Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

Els partits esperen ser decisius i criden al vot útil a Catalunya

Per
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J

Última jornada de campanya electoral atípica. És la primera campanya que es produeix enmig d'unes vacances d'estiu. Un avanç precipitat pels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28 de maig. Els catalans triarem 48 diputats dels 350 que formen el Congrés dels Diputats.

Amb mig país aturat per vacances, les sol·licituds s'han disparat: més de 2,6 milions de persones l'han demanat. Ampli desplegament també per garantir que aquest diumenge tots els vots arriben a les urnes. El vot per correu, que ha estat protagonista en aquestes eleccions generals, ha batut rècords històrics de participació. De fet, fins aquest mateix dia de tancament de campanya tots aquell electorat que volgués fer-ho per correu ho podia fer fins avui a les 14 hores després que la Junta Electoral Central decidís ahir ampliar el termini. El 249.518 dels catalans que havien sol·licitat el vot per correu ja han votat. Representa un 90,2 %, la xifra més alta d'unes eleccions en democràcia.

Després de més de 15 dies de missatges dels partits en la cursa per la Moncloa, passa per les darreres proclames dels partits reclamant el vot, especialment dels indecisos, i els últims retrets entre ells. Des del punt de vista polític, un dels protagonistes ha estat el candidat socialista, Pedro Sánchez, ha tornat a tancar la porta al referèndum i ha qualificat l'independentisme d'"ideologia caduca".

Els socialistes catalans han alertat del "retrocés de drets" que es pot viure el resultat del 23J perquè es juguen moltes coses "transcendentals" i han demanat que "tothom" vagi a votar "todo al rojo".

Tant ERC com En Comú Podem han demanat el vot per evitar que PP i Vox entrin al govern. Rufán ha matisat que d'aquesta manera també obligaran el PSOE a mirar a la seva esquerra i a "treballar per Catalunya". Els comuns han carregat contra els independentistes i asseguren que "ells són la caseta amb fonaments, la que no s'emporta la gent".

Junts ha reclamat concentrar el vot de l'independentisme, ha admès "errors", però ara diu, no es pot "perdre el temps amb taules, xantatges i por". El PDeCAT ha criticat "els que segueixen venent la fabula irreal", i s'ha mostrat com l'opció "honesta, realista i procatalanista" el pròxim 23J.

El PP ha fet una crida al vot constitucionalista perquè, diu, "no poden tornar a doblegar-se davant la pretensió d'alguns de robar-los els drets". Vox ha tancat la seva campanya en un acte a plaça de Colón a Madrid.

Un dels partits que també es presenten a les eleccions és el PACMA, proposen prohibir els espectacles amb bous, reduir l'IVA dels veterinaris i ampliar les penes per maltractament animal.

Campanya de les generals a Catalunya: 21 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • FI DE CAMPANYA | Finalitza la campanya electoral i comença la jornada de reflexió

     

     

    Els partits conclouen els seus actes de tancament de campanya amb les últimes crides al vot dirigides especialment als indecisos. S'inicia ara sí, la jornada de reflexió.

  • 22:27

    BLOC DE CAMPANYA | Els partits conclouen els seus actes de tancament de campanya

     

     

    Només dues hores perquè finalitzi oficialment la campanya electoral per les eleccions generals d'aquest diumenge. Una campanya atípica en molts sentits. És la primera que es produeix enmig d'unes vacances d'estiu. Un avanç que ha vingut precipitat pels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28 de maig.

  • 21:46

    Repassem les propostes més rellevants dels partits per les eleccions del 23J

     

     

    Recta final per les eleccions d’aquest 23 de juliol de 2023. Després d’unes setmanes intenses de campanya electoral, carregades de retrets, recopilem les mesures proposades per cada partit en matèria d’habitatge, economia, infraestructures, sanitat i medi ambient, entre d’altres. També pots consultar els diferents programes electorals en el comparador d'RTVE.

