Enlaces accesibilidad
23J

Qui podrà formar un nou govern?

  • Junts serà decisiva per una possible investidura de Pedro Sánchez. ERC condiciona el seu suport al traspàs de Rodalies, un pacte fiscal i la negociació d'un referèndum
  • Sumar ja treballa en les negociacions d'un nou govern de coalició i amb els possibles socis
  • PP no ho dona tot per perdut i Vox li demana que eviti que Sánchez governi amb concessions independentistes

Per
Tots els ulls posats sobre Junts, que té la clau per desbloquejar la investidura

Tots els ulls estan posats en el proper moviment de Junts, que té la clau per desbloquejar la investidura. Des del partit asseguren que no ho posaran fàcil, perquè condicionen la seva eventual abstenció a, entre d'altres, l'amnistia i autodeterminació. Junts defensa que el conflicte català és una qüestió d'estat i volen que a la negociació s'hi sumi ERC. L'última opció, en cas de no arribar a un acord, serà una repetició electoral a final d'any.

En total, les tres formacions independentistes han perdut 9 diputats a Madrid (6 ERC, 1 Junts i 2 la CUP). Un retrocés que consideren que és fruit de l'onada repressiva que pateixen. També reconeixen que els ha perjudicat el vot útil: creuen que per frenar l'extrema dreta el votant s'ha concentrat entorn el PSC i Sumar.

Les condicions de Junts

Junts per Catalunya està "amatent" del moviment que pugui fer Pedro Sánchez per aconseguir una nova investidura. Però el partit no es mou de les seves condicions: abordar l'autodeterminació i l'amnistia. "La pregunta que ens hem de fer és què està disposat a fer Pedro Sánchez per tal de convèncer-nos per donar-li suport", ha assegurat el portaveu, Josep Rius, l'endemà de les eleccions generals. "La pilota està a la teulada del senyor Pedro Sánchez", ha insistit Rius.

ERC demana unitat per negociar

ERC condiciona el seu suport al traspàs de Rodalies, un pacte fiscal i la negociació d'un referèndum. Reconeixen que els resultats són dolents, fan autocrítica i demanen a Junts no malbaratar el paper clau que l'independentisme té ara a Madrid i treballin de forma conjunta en les negociacions.

Els socialistes, clars vencedors a Catalunya, tanquen la porta a les condicions de Junts per investir Sánchez. Salvador Illa els demana estar a l'altura de les circumstàncies perquè els resultats, diu, són nítids a favor del diàleg i la convivència i no pas de la divisió.

Asens negocia amb Puigdemont

L'entorn de Sumar - En Comú Podem no vol perdre el temps. Jaume Asens ja negocia, en nom de Sumar, amb Junts, i més concretament amb Carles Puigdemont, amb qui manté una relació cordial. Satisfets de ser a segona força a Catalunya, demanen a Junts "responsabilitat". "Què li diria a Míriam Nogueras? Que fos responsable, que fos conscient del que ha votat Catalunya i Catalunya ha votat no a l'extrema dreta i el feixisme. No pot ser que hi hagi un partit que diu que estima Catalunya, que es permeti el luxe de donar una segona oportunitat a la dreta. Això no ho entendria ningú, tampoc els seus votants", ha dit Aina Vidal candidata de Sumar-En Comú Podem.

El PP demana l'abstenció del PSOE

El PP de Catalunya, però, no ho dona tot per perdut. Es mostra optimista amb la possibilitat d'acabar conformant govern. I s'adrecen directament al PSOE. "Hauria d'estar a l'altura de les circumstàncies i fer per manera per aconseguir aquest govern d'Espanya presidit per Núñez Feijóo amb el suport dels socialistes, aquest seria l'ideal, però a hores d'ara amb les reaccions que hem sentit dels socialistes no sembla el més probable", ha dit Nacho Martín Blanco.

Perquè el Partit Popular no en té prou amb el suport de VOX. Els d'Abascal demanen a Gènova que evitin que Sánchez sigui president amb concessions als independentistes. "La gran pregunta que cal fer avui a Gènova és què faran a partir d'ara, se centraran realment en el veritable enemic dels espanyols que és el partit socialista. Pedro Sánchez ha demostrat que és capaç de tot fins i tot de posar sobre la taula un referèndum", assegura Vox.

Escenaris encara oberts però amb la incertesa com a comú denominador.