Enlaces accesibilidad
Eleccions generals 2023

L'independentisme continua sent clau per la governabilitat de l'Estat

  • El PSC aconsegueix 19 diputats i torna a ser la força més votada a Catalunya per primera vegada des de 2008
  • La participació se situa en el 65,4%, la més baixa des de 2011
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions generals al web de RTVE Eleccions 23J

Per
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J

El PSC es consolida com a la força amb més suports a Catalunya. Després de les victòries de les eleccions autonòmiques del 14F i les passades municipals, els socialistes catalans han tornat a imposar-se, amb prop d'un milió de vots, el 34% del total, a les Generals. Una victòria, que resulta clau en els resultats del partit socialista a nivell estatal. Per darrere s'han situat, en aquest cas per sorpresa, Sumar i el PP, que han superat en vots a ERC i Junts, que malgrat tot, tornen a tenir la clau a Madrid. La CUP, que fins ara tenia dos escons, es queda fora del Congrés. Tampoc el PDeCat ha aconseguit representació.

En clau de pactes, l'independentisme s'erigeix en decisiu per "decantar la balança", en paraules del candidat dels republicans, Gabriel Rufian. La líder de JxCat al Congrés, Miriam Nogueras, ha afegit que la seva formació no investirà Pedro Sánchez "a canvi de res" i ha tornat a posar sobre la taula el referèndum d'autodeterminació. A l'altra banda, els populars celebren uns resultats històrics a Catalunya, després d'un llarg periple a l'ombra de Ciutadans.

En total, 5.703.737 electors estaven cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya. Finalment, la celebració de la jornada electoral enmig de les vacances d'estiu ha deixat una participació del 65,4%, pràcticament 4 punts per sota del 2019. De fet, se situa com la més baixa des dels comicis de 2011.

Eleccions generals a Catalunya: 23 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 0:45

    El PPC demana al PSOE que deixi governar Feijóo

     

    El PPC és juntament amb el PSC una de les formacions que surt més reforçades a Catalunya. Després d'anys d'ostracisme, la formació ha aconseguit fer valdre el vot útil i ha aconseguit triplicar els 2 escons de 2019. Uns resultats que li serveixen per convertir-se en la tercera força a Catalunya, amb el 13% dels vots, pràcticament el doble que als darrers comicis generals. El candidat dels popular per Barcelona, Nacho Martín Blanco ha demanat al PSOE que tingui "alçada de mires" i que com va fer Daniel Sirera a l'Ajuntament de Barcelona "deixi governar al PP" per evitar que l'independentisme torni a ser decisiu.

  • 0:27

    Catalunya registra l'abstenció més alta des de les generals del 2011
     

    3.535.755 catalans han participat en els comicis, el 65,41% del cens, i baixa 3,98 punts percentuals respecte a 2019. Per circumscripcions, la més participativa ha estat Barcelona amb el 66,23%, seguida de Tarragona, amb el 64,42% i seguida de Girona, amb el 62,15%, mentre que la menys participativa ha estat Lleida, amb el 61,95%. Aquesta xifra d'abstenció és la quarta més alta des de les generals de novembre de 2011: anteriorment, en 2016 es va situar en el 36,58%; en el 2000, en el 35,99%; i en 1978 i 1989, un 32,38%.  

  • 0:26

    Vox firma el millor resultat en unes generals a Catalunya

     

    Vox ha firmat el millor resultat històric en unes eleccions generals a Catalunya, ja que ha pujat 1,5 punts respecte al 2019 i ha mantingut els dos escons que va aconseguir fa quatre anys. En les eleccions de novembre del 2019, el partit d'extrema dreta va obtenir 2 diputats al Congrés per les circumscripcions catalanes i un 6,3% dels sufragis, amb un total de 243.640 vots, una xifra que ara ha superat en uns 25.000 vots amb el 98% escrutat. 

    Juan José Aizcorbe, candidat per Barcelona, ha comparegut i ha felicitat el PP tot i que assegura "es una victoria sin alas".

  • 0:23

    Aragonès lamenta els resultats de l'independentisme: "No són bons"

     

    El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha lamentat els resultats de l'independentisme en aquestes eleccions generals, en les quals els republicans han perdut sis diputats: "No són bons".  "Aquest 23J deixa un escenari d'incertesa i preocupació per l'increment de la dreta", ha remarcat el president en un tuit. No obstant això, ha donat les gràcies als electors que han confiat en ells i els han votat: "Ara més que mai posarem la confiança rebuda al servei de la defensa de Catalunya".
     

  • 0:20

    Batet celebra "una gran victòria" del PSC i veu Catalunya clau a nivell estatal

     

    La número 1 del PSC al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, ha qualificat de "gran victòria" els 19 escons que el PSC ha obtingut en les generals d'aquest diumenge, i ha subratllat que Catalunya ha estat clau per a la configuració dels resultats en el conjunt d'Espanya. "Catalunya ha estat clara i decisiva per frenar la dreta. Catalunya ha donat un sí rotund a la convivència, al diàleg, a l'Espanya amb més drets", ha aplaudit Batet, qui ha assenyalat que el PSC ha superat els 1,2 milions de vots i ha augmentat la distància amb el PP català. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha qualificat de clar, contundent i nítid el resultat dels socialistes a Catalunya: "Hi ha pocs resultats electorals que expressin d'una manera tan contundent el sentir majoritari de la ciutadania de Catalunya".
     

  • 0:21

    Sumar apel·la a la responsabilitat de l'independentisme

     

    Els comuns han celebrat, com feia temps que no feien, el fet de convertir-se en la segona força a Catalunya, amb pràcticament mig milió de vots. La candidata de Sumar-En Comú Podem per Barcelona, Aina Vidal, ha destacat que la seva formació s'ha convertit en clau per frenar l'extrema dreta. En aquest sentit, els comuns apel·len a les forces independentistes per tornar a posar-se del costat d'un govern progressista. "Catalunya serà molt important per decidir entre un govern que estigui a favor de Catalunya o un altre que ens arrasi", ha assenyalat. 

  • 23:59

    El PSC consolida a Barcelona la seva victòria a Catalunya, amb Sumar i PP en segon lloc



    El PSC ha consolidat a la província de Barcelona la seva victòria a Catalunya en les generals del 23-J, amb 13 escons, cinc més dels que va treure fa quatre anys. El PSC ha obtingut més de 940.000 vots,el 35% del total. En segon lloc han empatat, amb cinc escons cadascun, Sumar-En Comú Podem i el PP.  ERC, que en 2019 va obtenir 7 diputats i 618.909 vots, perd gairebé la meitat dels sufragis a Barcelona i es queda amb 4 actes, una més que JxCat, que perd un representant i obté 3 diputats. En últim lloc a Barcelona se situa Vox, que repeteix els mateixos dos diputats.

  • 23:46

    JuntsXCat ho té clar: "No farem president a Sánchez sense res a canvi"

     

    La candidata de Junts per Barcelona, Miriam Nogueras, compareix a la seu electoral del partit. "Nosaltres sí que hem entès els resultats", ha etzibat. A continuació Nogueras ha deixat clara la seva posició, que amb set escons, i quarta força a Catalunya, té la clau per mantenir Sánchez a la Moncloa: "No em tremolarà el pols. No farem president Pedro Sánchez a cambio de nada", ha dit. "La nostra prioritat és Catalunya; no pas la governabilitat de l’estat espanyol. No ens mourem ni un mil·límetre perquè nosaltres sí que tenim memòria. No els devem res", ha assegurat Nogueras entre aplaudiments.

    La cap de llista, acompanyada de tota la cúpula del partit a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, també ha fet una crida a la "unitat independentista" i ha allargat la mà a ERC a sumar-se a la seva estratègia. Tots dos partits independentistes han empatat a set escons.

  • 23:33

    Calcula la majoria per la investidura amb el 'Governòmetre'

  • 23:31

    ESCRUTINI 98% | El PSC arrasa a Catalunya amb 19 diputats i Sumar-ECP se situa en segon lloc amb 7

  • 23:07

    ERC | Gabriel Rufián: "Podem decantar la balança"

     

    Els republicans mantenen la mirada alta, tot i haver quedat molt lluny dels resultats de fa 4 anys. De fet, perd 5 escons i es converteix en la 4 força a Catalunya en percentatge de vots. Malgrat tot, el candidat d'ERC al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián, destaca que l'independentisme manté la capacitat negociadora i apunta que "podem decantar la balança". Rufían, que ha lamentat el que ha definit com a "victòria del bipartidisme", també ha assenyalat que posaran un preu i que aquest serà "triar entre Catalunya o Vox. 

  • 23:21

    El PSC torna a guanyar les eleccions a Barcelona amb 13 diputats, 5 més que el 2019

     

    El PSC ha tornat a guanyar les eleccions al Congrés a la demarcació de Barcelona i millora els resultats en comparació als comicis del novembre de 2019. Amb el 96% dels vots escrutats, els socialistes han aconseguit 13 diputats, cinc més que fa quatre anys. En segona posició han quedat Sumar-En Comú Podem i el PP (+ 3) amb cinc escons cadascun. Per la seva banda, ERC perd 3 diputats i se situa als 4, mentre que Junts per Catalunya en perd un i n'assoleix 3. Finalment, Vox manté els dos escons que va obtenir el 2019. Qui no ha aconseguit representació és la CUP, que el 2019 – el primer cop que es presentava- va irrompre amb 2 diputats a la demarcació de Barcelona.

  • 23:06

    La participació del 23J ha estat del 70,18%, gairebé quatre punts més que en 2019



    La participació en les eleccions generals d'aquest diumenge ha estat del 70,18%, gairebé 4 punts més que les xifres registrades en les generals del 10 de novembre de 2019, quan va ser del 66,2%. Unes dades que han facilitat en roda de premsa en el Centre Nacional de Difusió de Dades Electorals el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez.

  • 23:04

    L'ANC convoca una concentració aquest dilluns davant la Generalitat a Barcelona

     

    L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració per a aquest dilluns a les 20.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant la Generalitat, sota el lema 'Prou enganys! Independència ara!'. La convoca "en reacció als resultats de les eleccions al Congrés espanyol i l'actuació dels partits catalans" i considera que la independència és l'única opció a seguir a Catalunya, informa l'ANC.

      

  • 23:03

    El PSC guanya a Badalona i dobla els vots del PP després de la majoria absoluta d'Albiol


    El PSC ha guanyat els generals aquest diumenge a Badalona després d'aconseguir 38.674 vots (40,59%) amb el 96,58% escrutat.- Ha doblat els vots del PP (15.773) després de la majoria absoluta de Xavier García Albiol (PP) en els municipals d'aquest mes de maig. El tercer partit més votat ha estat Sumar-En Comú Podem amb 14.754 vots (15,48%), seguit d'ERC amb 9.299 vots (9,76%).

     

  • 22:47

    La CUP es queda fora del Congrés per la "polarització entre PP i PSOE"

     

    El cap de llista de la CUP per Barcelona, Albert Botran, admet que la seva formació no ha assolit els objectius i ha parlat de "resultats dolents" en perdre els dos escons que tenia fins ara. Botran ha reconegut que "no han estat capaços d'obrir camí a una alternativa independentista, d'esquerres i antifeixista" en un context molt polaritzat entre el bloc del PP i el del PSOE i Sumar. Ara bé, els anticapitalistes han advertit que "no s'acaba res" i "ningú no se'n va a casa". 

  • 22:38

    Amb el 81% escrutat, el PP puja a 134 escons, però el PSOE segueix al capdavant en percentatge de vot
     

     

    El recompte dels vots de les eleccions generals d'aquest diumenge entra en la seva recta final amb el 81,99% escrutat i el PP amplia el seu avantatge en nombre d'escons, amb 134 diputats enfront dels 123 del PSOE, si bé els socialistes segueixen per damunt en percentatge de vot, amb un 32,32% enfront d'un 32,07% dels 'populars'. La tercera plaça continua sent per a Vox, amb un suport del 12,39% i 33 escons, mentre que la coalició Sumar figura amb un 12,14% i 31 diputats, en tots dos casos, per sota del seu resultat de 2019.

  • 22:18

    Montañola (PDeCAT) admet "una derrota sense pal·liatius" en no aconseguir representació
     

    El candidat del PDeCAT-Espai CiU al Congrés, Roger Montañola, ha admès "una derrota sense pal·liatius" de la seva candidatura en les eleccions d'aquest diumenge, en les quals no ha aconseguit representació parlamentària i amb el 71% escrutat reuneix el 0,8% dels vots. "No és que ens hagi anat malament, ens ha anat molt malament", ha dit en comparèixer a l'Hotel Salles Pere IV, on la formació hereva de CDC celebra la seva nit electoral.  "Assumeixo tota la càrrega sense complexos d'un resultat electoral molt lluny de les expectatives que teníem", ha afegit.

  • 22:15

    ESCRUTINI 75% | Sumar- En Comú Podem se situa com a segona força a Catalunya amb un 13,9% dels vots i 7 escons

  • 22:12

    A la província de Tarragona, el PSC lidera amb 2 diputats amb el 63% escrutat

     

    El PSC aconsegueix 2 escons dels 6 que es reparteixen.Els altres 4 diputats que es reparteixen a la província són per a ERC, el PP, Junts i Sumar; respecte als dos escons del PSC i ERC, respectivament, i els sengles diputats de Junts i els comuns de les eleccions del novembre del 2019.  Ara per ara, Vox i la CUP es queden sense diputats a la província, i Sumar i el PSC es disputen un diputat amb una distància de 511 vots.
     

  • 22:10

    A la província de Lleida, amb el 60% escrutat, guanya el PSC amb 2 diputats

     

    El PSC guanyaria les eleccions generals amb 2 diputats i 32.011 vots, la qual cosa suposa el 29,18% del total dels vots. Els altres 2 diputats que es reparteixen a la província són per a ERC, amb 1 diputat i 20.542 vots, i Junts, amb un altre diputat i 20.275 vots. Ara com ara, el PP, Sumar-En Comú Podem, Vox i la CUP es queden sense diputats a la província.

  • 22:09

    A la província de Girona, amb el 62% escrutat, continua l'empat del PSC i Junts a 2 escons

     

    Els resultats provisionals de les eleccions d'aquest diumenge concedeixen als socialistes un 28,29% dels vots, mentre que Junts es queda al 20,4%. Ara com ara, ERC se situa en tercera posició amb un diputat (perd un) seguit de Sumar-En Comú Podem, també amb un.
     

  • 22:05

    A la província de Barcelona, amb el 60% escrutat, el PSC lidera (13) i Sumar i el PP empaten (5)

     

    El PSC es manté com el partit més votat a la província de Barcelona. Als socialistes els segueixen Sumar-ECP i el PP, que empaten a cinc escons, respectivament. En la quarta posició continua ERC, amb 4 diputats; seguit de Junts, amb 3; i de Vox, que baixa un escó i se situa en 2.

  • 21:55

    ESCRUTINI 50% | Victòria del PSC a Catalunya, amb Junts, ERC i Sumar disputant-se la segona posició

  • 21:46

    A la província de Tarragona, el PSC lidera amb 3 diputats amb el 30% escrutat
     

    El PSC aconsegueix 3 escons dels 6 en disputa. Els altres 3 diputats que és reparteixen a la província són per a ERC, el PP i Junts. Sumar, Vox i la CUP es quedin sense diputats a la província, tot i que la diferència entre Junts i Sumar és d'1,04 punts percentuals.

