Enlaces accesibilidad
Intrusisme professional

Detinguda a Vic la falsa metgessa de l'Hospital de Berga

La detinguda passarà a disposició judicial aquest dijous al migdia

Per
Façana de l'Hospital Comarcal de Sant Bernabé de Berga
Façana de l'Hospital Comarcal de Sant Bernabé de Berga

Els Mossos han detingut a Vic la falsa metgessa que va treballar sense titulació de Medicina durant set mesos a l'Hospital de Berga. Fins ara, la investigació policial ha confirmat que la dona ha treballat, com a mínim, en 4 centres sanitaris, però els Mossos sospiten que la falsa metgessa hauria treballat en 8 centres sanitaris més, un total de 12. El Col·legi de Metges es personarà com a acusació particular.

Per tot plegat, els Mossos li atribueix quatre delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. L'arrest va fer-se la nit de dilluns i la previsió és que passi a disposició judicial en les pròximes hores. Per la seva banda, l'hospital ha acomiadat el director de recursos humans per no actuar responsablement en el correcte funcionament del procés de contractació.

Els fets: una alerta d'una empresa

L'Hospital de Berga va presentar dijous passat 20 de juliol una denúncia als Mossos d'Esquadra afirmant que una dona havia estat treballant al servei d'urgències del centre des de desembre de 2022 sense la titulació requerida. Ho va descobrir quan una empresa de serveis sanitaris preventius, on la suposada facultativa havia buscat feina, va alertar de la possible falsedat.

Segons el Col·legi de Metges de Barcelona, utilitzava el número de col·legiat d’un altre doctor. En una primera fase de la investigació, els Mossos van corroborar, a través del ministeri d’Universitats, que la dona no disposava de cap títol universitari a Espanya, ni cap títol extern homologat. La dona només va mostrar una captura de pantalla amb un número de col·legiada i dues fotografies vestida de metgessa.

Quan l’hospital va esbrinar que no constava a la base de dades del Col·legi de Metges, li van obrir un expedient disciplinari per falta molt greu i la van suspendre de les seves funcions. També va acomiadar el director de recursos humans perquè en el procediment de contractació "no s'ha validat adequadament per part del departament de recursos humans la informació facilitada" per a la contractació de la metgessa.

Va exercir en diversos centres sanitaris

La falsa metgessa va treballar durant set mesos a l'Hospital de Sant Bernabé de Berga, però també va arribar a treballar en altres tres centres sanitaris: l'Hospital Universitari Dexeus, una clínica de Girona i va formar part del quadre mèdic d'una empresa de prevenció de serveis sanitaris.

Detenen a Vic la falsa metgessa de l'hospital de Berga | Lorena Hens

L'arrestada, que té 30 anys, va fer informes amb la firma digital d'un altre facultatiu, així com el seu número de col·legiat. Alhora, va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona. La investigació continua oberta i els Mossos segueixen fent gestions amb altres centres sanitaris i serveis d’ambulàncies on la detinguda podria estar implicada.