  • 21:18

    En Comú Podem | Els comuns demanen anar a votar el 23J i carreguen contra els partits independentistes

     

     

    La candidata de Sumar - En Comú Podem, Aina Vidal, reclama que la gent vagi a votar el pròxim 23 de juliol perquè, assenyala, "no pot haver-hi ni un sol vot progressista a casa": "El 23J enviarem a Díaz a la Moncloa i a Abascal a casa seva. Això ha de ser el nostre autèntic plaer". En l'acte final de campanya a Blanes, Vidal ha carregat contra els partits independentistes catalans: "Que les casetes de palla se les emporta el llop. La casa amb fonaments es diu govern progressista, es la que aguanta el vent".

  • 21:06

    JUNTS | Nogueras: "Ja hem perdut molt temps en taules i xantatges, ara toca Catalunya"

     

     

    En els últims minuts de la campanya del 23-J, Junts per Catalunya ha volgut fer una apel·lació al conjunt de l'independentisme per concentrar el vot aquest diumenge. Ho ha reclamat la seva cap de llista al Congrés, Míriam Nogueras, que ha admès que han comès "errors" però ara no es pot "perdre el temps amb taules, xantatges i por". Acompanyada per la candidatura i la cúpula del partit, la candidata ha avisat que "no tenim cap dret" a deixar als qui vindran "un país petit, submís i espanyol". Des de Bèlgica, en directe per videoconferència, també ha intervingut l'expresident Puigdemont, que ha redoblat la crida als qui es plantegen abstenir-se. Els ha recordat que "ni el 155 ni el Rei" han aconseguit tenyir el mapa de Catalunya de PSOE o PP.

  • 20:57

    PDeCAT | El PDeCAT es reivindica com a garant d’“honestedat, realisme i catalanisme”.

     

     

    El candidat de PDeCAT - Espai CiU per Barcelona, Roger Montañola, ha denunciat que Catalunya ha perdut l'"ànim de la nació, part de la llengua i del seu glamur". Per això, ara considera, l'honestedat, el realisme i el catalanisme "cotitzen a l'alça" de cara al pròxim diumenge dia 23 de juliol. "Ja n’hi ha prou dels que segueixen venent fabula irreal. Només tenen un objectiu: mantenir la cadira. Els enviarem a la paperera de la història", ha exclamat. 

  • 20:36

    ERC | Rufián demana els vots perquè "els demòcrates ens ho juguem tot, fins i tot la llibertat"

     

     

    ERC ha tancat la campanya del 23-J en un míting a Gràcia. Davant d'unes 500 persones -segons l'organització, els republicans i republicanes han demanat el vot per impedir un govern de PP i Vox i, alhora, obligar el PSOE a mirar a la seva esquerra i a "treballar per Catalunya". Així s'han expressat els pesos pesants del partit: el seu president, Oriol Junqueras, i -des de l'exili- la secretària general, Marta Rovira. S'hi ha sumat el cap del Govern, Pere Aragonès, que ha interpel·lat els qui puguin tenir "pànic" a un govern de la dreta i l'extrema dreta, perquè votin ERC: "Els aturarem i defensarem el país". Junqueras també ha afirmat que el partit ha estat present en cadascuna de les "derrotes" de les dretes espanyolistes i monàrquiques.

  • 20:20

    PSC | Els socialistes catalans demanen que "tothom" vagi a votar per evitar un "retrocés de drets".

     

     

    La cap de llista de Barcelona i presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha alertat dels "riscos" que es poden córrer si es dona per fet que la democràcia es manté: "Això no és així. Es pot retrocedir. El 23 de juliol ens juguem moltes coses transcendentals". 

    Batet ha reclamat que "tothom" vagi a votar per dir "un no enorme a la dreta i un sí als drets. Un dia la pujada de salaris, de pensions Per Catalunya, pels nostres joves, per les dones. Todo al rojo", ha exclamat. 

  • 20:11

    PP | Martín Blanco crida a "votar en massa" perquè "ningú posi en dubte el dret de sentir-nos orgullosos de la nostra terra"

     

     

    El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha fet una crida a "votar en massa" el PP a les eleccions espanyoles. Durant el míting final de campanya, a l'Hotel Grand Marina de Barcelona, ha afirmat que és "imprescindible recuperar l'orgull" i ha remarcat que els constitucionalistes "no poden tornar a doblegar-se davant la pretensió d'alguns de robar-los els drets".

    Qui també ha intervingut a l'acte ha estat el president del PP a la província de Barcelona i alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, que ha demanat que el 23-J sigui "la cirereta del pastís" per al PP després dels bons resultats municipals i ha assegurat que només amb Alberto Núñez Feijóo es garantiran algunes inversions.

  • 19:30

    CUP | La CUP reclama el vot per reconstruir "la força de l'1 i el 3 d'octubre".

     

     

    El cap de llista de la CUP per Barcelona, Albert Botran, ha reclamat el vot pel seu partit "per enviar un missatge claríssim" el 23J: "No ens rendim, reconstruirem la força de l'1 i el 3 d'octubre". En l'acte final de campanya a Girona, Botran ha defensat la lluita per la llengua després que recentment PP i Vox hagin retirat la subscripció d'unes publicacions catalanes en una biblioteca municipal a Borriana (País Valencià). Botran també ha reclamat el vot per "la independència": "Volem un referèndum d'autodeterminació, no per votar un acord autonòmic". Botran ha estat acompanya de Lluc Salellas i Mirei Vehí. 

  • 19:15

    BLOC DE CAMPANYA | Últims actes de campanya dels partits

     

     

    Comencen els darrers actes de campanya per intentar convèncer als indecisos i entrar de ple en la jornada de reflexió de demà.

  • 18:30

    La JEC recorda que els suplents d'una mesa poden ser designats membres d'una altra del mateix col·legi si hi ha vacants

     

     

    El president de la Junta Electoral Central (JEC) ha recordat als presidents de les Juntes Electorals Provincials que els suplents d'una mesa electoral poden ser designats membres d'una altra del mateix col·legi en cas que quedin vacants. La JEC recorda als presidents provincials que el febrer del 2021 va acordar que entre les opcions de què disposen les Juntes Electorals de Zona per cobrir les vacants "s'ha d'entendre inclosa" la de designar electors suplents d'altres meses del mateix col·legi o d'un col·legi pròxim.

  • 17:40

    AGENDA | Acte de campanya del PP a Lleida a les 20:30 hores. 

     

     

    Acte de campanya del PP a Lleida amb Dante Pérez, Alejandro Fernández i l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol.

     
  • 17:30

    AGENDA | Acte final de campanya dels Comuns a les 20:00 hores. 

     

     

    Acte final de campanya de Sumar amb Aina Vidal a Blanes amb Gerardo Pisarello i Conchi Abellán. 

  • 17:20

    AGENDA | Míting final de Junts a les 19:30 hores. 

     

     

    Míting final de Junts amb Miriam Nogueras, Xavier Trias, Jordi Turull, Laura Borràs i Carles Puigdemont. 

  • 17:10

    AGENDA | Acte de tancament de campanya del PP a les 19:00 hores. 

     

     

    Acte de tancament de campanya del PP amb Nacho Martín Blanco, Manu Reyes i Daniel Sirera.

     
  • 17:00

    AGENDA |Acte de final de campanya del PDeCAT a les 19:00 hores. 

     

     

    Acte final de campanya del partit amb Roger Montañola a Barcelona.

     
  • 16:50

    AGENDA |Acte de final de campanya del PSC a les 19:00 hores. 

     

     

    Salvador Illa i Meritxell Batet intervenen en l'acte jove de final de campanya a Barcelona.

     
  • 16:40

    AGENDA |Míting final de campanya d'ERC a les 19:00 hores. 

     

     

    Míting final de campanya d'ERC al barri de Gràcia de Barcelona amb Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Gabriel Rufián i Teresa Jordà.
     

  • 16:30

    AGENDA | Acte de final de campanya de la CUP a les 18:30 hores. 

     

     

    Albert Botra, Mireia Vehí i Lluc Salellas protagonitzen l'acte de final de campanya a Girona.

  • 16:19

    Els partits aprofiten al màxim les darreres hores de campanya per convèncer els indecisos. 

     

     

    Aquest matí els partits han intercanviat, de nou, missatges sobre l'estat de les relacions entre Catalunya i Espanya. I han llançat les darreres propostes programàtiques. Al vespre celebren actes i mítings de tancament. Demà jornada de reflexió. I també, descans, per als candidats. Aquesta mitjanit acaba la campanya electoral. 15 dies de missatges dels partits en la cursa per la Moncloa. En una entrevista a la Hora de la 1, el candidat socialista, Pedro Sánchez, ha tornat a tancar la porta al referèndum.

     

     
  • 14:11

    BLOC DE CAMPANYA | Fi de la campanya electoral amb la negativa de Sánchez al referèndum

     

     

    Últim dia de campanya electoral. Pedro Sánchez ha qualificat l'independentisme d'"ideologia caduca" i ha tornat a tancar la porta al referèndum. ERC, per la seva banda, reitera que el PSOE només ha de fer 3 coses per governar: traspassar Rodalies, fi del dèficit fiscal i negociar.

  • 14:00

    Acaba el termini per votar per correu 

     

     

    Tanca el termini per votar per correu a les 14:00 h. S'han assolit dades històriques de participació, el 94% dels sol·licitants han votat.

  • 13:58

    BLOC DE CAMPANYA | Pedro Sánchez torna a tancar la porta al referèndum

     

     

    Últim dia de campanya electoral. Els partits polítics tenen fins a les 12 de la mitjanit per demanar el vot abans de la jornada electoral. Coneixem els missatges que han copsat l'actualitat política. Pedro Sánchez ha qualificat l'independentisme d'"ideologia caduca" i ha tornat a tancar la porta al referèndum.

  • 13:35

    Batet: "Si volen arrasar els nostres drets, les dones arrasarem a les urnes i els direm que no"

     

     

    La candidata del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha demanat no fer "ni un pas enrere" en la defensa dels drets de les dones. "Si volen arrasar els nostres drets, les dones arrasarem a les urnes i els direm que no", ha dit aquest divendres referint-se a la dreta durant un acte de campanya temàtic sobre polítiques feministes.

    D'altra banda, ha afirmat que el comentari d'Alberto Núñez Feijóo sobre Yolanda Díaz i el maquillatge és un "intent d'humiliació i de vexar les dones". Al seu torn, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha dit que el Partit Popular i Vox estan disposats a "posar la convivència i la llibertat d'expressió en joc" per governar. "El que els importa és governar al preu que sigui", ha afegit.

  • 13:10

    La JEC recorda que cal nomenar qualsevol elector per a una mesa electoral si no hi ha suficients titulars o suplents

     

     

    La JEC ha recordat que qualsevol elector podrà ser nomenat per a una mesa electoral si no es presenten suficients titulars o suplents. L'òrgan electoral ha recordat així un acord del 10 de febrer del 2021 pel qual les Juntes Electorals de Zona (JEZ) tenen entre les opcions per cobrir les vacants designar suplents d'altres meses electorals que ja s'hagin constituït, ja sigui en el mateix col·legi o en un de pròxim.

  • 13:09

    Aina Vidal (Sumar): "A l'odi se'l guanya votant"

     

     

    La candidata dels comuns, Aina Vidal, ha assegurat que "l'única manera de parar el feixisme es diu votar i votar Sumar-En Comú Podem". Ho ha dit en un acte de campanya a Tarragona en què ha afirmat que hi ha "ambient de victòria" per a les esquerres. Tot i això, ha avisat el PSOE que els comicis no van "de concentrar el vot" sinó d'una victòria de tot el progressisme: "O guanyem junts o perdem junts".

    L'aspirant al Congrés ha dit que només la presència dels comuns al govern espanyol garanteix que PP i Vox segueixin a l'oposició: "Ni tan sols els votants més xalats, ni tan sols els de Junts, es creuen que podem frenar el PP i Vox si no som nosaltres al govern de coalició". Alhora, ha retret la "falta de fam i de ganes" d'altres partits aquesta recta final de la campanya i els ha etzibat que ja les posaran des de Sumar-En Comú Podem: "Aquestes eleccions, les guanyem".

     

    Vidal ha fet costat al cap de llista de la demarcació, Félix Alonso; i ha comptat també amb la secretària general de Podem, Conchi Abellán, que és candidata al Senat, i de l'exeurodiputat Pablo Bustinduy.

  • 12:59

    La PAH de Barcelona organitza una acció de protesta per al final de la campanya electoral

     

     

    Des de la PAH de Barcelona convoquen aquest divendres 21 de juliol una acció simbòlica per a conscienciar a la població sobre la importància d'aquestes eleccions per a garantir el dret a l'habitatge. 

  • 12:45

    La CUP envia un missatge a Sánchez: "El referèndum es guanya al carrer"

     

     

    La CUP s'ha erigit en el vot que "farà tornar l'ambició i la mobilització" a Catalunya i ha demanat el vot aquest 23-J per enviar un missatge a "l'esquerra que no ha arribat fins al final amb els compromisos que tenien" i a l'independentisme que "desorienta i desmobilitza". En una roda de premsa des de la plaça d'Urquinaona, el cap de files dels cupaires, Albert Botran, ha reivindicat que és necessari "recuperar la força de l'1 i del 3 d'octubre" i de la protesta a aquesta plaça. 

     

    El número 1 per Barcelona ha dit que encaren el final de la campanya que ha anat "de més a menys" amb "bones sensacions" d'haver enviat el missatge que "és més útil" un vot pels cupaires que l'abstenció. Amb tot, Botran ha insistit que no anar a les urnes és una opció política que "entén" perquè la formació ho ha defensat en altres ocasions.  

     

    En aquest punt, ha dit que veu "normal" que Sánchez s'oposi a un referèndum i avisa que no esperen que "el concedeixi" perquè l'autodeterminació es guanya "al carrer". "No farem resistència només votant, el vot és una part, però també cal mobilització per això hem convocat aquí, en un dels emblemes de la mobilització del poble català el 2019", ha explicat Botran als periodistes.

  • 12:35

    S'assoleix la xifra més alta de vot per correu "de la història de la democràcia"

     

     

    El 93,8% dels electors que han sol·licitat votar per correu aquest 23-J ja l'han exercit. "És un rècord històric en tota la democràcia", ha assegurat el director adjunt d'Operacions de Correus, Alonso Nistal. En espera que s'acabi oficialment el termini després que la JEC l'allargués fins a les dues de la tarda, ahir a la nit dels 2,6 milions de sol·licituds, se n'havien fet efectives més de 2,46 milions. Nistal ha subratllat que el total de vots emesos per correu, de retruc, també supera "en més d'un 80%" el de les generals del 2016, que ja van ser "un rècord". Assegura que les dades "demostren" que el dispositiu muntat per a aquest 23-J ha estat "l'adequat" i no creu que hi hagi "un increment molt rellevant" d'aquí a què acabi el termini.

  • 12:33

    Junts avisa que "torna la Catalunya determinada i autodeterminada"

     

     

    Junts per Catalunya ha escollit Santa Coloma, un feu socialista i la ciutat de natal del republicà Gabriel Rufián, per a llançar una crida als abstencionistes: "És una decisió d'un dia que podem estar pagant durant anys". El partit ha presentat el manifest 'Compromís amb Catalunya' en l'últim dia campanya, en què s'adverteix que l'abstenció "no ens apropa a la independència".

