Enlaces accesibilidad
Material tòxic

La Generalitat detecta la presència d'amiant en 271 centres educatius

  • L'executiu català el retirarà de 24 centres aquest 2023
  • L'objectiu és que aquest material desaparegui dels equipaments públics l'any 2028

Per
Aragonès i Simò visiten un centre educatiu a Rubí
Aragonès i Simò visiten un centre educatiu a Rubí | ACN

El govern de la Generalitat ha afirmat que s'ha detectat la presència d'amiant a 271 centres educatius. Serà necessària una inversió de 6,2 milions d'euros per retirar-lo de 24 centres al llarg d'aquest 2023. El president de la Generalitat Pere Aragonès i la consellera d'Educació Anna Simó han visitat l'Escola Ramon Llull de Rubí per anunciar 442 actuacions de reforma i millora en centres educatius que tindran un pressupost de gairebé 51 milions d'euros. Precisament, en aquest centre del Vallès Occidental s'invertiran 250.000 euros per aïllar el forjat del sostre de les aules i substituir les plaques d'amiant per panells metàl·lics. La finalització de les obres està prevista pel mes d'octubre.

Pla d'adequació al canvi climàtic

De les 442 actuacions, 418 són de reforma i millora i tenen un pressupost de 44,7 milions. L'objectiu és el de millorar l'eficiència, la seguretat i la salut dels alumnes, docents i treballadors dels centres. D'aquestes obres, 5 milions d'euros estan destinats al 'Pla d'adequació al canvi climàtic', que prioritzarà als centres amb l'alumnat més vulnerable a les altes temperatures. Aragonès ha recordat que durant aquest curs s'han repartit més de 9.000 ventiladors i que el pla de xoc per a les altes temperatures preveu la instal·lació d'elements com proteccions solars, fonts, renaturalització d'espais i potenciar els arbres i les ombres.

El Govern invertirà 50 milions d'euros en unes 400 actuacions de millores a escoles i instituts | Lourdes Gata

Resposta al TSJC

El president de la Generalitat ha aprofitat per respondre al TSJC sobre les darreres sentències relacionades amb el 25% del castellà a les aules. Considera que el TSJC "s'extralimita" de les seves funcions "perquè vol fer de Tribunal Constitucional, de Parlament i de Govern". Aragonès ha instat el tribunal a complir les lleis que s'aproven a Catalunya, en referència a la nova normativa sobre l'ús del català a l'escola i ha defensat el model educatiu català.

Aragonès també ha afirmat que l’executiu català està plenament compromès amb fomentar l’aprenentatge del català, l’aranès i el castellà.