarà bolcat en controlar activitats, albirar columnes de fum i prevenir incendis, demanen molta prudència i al ciutadà que eviti passejar pels espais naturals. De fet, s'han suspès 1.400 activitats a les comarques i municipis on s'activarà el nivell 3, entre les quals es troben activitats relacionades amb l'ús de radials i bufadors, activitats apícoles i forestals. De moment, les colònies i campaments no s'han suspès, però sí moltes de les activitats que fan al bosc.

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (Gepif) de la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat disposarà durant aquests tres dies de 22 unitats de vigilància distribuïdes per tota Catalunya.