  • 21:45

    A la província de Barcelona, amb el 31% escrutat, el PSC guanya amb 13 diputats
     

    El PSC és el partit més votat i suma cinc més que en els últims comicis del 10 de novembre de 2019. En la segona posició se situa Sumar-ECP, amb cinc diputats; i li segueix el PP, amb 4, dos més que en el 10N. ERC ocupa la quarta posició amb 4 diputats (tres menys que en 2019); i Junts la cinquena, amb 3 escons, els mateixos que Vox en el sisè lloc.

  • 21:43

    A la província de Lleida, amb el 30% escrutat, guanya el PSC amb 2 diputats
     


    Els altres 2 diputats que es reparteixen a la província són per a Junts, amb 1 diputat i 10.187 vots, i ERC, amb un altre diputat i 10.071 vots. De moment, PP, Sumar-En Comú Podem, Vox i la CUP es queden sense diputats a la província.

  • 21:42

    A la província de Girona, amb un 29% escrutat, el PSC i Junts empaten a 2 diputats


    Els socialistes aconsegueixen més percentatge (un 27,78% respecte al 20,78% de Junts). En tercera posició se situa ERC, amb un escó (en tènia dos) i el 15,07% dels vots. Els segueix Sumar-En Comú Podem, que ha aconseguit un diputat, revalidant l'escó que ja van aconseguir el 2019 amb els sigles En Comú Podem - Guanyem el Canvi.

  • 21:36

    ESCRUTINI 30% | Victòria clara del PSC a Catalunya amb Junts i ERC disputant-se la segona força

  • 21:30

    Pisarello (comuns) veu "preocupants" els dades d'abstenció i augura un escenari obert
     

     

    El número dos de Sumar-En Comú Podem per Barcelona ha assenyalat que els resultats que  "fins ara semblaven inevitables" sembla que no han estat ratificats per les enquestes.  Pisarello també ha felicitat els treballadors de Correus i ha afirmat que "tothom reconeix que el vot per correu ha funcionat" malgrat els dubtes d'alguns candidats.

  • 21:26

    ESCRUTINI 13,5 % | El PSC aconseguiria una victòria clara a Catalunya segons els primers resultats amb un total de 20 diputats

  • 21:06

    Junts promet "plantar cara a un govern d'extrema dreta" si es confirma la victòria del PP

     

    Des de Junts per Catalunya demanen "molta prudència" a l'hora de valorar els sondejos de les eleccions del 23-J, segons les quals el PP i Vox fregarien la majoria absoluta. En una primera compareixença a l'Hotel Barceló Sants, on segueixen l'escrutini, el portaveu del partit, Josep Rius, que "caldrà veure" quins són els números finals i si Alberto Núñez Feijóo "pot formar govern o no". 

  • 21:05

    Prudència a la seu de Vox que ja esperava perdre diputats mentre augurava la pujada del PP

     

    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, tira de "prudència" a l'hora de valorar el sondeig d'RTVE i la CCMA, que els dona una caiguda d'entre 25 i 28 diputats respecte al 10-N del 2019.

  • 20:50

    El PPC constata que "es consolida el gran creixement del PP"
     

    El president del PP de Barcelona, Manu Reyes, ha celebrat que "es constata i es consolida el gran creixement del PP a Catalunya i a Barcelona" després dels primers sondejos dels resultats electorals. Assegura que el partit fa "una valoració inicial molt positiva" i s'ha mostrat confiat que el resultat serà molt positiu per al PP de Barcelona, de Catalunya i d'Espanya. Així mateix, ha valorat que els primers sondejos mostren un triple empat entre ERC, Junts i PP a Catalunya: "Encara és prematur, comença una nit llarga".

  • 21:04

    Sumar - En Comú Podem segueix la nit electoral des de la seu de Barcelona.

  • 21:04

    El sondeig d'RTVE no dona cap diputat al PDeCAT i aquests es mostren preocupats per la baixa participació

  • 21:04

    Els socialistes confien a poder "consolidar" els resultats del 28M. Els candidats i líders segueixen la nit electoral des de la seva seu a Barcelona.

  • 20:40

    ERC | Vilalta creu que la polarització porta als catalans a votar "en clau espanyola"
     

    La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha fet una valoració inicial dels resultats de les eleccions generals després de la publicació dels sondejos. Considera que la ciutadania catalana ha votat "en clau espanyola" arran de la polarització de la campanya.  Vilalta també ha valorat la baixa participació a Catalunya i ha lamentat les xifres: "És una mala notícia que segur que afebleix a Catalunya".

    Reis (PP) després dels primers sondejos: "Es constata i es consolida el gran creixement del PP" El president del PP de Barcelona, Manu Reyes, ha celebrat que "es constata i es consolida el gran creixement del PP a Catalunya i a Barcelona" després dels primers sondejos dels resultats electorals. BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS) El president del PP de Barcelona, Manu Reyes, ha celebrat que "es constata i es consolida el gran creixement del PP a Catalunya i a Barcelona" després dels primers sondejos dels resultats electorals. Des de la seu electoral del PP català a l'hotel Grand Marina de Barcelona, al costat del secretari general del PP de Barcelona, José Tutusaus, i el concjeal a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, Reis ha assegurat que el partit fa "una valoració inicial molt positiva" i s'ha mostrat confiat que el resultat serà molt positiu per al PP de Barcelona, de Catalunya i d'Espanya. Així mateix, ha valorat que els primers sondejos mostren un triple empat entre ERC, Junts i PP a Catalunya: "Encara és prematur, comença una nit llarga".

  • 20:15

    Tanquen els col·legis electorals 

     

     

    La gran majoria de col·legis electorals d'Espanya ja estan tancats. Només es mantindran oberts fins a les nou de la nit els de les Canàries. Alguns de la península que han tingut incidències, però, també estaran oberts fins a les 20:15 h.

     

    Comença el recompte electoral.

  • 20:09

    El PSC guanyaria a Catalunya (13) seguit d'ERC, Junts i el PP segons un sondeig de SIGMA 2

     

    El PSC guanyaria les eleccions generals d'aquest diumenge a Catalunya amb 13 escons al Congrés, seguit d'ERC i Junts empatats amb 9 escons i del PP, amb 8-9 diputats, segons un sondeig de SIGMA 2. La següent força més votada en el cinquè lloc seria Sumar-En Comú Podem amb 6 escons, seguida de Vox, que aconseguiria entre 1 i 2 diputats, mentre que la CUP n'obtindria un.  En l'última legislatura, el repartiment d'escons era el següent: ERC (13), PSC(12), Junts (8) -incloent 4 del PDeCat-, els comuns (7), el PP (2), Vox (2), la CUP (2) i Cs(2).
     

  • 20:00

    SONDEIG | PP i VOX freguen la majoria absoluta 

     

    El sondeig de SIGMA 2 avança una victòria del PP amb entre 145 i 150 escons i el 34% dels vots. Representen fins a 60 representants més que als comicis de 2019. El seguiria el PSOE amb entre 113 i 118 representants al Congrés amb el 29% dels vots i perdria entre 7 i 2 escons. Com a tercera força se situaria amb el 13% dels vots, Sumar. La formació se Yolanda Díaz obtindria entre 28 i 31 escons. Per darrere, perdent fins al 4% dels vots, figura VOX amb entre 24 i 27 congressistes. 

  • 19:36

    Especial nit electoral a Ràdio 4

     

     

    Seguiment dels resultats de les eleccions generals a Catalunya. A partir de les 20h amb Sònia Urbano i Andreu Viñas a Ràdio4.

  • 19:00

    AGENDA | El PPC fa seguiment de la nit electoral des de Barcelona

     

     

    El PPC fa seguiment de la nit electoral des de l'hotel Grand Marina a Barcelona a partir de les 20:00 h.

  • 18:55

    AGENDA | El PDeCAT fa seguiment de la jornada des de Barcelona

     

     

    El PDeCAT fa seguiment de la jornada des de l'hotel Salles Pere IV de Barcelona a partir de les 20:00 h.

  • 18:54

    AGENDA | Vox fa seguiment de la nit des de Barcelona

     

     

    Vox fa seguiment de la nit des de la seva seu a Barcelona a partir de les 18:30 h.

  • 18:53

    AGENDA | En Comú Podem fa seguiment de la nit electoral a Barcelona

     

     

    En Comú Podem fa seguiment de la nit electoral des de la seu de Catalunya en Comú a Barcelona. 

  • 18:50

    AGENDA | ERC fa seguiment de la nit des de Barcelona

     

     

    ERC fa seguiment de la nit electoral des del Pavelló de l'Estació del Nord de Barcelona.

  • 18:45

    AGENDA | El PSC fa seguiment de la nit a partir de les 18:00 h

     

     

    El PSC fa seguiment de la nit electoral a partir de les 18:00 h des de la seva seu a Barcelona.

  • 18:40

    AGENDA | Junts segueix la nit electoral des de Barcelona

     

     

    Junts per Catalunya farà el seguiment de la nit electoral des de l'Hotel Barceló Sants a partir de les 18:00 h.

  • 18:30

    AGENDA | La CUP porta al carrer el seguiment de la jornada electoral

     

     

    Els cupaires faran el seguiment de la jornada electoral al carrer, davant la seu de la CUP, a Casp entre Marina i Sardenya. La formació ha instal·lat una pantalla gegant i taules amb cadires perquè els simpatitzants puguin seguir la nit electoral. 

  • 18:00

    La participació cau en picat fins a les 18h

     

    La participació se situa en només el 48,7% a les sis de la tarda als col·legis electorals de Catalunya. Això són 11 punts menys que la registrada a la mateixa hora a les eleccions generals de novembre de 2019. A Barcelona han votat el 49,2% dels electors, 11,7 punts menys. Al Conjunt de l'Estat, la participació també s'ha reduït fins el 52,94%, 3,9 punts menys que el 2019. 

  • 16:00

    Les persones cegues també poden votar amb paperetes en Braille

     

     

    L’Administració ha de garantir el dret a vot de tots els ciutadans, però la igualtat d’oportunitats no està sempre assegurada. Per exemple, no fa tant, només 15 anys, que les persones cegues poden votar, sense ajuda de ningú, és a dir, exercir el vot de forma secreta. 

    Però és que aquest dret no està garantit encara a les eleccions municipals. A les del 28 de maig, només es va poder fer a 4 municipis catalans: Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Terrassa i Esplugues. Darrere d’aquesta fita, que les persones cegues disposin de paperetes en Braille per poder votar totes soles, hi ha el José Ángel Carrey, president d'ACIC, que ens explica com funciona exactament el dispositiu

  • 14:10

    PARTICIPACIÓ | Un 37% de catalans ja han votat, un 3,5% menys que el 2019

     

     

    La participació a les 14 h a Catalunya és del 36,79%, 3,50 punts menys que a les eleccions del 2019. Al conjunt de l'Estat, la participació a les 14 h és del 40,45%, uns 2,5 punts més que el 2019.

  • 13:33

    Dirigents del PP critiquen una avaria d'Adif entre València i Madrid per si dificulta el vot a molts electors

     

     

    Diversos dirigents del PP han lamentat que una avaria a la via ferroviària entre València i Madrid pugui dificultar el vot de molts electors madrilenys que passaven el cap de setmana a la Comunitat Valenciana. Els serveis ferroviaris d'alta velocitat entre les dues ciutats s'han suspès perquè s'ha produït un incendi en un túnel a la sortida de la capital valenciana. El senador popular Rafael Hernando ha titllat el govern espanyol de "negligent i incompetent". "Després de l'escàndol de Correus, ara això", ha afegit. Dirigents populars valencians, com l'alcaldessa de València, María José Catalá, i el candidat provincial Esteban González Pons també han demanat al govern espanyol que garanteixi el vot als electors amb alguna alternativa.

  • 13:00

    Erra fa una crida a la participació i recorda que “els catalans sempre compleixen quan se’ls posa una urna al davant”

     

     

    La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha exercit el seu vot des de Vic fent una crida a la participació. “És un gest molt ràpid que marcarà el futur polític d’Espanya i Catalunya”, ha afirmat. Confia en la mobilització de l’electorat “perquè els catalans sempre compleixen quan se’ls posa una urna al davant”. En aquest sentit, la presidenta de la cambra catalana ha apel·lat a la “responsabilitat” dels votants a l’hora de triar la papereta: “Hem de recordar que escollim 48 diputats des de Catalunya i volem que defensin el nostre país”. 

  • 12:47

    Membres de meses i votants de Mollerussa aproven el trasllat del dispositiu al Pavelló Firal

     

     

    Els membres de les meses electorals i els votants de Mollerussa han donat l'aprovat al trasllat del dispositiu dels tres col·legis electorals de la ciutat al Pavelló Firal. L'Ajuntament de la capital del Pla d'Urgell ha pres la decisió davant la previsió d'altes temperatures durant la jornada electoral per facilitar les condicions de les persones que formen part del dispositiu, així com dels electors que exerceixen el seu dret a vot. El Pavelló Firal és un espai amb una superfície de 3.000 metres quadrats i està dotat d'un sistema de climatització. "Amb l'aire condicionat no ens podem queixar", ha reconegut el president de mesa, Joaquim Espart. Per la seva banda, Pepita Gimenez ha destacat que és un espai on hi estan "fresquets".

  • 12:43

    Ventiladors, ventalls, aires condicionats i molta aigua: la calor marca l'inici de la jornada electoral del 23-J

     

     

    L'inici de la jornada electoral d'aquest diumenge ha estat marcada per la calor arreu de Catalunya. Per suavitzar les temperatures, s'han repartit ventiladors i ampolles d'aigua entre els membres de les meses electorals. A tota la demarcació de Tarragona s'han facilitat 300 aparells en aquells col·legis que no tenien aire condicionat i ho han sol·licitat. En el cas concret del local de l'associació de veïns de la Móra-Tamarit, a Tarragona, han hagut de demanar-ne un parell a última hora després que una avaria al sistema impedís encendre l'aire. 

  • 12:40

    Albert Botran (CUP) vota i fa una crida a les urnes: "Encara que sigui amb escepticisme convé votar per opcions que plantin cara"

     

    El cap de llista de la CUP al Congrés per Barcelona, Albert Botran, ha fet una crida a acudir a les urnes perquè "una situació amb menys pes de les esquerres i de l'independentisme a les institucions no genera escenaris més favorables per res". "Encara que sigui amb escepticisme cal votar per opcions que planten cara", ha insitit. Botran ha enviat un missatge d'optimisme per les "bones sensacions" amb les que han tancat la campanya. "Ho hem fet el millor que podíem i ara que parlin les urnes", ha dit.

  • 12:12

    Meritxell Batet (PSC) vota a Barcelona: "Catalunya estarà a l'alçada del que demanen aquestes eleccions"

     

     

    La cap de llista dels socialistes al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, vota i anima a la gent a fer-ho. "Catalunya estarà a l'alçada del que demanen aquestes eleccions", ha dit. S'ha mostrat "convençuda" que Catalunya "estarà a l'altura del que exigeix el país per a determinar el futur i el rumb per Espanya". Batet ha fet aquestes declaracions després de votar al seu col·legi electoral, a l'Escola Brusi, a la Vila Olímpica del Poblenou (Sant Martí), acompanyada de la seva mare i el marit de la seva mare.

     

    La candidata ha dit que les seves sensacions són "molt bones" i ha animat els catalans que encara no ho hagin fet a votar. "Cada vot posat a l'urna pot ser determinant i definir el futur d'Espanya", ha assenyalat, i ha afegit que tot i que totes les eleccions són importants, aquestes ho són un punt més.

  • 12:10

    Nacho Martín Blanco (PPC) vota a Barcelona: "Espanya necessita un canvi i avui és el dia del canvi"

     

     

    El cap de llista del Partit Popular al Congrés per Barcelona, Nacho Martín Blanco, exerceix el seu dret a vot i fa una crida a la població a acudir a les urnes: "Espanya necessita un canvi i avui és el dia del canvi". En declaracions als mitjans després de votar al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, Martín Blanco ha rebutjat un altre "govern de coalició mal avingut". "Avui, finalment, tindrem un canvi a Espanya, i aquest canvi començarà a Barcelona", ha afegit el candidat, que s'ha referit als comicis com la festa de la democràcia.

  • 12:06

    Yolanda Díaz (Sumar) exerceix el seu dret a vot i fa una crida: "Ens juguem aixecar-nos demà amb més drets i més llibertat"

     

     

    La candidata a la presidència del govern per SUMAR, Yolanda Díaz, exerceix el seu dret al vot a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Mines i Energia (Madrid).

    Díaz ha fet una crida als ciutadans perquè acudeixin a votar, ja que considera que Espanya "es juga molt". "Ens juguem aixecar-nos demà amb més drets i més llibertat. S'ha lluitat molt en aquest país per a poder votar amb llibertat", ha dit davant els mitjans. També s'ha unit a la ronda d'agraïments que han fet tots els principals líders a les persones en les taules, Correus i forces de seguretat.

  • 12:00

    Roger Montañola (PDeCat) vota a Premià de Dalt: "Creiem que serà una gran nit"

     

     

    El cap de llista del PDeCat-Espai CiU al Congrés per Barcelona, Roger Montañola, vota a Premià de Dalt i pronostica una "bona nit" pel partit. El número u ha vaticinat que "el canvi d'època és molt clar" i que aquest diumenge "serà un gran dia per Espai CiU". Montañola ha tret pit de la seva campanya electoral, sobretot "pels pocs recursos" de què disposaven, i també ha lamentat que "en els darrers anys siguin normals" els discursos d'odi. "Que tothom voti el que vulgui, és la gràcia, aquí contrastem idees i no odiem", ha reblat. "Demano als ciutadans que s'estimin la democràcia, perquè no sempre ha estat garantida", ha afegit.

  • 11:52

    Miriam Nogueras (Junts) vota a Mataró: "Tenim una primera opció que és votar per Catalunya"

     

     

    La candidata de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, ha fet una crida a la participació a les urnes "per Catalunya". Després de votar a quarts de dotze al casal de la gent gran de Mataró, acompanyada de la seva mare, el seu marit i els seus fills, la cap de llista ha assegurat que aquesta nit "ha de quedar clar que Catalunya no és una província espanyola més". En una atenció als mitjans, ha convidat "tothom a votar i que el missatge quedi clar", que hi ha una altra opció que "les esquerres espanyoles i les dretes espanyoles", que és Catalunya. La candidata s'ha mostrat "optimista" perquè han fet "una bona campanya" i perquè han "pencat moltíssim aquesta legislatura.

  • 11:44

    El president del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, exerceix el seu dret al vot

     

     

    El president del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, exerceix el seu dret al vot al Col·legi Ramiro de Maeztu de Madrid. Ha desitjat que la jornada electoral "continuï sent tranquil·la" i "festiva". "Ens juguem moltes coses, ens juguem quin model volem. Tenir un govern sòlid, fort", ha indicat davant els mitjans després de votar. "És necessari que Espanya parli", ha afegit. També ha agraït a les persones que estan en les taules, al personal de Correus i els interventors i apoderats.

  • 11:33

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, crida a votar "perquè avui ens hi juguem molt"

     

     

    Crida a la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Després de dipositar el seu vot acompanyat de la família a l'Institut Joan Coromines a Pineda de Mar, ha recordat que aquest diumenge "tots els catalans ens hi juguem molt". 

    El dirigent creu que hi haurà una "altíssima participació" arreu de Catalunya i ha agraït la feina dels serveis de seguretat i emergència i als membres de les meses electorals. També ha aplaudit la feina del personal de Correus les últimes setmanes. 

  • 11:30

    Aina Vidal (Sumar) vota a Barcelona i avisa que són les eleccions "més importants en una dècada"

     

     

    La candidata de Sumar-En Comú Podem Aina Vidal ha anat a votar cap a les 11.00 hores d'aquest diumenge i ha animat la ciutadania a fer el mateix pensant "en la gent que estima, el món on viuen i els barris". La cap de llista dels comuns per Barcelona ha exercit el vot a la Institució Cultural del CIC al barri de Gràcia de Barcelona acompanyada dels seus pares.

    Per a Vidal, aquestes eleccions espanyoles són "probablement les més importants en una dècada" i ha confiat que a la seva candidatura li vagi "molt bé" i es pugui conformar "un govern decent". "Si sortim tots, el resultat serà molt bo".

  • 11:28

    Abascal (Vox) vota a Madrid i vaticina "una nit llarga"

     

     

    El candidat de Vox, Santiago Abascal, es troba en el seu centre electoral Colegio Cristo Rey de Madrid, on ha dipositat les seves paperetes en les urnes.

    Abascal espera que el resultat que llancin les urnes sigui "a través d'una mobilització massiva" per a "que es produeixi un canvi de rumb" a Espanya. A més, ha agraït als apoderats, interventors, participants de les taules i als espanyols que "han interromput el seu descans" per a anar a votar. Ha indicat que no vol fer estimacions, però que imagina que serà "una nit llarga".

  • 10:35

    A Girona s'escullen 6 diputats i 4 senadors

     

     

    Als anteriors comicis el partit més votat a la ciutat va ser Esquerra Republicana, que va aconseguir 2 diputats.

  • 10:22

    Col·legis i meses electorals obren amb total normalitat a Catalunya

     

     

    Les 8.923 meses electorals de Catalunya han quedat correctament constituïdes a les 9 del matí d'aquest diumenge. No s'han registrat incidències remarcables i els habituals contratemps s'han resolt abans de l'obertura dels col·legis o al cap de poca estona, segons la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

    A Catalunya hi ha 2.668 col·legis repartits pels 947 municipis: 1.605 a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida. I pel que fa a les meses, n'hi ha 8.923, un 6% més que a les eleccions del 2019: 6.472 a Barcelona, 1.039 a Tarragona, 863 a Girona i 549 a Lleida.

  • 10:10

    Aizcorbe (Vox) vota al seu col·legi electoral a Madrid perquè les coses "canviïn a bé"

     

     

    El cap de llista de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, ha votat al seu col·legi electoral a Pozuelo de Alarcón, Madrid, i ha demanat als ciutadans que votin "amb alegria" perquè les coses "canviïn per bé". En declaracions als mitjans, Aizcorbe ha volgut agrair la tasca de l'equip de Vox en una campanya on "malauradament no hem estat rebuts ni pels mitjans ni pels altres partits amb filosofia senyorial, sinó tot el contrari".

    En aquest sentit, ha assegurat que aquesta nit alguns locals de Vox a Barcelona han estat "atacats", i ha donat les gràcies als Mossos d'Esquadra "per l'ajuda que ens han fet" malgrat que "a vegades les mesures adoptades pels comandaments policials no eren les millors".

  • 9:55

    Gabriel Rufián (ERC) vota a Badalona i avisa que la "festa de la democràcia" es pot acabar aquesta nit

     

     

    El candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya per Barcelona, Gabriel Rufián, exerceix el seu dret a vot a l'escola Mercè Rodoreda de Badalona. "Segons el que passi aquesta nit això potser deixarà de ser la festa de la democràcia" deia el candidat, que ha animat els votants a ser tan matiner com ell. "Que tothom entengui que, malauradament, l'únic dia on tothom té el mateix poder, la mateixa capacitat de canviar i transformar les coses és avui".

  • 9:35

    Sánchez demana una "participació històrica" perquè hi hagi un "govern fort" que pugui "avançar els pròxims quatre anys"

     

     

    El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge una "gran participació i mobilització" en les eleccions. Després de votar al col·legi Nostra Senyora del Bon Consell, Sánchez ha fet una crida als ciutadans per assolir una "participació històrica" en els comicis per poder tenir un "govern fort perquè Espanya pugui avançar els pròxims quatre anys".

    L'actual president del govern espanyol ha dit tenir "bones vibracions" sobre el resultat dels comicis i ha avisat que les eleccions són "molt importants per al país i la democràcia". També ha subratllat que hi ha molt expectació internacional. "El que pugui passar és molt important per al món i Europa".

  • 9:23

    Pedro Sánchez vota en el col·legi electoral La nostra Senyora del Bon Consell

     

     

    El president del Govern i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, exerceix el seu dret al vot en el col·legi electoral La nostra Senyora del Bon Consell.

  • 9:15

    Obren els més de 2.500 col·legis electorals: 5'7 milions de catalans i catalanes estan cridats a les urnes

     

     

    5.703.737 electors estan cridats a les urnes aquest diumenge a Catalunya. Hi ha 2.668 col·legis repartits per tot el territori: 1.605 a Barcelona, 365 a Tarragona, 383 a Girona i 315 a Lleida. I pel que fa a les meses, n'hi haurà 8.923, un 6% més que a les eleccions del 2019: 6.472 a Barcelona, 1.039 a Tarragona, 863 a Girona i 549 a Lleida. Aquest 23-J s'escullen els 48 diputats del Congrés que pertoquen a Catalunya: 32 de la demarcació de Barcelona, 6 de la de Tarragona, 6 més de la de Girona i 4 de la de Lleida. També està en joc l'elecció de 16 senadors i senadores.

  • 9:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat de la jornada de les eleccions generals del 23 de juliol de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir