Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Discrepàncies entre independentistes per les condicions d'una hipotètica investidura de Sánchez

  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Yolanda Díaz en l'acte més multitudinari de Sumar a Catalunya: 3.000 persones hi han assistit
Yolanda Díaz en l'acte més multitudinari de Sumar a Catalunya: 3.000 persones hi han assistit

En el penúltim dia de campanya, els líders polítics catalans han valorat i reaccionat al debat a tres celebrat a RTVE. L'independentisme continua encès amb discrepàncies pel que fa a les condicions de cara a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez.

Per altra banda, Correus ha ampliat fins al divendres 21 de juliol a les 14 h el termini per votar per correu. L'empresa postal pública ho ha demanat per "facilitar la gestió" de les reexpedicions de les documentacions electorals a les persones que han canviat la direcció d'entrega.

Els partits catalans continuen a voltes amb el "preu" que li posaran a Sánchez en una possible investidura. ERC respon a la negativa de Sánchez al referèndum que si surt debilitat no li quedarà més remei que negociar. Per contra, Junts avisa Aragonès que no pot proposar "el mateix que fa 20 anys": "No es pot fer ni un pas enrere". Si bé, Sumar assegura que aconseguirà un acord per Catalunya: "Els catalans i catalanes votareu".

El PSC assegura que el socialisme està "en plena remuntada" i diu que al PP "se'ls gelarà la sang" el 23-J. Mentre que el PPC ha tirat per pactes i diu que no veu possible una gran coalició PP-PSOE per la manca d'"actitud d'estat" de Sánchez.

Montañola lamenta la cultura “del no a tot” per la negativa al projecte d'ampliació del Prat i la CUP ha tornat a carregar contra PP i Vox per la llengua. Vox culpa de les morts als immigrants il·legals i els violadors "que deixen anar Sánchez i Yolanda".

5,7 milions de catalans i catalanes estan cridats a les urnes a les eleccions generals del 23-J.

Campanya de les generals a Catalunya: 20 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:54

    La JEC expedienta Aragonès per vulnerar la neutralitat en un acte al Maresme. 

     

     

    La Junta Electoral Central (JEC) considera que les declaracions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera Ester Capella, no van ser neutres. A més, aquest tipus d'actes incompleixen la llei, ja que es tractava d'una presentació de millores de mobilitat al Maresme en plena campanya electoral.

    D'aquesta manera, la JEC ha estimat parcialment la denúncia del PSC, i ha resolt incoar un expedient sancionador al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per presumpta vulneració de la neutralitat institucional que exigeix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) en període electoral en un acte per presentar millores de mobilitzat al Maresme.

  • 21:49

    Vox culpa de les morts als immigrants il·legals i els violadors "que deixen anar Sánchez i Yolanda". 

     

     

    En un acte a Reus, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha titllat de "surrealista" que en el debat d'anit a RTVE, els candidats a la presidència Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, parlessin que a Espanya moren moltes persones pel CO¿. I Garriga ha contestat: "A Espanya no moren pel CO¿, moren per immigrants il·legals i per violadors que deixen anar Sánchez i Yolanda".  Durant l'acte, un grup d'una cinquantena de persones s'han manifestat al voltant de la plaça on ha transcorregut el míting. Agents dels Mossos d'Esquadra han fet un cordó policial a uns 50 metres durant tot l'acte, i alguns manifestants l'han superat llançant tomàquets que s'han apropat a la carpa de Vox.

     

  • 21:33

    Gamarra (PP) apel·la al votant d'Albiol per al 23-J: "L'esperit de Badalona ha d'encaminar el futur del país".

     

     

    La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha apel·lat al votant de l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, per al 23-J. "Badalona ens marca el camí de com ha de ser la política al país; l'esperit de Badalona ha d'encaminar el futur polític al país, un futur de convivència", ha sentenciat durant un míting precisament en aquesta ciutat.  

    Per la seva banda, l'alcalde popular, Xavier García Albiol, demana a "socialistes i independentistes" que el van votar a les municipals que "confiïn en el PP" i votin Feijóo. Mentre que el cap de llista per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha lloat els bons resultats d'Albiol a Badalona i ha reclamat que el "capritx" de Sánchez de convocar eleccions al juliol "li surti malament"

  • 21:23

    La CUP carrega contra PP i Vox per "voler acabar amb el català". 

     

     

    En una atenció als mitjans a Santa Coloma de Gramenet, la CUP ha carregat contra PP i Vox per "voler acabar amb el català" al País Valencià. 

    En una atenció als mitjans a Santa Coloma de Gramenet, la número 2 de la llista de la CUP a Barcelona, Laure Vega, ha dit ha parlat del Barcelonès com a exemple la immersió lingüística. Alhora, el cap de llista dels cupaires ha carregat contra els socialistes tot afirmant que "és una contradicció flagrant anar pregonant que el conflicte està acabat i alhora tenir infiltrats al moviment".

     
  • 21:20

    Junts avisa Aragonès que no pot proposar "el mateix que fa vint anys": "No es pot fer ni un pas enrere".

     

     

     

    A l'acte final de Tarragona, Junts per Catalunya ha volgut insistir en la seva oposició frontal a la proposta del president Pere Aragonès davant una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. "La proposta de Catalunya el 2023 no pot ser la mateixa proposta que fa vint anys. No per l'1-O, després de la presó i l'exili, després de tantes mentides, després de la humiliació, després de tot l'esforç del poble de Catalunya", ha exclamat la candidata, Míriam Nogueras. 

    L'expresident Carles Puigdemont, en un missatge en vídeo, també ha alertat ERC que "pensant que salven Pedro Sánchez s'acabaran oblidant de salvar Catalunya" i ha reclamat "no deixar-se entrampar més" per part dels qui volen "espanyolitzar el mapa polític de Catalunya".

     
  • 21:07

    Sumar assegura que aconseguirà un acord per Catalunya: "Els catalans i catalanes votareu". 

     

     

    En l'acte més multitudinari de Sumar durant aquesta campanya, unes 3.000 persones han assistit en un míting a La Farga a l'Hospitalet de Llobregat en què han participat Yolanda Díaz, Ada Colau, Jéssica Albiach i Aina Vidal. La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha assegurat el "diàleg amb Catalunya, aconseguir un acord per als catalans i catalanes d'una vegada per sempre i per descomptat els catalans i catalanes votareu, d'això va la democràcia".

    "A catalunya no voleu a ningú que torni a incendiar la vostra terra no permetrem que Vox amb Feijóo tornin a incendiar Catalunya. No consentirem a ningú que torni a incendiar Catalunya", ha assenyalat Díaz. 

    Per la seva banda, l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arrancat una ovació de tots els participants quan ha valorat la participació de Díaz al debat a tres de RTVE. "Com una reina, però com una reina de les bones no de les d'herència sanguínia, una reina que tria el poble com Rosalía, i totes nosaltres som les teves motomamis". 

  • 20:52

    ERC respon a Sánchez pel 'no' al referèndum que si surt debilitat, haurà de negociar.

     

     

    En l'últim acte d'ERC a Girona, la número dos de la llista d'ERC a les eleccions del 23-J, Teresa Jordà, ha respost al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, després que aquest assegurés que no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Jordà assegura que un Pedro Sánchez debilitat no tindrà una altra opció que negociar el referèndum si vol governar i li recorda que "també va negar que els presos sortirien de la presó", i que "no desapareixeria la sedició". Per una altra banda, el president de la formació, Oriol Junqueras, ha demanat el vot prestat per poder tenir força a l'hora de negociar.

  • 20:20

    El PSC assegura que el socialisme està "en plena remuntada" i diu que al PP "se'ls gelarà la sang" el 23-J. 

     

     

    En un acte de "nova ciutadania" amb espanyols d'origen estranger, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que el socialisme està "en plena remuntada" i ha qüestionat aquells que donaven per fet la majoria absoluta del Partit Popular: "Se'ls gelarà la sang i es quedaran bocabadats perquè la gent no és tonta". En l'acte, Illa també ha demanat la concentració del vot en el PSC i ha apel·lat a progressistes i moderats als quals "se'ls posa els pèls de punta" quan se'ls parla de tornar a la confrontació.

    D'altra banda, Meritxell Batet, cap de llista al Congrés, ha demanat "seguir avançant amb un president que valora la diversitat cultural i racial" per construir una societat nova, on els puguin acollir". 

     

     

  • 20:00

    Montañola lamenta la cultura “del no a tot” i defensa que “l’impacte ambiental” no pot aturar l’ampliació de l’Aeroport.

     

     

    El candidat d’Espai CiU- PDeCAT, Roger Montañola, defensa que l'Ampliació de l'Aeroport del Prat i ha lamentat el "no a tot" que ha fet descartar aquest projecte.  Així ho ha expressat el cap de llista a les portes de la Terminal 2, des d’on ha empès al Govern a fer que aquesta ampliació “sigui possible”.

    D’altra banda, el candidat postconvergent ha condemnat l’amenaça per part d’un simpatitzant de Vox a un manifestant, produïda aquest dijous a Terrassa, ha demanat "moderació als piròmans” i ha assegurat que aquest episodi és una conseqüència “de donar ales i força als radicals”.

     
  • 19:40

    BLOC ELECTORAL | L'ombra del referèndum torna a sobrevolar els missatges de la campanya.

     

     

    El referèndum d'autodeterminació de Catalunya com a preu per donar suport a una investidura de Pedro Sánchez torna a dividir l'independentisme.

  • 19:30

    Francesc-Marc Álvaro: "No crec tant en les bones intencions del PSOE, com en la necessitat de buscar aliances". 

     

     

    Lluís Falgàs entrevista Francesc-Marc Álvaro, candidat núm. 3 d’Esquerra per Barcelona. Álvaro ha defensat els indults i les condicions que ha posat el president de la Generalitat a una investidura de Sánchez: “Crec que no ha estat una declaració afortunada del Sr. Turull, ha estat a cop calent”. Reclama que siguin “curosos” a la resta de partits.  Álvaro diu que no creu tant en “les bones intencions del PSOE, com en la necessitat que tindrà el PSOE arribat el cas de buscar aliances”: “Allà hem de ser-hi ERC, la CUP, Bildu”. 

     

     

     
  • 18:00

    El PPC no veu possible una gran coalició PP-PSOE per la manca d'"actitud d'estat" de Sánchez.

     

     

    Amb relació als pactes postelectorals, el cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, "prefereix" arribar a "pactes d'Estat cap al centre" després de les eleccions si els populars no aconsegueixen la majoria absoluta. 

    En una intervenció al Círculo Ecuestre, Martín Blanco ha assenyalat que una "gran coalició" amb el PSOE no serà possible perquè, segons creu, no veu el PSOE "amb l'actitud de ser un partit d'Estat". 

     
  • 16:47

    Martín Blanco assegura que Feijóo "prefereix" pactes d'Estat "cap al centre" 

     

     

    El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, "prefereix" arribar a "pactes d'Estat cap al centre" després de les eleccions si els populars no aconsegueixen la majoria absoluta. En una intervenció al Círculo Ecuestre ha posat en valor la "naturalesa moderada" de Feijóo però ha admès que no veu el PSOE "amb l'actitud de ser un partit d'Estat". Martín Blanco també ha explicat que aposta per modificar la llei d'educació espanyola, però ha subratllat que caldria consensuar-la amb el PSOE perquè no sigui "de part" i "s'hagi de canviar cada quatre anys". Això, creu, li donaria "estabilitat".

  • 16:40

    Repassem les propostes més rellevants dels partits per les eleccions del 23J

     

     

    Els partits enceten la recta final per les eleccions d’aquest 23 de juliol de 2023. Després d’unes setmanes intenses de campanya electoral, carregades de retrets, recopilem les mesures proposades per cada partit en matèria d’habitatge, economia, infraestructures, sanitat i medi ambient, entre d’altres. També pots consultar els diferents programes electorals en el comparador d'RTVE.

  • 16:25

    Entrevista a Francesc-Marc Álvaro a les 19:00 h

     

     

    Lluis Falgàs entrevista Francesc-Marc Álvaro, candidat d'ERC al Congrés dels Diputats, a les 19 hores al Canal 24h o a www.rtveplay.cat

  • 16:20

    El debat a 3 de RTVE i les condicions d'ERC per investir Sánchez, centren el penúltim dia de campanya. 

     

     

    El debat a 3 d'anit a Radiotelevisió Espanyola marca la campanya. El van veure 8 milions de persones a tot Espanya. Va ser líder de la franja a Catalunya amb gairebé un 21 % de quota de pantalla i 377.000 espectadors. 

    La sintonia entre Sánchez i Díaz es va escenificar durant tot el debat, Feijóo va ser el gran absent... però va estar molt present... amb un Abascal intentant desmarcar-s'hi. Per Abascal, la vergonya de Sánchez són les aliances amb Bildu i Esquerra.

    Traspàs de Rodalies, acabar amb el dèficit fiscal i avançar en l'autodeterminació. Són les condicions d'Esquerra per investir Sánchez. Ho va concretar ahir al vespre Aragonès i avui tots els partits hi han reaccionat.

     
  • 16:22

    AGENDA | Acte de Vox a Reus a les 20:30 h

     

     

    Acte electoral de Vox a Reus amb Ignacio Garriga i Juan García-Gallardo.

  • 16:21

    AGENDA | Acte electoral d'ERC a les 19:30 h

     

     

    Acte electoral d'ERC a Girona amb les intervencions de Teresa Jordà i Oriol Junqueras. 

  • 16:20

    AGENDA | Míting de Sumar a les 19:00 h

     

     

    Yolanda Díaz, Ada Colau, Jéssica Albiach i Aina Vidal participen en un míting a La Farga a l'Hospitalet de Llobregat.

  • 16:18

    AGENDA | Acte del PSC a les 19:00 h

     

     

    Salvador Illa i Meritxell Batet intervenen en un acte amb nova ciutadania. 

  • 16:17

    AGENDA | Míting a Badalona del PP a les 19:00 h

     

     

    Cuca Gamarra, Xavier Garcia Albiol i Nacho Martin Blanco ofereixen un míting a Badalona aquesta tarda. 

  • 16:16

    AGENDA | Míting de Junts a les 19:00 h 

     

     

    Míting de Junts a Tarragona amb Miriam Nogueras, Carles Puigdemont, Josep Rull, Laura Borràs i Jordi Turull.

  • 16:14

    AGENDA | Acte de la CUP a les 19:00 h 

     

     

    Albert Botran i Laure Vega participen en un acte electoral de la CUP a Santa Coloma de Gramenet. 

  • 16:13

    AGENDA | Atenció als mitjans del PDeCAT a les 18:15 h

     

     

    Roger Montañola atén als mitjans des de la T2 de l'Aeroport del Prat.

  • 16:02

    Yolanda Díaz demana "concentrar el vot" en Sumar i carrega contra Feijoó

     

     

    La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dijous "concentrar el vot" en Sumar, formació que ha considerat "decisiva" per "guanyar un govern progressista". En un acte a Girona davant unes 300 persones, Díaz ha reivindicat que en el debat a tres d'RTVE Sumar va demostrar que té un "projecte de país". "Som la força decisiva per guanyar un govern progressista", ha defensat la candidata de Sumar, que no ha fet cap menció a la qüestió catalana en el seu discurs.

     

    D'altra banda, Díaz s'ha compromès a impulsar una llei per obligar els candidats a participar en els debats als mitjans públics, després de l'absència del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, en el debat d'RTVE.

  • 14:34

    ÚLTIMA HORA | La JEC amplia el termini per votar per correu fins divendres 21 de juliol a les 14 hores

     

  • 14:16

    BLOC DE CAMPANYA | Aragonès detalla el "preu" per investir Sánchez i els partits fan les seves lectures

  • 14:13

    Correus demana allargar el termini per poder votar a les oficines fins aquest divendres a les 14 h

  • 14:12

    El debat d'RTVE: líder de la franja a Catalunya amb gairebé un 21% de quota de pantalla i 377.000 espectadors

  • 14:11

    Feijóo insisteix que no és "raonable" un debat sense l'independentisme i respon a Sánchez si és ell qui "s'avergonyeix"

     

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha insistit a justificar la seva absència al debat de candidats de partits estatals al 23-J celebrat ahir dimecres a la nit a RTVE. Segons Feijóo, no era "raonable" que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, "debatessin entre sí sense que hi fossin la resta de socis de la coalició parlamentària". En una entrevista aquest dijous al matí a RNE, el president dels populars ha defensat que hi hauria d'haver participat ERC, Junts, EH Bildu i el PNB. En aquest cas, Feijóo afirma que ell també hi hauria anat.

  • 14:09

    Yolanda Díaz carrega contra Feijóo en el seu primer i únic dia de campanya a Catalunya

     

     

    La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dijous "concentrar el vot" en Sumar, formació que ha considerat "decisiva" per "guanyar un govern progressista". En un acte a Girona davant unes 300 persones, Díaz ha reivindicat que en el debat a tres d'RTVE Sumar va demostrar que té un "projecte de país". "Som la força decisiva per guanyar un govern progressista", ha defensat la candidata de Sumar, que no ha fet cap menció a la qüestió catalana en el seu discurs. D'altra banda, Díaz s'ha compromès a impulsar una llei per obligar els candidats a participar en els debats als mitjans públics, després de l'absència del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, en el debat d'RTVE.

  • 13:59

    BLOC DE CAMPANYA | Els preus per investir al futur president no generen consens entre els independentistes

     

     

    En el penúltim dia de campanya, els líders polítics catalans han valorat i reaccionat al debat a tres celebrat a RTVE. L'independentisme continua encès. Amb la incògnita de quina serà la llista més votada al congrés dels diputats, l'independentisme ja ha posat les condicions: els preus per investir al futur president del govern. Uns preus, però que no generen consens entre les llistes independentistes.

  • 13:41

    Miriam Nogueras (Junts): "Sis governs després, continuem sense corredor mediterrani"

     

     

    Junts per Catalunya assenyala el corredor mediterrani com un dels "grans greuges històrics" de l'Estat cap a Catalunya. Així ho ha denunciat aquest dijous la candidata a les eleccions espanyoles del 23-J, Míriam Nogueras, des de Tarragona. "Ens impedeixen que ens podem desplegar i siguem més competitius", ha denunciat la cap de llista del Congrés, que ha assenyalat com han passat "26 anys, sis governs i vuit ministres" i la infraestructura continua sense estar acabada. Nogueras ha carregat contra el govern espanyol per un greuge comparatiu: "S'incompleix amb Catalunya, no s'incompleix amb Madrid".

  • 13:33

    La CUP creu que la proposta d'ERC per la investidura de Sánchez "fa retrocedir el país a temps de CiU"

     

     

    La CUP creu que el preu que posarà ERC per investir Pedro Sánchez, continuar la negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i culminar el traspàs de Rodalies, "fa retrocedir el país als temps de Convergència i Unió (CiU). El cap de llista dels anticapitalistes per Barcelona el 23-J, Albert Botran ha lamentat que les tres condicions que va detallar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hi consti l'aposta per autodeterminació. "El nostre país va canviar el 2017, va tastar la llibertat i aquest és el llindar a partir del qual s'ha de construir", ha dit aquest dijous en una roda de premsa a l'agència EFE.

  • 13:23

    5'7 milions de catalans i catalanes estan cridats a les urnes a les eleccions generals del 23-J

     

     

    5.703.737 electors estan cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya. Hi haurà 2.668 col·legis repartits per tot el territori: 1.605 a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida. I pel que fa a les meses, n'hi haurà 8.923, un 6% més que les eleccions del 2019: 6.472 a Barcelona, 1.039 a Tarragona, 863 a Girona i 549 a Lleida.

     

    S'escolliran els 48 diputats del Congrés que pertoquen a Catalunya: 32 de la demarcació de Barcelona, 6 de la de Tarragona, 6 més de la de Girona i 4 de la de Lleida. També està en joc l'elecció de 16 senadors i senadores. Segons les dades de la delegació del govern espanyol a Catalunya, hi haurà 5.201 representants de l'administració que vetllaran pel bon funcionament de la jornada electoral.

  • 13:09

    Dolors Bassa visita la presó de Puig de les Basses en un acte de campanya

     

     

    L'exconsellera de Treball de la Generalitat, Dolors Bassa, ha contestat les paraules del secretari general de Junts, Jordi Turull, que assenyalava en un míting a Banyoles que no s'havia passat tres anys i mig a la presó a canvi del traspàs de Rodalies. Bassa ha reivindicat la feina d'Esquerra al Congrés i demana fer valdre "tot el que ERC ha aconseguit".

     

    "Una de les coses més importants és que jo ara pugui sortir d'aquesta presó i no sigui com abans", ha ressaltat Bassa, després d'haver visitat el centre penitenciari Puig de les Basses acompanyada de la seva germana i cap de llista d'ERC a Girona, Montse Bassa. Les dues han reivindicat que l'amnistia i l'autodeterminació continuen sent "una prioritat" pel partit.

  • 12:46

    Prieto defensa que el vot per correu és un "èxit rotund"

     

     

    El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha defensat que el procés del vot per correu ha estat un "èxit rotund" tot i la gran afluència de sol·licituds. "Han volgut posar en dubte el procés electoral i la pròpia democràcia. Crec que algunes persones haurien de demanar disculpes pel dany irreparable que han fet al bon nom de Correus i als seus treballadors. Esperem que aquesta línia vermella no es torni a traspassar mai més", ha dit en roda de premsa. Així mateix, ha garantit que totes les persones que han sol·licitat el vot per correu el podran exercir.

  • 12:37

    La JEC s'inclina per ampliar el vot per correu fins divendres perquè "hi ha hagut precedents"

     

     

    La Junta Electoral Central (JEC) s'inclinarà avui per ampliar el termini per a dipositar el vot per correu fins demà divendres 21 de juliol perquè així ho ha fet en altres ocasions i existeixen precedents.
     

    Fonts de la Junta han assenyalat a EFE que la sol·licitud que ha presentat Correus per a ampliar unes hores més l'emissió del vot postal, el termini del qual vencia aquest dijous, ha arribat a la Mesa de la Junta i començarà a estudiar-se a partir de les 13,00 hores.

  • 12:35

    Montañola sobre el debat: "Ho direm en castellà perquè ens entenguin: nada nuevo bajo el sol"

     

    PDeCAT-Espai CiU promet forçar Feijóo a passar pàgina de la inflamació per Catalunya si és decisiu. El candidat Roger Montañola assegura que farà caure ràpidament el programa del PP si Feijóo els necessita per la investidura i s'erigeix en el vot útil que només s'ofereix a Sánchez. 

     

    Montañola es mostra decebut pel debat a tres d'RTVE i assegura que: "Ho direm en castellà perquè ens entenguin: nada nuevo bajo el sol". Creu que Catalunya "ha brillat per la seva absència" i veu el símptoma de la posició que ocupa en les prioritats dels partits estatals. 

     

    El candidat  ha pujat a Montserrat a tres dies del 23-J per "refer Catalunya" i reivindicar "els elements que han unit el poble: país, cultura i llengua". El número ú ha trepitjat el bressol del catalanisme, però ha evitat la imatge encenent el ciri o encomanant-se a la Moreneta. A qui si s'ha encomanat és "als ciutadans", i els ha demanat el vot "per un gran resultat" aquest diumenge. "Des d'aquí volem tornar a fer que Catalunya s'estimi a sí mateixa", ha dit el cap de files als peus de la muntanya. 

  • 12:32

    Salvador Illa percep una remuntada del PSC

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha declinat valorar les condicions d'una hipotètica investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Ara no és això, està en joc la convivència". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va concretar dimecres que entre les seves demandes hi ha continuar la negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i culminar el traspàs de Rodalies. "Ara no és això, el que està en joc és la convivència i el progrés", ha raonat Illa. I ha afegit: "La resta, ja ho enraonarem".

     

    El líder socialista no preveu una repetició electoral i, de fet, ha augurat una "remuntada" del socialisme el 23-J que farà que alguns es quedin "amb un pam de nas" la nit de diumenge.

     

    Illa ha dit des de Tortosa que ni Catalunya ni Espanya "es mereixen un president que no doni la cara i que no digui la veritat". Assegura que Pedro Sánchez sí que ho ha fet.

    D'altra banda, fa una nova crida a la mobilització. "No llencem cap vot pel camí de la mentida, de la crispació i la confrontació del PP".

  • 12:23

    Martín Blanco qualifica de "xantatge" el "preu" d'ERC per a la investidura de Sánchez

     

     

    El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha qualificat de "xantatge" el preu que ERC ha fixat per investir Pedro Sánchez. En una atenció a mitjans al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat el candidat ha criticat que els republicans exigeixin el traspàs de Rodalies, acabar amb el dèficit fiscal i continuar negociant l'autodeterminació per garantir que Sánchez torni a ser president. Segons el popular, Sánchez ja ha demostrat que "està disposat a oferir tot el que calgui per mantenir els seus suports parlamentaris".

     

    El cap de llista del PP també ha valorat el debat de TVE de dimecres al vespre i ha criticat que Sánchez hi va continuar "alimentant i fent que Vox sembli més gran del que és".

  • 11:24

    Correus sol·licita a la Junta Electoral ampliar el termini del vot per correu fins al divendres 21 de juliol a les 14:00 h

  • 11:24

    BLOC DE CAMPANYA | Teresa Jordà (ERC): "L'esquerra espanyola juga massa vegades a ser la dreta"

     

     

    Toni Marín entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4Teresa Jordà. La candidata número dos d'ERC ha vist "molt compadreo" entre Sánchez i Díaz al debat i un Abascal que no va "aportar res més del que ja sabem". 

  • 10:43

    Nogueras avisa ERC: "La taula de diàleg hauria de ser pantalla passada"

     

     

    Des de Junts per Catalunya no comprenen el "preu" per a una investidura de Pedro Sánchez fixat pel president Pere Aragonès i ERC, que implica negociar el traspàs de Rodalies i el fi del dèficit fiscal. "Anar amb la llisteta de greuges no ha solucionat absolutament res", ha advertit la seva candidata a les eleccions espanyoles del 23-J, Míriam Nogueras, que ha posat el referèndum al centre, però s'ha obert a altres possibles demandes, sense més concreció.

    En una roda de premsa a l'agència EFE, la cap de llista al Congrés també ha carregat contra la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Ha assegurat que "no ha funcionat" i que "hauria de ser pantalla passada per a tothom", també per als republicans.

  • 10:20

    Últim dia per dipositar el vot a les oficines de Correus per a les eleccions del 23J

     

     

    El termini per entregar el vot per correu s'acaba aquest dijous al vespre, quan tanquin les oficines de Correus. Avui és l'últim dia per entregar el vot per correu per a les eleccions estatals d'aquest diumenge.

  • 10:18

    AGENDA | Sumar participa en un acte sobre sanitat pública a la 13:00 h

     

     

    Yolanda Díaz i Aina Vidal participen en un acte sobre sanitat pública a Girona.

  • 10:17

    AGENDA | Junts participa en un acte a les 12:30 h

     

     

    Miriam Nogueras participa en un acte sobre el corredor mediterrani a Tarragona.

  • 10:16

    AGENDA | Contacte informatiu del PSC a les 12:00 h

     

     

    Salvador Illa ofereix un contacte informatiu des de Tortosa (Tarragona).

  • 10:14

    AGENDA | Atenció als mitjans d'ERC a les 12:00 h

     

     

    L'exconsellera Dolors Bassa i la seva germana, Montse Bassa, atenen als mitjans després de visitar la presó de Puig de les Basses. 

  • 10:12

    AGENDA | Roda de premsa CUP a les 11:30 h

     

     

    Albert Botran intervé en el cicle de rodes de premsa que organitza l'agència EFE. 

  • 10:11

    AGENDA | Atenció als mitjans del PP a les 11:00 h

     

     

    Nacho Martín Blanco atén als mitjans des de Cornellà de Llobregat. 

  • 10:00

    AGENDA | Atenció als mitjans del PDeCAT des de Montserrat a les 10:30 h

     

     

    Roger Montañola atén als mitjans des de l'Abadia de Montserrat.

  • 09:45

    BLOC DE CAMPANYA | Catalunya es cola en el debat a tres d'RTVE

     

     

    El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i la de Sumar, Yolanda Díaz, han mostrat sintonia aquest dimecres en el debat a tres amb el candidat de Vox, Santiago Abascal. Un debat marcat per l'absència d'Alberto Núñez Feijóo on tots dos han expressat el seu desig de donar continuïtat al govern de coalició, i han contraposat el seu model al "retrocés" que proposen PP i Vox cap a una Espanya que "no existeix". Abascal, per la seva banda, ha esquivat apel·lar directament als pactes del PP i Vox, i ha acusat Pedro Sánchez d'haver "estafat" els seus electors pactant amb Bildu i els independentistes. Sánchez ha recordat que el líder de Vox ha "amenaçat" Catalunya amb un 155 dur, i pretén resoldre el conflicte "a bufetades".

  • 9:20

    La violència masclista i les lleis feministes i LGTBI enfronten durament Sánchez i Díaz amb Abascal al debat d'RTVE

     

     

    La violència masclista i les lleis feministes i LGTBI han protagonitzat l'enfrontament entre els candidats del PSOE, Pedro Sánchez, i la de Sumar, Yolanda Díaz, amb el de Vox, Santiago Abascal, en el debat d'RTVE. En el bloc sobre polítiques socials, Sánchez ha acusat Abascal de "negar" la violència de gènere i de posicionar-se amb els masclistes, mentre Díaz ha demanat al candidat d'extrema dreta "respecte per les dones" i que deixi de "jugar electoralment" amb elles. Al seu torn, Abascal ha acusat el PSOE i Sumar d'haver aprovat lleis basades en "ideologia de gènere", com la llei trans, del 'només sí és sí' i contra la violència de gènere. Sobre la llei del 'només sí és sí', el líder de Vox ha dit que ha fet sortir "monstres al carrer"

    Respecte al conflicte català, Abascal ha esquivat apel·lar directament als pactes del PP i Vox, i ha acusat Pedro Sánchez d'haver "estafat" els seus electors pactant amb Bildu i els independentistes. Sánchez ha recordat que el líder de Vox ha "amenaçat" Catalunya amb un 155 dur, i pretén resoldre el conflicte "a bufetades".

  • 09:08

    AGENDA | Junts intervé en roda de premsa a les 9:30 h

     

     

    Miriam Nogueras intervé en el cicle de rodes de premsa que organitza l'agència EFE. 

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 6 de juliol del divendres 21 de juliol de 2023.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir