Enlaces accesibilidad
Sense titulació

L'Hospital de Berga confirma que la falsa metgessa no tenia cap coneixement de Medicina

  • Una dona sense titulació de Medicina ha treballat durant set mesos al servei d'Urgències de l'Hospital de Berga
  • El centre ha acomiadat el responsable de Recursos Humans per deficiències en el procés de contractació

Per
Servei d'Urgències de l'Hospital Comarcal de Sant Bernabé, a Berga
Servei d'Urgències de l'Hospital Comarcal de Sant Bernabé, a Berga

Un error en la contractació va permetre que una persona sense coneixements de medicina treballés set mesos al servei d'Urgències de l'Hospital de Berga. Així ho conclou l'informe intern del centre, que també recull que, malgrat les deficiències administratives, no es va cometre cap error assistencial. La situació irregular es va detectar per l'avís d'una empresa externa.

Una falsa metgessa treballava a l'Hospital de Berga per un error en la contractació | Anna Bañeres

La dona no disposa del títol de Medicina i treballava sota la supervisió d'un facultatiu, pel protocol d'acompanyament a personal nou. El centre explica que no havien detectat que no tenia coneixements perquè havia dit que s'havia graduat recentment i que era "molt llesta i prudent, i només s'havia detectat que preguntava molt als companys", segons la gerent de l'Hospital, Antònia Baraldés.

Avís d'una empresa externa

No va ser l'avís de pacients atesos el que va fer saltar l'alarma, sinó que una empresa externa va trucar al centre demanant comprovació de les dades d'aquesta metgessa d'Urgències de l'Hospital de Berga. I en la comprovació de la seva titulació, es confirmava l'intrusisme professional.

L'Hospital de Berga reconeix irregularitats a l'hora de contractar la falsa metgessa

Segons la gerent de l'Hospital, immediatament se l'apartava del centre, es denunciava penalment als Mossos i s'obria una investigació interna. L'informe recull que es van cometre irregularitats en la contractació, però en cap cas va haver-hi repercussió assistencial pel bon funcionament del protocol d'acompanyament a les noves incorporacions.

El responsable de RRHH, acomiadat

En paral·lel, el centre hospitalari ha acomiadat al director de recursos humans per no actuar responsablement en el correcte funcionament del procés de contractació. En un comunicat, el centre ha assenyalat que en el procediment de contractació "no s'ha validat adequadament per part del departament de recursos humans la informació facilitada" per a la contractació de la metgessa. La dona no disposa de títol de Medicina i ha usat de manera fraudulenta el número de col·legiat d'un facultatiu.

El sindicat Metges de Catalunya ha reclamat al Servei Català de la Salut un control "més ferri" sobre la contractació de personal facultatiu en el Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (Siscat) per evitar un nou cas de presumpte intrusisme professional d'una metgessa que va treballar durant set mesos a l'Hospital de Berga sense ser-ho.