La signatura d'hipoteques s'enfonsa un 30%
- Els préstecs hipotecaris pateixen la dràstica pujada dels tipus d'interès i s'encareixen 1,3 punts de mitjana en el darrer any.
- Les compravendes cauen només un 5% al maig i es mantenen a nivells previs a la crisi financera
El dràstic encariment del mercat hipotecari, després de la ràpida pujada dels tipus d'interès fins a l'actual 3,5% per part del BCE comença a deixar cada vegada més tocat el sector immobiliari. Una bona mostra és l'evolució de la signatura de noves hipotèques. A Catalunya, el maig es van signar 5.759 préstecs per fer-se amb un habitatge. Suposa un descens del 30,6% respecte al mateix mes de l'any passat. A més, l'import també es va reduir de forma significativa, un 44%. Si l'any passat es concedien 200.238 euros de mitjana per cada préstec, ara en prou feines si arriben als 160.235 euros. Tot plegat perquè l'interès mitjà se situa ja en el 3,15%, 1,34 punts més que un any enrera.
Operacions sense hipoteca
Catalunya ha estat amb un refredament hipotecari més fort, només per darrere de les Canàries (-42%), Galícia (-36%) i les Balears (-34%). Al conjunt de l'Estat la caiguda ha estat del 24%. Mentrestant, les operacions de compravenda sembla que aguanten. Fins al maig les dades es mantenen a nivells previs a abans de la pandèmia, i fins i tot d'abans que esclatés la bombolla immobiliària de 2008. Una explicació possible és que cada vegada hi ha més operacions que es tanquen sense recórrer al banc. Concretament, al maig per cada 10 compravendes que es van fer, pràcticament 4 no van haver de sol·licitar una hipoteca. D'aquí, que de moment, els preus també resisteixin a l'alça.
Efectes de l'encariment de les hipoteques
És d'esperar que les compravendes tampoc no triguin a refredar-se. Només cal veure el que ja està passant a d'altres CCAA com Madrid on les operacions cauen a un ritme del 20% interanual, en línia al que ha passat a Canàries (19%) o les Balears (17%). És on més s'estan notant els efectes de la pujada de tipus. De mitjana, les hipoteques variables s'han encarit prop d'un 46% i un 28% si parlem de les de tipus fix.
L'efecte Setmana Santa fa que la dada de les hipoteques al maig s'hagi situat a Catalunya per sobre de les 4.477 operacions d'abril, la més baixa en dos anys i mig. Malgrat tot, són xifres totals molt moderades, i que disten molt del boom viscut a mitjans dels anys dos mil amb puntes de 24.263 hipoteques el març de 2006.
L'efecte tipus no només es nota a l'hora d'anar al banc. També comença a tenir impacte a les quotes mensuals. De moment, les mesures extraordinàries per la crisi sanitària ha frenat els desnonaments, però l'actual pujada de tipus, i especialment l'encariment dels lloguers, podria tornar a accelerar els procediments judicials. El primer trimestre d'enguany es van fer 1.715 desnonaments, dels que la majoria,1.240 van ser per no poder pagar els lloguers a Catalunya.
Aguanten les compravendes
Si ens fixem només en les compravendes, a Catalunya van caure al maig només un 5% interanual. Aquestes 9.000 operacions que es van tancar són de fet, la millor xifra de l'any i es mantenen en els nivells més alts des de juliol de 2007. D'aquí que el sector encara confia en una demanda bolcada en el canvi de prestacions d'habitatge després de la pandèmia i veuen lluny el fenomen enfonsament de 2008.
Els principals portals immobiliaris destaquen precisament la "resistència" de les dades i agafen com a exemple que a escala espanyola, on les compravendes cauen a un ritme del 6,5%, encara estan un 16% per sobre d'abans de l'esclat de la pandèmia. A Catalunya, en el que va d'any s'han fet 42.787 operacions, la xifra més elevada a aquestes alçades des de 2008.
Els preus encara no cedeixen
Pel que fa als preus, les dades mostren una estabilització en els 2.026 euros per metre quadrat fins a maig de mitjana, segons els registres del Consell General del Notariat. Uns preus que se situen en el nivell més alt des de juliol de 2011, però encara lluny dels prop de 2.600 que van assolir el 2007.
A la baixa a Barcelona i Girona
Dels 9.000 habitatges comprats al maig, 8.312 eren lliures i 668 protegits; i 1.523 eren nous i 7.477 de segona mà. Per demarcacions, Lleida (10%) i Tarragona (+0,5%) van millorar els registres de fa un any, mentre que Barcelona i Girona els van empitjorar un 6,6% i un 7,5% respectivament.
Les dades també deixen en evidència el dèficit d'habitatge nou, marcat especialment per la davallada en un 70% de les promocions a la capital catalana, on s'han visat només 240 habitatges. La directora general del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Sònia Oliveras, ho atribueix a "la manca d’espai i la reserva del 30% per protecció oficial", però també al context econòmic.