A punt el dispositiu electoral del 23J
- Unes 40.000 persones treballaran pel correcte desenvolupament de les eleccions generals a Catalunya
- Més de 9.000 agents vetllaran per la seguretat durant la celebració dels comicis
- 249.518 electors catalans han optat pel vot per correu, el 90,2% dels que ho havien sol·licitat
Unes 40.000 persones treballaran aquest diumenge pel correcte desenvolupament de les eleccions del 23-J a Catalunya, entre elles més de 9.000 agents dels cossos de seguretat. Segons les dades de la Delegació del Govern, hi haurà 5.201 representants de l'administració que vetllaran pel bon funcionament de la jornada electoral. També s'encarregaran d'enviar les dades dels avenços de participació, que es faran públics a les 14 hores i a les 18 hores.
Una de les principals fites d'aquestes eleccions ha estat la petició massiva del vot del correu. En total 249.518 electors catalans han optat per aquesta via, el 90,2% dels que ho havien sol·licitat, la xifra més alta de la democràcia. El delegat del Govern, Carlos Prieto, ha destacat l'èxit sense precedents que suposa haver aconseguit fer arribar les paperetes o l'avís de recollida al 100% dels sol·licitants.
9.000 meses on votar
En total, estan cridats a les urnes uns 5,7 milions de catalans, que podran votar a les 8.923 meses dels 2.668 col·legis repartits arreu del territori. A Catalunya s'escullen 48 diputats (32 de la demarcació de Barcelona, 6 de la de Tarragona, 6 més de la de Girona i 4 de la de Lleida) i 16 senadors.
Per demarcacions, aquest diumenge hi haurà 1.605 col·legis electorals a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida. I pel que fa a les meses, n'hi haurà 8.923, un 6% més que les eleccions del 2019: 6.472 a Barcelona, 1.039 a Tarragona, 863 a Girona i 549 a Lleida.
La constitució de les meses
La Junta Electoral recorda que els primers votants poden cobrir les vacants a les meses. Els col·legis obriran a les 8 perquè es puguin constituir. Els representants de l'administració només hauran de lliurar als presidents de les meses els sobres amb el cens i les instruccions, entre elles, els documents oficials amb els resultats de les votacions.
La votació s'encetarà a les 9 del matí i tancarà a les 9 del vespre, tot i que les que encara estiguin fent cua podran dipositar igualment el vot. Després serà el torn del recompte, primer de les paperetes del Congrés i després les del Senat. S'espera que els resultats estiguin llestos abans de la mitjanit.
Només a Barcelona es muntaran 4.522 urnes, 315 cabines de votació i 1.688 bolígrafs i retoladors per a ajudar a les persones de les meses electorals. El nombre de paperetes electorals serà d'11.550.000, de les quals la gran majoria seran per al Congrés (10.500.000) i, la resta, per al Senat (1.050.000).
Alteracions a algunes meses
La coincidència de les eleccions d'aquest diumenge amb el període vacacional a les escoles també provocarà algunes alteracions pel que fa als col·legis electorals. Només a Barcelona s'han hagut de modificar la ubicació de 163 meses per les obres a 32 centres.
La majoria dels col·legis electorals tampoc disposen d'aire condicionat i d'aquí que els ajuntaments hagin previst ventiladors. A Barcelona estimen que es repartiran prop de 9.000 litres d'aigua als integrants de les meses per aguantar la calor.
9.000 agents garanteixen la seguretat a Catalunya
El dispositiu que vetllarà a Catalunya per la seguretat durant la celebració de les eleccions generals d'aquest diumenge comptarà amb un total de 9.108 agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. 4.055 pertanyen als Mossos d'Esquadra. 1.135 agents de la Guàrdia Civil; 2.968 policies locals i 950 agents de la Policia Nacional.
A nivell estatal, el dispositiu estarà integrat per un total de 90.282 agents. A més dels Mossos, també es desplegaran 1.217 policies de l'Ertzaintza, 23 de la Policia Foral de Navarra, 67 de la Policia Canària i 14.768 agents de diferents cossos de policia municipal.
El seguiment de la Jornada electoral
El Govern ha creat una aplicació i un web especial que diumenge facilitaran el seguiment, en temps real, dels resultats. Estaran operatius a partir de la 1 del migdia, tant a Android com iOS. I el poden trobar a: resultados.generales23j.es Entre els elements destacats, la plataforma ofereix a l'usuari la possibilitat de realitzar les seves pròpies simulacions de pacte entre les diferents formacions. També es podrà seguir a través dels enllaços de RTVE rtve.es/elecciones i rtve.es/television/eleccions-generals/
També RTVE té prepart un ampli desplegament informatiu per la jornada electoral, des de primera hora del matí a La 1, Canal24 horas, Ràdio 4 i rtve.cat i @rtvenoticies a twitter. A partir de les 20:00 hores, es farà públic un sondeig de Sigma Dos amb l'estimació dels resultats del 23J a partir d'una enquesta telefònica a més de 17.000 persones.
A partir de les 19:30 començarà a La1 i el Canal 24 horas l'especial '23J.Tú decides' amb Carlos franganillo i Alejandra Herranz. A les 19:45 horas, RNE, Radio 5 i Ràdio Exterior d'España oferiran el seu programa especial de la nit electoral dirigit per Iñigo Alfonso. A les 20:00 coincidint amb el tancament dels col·legis electorals a Catalunya, arrencarà l'especial de seguiment de les eleccions a Catalunya a Ràdio 4 presentat per Sonia Urbano i Andreu Viñas.
Tot el desplegament es publicarà en el site especial d'RTVE Notícies sobre les eleccions generals (rtve.es/elecciones), en el qual els usuaris poden consultar també el diari de campanya i el comparador de programes electorals.
Un pressupost de 221 milions d'euros
El pressupost d'aquest 23J se situa en uns 221 milions d'euros. La meitat (46%), ha estat dedicat a les despeses postals d'enviament de la propaganda electoral i les gestions del vot per correu. La logística electoral, que inclou el desplegament de les meses, urnes i cabines per votar, tindran un cost de 22,5 milions, el 10% del total, mentre que la partida destinada a la difusió dels comicis, l'escrutini provisional i els sistemes de telecomunicacions superarà els 13,4 milions.
Assistència a les persones discapacitades
Les persones amb discapacitat auditiva que hagin estat designades integrants de mesa electoral i suplents disposen d'un servei gratuït d'interpretació en llengua de signes a través del corresponent intèrpret.
Així mateix, el Ministeri de l'Interior posarà a la disposició dels ciutadans amb discapacitat visual un kit de votació accessible amb material complementari en braille. En el cas de persones amb discapacitat intel·lectual, tant titulars com suplents, el suport que determini la Junta Electoral de Zona.