Enlaces accesibilidad
Actualitat minut a minut

Resum notícies a Catalunya del 25 de juliol | ERC se suma al govern de la Diputació de Barcelona amb PSC i comuns

  • Detinguda la falsa doctora que va treballar set mesos a l'Hospital de Berga
  • Activat el pla Alfa per risc d'incendi a 56 municipis

Per
Diputació de Barcelona
Diputació de Barcelona

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'inici dels contactes, converses i negociacions entre partits per poder formar un nou govern després de les eleccions generals del diumenge. El PSOE deixa clar a Junts que l'amnistia i el referèndum que proposa son una línia vermella a canvi del seu suport.

Enmig de les negociacions, ERC ha acceptat la proposta del PSC d'incorporar-se a la Diputació de Barcelona. Un moviment que es pot interpretar com un acostament de posicions també de cara al futur de la Moncloa. Junts ho considera un atac a la unitat d'acció que proposen.

El Departament d'Acció Climàtica ha activat aquesta mitjanit el nivell 3 del Pla Alfa per risc extrem d'incendis a 56 municipis de 7 comarques, entre elles l'Alt Empordà, la zona del Garraf, part de l'Alt Penedès i l'Alt Camp i el Priorat. També s'han tancat els accessos al Cap de Creus, l'Albera, la serra del Montsant, el Garraf i el Marmellar. A més a més, s'han suspès 1.423 activitats.

El jutge del Suprem, Pablo Llarena, tanca el sumari del cas de Clara Ponsatí després que es negués a declarar a la Ciutat de la Justícia. Els Mossos d'Esquadra han detingut a Vic la falsa doctora que va exercir l'hospital de Berga sense tenir el títol.

Resum notícies a Catalunya: 25 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:58

    El govern de Barcelona proposa un augment del 4% del sou a l'alcalde i regidors
     

    El govern municipal de Barcelona ha proposat una actualització del 4% dels sous de l'alcalde, Jaume Collboni, i dels regidors de tots els partits del consistori, atès que les retribucions han estat congelades durant els últims dotze anys. Així ho han informat fonts de l'Ajuntament de Barcelona. Precisen que el sou de Jaume Collboni com a alcalde passarà dels 100.000 bruts anuals que es cobrava des de 2011 fins als 104.000 euros, si s'aprova la proposta del govern municipal.

  • 17:06

    La verema no surt a compte per l’encariment dels costos

     

    Els costos de producció del quilo de raïm s'han incrementat un 26% segons un estudi del departament d' Acció Climàtica. Les causes són la inflació, l'escassedat de fertilitzants i l'increment dels preus de l'energia.

    Acció Climàtica ha indicat per aquesta campanya un preu de referència aproximat de mig euro per quilo de raïm. Però els productors consideren que és massa baix perquè no té en compte algunes despeses ni la reducció de la collita per culpa de la sequera. Unió de Pagesos i Joves Agricultors de Catalunya exigeixen uns preus mínims de 65 cèntims per quilo de raïm per assegurar el futur de les explotacions.

  • 16:30

    Denuncien la proliferació de botigues cannàbiques amb llicència de floristeria

     

    El Gremi de Floristes de Catalunya denuncia la proliferació de botigues cannàbiques amb llicència de floristeria, sobretot a la ciutat de Barcelona. Molts dels productes que s’hi troben contenen cannabidiol, un dels químics que es troben al cànnabis. Es poden comercialitzar perquè no tenen THC, l’element psicoactiu de la planta. Però el que denuncien els comerciants es que venen productes alimentaris amb CBD. No existeix una llicència específica per aquests establiments, i per això, alerta el gremi de floristes, obren sota el paraigües d'una floristeria perquè venen llavors. L’Ajuntament de Barcelona no preveu, de moment, una llicència específica i afegeix que aquestes botigues també obren amb diferents epígrafs, com per exemple, de productes de cigarretes. 

     

  • 15:45

    Llibertat pels dos arrestats per intentar agredir sexualment una dona amb submissió química a Gràcia

     

    El jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona ha deixat en llibertat provisional els dos arrestats per intentar agredir sexualment una dona amb submissió química en un bar del districte de Gràcia de Barcelona. Els fets van passar la matinada del passat diumenge quan els vigilants de seguretat del local van detectar com un home introduïa una substància sospitosa al got d'una noia mentre un altre home la distreia. En veure-ho, van alertar els Mossos d'Esquadra, que van acabar per arrestar els dos individus. Segons ha informat el TSJC, els detinguts han quedat en llibertat provisional després que ningú hagi sol·licitat cap altre mesura, amb compareixences en el jutjat sempre que siguin requerits.

  • 15:30

    L'Ajuntament de Barcelona celebrarà el ple de cartipàs aquest divendres

     

    Després que en els darrers dies s'hagi especulat sobre si el ple es faria aquesta setmana o s'ajornaria al setembre, la Junta de Portaveus n'ha parlat aquest dimarts i es convocarà el ple per divendres 28 de juliol. Tot i que formalment encara no s'ha convocat, el govern de Jaume Collboni ha parlat amb tots els grups de l'oposició excepte amb Vox i portarà a votació una proposta d'acord basada en les negociacions amb els grups.

  • 13:42

    Najat el Hachmi, pregonera de les Festes de la Mercè de Barcelona

     

    L'escriptora Najat el Hachmi farà el pregó de les Festes de la Mercé de Barcelona aquest 2023. Ho ha anunciat l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, qui li ha agraït acceptar el pregó. A més, enguany hi assisteix una delegació de Kíiv, ciutat convidada a les festes.

     

    El cartell de la Mercè 2023, dissenyat per Chamo San, mostra una pinya humana amb diversos personatges rellevants per a la ciutat de Barcelona. Segons l'autor, té referències a cartells d'altres anys, a la cultura catalana i a la solidaritat amb el poble ucraïnès.

  • 13:39

    Junts avisa a ERC que el pacte en la Diputació "posa en dubte" el seu compromís amb un front comú


    El portaveu i vicepresident de Junts, Josep Rius, ha avisat a ERC que el seu pacte amb el PSC per a entrar en el govern de la Diputació de Barcelona "posa en dubte" el seu compromís amb un front comú entre independentistes en el Congrés per a abordar la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. "Està demanant fer un front comú a Madrid, i per la porta de darrere, 48 hores després d'unes eleccions, decideixen fer pública una decisió que segur que ja estava presa abans i que han tornat a amagar als seus electors", ha dit en declaracions a la premsa. "Hi ha una pinça entre ERC i el PSC per a intentar destruir a Junts", ha afegit. 

  • 13:30

    La Fiscalia de Catalunya arxiva la denúncia del Parlament per les incompareixences del cas Pegasus

     

    El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha comunicat al Parlament l'arxivament dels escrits de denúncia que va presentar la cambra catalana per les incompareixences en la comissió parlamentària del cas Pegasus, incloses les de l'expresident del Govern central Mariano Rajoy (PP), han informat fonts parlamentàries aquest dimarts. El Parlament va acordar a finals de juny denunciar davant la Fiscalia aquestes incompareixences en la comissió que investiga l'espionatge a dirigents independentistes, entre les quals també figuren les de l'exvicepresidenta del Govern central Soraya Sáenz de Santamaría (PP) i els exdelegats del Govern central a Catalunya Maria Eugènia Gay (PSC) i Enric Millo (PP).

  • 13:19

    PSC, Junts, ERC i Comuns acorden governar junts l'àrea metropolitana fins a 2027

     

    Els grups metropolitans de PSC-CP, Junts per Catalunya, els comuns i ERC-AM han acordat aquest dimarts governar junts l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fins al 2027. L'organisme tindrà 9 consellers del PSC-CP, 3 de Junts, 3 dels comuns i 2 d'ERC. Els socialistes assumeixen àrees de gestió sobre Administració i Territori, Habitatge, Mobilitat, Transport i Sostenibilitat, Cicle de l'Aigua o Igualtat, entre altres. Junts es fa amb Polítiques Urbanístiques i Espais Naturals; els Comuns amb Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana i ERC amb les àrees d'Internacional i Metròpolis Digital.

  • 13:12

    El Govern destaca la "força de l'independentisme" per negociar a Madrid després del 23J

     

    A la roda de premsa posterior al consell executiu de la Generalitat, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha destacat que tot i el retrocés en vots, l'independentisme "continuarà sent clau per frenar un govern d'extrema dreta a l'Estat". En aquest sentit, ha advertit que "Sense escoltar Catalunya i la seva veu no hi haurà govern a Espanya". Plaja ha afegit que "seria molt extrany que Pedro Sánchez no tingués la valantia de moure fitxa per aconseguir el govern progressista". 

  • 13:07

    ERC sosté que la seva entrada a la Diputació de Barcelona és un reflex de la pluralitat de la demarcació

     

    Els republicans destaquen que s'hi incorporen amb "una clara mentalitat de governança progressista" i d'equitat territorial. Assumiran els àrees de Bon Govern, Transparència i Participació; Feminismes i Igualtat; Educació i Comerç i Consum; a més, tindrà "part de responsabilitat" de l'àrea d'Entorn Natural i Infraestructura Verda. "Volem retornar a la Diba l'esperit de ser un ajuntament d'ajuntaments, l'eix tractor que ha de ser exemple per als polítiques innovadors, per als polítiques de servei i de proximitat i per ser un referent del municipalisme més avançat i progressista", han destacat el partit a través d'un comunicat. 

  • 12:50

    El Port de Barcelona preveu tenir enllestides 20 actuacions de millora abans de la Copa Amèrica

     

    Els treballs de preparació del Port de Barcelona per acollir la pròxima edició de la Copa Amèrica continuen a bon ritme i es preveu que estiguin acabades coincidint amb l'inici de la competició. Així ho ha explicat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, que ha detallat que en total s'invertiran 120 milions d'euros en una vintena d'actuacions de millora de les instal·lacions. Al voltant del 50% d'aquesta inversió és aportada per empreses privades, principalment les concessionàries del port i que també han cedit part de la superfície que ocupen per als sis equips participants. La competició se celebrarà entre l'agost i l'octubre del 2024.

  • 12:28

    El Parlament atorga al FC Barcelona femení la Medalla d'Honor en la categoria d'or
     

     

    El Parlament ha atorgat al primer equip del FC Barcelona femení la Medalla d'Honor en categoria d'or, i que es lliurarà en el marc dels actes de la celebració de la Diada de l'11 de setembre. Ho ha anunciat la presidenta del Parlament, Anna Erra, en una compareixença en el Despatx d'Audiències, i ha destacat que les jugadores blaugranes "han ajudat a crear referents en aquest àmbit". Aquesta distinció es lliura des de l'any 2000 a persones que han tingut un paper "excepcional" en el desenvolupament de Catalunya, ha recordat la presidenta.

  • 11:28

    El PSC celebra la incorporació d'ERC a la Diputació de Barcelona

     

    La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha celebrat que el govern de la Diputació de Barcelona "sigui el més ampli possible". Assegura que "hem estat negociant amb tothom tret de Vox perquè tingui el màxim d'accents". En aquest sentit, la dirigent socialista ha indicat a declaració als mitjans que "si altres partits consideren que és important estar al Govern per poder desenvolupar polítiques pels municipis més petits benvinguts siguin". 

  • 11:15

    ERC s'afegeix al Govern de la Diputació de Barcelona

     

    Només dos dies després de les eleccions del 23J, ERC ha anunciat que finalment s'integrarà al nou govern de la Diputació de Barcelona encapçalat per PSC, els comuns i dos díscols de Junts, segons ha pogut confirmar Ràdio 4. 

  • 11:09

    Detinguda la falsa doctora que va treballar set mesos a l'Hospital de Berga 



    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Vic a la falsa doctora que, sense títol universitari per a exercir la medicina, es va fer passar per infermera i doctora en un mínim de tres centres sanitaris, entre ells l'Hospital de Berga, on va treballar set mesos en urgències. Segons ha informat la policia catalana, la dona, de 30 anys d'edat, va ser arrestada en la nit d'aquest dilluns i passarà a disposició judicial en les pròximes hores per aquest suposat cas d'intrusisme professional. Hauria utilitzat un resguard fals de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona perquè la contractessin.

  • 10:49

    ERC i Junts acorden governar junts en l'ACM i que Junts proposi la seva Presidència
     

     

    ERC i Junts han signat un acord per la governança de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) després de les eleccions municipals de maig, que preveu que Junts proposi la Presidència i que ERC plantegi la Vicepresidència Primera. L'acord inclou que Junts i ERC governaran conjuntament l'ACM durant aquest mandat i que proposaran la incorporació de representants d'altres partits amb presència municipal en la Comissió de Presidència i en el Comitè Executiu, han detallat en un comunicat conjunt aquest dimarts.
     

  • 10:34

    Investiguen l'aparició d'un cadàver en una riera de la platja de Coma-ruga 
     


    El Mossos d'Esquadra han informat que el cadàver ha estat localitzat sobre les 7 hores del matí en un corrent d'aigua "de més o menys un pam", per la qual cosa d'entrada descarten un ofegament. La policia catalana s'ha desplaçat al lloc i manté la recerca oberta.

  • 10:30

    Activat l'alerta per risc extrem d'incendi forestal a Catalunya.

     

     

    56 municipis de 7 comarques tenen activada l'alerta per una situació de perill, entre els quals hi ha l'Alt Empordà, la zona del Garraf, part de l'Alt Penedès i l'Alt Camp i el Priorat.

     Es restringeix l'accés al cap de Creus, l'Albera, la serra de Montsant, el Garraf i Montmell-Marmellar; i la Diputació de Barcelona tanca els parcs d'Olèrdola i el Foix. També s'han suspès 1.423 activitats, entre elles activitats relacionades amb accions amb l'ús de radials i bufadors, activitats apícoles o forestals. 

     
  • 10:08

    Llarena tanca la investigació per desobediència contra Ponsatí 
     

    L'instructor del 'procés', el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ha dictat acte de conclusió de sumari respecte a l'exconsellera de la Generalitat i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, a la qual atribueix un delicte de desobediència pel 1-O, després que se li prengués declaració a Barcelona després de ser detinguda. El jutge assenyala que, una vegada completat aquest tràmit, no considera precisa cap indagació més, per la qual cosa posa fi a les perquisicions i les eleva a la Sala penal, que serà qui decideixi els pròxims passos.
     

  • 10:00

    Detinguda la conductora d'un cotxe a Tortosa per homicidi imprudent d'un motorista. 

     

     

    La conductora i el vehicle implicat es trobava a 200 metres del lloc de l'accident a la C-42 a Tortosa que havia provocat i on va morir un motorista de 61 anys i veí de Roquetes (Baix Ebre).

    Els agents que van anar a assistir l'accident van detectar clarament que aquesta conductora anava sota els efectes de l’alcohol. En la prova d’alcoholèmia va donar una taxa de 0,94 ml/g per la qual cosa els agents van detenir-la per l’homicidi per imprudència greu del motorista i anar sota els efectes de l’alcohol en el moment de provocar l’accident. La detinguda està a l'espera de passar a disposició judicial 

    Els fets van tenir lloc dilluns al vespre les 22.12 hores, al punt quilomètric 6,1 de la via, quan, per causes que encara s'estan investigant, es va produir un encalç entre un turisme i una motocicleta. Diverses patrulles es van desplaçar al lloc de l’accident i allà van observar el conductor del ciclomotor estirat a terra i sense signes vitals.

    Des d'inici d'any 86 persones han perdut la vida a carreteres interurbanes de Catalunya, 31 de les quals motoristes.


     

     
  • 09:30

    Activat el pla Alfa per risc d'incendi a 56 municipis

     

    El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat des d'aquesta passada mitjanit el nivell 3 del Pla Alfa per risc extrem d'incendi. La mesura afecta 56 municipis de 7 comarques. En aplicació del pla es restringeix l'accés al cap de Creus, l'Albera, la serra de Montsant, el Garraf i Montmell-Marmellar. També s'han suspès prop de 1.500 activitats, relacionades amb accions amb l'ús de radials i bufadors, activitats apícoles o forestals -entre d'altres-.  La Diputació de Barcelona, de la seva banda, aplica restriccions als parcs del Garraf, Olèrdola i Foix. Les zones d'aparcament es troben tancades i es regulen els accessos i pistes forestals per disminuir el risc de foc forestal.

  • 9:20

    24 ferits lleus en un edifici de deu plantes de Badalona.

     

     

    L'incendi, originat en un edifici de deu plantes del carrer Còrdova amb el carrer Jumilla de Badalona, ha causat 24 ferits lleus, vuit dels quals menors, segons el balanç final del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). 12 d'aquestes persones han necessitat assistència sanitària en diversos centres. 

     

    12 dels 38 pisos han quedat afectats per fum i temperatura. Els Bombers van rebre l'avís minuts després d'un quart de vuit del vespre de dilluns i set dotacions van desplaçar-se fins al punt i van extingir les flames. Alguns veïns van desallotjar-se i altres van quedar confinats. 

     
  • 9:00

    Bon dia! Segueix tota la informació en directe d'aquest 25 de juliol de 2023. 

     

    Aquestes van les notícies més importants d'ahir.