    Llegit per la diputada i número dos Pilar Calvo, el text rebat "una decisió d'un dia que podem estar pagant durant anys". La cap de llista al Congrés, Míriam Nogueras, també ha dirigit un missatge "al món", a l'Estat i als partits espanyols: "El dia 23 torna la Catalunya determinada i autodeterminada".

  • 12:16

    Montañola avisa als que han "menystingut" el PDeCAT: "canviarem el curs de la política catalana i espanyola"

     

     

    El candidat del PDeCAT – Espai CiU, Roger Montañola, ha avisat que tenen una "mala notícia" pels partits que han "menystingut o anul·lat" la seva formació: el 23-J "canviarem el curs de la política catalana i espanyola", ha vaticinat. "Traurem molts més diputats que altres partits polítics que sembla que en trauran molts", ha insistit des de la galeria d'art Barcelona Academy of Art. Des d'aquest espai, el cap de files ha valorat la campanya i ha expressat que és "una de les deu millors escoles de pintura del món", un "representant de l'emprenedoria del país". Montañola també ha carregat contra el PSOE apuntant que des d'un "suposat bonisme d'esquerres, ha recentralitzat competències autonòmiques". "Pot competir amb el PP", ha reconegut.

  • 12:08

    ERC reitera que el PSOE només ha de fer 3 coses per governar: traspassar Rodalies, fi del dèficit fiscal i negociar

     

     

    "Si tenim prou força, Sánchez seria capaç de dir que ara és de nit". Així ho ha assegurat el cap de llista d'ERC a les eleccions del 23-J, Gabriel Rufián, durant la roda de premsa a la plaça de Josep Puig i Cadafalch (Montjuïc). El candidat ha insistit que, si el PSOE vol tornar a governar Espanya, només ha de fer 3 coses: traspassar Rodalies, acabar amb el dèficit fiscal i tornar a seure a la taula de diàleg per negociar la resolució del conflicte polític. Una tesi que també ha secundat Junqueras. 

    Rufián ha subratllat que és "insà democràticament" que sigui objectiu de crítiques el fet de pujar les pensions, l'SMI, aprovar l'IMV o legislar a favor del col·lectiu trans, la llei d'infància, de la ciència o treure gent de la presó i reformar el Codi Penal.

  • 12:07

    VOX presenta denúncia davant la Junta Electoral contra la CCMA per vulnerar el principi de neutralitat informativa

     

     

    Vox ha denunciat la CCMA a la JEC per vulneració del principi de neutralitat informativa per un reportatge sobre la formació que es va emetre aquest dijous al TN Vespre de Tv3. El partit ha exigit que s'obri un expedient sancionador a la televisió pública i ha decidit no permetre l'accés de Tv3 als seus actes de campanya de divendres ni al seguiment de la nit electoral del partit aquest diumenge. 

  • 12:01

    Meritxell Batet a Feijóo: "La brossa hi és i no l'ha tret el partit socialista"

     

     

    La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha retret al presidenciable del PP, Alberto Núñez Feijóo, la seva fotografia amb el narcotraficant Marcial Dorado. El popular ha admès en una entrevista a la COPE que quan el va conèixer havia estat "contrabandista" i ha carregat contra el president de govern espanyol per utilitzar "la brossa" de la seva amistat per a "intentar desprestigiar-lo". "La brossa hi és i no l'ha tret el partit socialista", ha replicat Batet, en una roda de premsa a l'agència EFE.

    D'altra banda, Batet ha demanat a Feijóo "una rectificació" per haver dit que la vicepresidenta i candidata de Sumar, Yolanda Diaz, "de maquillatge, en sap molt". "No es pot tolerar la diferència de tractament pel fet de ser dones", ha dit.

    Sobre les condicions que ha posat ERC davant una hipotètica investidura de Sánchez -continuar la negociació, acabar amb el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies-, Batet ha assegurat que els partits han de negociar i parlar, però rebutja el concepte "d'apujar el preu" dels suports. 

  • 11:50

    Feijóo, sobre Marcial Dorado: "Quan jo el vaig conèixer havia estat contrabandista, mai narcotraficant"

     

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha admès que quan va conèixer Marcial Dorado "havia estat contrabandista". Tanmateix, Feijóo ha negat que en aquell moment fos "narcotraficant". En una entrevista aquest divendres al matí a la COPE, Feijóo ha respost els retrets de PSOE i Sumar dels últims dies per les seves fotografies en un vaixell de Dorado a mitjans dels anys 90. El líder del PP ha criticat que el president del govern espanyol i candidat socialista, Pedro Sánchez, estigui utilitzant aquesta "brossa per intentar desprestigiar l'adversari". "Em sembla impropi", ha dit Feijóo, que ha argumentat que Sánchez sap que "mai ha tingut res a veure amb l'activitat final d'aquest senyor tan mencionat per algun grup de comunicació".

  • 11:46

    El 23J especial 'Elecciones generales' a RTVE

     

     

    Aquest diumenge, 23 de juliol, se celebren eleccions generals i RTVE té preparat un ampli desplegament informatiu per a la jornada electoral. Des de primera hora del matí, La 1, Canal 24 hores, RNE, la web RTVE Notícies i Informatius territorials explicaran tot el que estigui passant.

  • 11:27

    BLOC DE CAMPANYA | José Zaragoza (PSC): "Les dretes necessiten que hi hagi conflicte per tenir vots"

     

     

    Toni Marín entrevista José Zaragoza al Cafè d'Idees de Ràdio4. El número quatre a les llistes del PSC creu que "la dreta s'ha tret la careta". Assegura que "ja no tenen vergonya" i ho demostren en "les seves declaracions i els seus comportaments". Zaragoza alerta que "la dreta té claríssim a qui ha de defensar i són els poderosos". Respecte a Catalunya, diu que "necessiten que hi hagi conflicte per tenir vots".

  • 11:20

    Gamarra (PP) respecte als peatges: "Sánchez no podia tancar la campanya de cap altra manera que no fos mentint"

     

     

    La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha apel·lat al gruix d'indecisos que no tenen clar el seu vot per al 23 de juliol perquè es decantin pels populars. "Possiblement no som el seu partit, però sí que som la solució per passar pàgina de l'etapa que ha suposat el 'sanchisme'", ha afirmat en declaracions a mitjans a l'Hospitalet de Llobregat. Gamarra ha exhibit el seu "compromís" de "no fallar" a la societat catalana i ha garantit que "en el primer en què pensa" Alberto Núñez Feijóo és en "com fer la vida més fàcil als espanyols".

     

    D'altra banda, s'ha referit a la qüestió dels peatges, que ha estat polèmica durant la campanya i que ha ressorgit després que Pedro Sánchez negués taxativament que la llei de mobilitat sostenible que prepara el seu executiu i que espera Brussel·les incorpori el pagament de peatges per circular per les autovies de l'Estat. "Sánchez no podia tancar la campanya de cap altra manera que no fos mentint", ha denunciat. 

  • 11:04

    Un manifest de suport a la CUP reuneix 60 signatures

     

     

    Un manifest a favor de la candidatura de la CUP al Congrés ha rebut més de 60 suports, entre els quals figuren el pare del jove assassinat per un grup de nazis en 1993 Guillem Agulló; el fotoperiodista Jordi Borràs; el cantautor Nacho Vegas, i l'eurodiputat del Grup d'Esquerra Miguel Urbán.

  • 10:19

    AGENDA | Acte electoral del PP a Blanes a les 13:45 h

     

     

    Acte electoral del PP a Blanes amb Cuca Gamarra, Alejandro Fernández i Concepció Veray.

  • 10:18

    AGENDA | Acte de lectura del manifest electoral de Junts a les 12:00 h

     

     

    Acte de lectura del manifest electoral de Junts "Compromís amb Catalunya" a Santa Coloma de Gramenet.

  • 10:17

    AGENDA | Acte electoral del PSC a les 12:00 h

     

     

    Salvador Illa i Meritxell Batet intervenen en un acte electoral sobre dones.

  • 10:15

    AGENDA | Acte de Sumar a les 11:30 h a Tarragona

     

     

    Aina Vidal participa en un acte amb Pablo Bustinduy a Tarragona.

  • 10:14

    AGENDA | Atenció als mitjans del PDeCAT a les 11:00 h

     

     

    Roger Montañola atén als mitjans a les 11 hores a Barcelona en l'últim dia de campanya electoral.

  • 10:13

    AGENDA | Roda de premsa de la CUP

     

     

    Roda de premsa de la CUP a Barcelona amb Albert Botran i Laure Vega.

  • 10:00

    AGENDA | Acte electoral d'ERC a les 11:00 h

     

     

    Acte electoral d'ERC amb Oriol Junqueras, Teresa Jordà, Joan Queralt, Ernest Maragall i Anna Surra. 

  • 09:40

    Sánchez insisteix que no hi haurà peatges a les autovies

     

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, ha admès que s'està negociant amb Brussel·les l'obligació de pagar pels peatges el 2024. Malgrat el que sosté la Comissió Europea, assegura que no té intenció d'establir-los. "Al pla de recuperació es contempla aquesta possibilitat. Estem negociant", ha explicat en una entrevista a L'Hora de la 1, de TVE. 

    En una altra línia, ha qualificat l'independentisme d'"ideologia caduca" i ha tornat a tancar la porta al referèndum d'autodeterminació. Ha assegurat que en un marc de "desafiaments globals" s'imposa la necessitat "d'enfortir Europa", i cal "integració" en comptes de "tancar-nos en un petit raconet i veure si tenim més competències". "Per això l'independentisme és una ideologia caduca des del punt de vista polític i d'eficàcia per resoldre els problemes comuns que té la humanitat", ha dit.

  • 09:35

    AGENDA | Atenció als mitjans del PP a les 10:00 h

     

     

    Nacho Martin Blanco atén als mitjans en la seva visita a l'Hospitalet de Llobregat amb Cuca Gamarra.

  • 9:30

    AGENDA | Roda de premsa del PSC a les 10:00 h

     

    Meritxell Batet intervé en el cicle de rodes de premsa d'EFE. 

  • 09:22

    BLOC DE CAMPANYA | Salvador Illa confia deixar "gelat" el PP aquest diumenge

     

    Pedro Sánchez nega que la pròxima legislatura hi hagi un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i Euskadi, encara que les forces independentistes ho posin com a moneda de canvi per una eventual investiduraERC recorda que també es va negar als indults i la reforma del Codi Penal i insisteix que el seu suport tindrà un preu alt

     

    Junts alerta que no es pot fer “cap pas enrere" i rebutgen les condicions "de rebaixes" dels republicans a qui acusen de tornar a una fórmula del passat. La CUP es mostra decebut per la rebaixa de les exigències de Pere Aragonès. 

     

    El PDECat es reivindica per obligar el PP a desinflamar la tensió a Catalunya i passar per caixa, emulant el pacte del Majèstic amb Aznar. Sumar tanca amb Yolanda Diaz al capdavant a la Farga de l'Hospitalet atacant Feijóo a qui acusa de “mentir” i es compromet a deixar "votar els catalans" sempre que abans hi hagi un acord amb l'Estat. 

     

    El PSC es llança als indecisos progressistes per reclamar el vot útil i adverteix que al PP se'ls "gelarà la sang" davant la remuntada que pronostica pel 23J.  Vox en l'acte final de campanya es proposa a Reus "suspendre l'autonomia de Catalunya" i "tiraran a la paperera el nou decret lingüístic" 

  • 9:10

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les generals del 6 de juliol del divendres 21 de juliol de 2023.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir