Enlaces accesibilidad
Pla Endreça

Barcelona endureix les sancions per incivisme i reforça la seguretat als carrers

  • Les sancions per accions incíviques augmentaran un 55% i es reforça la neteja
  • L'ajuntament incrementa la presència de la Guàrdia Urbana als carrers en 107 agents

Per
Hi haurà un centenar més d'agents de la Guàrdia Urbana als carrers de Barcelona
Hi haurà un centenar més d'agents de la Guàrdia Urbana als carrers de Barcelona

El govern municipal de Barcelona endureix les sancions per incivisme a la ciutat i incrementa la presència de la Guàrdia Urbana als carrers en 107 agents més al dia per reforçar la seguretat. Aquestes mesures formen part del Pla Endreça, que tindrà tres fases d'aplicació. La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet, recorda que l'incivisme i la neteja són les dues principals preocupacions dels barcelonins.

Barcelona augmentarà les sancions per incivisme i reforça la seguretat | Maite Boada

"La percepció ciutadana ens indica que ho podem fer millor, i és el que volem fer amb aquest pla", ha dit Bonet en una roda de premsa aquest dimecres per presentar el pla. El consistori espera que l'enduriment sigui efectiu a partir del 9 o el 10 d'agost. D'altra banda, la seguretat es reforçarà encara més amb un augment de la plantilla de Mossos d'Esquadra en 220 agents, segons ha avançat 'El Periódico' i l'ACN.

Les sancions, un 55% més altes

El govern de Jaume Collboni avança l'enduriment de les sancions per incivisme i incrementaran, de mitjana, un 55% a partir de mitjans d'agost. Alguns dels exemples d'incivisme que sortiran més cars als ciutadans a partir de llavors són:

  • Orinar al carrer: passarà de 200 a 300 euros.
  • Fer pintades a edificis: passarà de 300 a 500 euros, o fins a 600 si són edificis patrimonials.
  • Per beure al carrer, es podria aplicar la sanció més alta ja existent, que són 600 euros de multa en alguns casos.

Reforç de les brigades de neteja i més presència de la GUB

La primera fase del pla ja està en marxa i consisteix a desplegar mesures per a millorar la neteja, amb l'accent posat en les pintades, entorns de contenidors i parcs. El reforç de les brigades és d'un total de 66 equips i 105 persones, que es distribuiran en diferents serveis que tenen un impacte en l'espai públic, com per exemple les brigades d'intervenció ràpida en els barris que resolen de manera ràpida qualsevol problema de neteja que pugui detectar-se.

En l'àmbit de la seguretat, en aquesta primera fase s'augmenta la presència de la Guàrdia Urbana al carrer. El tinent d'alcalde ha precisat que hi haurà 107 agents diaris més de la Guàrdia Urbana encara que sense augmentar la plantilla, per la qual cosa se'ls retribuirà el temps addicional treballat.

En la segona fase del pla, d'octubre a març, s'iniciaran els tràmits per a augmentar la capacitat sancionadora de l'Ordenança de Convivència, que l'ha d'aprovar el ple municipal: "Crec que hi ha bona predisposició dels grups", ha pronosticat el tinent d'alcalde de Seguretat. En la tercera fase, a partir d'abril, es completarà el desplegament dels plans i es farà una avaluació de resultats.

220 agents dels Mossos més

Barcelona disposarà de 220 nous Mossos a finals d'agost. Ho ha avançat 'El Periódico' i ho han confirmat fonts d'Interior a l'Agència Catalana de Notícies. Aquests efectius formen part dels 840 agents de l'última convocatòria que aquest agost acabaran el curs de formació bàsica a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

La decisió la comunicarà el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a l'alcalde Jaume Collboni en la reunió de la Junta Local de Seguretat que se celebra dijous. D'aquesta forma es farà efectiu una part del pacte pressupostari que el president Pere Aragonès va assolir amb el PSC, i que contemplava destinar un gruix important dels nous agents a la capital catalana. L'objectiu és assolir un augment de 600 uniformats.