Enlaces accesibilidad
Actualitat minut a minut

Junts té la clau per la investidura de Pedro Sánchez

  • JxCat condiciona al referèndum i l'amnistia un eventual suport a la investidura de Pedro Sánchez
  • La Fiscalia demana reactivar les euroordres contra Puigdemont. Ponsatí queda en llibertat despres de declarar a la Ciutat de la Justícia
  • Els Mossos d'Esquadra detenen un home al Catllar per la mort violenta del seu pare

Per
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J
Eleccions Generals 2023 | Segueix la informació en directe de la campanya electoral del 23J

L'independentisme s'erigeix en decisiu per "decantar la balança" de la governabilitat a Espanya. Els resultats d'aquest 23J deixen ERC i Junts en clar retrocés pel que fa a vots, però, en canvi, amb la capacitat de negociació suficient per a treure partit dels 14 diputats que tindran a Madrid. JxCat insisteix que el preu de l'eventual investidura de Pedro Sánchez passa pel referèndum i l'autodeterminació, dos exigències a les quals giren l'esquena els socialistes. De moment Sumar ha estat la primera a moure fitxa i ha encarregat a Jaume Assens que encenti les converses amb el mateix Carles Puigdemont per intentar acostar posicions.

Enmig de tot plegat, aquest mateix matí la Fiscalia ha mogut fitxa després de la pèrdua de la immunitat del mateix Puigdemont i l'exconseller Antoni Comín i ha demanat al jutge instructor del procés que reactivi les euroordres de detenció. També l'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, ha estat detinguda aquest dilluns al matí després de tornar a Barcelona. S'ha negat a declarar davant la jutge de guàrdia a la Ciutat de la Justícia i ha quedat en llibertat.

En clau de successos, els Mossos d'Esquadra detenen un home al Catllar per la mort violenta del seu pare. A Barcelona, la seguretat, la neteja i la dificultat per accedir a l'habitatge continuen com a principals preocupacions pels ciutadans.

Resum de l'actualitat del 24 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:43

    Mig miler de persones es manifesten a la Plaça Sant Jaume convocats per l'ANC

     

    Sota el lema "Prou d'enganys! Independència ja!, els manifestants han cridat "govern dimissió" i han exigit que els partits facin un pas al costat si no són "capaços de lluitar per la independència". La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha rebutjat "cap escenari d'investidura d'un president espanyol". 

  • 20:20

    Collboni es reuneix amb Trias en la seva ronda de contactes per a abordar la governabilitat de Barcelona
     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb el líder del grup municipal de Trias per Barcelona, Xavier Trias, en la seva ronda de contactes per a la governabilitat de la ciutat. Segons ha informat TriasxBCN en un comunicat, tots dos s'han reunit les 18 hores en el despatx de Collboni a l'Ajuntament, en el marc d'aquesta ronda de contactes amb tots els grups (excepte Vox) que l'alcalde ha iniciat aquest dilluns. La trobada ha durat prop de dues hores i en ell s'han abordat "diferents qüestions de ciutat", encara que no han concretat cap punt perquè Trias entén que Collboni encara ha de decidir quin tipus de govern vol per a Barcelona.

  • 20:00

    Junts manté l'amnistia i el referèndum com a preu per una eventual investidura

     

    El vicepresident i portaveu de JxCat, Josep Rius, ha refermat que el seu partit només negociarà una eventual investidura de Pedro Sánchez sobre la base del doble eix d'autodeterminació i amnistia i ha reptat al PSOE a formular una proposta per a "desbloquejar el conflicte entre Catalunya i Espanya". Després de la reunió de la direcció de JxCat per a valorar els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol,  s'ha preguntat en roda de premsa "què està disposat a fer" Sánchez per a “convèncer” a Junts. "La pilota en la seva teulada", ha advertit Rius. 

  • 19:25

    La inseguretat, la neteja i l'habitatge, els principals problemes a Barcelona

     

    La preocupació dels barcelonins per la inseguretat ha crescut tres punts més que en 2022. Es continua situant com la principal qüestió que més preocupa els ciutadans, amb un 22,7%, segons els resultats de l'Enquesta de Serveis Municipals de 2023 realitzada entre gener i abril. El 2022 era del 19,1% i en 2021 el 14,5%.

    La neteja ocupa la segona posició amb un 13,2% i també puja respecte a l'any passat, quan era el 12,4%. L'accés a l'habitatge se situa en la tercera amb un 9,6%, mentre que en 2022 era del 6,7%.  Dels 27 serveis municipals, només suspenen la circulació i l’aparcament.

    La satisfacció de viure a Barcelona es manté en una nota mitjana de 7,2 i la ciutadania aprova la gestió municipal amb un 5,7, mentre que en el cas de la Generalitat la gestió es valora amb un 5,6 i la del Govern amb un 5,1. El baròmetre semestral indica, d'altra banda, que el 44,5% de la població preferia a Xavier Trias com a alcalde, mentre que Jaume Collboni era l’opció del 18% dels entrevistats

  • 19:00

    Catalunya activa el nivell 3 del Pla Alfa aquest dimarts en 56 municipis per risc d'incendi
     


    Els Agents Rurals de Catalunya activaran el nivell 3 del Pla Alfa en 56 municipis catalans de set comarques aquest dimarts a mitjanit i restringiran els accessos en cinc espais naturals protegits, per una "nova situació de perill d'incendi forestal" centrada en el litoral de la meitat sud de la comunitat. Els espais naturals restringits són el Cap de Creus (Girona), Montsant (Tarragona), Garraf (Barcelona), Montmell-*Marmellar (Barcelona-Tarragona) i L'Albera (Girona), informa la Generalitat aquest dilluns en un comunicat.

  • 18:13

    Un diputat de JxCat al Parlament revela que va ser víctima d'abusos als 10 anys

     

    El diputat de JxCat Quim Jubert ha revelat públicament aquest dilluns a la tarda al Parlament que quan tenia deu anys va ser víctima d'abusos sexuals. Ho ha dit en el marc de la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. En el seu torn de paraula després d'una primera intervenció de tres compareixents, Jubert ha explicat breument la seva experiència, que va oblidar fins que tenia 50 anys. Aleshores, amb el seu pare ja mort, li va preguntar a la seva mare si recordava aquella situació, cosa que la dona va confirmar. La revelació del record "va produir molt d'impacte", ha dit. El relat ha agafat per sorpresa la resta de membres de la comissió i els compareixents, que li han expressat el seu suport.

  • 18:02

    Mor una dona de 88 anys després d'ofegar-se a la platja del Somorrostro de Barcelona

     

    Una dona de 88 anys ha mort aquest dilluns a la tarda a l'Hospital del Mar després de resultar ferida crítica aquest matí en ofegar-se a la platja del Somorrostro de Barcelona. El 112 ha rebut l'avís de l'incident poc abans de tres quarts de deu. Es comunicava que hi havia una dona surant a l'aigua. En el moment dels fets encara no havia començat el servei de socorrisme, i per tant no hi havia bandera. A la tarda onejava la bandera groga per estat de la mar en aquesta platja.

  • 17:35

    Detinguts dos homes per fer tocaments i robar a dues dones en un local del Centre Històric de Lleida

     

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida ha detingut dos homes, de 25 i 26 anys, acusats de fer tocaments a dues dones i de robar a una d'elles en un local del carrer Bonaire de Lleida. Les dues dones van explicar a una patrulla de la Guàrdia Urbana que passava per la zona que un home els hi havia fet tocaments a l'interior d'un local i que un altre va aprofitar el moment de distracció per robar el contingut de la bossa de mà d'una d'elles. Les víctimes van seguir els presumptes autors dels fets fins a la plaça Pau Casals, moment en què van veure una patrulla i la van aturar. Els agents van identificar els nois, i un cop escorcollats van poder comprovar que duien els objectes furtats a la víctima, concretament un telèfon mòbil, diners i documentació.

  • 17:00

    Sumar encarrega a Asens la negociació amb Junts per arribar a un acord que permeti un nou govern de coalició

     

    La formació encapçalada per Yolanda Díaz ha demanat al dirigent d'En Comú Podem Jaume Asens que lideri les converses amb Junts per aplanar la reedició d'un nou govern de coalició amb el PSOE, amb el suport de l'anomenat bloc progressista i plurinacional. L'elecció d'Asens, que va renunciar a ser cap de llista de Sumar a Catalunya, per comandar les converses no és fortuïta perquè té una bona relació amb l'expresident Carles Puigdemont. L'any passat va defensar per exemple mantenir un diàleg fluid amb el també eurodiputat de Junts.
     

  • 16:23

    Tots els ulls posats sobre Junts, que té la clau per desbloquejar la investidura

     

     

    Des del partit de Junts per Catalunya diuen que no ho posaran fàcil. Avisen: amnistia i autodeterminació. O eleccions. Junts defensa que el conflicte català és una qüestió d'estat. Volen que a la negociació s'hi sumi esquerra (els independentistes han perdut 9 diputats a Madrid - 6 ERC, 1 Junts i 2 CUP. Ho atribueixen a onada repressiva, creuen que per frenar l'extrema dreta el votant s'ha concentrat entorn el PSC i Sumar).

  • 16:05

    Al Senat, el PP obté la majoria absoluta amb 140 senadors. Els socialistes són la segona força, amb 92. A Catalunya, però, el PSC ha estat el gran guanyador a la cambra alta, sumant 10 escons respecte a les últimes eleccions.

  • 16:04

    Les eleccions mostren una clara davallada de l'independentisme

  • 15:35

    Clara Ponsatí queda en llibertat després de negar-se a declarar

     

    L'eurodiputada Clara Ponsatí ha estat traslladada a la Ciutat de la Justícia després de ser detinguda aquest matí pels Mossos d'Esquadra per ordre del jutge instructor del procés, Pablo Llarena. Ponsatí ha quedat en llibertat després de negar-se a declarar davant la jutge de guàrdia. L'eurodiputada ha rebut el suport a les portes de la Ciutat de la Justícia del diputat de la CUP, Carles Riera, i la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu. 

     

  • 14:08

    Alberto Núñez Feijóo ha reunit a Gènova el comitè de direcció i, a la tarda, ha citat la resta de dirigents i els barons territorials. Els populars insisteixen a demanar al PSOE que faciliti un govern en solitari del PP, com a força més votada.

  • 13:47

    ERC celebra que tenen la clau per "fer decantar la balança" i allarguen la mà als "demòcrates"

     

     

    ERC ha emplaçat Junts a aprofitar la "força" de l'independentisme després del 23-J per defensar Catalunya, en comptes de "bloquejar" l'escenari polític. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha assegurat que l'independentisme té "la clau" de la governabilitat d'Espanya. En aquest sentit, Vilalta ha avisat que no es pot "córrer el risc" de donar una "altra oportunitat" a PP i Vox, després que s'hagi "frenat" el bloc "ultra". Així mateix, la portaveu ha rebutjat l'escenari d'una repetició electoral: "Que no es deixin temptar per aquest escenari", ha reclamat. Vilalta ha reclamat "unitat estratègica" per utilitzar la "fortalesa" per defensar els interessos de la ciutadania de Catalunya. "És el més útil", ha insistit.

  • 13:15

    La ANC demana als partits independentistes un "bloqueig" en el Congrés fins a la independència
     


    La ANC demanat als partits independentistes "confrontar amb l'Estat, afeblir-lo a través del bloqueig i mantenir-se ferm fins a aconseguir la independència" de Catalunya. "Si els partits independentistes no estan disposats, que facin un pas al costat perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i institucions, faci la independència", ha afegit en un comunicat l'entitat presidida per Dolors Feliu. "No necessitem salvapatries de pàtries alienes, ha arribat l'hora de salvar la nostra", ha afegit. També ha assegurat que el resultat reflecteixen un desencantament dels votants independentistes.

  • 13:00

    El turisme agafa força després de la pandèmia: Catalunya, segona destinació preferida

     

    El turisme ha agafat força al nostre país després de la pandèmia. Les pernoctacions hoteleres han pujat un 3,7% al juny respecte al mateix mes de l'any passat, fins a les 6,3 milions. Tot i això, la xifra encara resta per sota de les dades del 2019, quan es van assolir 6,85 milions de pernoctacions. Durant tot l'any, però, s'han registrat 150 milions d'estances, un màxim històric que supera fins i tot les dades de 2019. 

  • 12:41

    Aizcorbe creu que s'hauran de tornar a repetir les eleccions: "Jo ja ho veia abans del 23-J"

     

     

    El candidat de Vox a Barcelona, Juan José Aizcorbe, creu que s'hauran de repetir les eleccions i, de fet, ha dit que ell ja creia que això passaria abans del 23-J. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aizcorbe s'ha mostrat satisfet per la "feina feta" a Catalunya i Barcelona, on han mantingut els 2 diputats de les eleccions del 2019. En canvi, ha admès "decepció" dels resultats al conjunt de l'estat espanyol, on el partit d'extrema dreta a perdut 19 escons, passant de 52 a 33. Segons els seus càlculs, uns 600.000 vots de Vox han anat a parar al PP, però amb aquest traspàs el partit de Santiago Abascal ha perdut 19 escons i els populars només n'han guanyat 10.

  • 12:05

    Trias no descarta que Junts faci president Sánchez: “Depèn de les condicions”

     

     

    El president del Grup Municipal de TriasxBarcelona, Xavier Trias, no descarta que Junts pugui arribar a un acord per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, la mateixa nit electoral en què s’han conegut els resultats de les eleccions generals del 2023. Trias ha assegurat que depèn de les condicions i ha reiterat que Junts per Catalunya ha de fer valdre el seu paper: “Això ho hem de discutir i hem de ser capaços de demostrar que som útils”.

  • 12:02

    Albiach, a Junts: "Que ningú tingui la temptació de regalar una segona oportunitat a PP i Vox"

     

     

    La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha dirigit a Junts per demanar que "ningú tingui la temptació de regalar una segona oportunitat a PP i Vox". D'aquesta manera, en una entrevista a TV3, s'ha referit a la possibilitat que Junts no faciliti una investidura de Pedro Sánchez i es vagi a una repetició de les eleccions. La líder dels comuns ha demanat a Junts que "estigui a l'alçada" tot remarcant que "Catalunya ha demostrat un compromís antifeixista impressionant" amb els resultats del 23-J. I ha afegit que una aliança PP-Vox voldria "acabar amb Catalunya i arrasar amb tot allò que sigui català".

  • 12:01

    Ponsatí, arrestada en tornar a Catalunya: "He tornat a ser detinguda il·legalment a Barcelona"

     

     

    L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha estat detinguda aquest dilluns al matí després de tornar a Catalunya per la nova ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra ella per la causa de l'1-O. "He tornat a ser detinguda il·legalment", ha dit ella mateixa a Twitter. Segons fonts pròximes, Ponsatí serà traslladada a la ciutat de la justícia. Al juny Llarena va dictar una ordre de detenció nacional Ponsatí després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial".

  • 11:56

    Quatre detinguts a Girona en un operatiu internacional que ha desmantellat una xarxa que traficava amb immigrants

     

     

    L'organització, amb tentacles a Sèrbia i a Grècia, captava les víctimes a Cuba a través d'una xarxa de missatgeria i els cobrava fins a 9.000 euros per portar-los fins a Espanya. Volaven fins a Sèrbia, on se'ls introduïa al país aprofitant que allà no se'ls demana visat i, a partir d'aquí, arribaven a Espanya via Grècia amb documentació falsa. A l'operatiu, a més de la Policia Nacional, també hi han pres part les policies de Sèrbia i Grècia, amb el suport de la Interpol i l'Europol. En total, s'han fet 62 detinguts (dels quals 37 eren membres de la trama) i catorze entrades i escorcolls (de les quals, una a la demarcació).

  • 11:38

    Rosalía tanca el Motomami World Tour després de passar per 21 països i sumar prop de dos milions d’espectadors

     

     

    La cantant catalana Rosalía ha tancat el Motomami World Tour després de 68 actuacions, de passar per 21 països de tres continents i de sumar gairebé dos milions d’espectadors. La cantant catalana va actuar aquest dissabte a Lollapalooza París davant 55.000 persones. La gira, de presentació del popular àlbum ‘Motomami’, va arrencar el 6 de juliol del 2022 a Almeria i va passar pel Palau Sant Jordi de Barcelona el 23 i 24 de juliol, i pel Primavera Sound el passat mes de juny. En aquest període la cantant ha seguit publicant senzills com ‘Tuya’ o ‘Llylm’, o l’EP amb Rauw Alejandro, ‘RR’.

  • 11:36

    Els Mossos d'Esquadra detenen un home al Catllar per la mort violenta del seu pare

     

     

    Els Mossos han detingut al Catllar (Tarragonès) un home de 47 anys com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi. Els fets van succeir el 15 de juliol quan la policia va rebre un avís que alertava sobre una baralla en una casa del municipi. Diverses patrulles van desplaçar-se fins al punt i van trobar el fill de la víctima sortint de l'immoble amb la roba tacada de sang i molt nerviós. Va manifestar-los que s'havia barallat amb el seu progenitor i que aquest es trobava dins del domicili. Els agents van entrar a la casa i, just a l'entrada, van localitzar el ferit estirat a terra amb lesions a la cara. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) el va traslladar a l'hospital on va quedar ingressat en estat greu i va morir cinc dies després.

  • 11:23

    Martín Blanco demana al PSOE que estigui "a l'alçada" i permeti un govern presidit per Feijóo

     

     

    El candidat del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha demanat a PSOE que estigui a l'alçada "del que demana Espanya" i permeti un govern presidit pel líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo. En una entrevista a Rac 1, Martín Blanco ha apostat per un "gran acord d'estat" entre PP i PSOE. "Espanya demana moderació, capacitat d'entesa entre els dos grans partits i grans consensos. Tan de bo que el PSOE entengui aquest missatge", ha afegit després de remarcar que "estar a l'alçada" seria admetre que el PP ha guanyat les eleccions del 23-J. Segons Martín Blanco, l'esquerra "no ha estat prou responsable" i ha atiat el "vot de la por" presentant la dreta com "una cosa poc civilitzada".

  • 11:00

    Un vianant mor atropellat mentre creuava l'N-II a Malgrat de Mar

     

    Un vianant ha mort atropellat mentre creuava l'N-II a Malgrat de Mar (Maresme). Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), els fets han tingut lloc la nit d'aquest diumenge a les 23.12 hores, quan, per causes que encara s'estan investigant, un turisme ha atropellat una persona que creuava la carretera nacional a l'alçada del punt quilomètric 675,3. La víctima ha resultat ferida crítica i ha mort durant el trasllat amb ambulància a l'hospital de Can Ruti. Arran de la incidència, s'han activat cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra i tres ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

  • 10:48

    Turull no veu "ara mateix" una investidura de Sánchez i crida l'independentisme a refer la unitat

     

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha fet una crida als partits i entitats independentistes a aprofitar la "palanca d'oportunitat" dels resultats del 23-J per refer la unitat estratègica. "L'independentisme no pot desaprofitar una situació com aquesta", ha dit en una entrevista a Rac1. Segons Turull, més que mirar cap a Madrid, s'ha de mirar cap a Catalunya. I ho veu com una "oportunitat d'or" perquè Europa vegi que "l'independentisme té força". Turull no veu "ara mateix" una investidura de Pedro Sánchez "per enlloc" tenint en compte el que ha dit el líder del PSOE sobre l'independentista i descarta una abstenció de Junts. Així mateix, ha fixat dos temes fonamentals si el PSOE vol negociar: autodeterminació i amnistia.

  • 10:30

    AGENDA | Roda de premsa d'En Comú Podem a les 13:00 h

  • 10:29

    AGENDA | Roda de premsa d'ERC per valorar l'actualitat política a les 13:00 h

  • 10:29

    AGENDA | Roda de premsa del PSC a les 12:30 h

  • 9:54

    Ponsatí torna a Catalunya malgrat la nova ordre de detenció de Llarena

     

     

    L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya aquest dilluns malgrat la nova ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra ella per la causa de l'1-O. Segons ha confirmat ella mateixa a Twitter, està a Barcelona aquest matí i no té intenció d'entregar-se voluntàriament. "Aprofitant la fresca del matí he fet un vol fins a la Casa Vicenç. Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus", ha dit en una piulada. Al juny Llarena va dictar una ordre de detenció nacional Ponsatí després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial".

  • 9:48

    Illa demana a Junts que estigui a l'alçada dels resultats: "No crec que la gent demani repetir eleccions"

     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a Junts que estigui "a l'alçada dels resultats i de les circumstàncies". "No crec que la gent demani repetir eleccions", ha afegit en una entrevista a Rac 1. I és que per investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, caldria el vot a favor d'ERC i Bildu, i que Junts s'hi abstingués. Illa considera que el resultat "molt rellevant" del 23-J "avala" la política del diàleg pel que fa a l'encaix entre Catalunya i l'estat espanyol, i descarta l'autodeterminació i l'amnistia. "Hi ha una pedra angular que és el respecte a l'estat de dret", ha argumentat. Pel que fa a la Generalitat, creu que "no es moment de tenir un govern dèbil" però respecta que Pere Aragonès no vulgui convocar eleccions.

  • 9:40

    RÀDIO 4 | El PSC guanya a les 4 circumscripcions per primer cop en 20 anys

     

    El PSC ha guanyat a les quatre circumscripcions catalanes en unes eleccions generals per primera vegada des del 2004, l'única vegada fins ara que una formació política s'havia imposat tant a Barcelona, com a Lleida, Girona i Tarragona. Els socialistes també han estat primera força en 472 municipis, amb el 99,9% escrutat. Es tracta de la segona millor marca del PSC a Catalunya, només per darrere del 2008, quan van guanyar a 515 municipis, cosa que va contribuir als 25 escons que la formació va aconseguir a Catalunya de la mà de Carme Chacón. En els últims comicis, la formació s'havia imposat a 76 municipis. Junts és primera força a 294 pobles i ciutats, mentre que ERC s'imposa a 163 i En Comú Podem, a 10.

  • 9:15

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del 24 de juliol de 2023.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir