Enlaces accesibilidad
Ressaca del 23J

L'independentisme perd el milió de vots

  • Les forces independentistes es queden en 954.311 vots a les eleccions generals (27,2%)
  • Les eleccions al Parlament de 2017 van impulsar el sobiranisme català per sobre dels 2 milions de vots

Per
Gabriel Rufián, al costat del líder d'ERC, Oriol Junqueras i del president de la Generalitat, Pere Aragonès
Gabriel Rufián, al costat del líder d'ERC, Oriol Junqueras i del president de la Generalitat, Pere Aragonès

La nit del 23 de juliol no serà recordada precisament com una jornada de celebració per l'independentisme català. Els resultats no han estat gents bons. El sobiranisme no només ha quedat lluny de reeditar victòries passades, sinó que les tres forces que s'han presentat als comicis han quedat superades en suports per PSC, SUMAR i fins i tot el PP de Catalunya.

En total, l'independentisme serà present a Madrid amb només 14 diputats, 9 menys que fa 4 anys. La CUP es queda fora de la cambra després d'assolir dos escons a les generals del 10N. Ara ERC i Junts difícilment aconseguiran un grup propi al Congrés, a l'espera del resultats dels possibles pactes post-electorals.

Per sota del milió de vots

Una de les dades que més evidència aquest retrocés és que sumant els vots obtinguts per ERC, Junts i la CUP, l'independentisme no arriba al milió de vots. Han estat concretament 954.311 vots, el 27,2% del total. La xifra destaca especialment si es compara amb l'obtinguda la nit del 21 quan la mobilització en plena aplicació del 155 va suposar que se superessin els 2 milions de vots.

S'accentua la tendència

La ressaca electoral resulta especialment difícil de digerir per ERC, que consolida la tendència a la baixa encetada a les eleccions autonòmiques del 14F on el PSC va aconseguir ser la força més votada. El 23J suposa pels republicans deixar pel camí 412.000 vots respecte a la nit del novembre del 2019, i uns 560.000 respecte a la victòria de l'abril del mateix any quan va assolir la fita del milió de vots.

Una tendència que la mateixa Generalitat reconeix que "necessita d'una reflexió", però que de moment no implicarà l'avançament electoral. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, advertia aquest mateix dimarts que "Catalunya necessita estabilitat" i avantposava el fet que "l'independentisme continua tenint la clau per la governabilitat de l'Estat".