Enlaces accesibilidad
Eleccions 23J

Tot a punt per a la jornada electoral: com funcionen les votacions?

  • 5.703.737 catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge 23 de juliol
  • La jornada electoral es pot seguir en directe a: La 1, Canal 24 horas, Ràdio 4, a la pàgina web i al compte de Twitter

Per
Els col·legis electorals es doten de ventiladors i ampolles d'aigua per la calor
Els col·legis electorals es doten de ventiladors i ampolles d'aigua per la calor

Urnes i paperetes, tot a punt per rebre els votants aquest 23J, quan es decideix la configuració del Congrés dels Diputats i el Senat. Els candidats a les eleccions aprofiten la jornada de reflexió aquest dissabte per descansar i estar amb la família. Diumenge a les 9 h obriran portes els col·legis electorals en una jornada marcada fortament per la calor. Només a Barcelona, es repartiran 18.000 ampolles d'aigua.

Els candidats dediquen la jornada de reflexió a descansar i estar amb la família | Inma Morant

És important que abans d'anar a votar mirem bé la nostra targeta censal, perquè a la capital catalana un de cada 10 punts de votació ha canviat perquè no es poden garantir les condicions òptimes a causa de les altes temperatures, o bé perquè els col·legis habituals aprofiten aquest mes de juliol per fer-hi obres.

Es pot donar la circumstància que en el moment de constituir les meses no s'hagin presentat les persones citades. En aquest cas, la Junta Electoral Central recorda que per tal que es puguin cobrir els llocs imprescindibles s'haurà de recórrer tant als suplents d'altres meses i com als votants que arribin primers als col·legis.

Els col·legis electorals, preparats per les generals d'aquest 23J

Tota la jornada electoral es podrà seguir en directe des de primera hora del matí i fins a la nit. RTVE oferirà diversos especials electorals amb les novetats a temps real a través de La 1, Canal 24 hores, Ràdio 4, els comptes de Twitter oficials i la pàgina web.

Com funcionen les votacions?

En unes eleccions generals, la ciutadania espanyola escull els membres del Congrés dels Diputats i del Senat, les dues cambres que formen les Corts Generals. Aquest diumenge 23 de juliol, quan anem a votar haurem d'introduir dues paperetes a les urnes: una de color blanc, amb els candidats al Congrés dels Diputats, i una altra de color sípia, amb els del Senat.

Com funcionen les votacions? Dues paperetes pel Congrés i pel Senat | Mar García

En el cas dels senadors, haurem d’assenyalar els candidats que volem votar, i podem marcar fins a 3 caselles els que ho fem a la península. Tots els candidats estan recollits en una mateixa papereta. Poden ser de diferents formacions polítiques. En el cas del Congrés, la llista és tancada.

Per poder fer efectiu el vot, hem de portar el DNI, passaport o carnet de conduir amb fotografia. No passa res si els documents estan caducats. Això sí, hauran de ser els originals i no s'acceptaran fotocòpies.

Què es decideix el 23J?

A Catalunya, dividida en quatre circumscripcions electorals (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) els catalans podran triar 48 diputats dels 250 del Congrés i 16 senadors del total de 265 que conformen el Senat, quatre per província catalana. Les Corts renovades es constituiran el 17 d'agost.

En total, 35.466.432 d'electors estan cridats a les urnes a tota Espanya. D'aquests, 5.703.737 són catalans. A Catalunya, podran votar 88.000 persones més respecte a les últimes generals del novembre del 2019. Per poder possibilitar el vot, s'habilitaran 8.923 taules electorals a 2.668 col·legis.