Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de l'actualitat del 26 de juliol de 2023 | Mor a l'hospital el nen de 8 anys que es va ofegar a la piscina de Can Zam

  • La Diputació de Barcelona aprova el nou govern de l'ens amb la incorporació d'ERC
  • Els socorristes de Barcelona convoquen vaga indefinida per aquest divendres
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Noticies avui a Catalunya - Piscina de Santa Coloma de Gramenet
Imatge de la piscina municipal de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la sessió de control al Govern al Parlament, marcada pels resultats del 23J. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assumeix els mals resultats, però demana "valentia" a Pedro Sánchez per fer una proposta a Catalunya. Des de Junts, Albert Batet, ha emplaçat el PSOE a decidir si vol una negociació política. El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha desitjat bones vacances i donat per fet que les negociacions van per llarg.

Al migdia se celebra el cartipàs de la Diputació de Barcelona, amb la incorporació a darrera hora d'ERC. Junts retreu als republicans que hagi "entrat per la porta del darrere" al nou govern.

Mor a l'hospital Trias i Pujol de Badalona el nen de 8 anys que es va ofegar aquest dimarts a la piscina de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. Dues persones de 81 i 79 han quedat en estat crític a causa de l'incendi del seu pis ubicat a Sant Vicenç del Vendrell.

I els socorristes de Barcelona han anunciat que faran vaga indefinida a partir de divendres per protestar contra la "vulneració de drets" i la "manca de personal". Els icònics cinemes Icària de Barcelona tanquen les llums aquest dimecres posant punt final a 27 anys de projeccions en versió original.

Notícies avui, a Catalunya: 26 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:07

    AENA anuncia que el govern i la Generalitat analitzaran després de l'estiu la possible ampliació del Prat
     

     

    El president i conseller delegat d'Aena, Maurici Lucena, ha anunciat que en les pròximes setmanes, "tal vegada després de les vacances d'agost", hi haurà una nova reunió institucional entre el Govern central i el català en el qual analitzarà de nou la possibilitat d'ampliar l'aeroport de Barcelona.  Segons ha explicat, totes dues parts es comprometran a discutir “tècnicament” de nou la possible ampliació de l'aeroport català, que ha quedat de moment congelada. "Aena, per descomptat, donarà suport al projecte, igual que el Govern espanyol. Així que tot està en mans del Govern català, que confiem que canviï d'opinió", va explicar Lucena davant els analistes en la conferència de presentació dels resultats semestrals del gestor.

  • 19:05

    Salvador Illa proposa a Saragossa per a coordinar el grup del PSC al Congrés i a Granados pel Senat
     

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha proposat que el diputat electe José Zaragoza sigui el coordinador del seu grup parlamentari en el Congrés dels Diputats, i que la senadora electa Eva Granados ho sigui al Senat. Illa ha traslladat aquesta proposta en una reunió aquest dimecres amb senadors i diputats electes i dirigents del partit en la seva seu a Barcelona per a analitzar els resultats electorals del 23J, informa el PSC en un comunicat.

  • 18:26

    Els Mossos investiguen si la falsa metgessa de Berga hauria treballat a vuit centres del sector sanitari

     

    Els Mossos investiguen vuit centres o empreses del sector sanitari on la falsa metgessa de l'Hospital de Berga hi podria haver treballat. La dona, de 30 anys i veïna de Torelló, va ser detinguda a Vic aquest dilluns i està previst que passi a disposició judicial aquest dijous a Berga. La policia li atribueix delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. En el cas de l'Hospital de Berga, la dona hi va estar treballant durant set mesos. L'alarma va saltar quan una empresa del sector privat -on la dona hauria demanat feina- va alertar l'hospital de la possible falsedat. 

  • 18:19

    Els Mossos detenen un home per la mort violenta d'un altre el 20 de juliol a Vilafranca del Penedès

     

    La detenció va tenir lloc dilluns 24 de juliol, però ha transcendit aquest dimecres. L'individu ha passat avui a disposició judicial. El detingut és el germà de la víctima. La policia va trobar el cadàver en un immoble de la població dijous passat cap a les cinc de la tarda. Tot i que no presentava signes evidents de criminalitat, tampoc estava clara la mort natural. La comitiva judicial va confirmar la defunció i va traslladar el cos a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses per fer l'autòpsia. El resultat va determinar que el cos presentava signes compatibles amb un crim.

  • 18:00

    Mor a l’hospital un nen de 8 anys que es va ofegar a la piscina de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet

     

    Un nen de 8 anys que ahir dimarts va estar a punt d’ofegar-se a la piscina de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet ha mort aquesta tarda a primera hora a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona on va ser traslladat i ingressat a la UCI. El nen, que participava en un casal del municipi, va ser tret de l’aigua per uns altres nois que s’estaven banyant a la piscina i traslladat ràpidament al centre hospitalari pel SEM. Els fets van tenir lloc als volts de les 11 del matí. L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet decretarà tres dies de dol i banderes a mitja asta. En el que portem d’estiu ja han mort 19 persones ofegades a Catalunya, 29 des de principis de 2023.

  • 17:19

    TMB aconsegueix 21,24 milions més dels Next Generation per a comprar més autobusos de zero emissions

     

    Transports Metropolitans de Barcelona ha aconseguit 21,24 milions d’euros de subvenció de la segona convocatòria del programa d’ajuts a entitats locals dels Fons Next Generation per a l’adquisició de 36 autobusos d’hidrogen, 23 autobusos elèctrics i dos trens. D’altra banda, TMB ha informat que ja s’ha resolt la falta de subministrament per a punts de recàrrega que impedia la circulació d’una quarantena de vehicles. Només queden quatre vehicles que encara no estan prestant servei, però que la companyia preveu que ho puguin fer aquest mateix divendres. La flota d'autobús disposa actualment de 101 unitats d’aquests vehicles elèctrics.

  • 16:36

    Els icònics cinemes Icària de Barcelona tanquen després de 27 anys de VO

     

    Els cinemes Yelmo Icària, situats en el centre comercial El Centre de la Vila a la Vila Olímpica, faran aquest dijous 27 de juliol la seva darrera projecció. El contracte de lloguer que tenia l’empresa ha finalitzat i “el centre comercial ja no compta amb els cinemes”, ha dit Eric Blanch, director regional dels cinemes Yelmo. La quinzena de treballadors seran recol·locats en altres cinemes de la companyia. Els cinemes van néixer l’any 1996 com un referent de les pel·lícules en versió original i actualment compta amb 15 sales i gairebé 2.300 butaques. Al llarg d’aquests anys ha projectat més de 5.000 estrenes cinematogràfiques que han vist 12 milions d’espectadors. 

  • 15:29

    El govern de Collboni avança l'enduriment de les sancions per incivisme

     

    Així ho ha anunciat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que espera que l'enduriment sigui efectiu a partir del 9 o el 10 d'agost. Alguns dels exemples d'incivisme que sortiran més cars als ciutadans a partir de llavors són orinar al carrer (passarà de 200 a 300 euros) o fer pintades a edificis (de 300 a 500 euros, o fins a 600 si són edificis patrimonials). D'altra banda, per beure al carrer es podria aplicar la sanció més alta ja existent, que són 600 euros de multa en alguns casos.

  • 15:00

    El cos trobat a la platja del Miracle de Tarragona són les restes de la dona desapareguda en els aiguats a Ullastrell

     

    El cos trobat a la platja del Miracle de Tarragona el passat 29 de juny són les restes de la dona desapareguda en els aiguats a la riera de Gaià, a Ullastrell (Vallès Occidental). La Guàrdia Civil ha identificat les restes humanes després d'analitzar les mostres enviades, processar-les i obtenir ADN del cos. El servei de criminalística ha confirmat que l'ADN del cadàver coincideix en línia materna amb les mostres recollides per part dels Mossos d'Esquadra als familiars de la desapareguda a Ullastrell. La riuada va tenir lloc el 13 de juny. La víctima viatjava en un 4x4 que l'aigua va arrossegar a la riera, en què va morir el conductor. 

  • 14:35

    La Cambra millora les previsions de creixement 

     

    La Cambra de Comerç de Barcelona revisa a l'alça les previsions de creixement de Catalunya per aquest  any fins el 2,2% i el 2,3% el vinent. La Cambra també fa un bon pronòstic del mercat de treball i preveu que incrementi la productivitat els propers trimestres per la incorporació de treballadors de sectors d'alt valor afegit. Segons la institució tot indica que la inflació es moderarà malgrat els riscos. Això sí, encara continuarà per sobre del 2%, deixant poc espai a una rebaixa dels tipus d'interès per part del banc central europeu. La Cambra de Comerç de Barcelona considera que la repetició de les eleccions seria un trasbals i una despesa, però l'economia catalana és resilient, diu, i no es veuria afectada per uns nous comicis.

  • 14:20

    El Parlament tramitarà una proposta perquè el Codi Penal inclogui el delicte d'ecocidi


    El ple del Parlament ha donat "via lliure" a la tramitació d'una proposta de la CUP per  traslladar-la al Congrés dels Diputats amb la finalitat que el Codi Penal inclogui el delicte d'ecocidi i pugui ser perseguit també per part del Tribunal Penal Internacional. La proposta de la CUP ha superat el debat a la totalitat sense cap esmena de retorn. En el text també s'insta el Govern de l'Estat a donar suport a la iniciativa per a incloure aquest crim en l'Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional.

  • 14:03

    Aprovat el nou govern de la Diputació de Barcelona

     

    L’executiu supramunicipal finalment s'ha constituït amb els socialistes, els comuns, els republicans i dos diputats independents de Junts. L'acord d'última hora amb esquerra s'ha formalitzat aquest dimecres en el ple de cartipàs, en què no han faltat els retrets de Junts, que liderarà l’oposició i tindrà una vicepresidència institucional. La presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Lluïsa Moret, ha destacat que la incorporació d'ERC reforça l'acció de govern i dona estabilitat a l'ens.

  • 13:30

    Barcelona tindrà 220 nous agents dels Mossos d'Esquadra a finals d'agost

     

    Aquests efectius formen part dels 840 agents de l'última convocatòria que aquest agost acabaran el curs de formació bàsica a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. La decisió la comunicarà el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al nou batlle de la ciutat, Jaume Collboni, en la reunió de la Junta Local de Seguretat que se celebra dijous. D'aquesta forma es farà efectiu una part del pacte pressupostari que el president Pere Aragonès va assolir amb el PSC, i que contemplava destinar un gruix important dels nous agents a la capital catalana. L'objectiu és assolir un augment de 600 uniformats a la ciutat.

  • 13:00

    Torna el servei habitual d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid després del robatori de cable de coure a la infraestructura.


    El servei ha acumulat retards de fins a 25 minuts durant més de quatre hores. La circulació de l'alta velocitat entre Barcelona i Madrid s'ha normalitzat després del robatori de 110 metres de cable de coure entre l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) i Alcover (Alt Camp). Els presumptes lladres també han malmès cablejat de fibra òptica en altres trams del recorregut.

     
  • 12:36

    Cancel·lada la 12a edició del Festival Arts d’Estiu

     

    Ho han anunciat aquest dimecres els organitzadors del certamen a una setmana del seu inici. El Departament de Territori no ha autoritzat la celebració de l’esdeveniment a la platja dels Pins de Pineda de Mar. L’organització del certamen va presentar un estudi d’impacte acústic, necessari per rebre els permisos, fora de termini i aquest no complia els requisits ni contenia mesures correctores de l’impacte. Tot i això, els concerts de Carlos Rivera, Rozalén, Sopa de Cabra i Els Amics de les Arts + The Tyets han canviat de recinte i tres d'ells de data, i tindran lloc a Sant Feliu de Guíxols.

  • 12:00

    Vaga indefinida dels socorristes de Barcelona a partir de divendres

     

    Els socorristes de Barcelona aniran a la vaga indefinida a partir de divendres per protestar per la manca de personal en plena temporada d'estiu. L'aturada està convocada per la CGT, que ha detallat que la mediació amb el grup que gestiona el servei, Aunar, ha "fracassat" i, per això, la plantilla ha decidit mobilitzar-se. Els vigilants de les platges també estan convocats a una manifestació a la plaça Sant Jaume a les 10 del matí del mateix divendres. Aquesta no és la primera convocatòria de vaga del col·lectiu. 

  • 11:30

    Bona entesa i voluntat al Parlament per unes negociacions d'investidura que van per llarg. 

     

     

     Primera sessió des del 23J i última del període de sessions. Bones voluntats per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de cara a una entesa amb el bloc independentista a Madrid després d'haver reconegut el mal resultat de les eleccions generals. Bona voluntat també per part de Junts, però sense cap concreció de cara a la negociació d'una futura investidura de Pedro Sánchez.

    El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha desitjat bones vacances i donat per fet que les negociacions van per llarg. Una sessió de control a la qual també s'ha parlat de la llengua, sobre el problema dels ofegaments aquest estiu a Catalunya i sobre la prevenció d'incendis. El calendari sessions es reprendrà a finals de setembre, amb el debat de política general i després de tots els actes de la Diada Nacional de Catalunya.

  • 11:15

    Mor ofegada una nena de dos anys en una piscina particular de Tres Cales a l'Ametlla de Mar

     

    L'avís es va rebre als volts de dos quarts de vuit del vespre, en un habitatge de lloguer turístic de l'avinguda Calaforn de la urbanització Tres Cales. La menor estava passant uns dies de vacances en aquesta residència amb els seus pares i germans, una família d'origen alemany i rus. En un moment de descuit, la nena es va ofegar i va ser la germana qui va alertar que estava al fons de la piscina. Tot i les maniobres de reanimació del SEM no es va poder salvar la vida de la menor. 

  • 10:55

    Aena duplica el seu benefici durant el primer semestre i supera el del 2019

     

    Els beneficis d'Aena durant el primer semestre es van situar en els 607,7 milions d'euros, xifra que suposa una mica més del doble que els 227,5 milions d'euros del mateix període de l'any passat i un 8,7% més que els sis primers mesos del 2019, any prepandèmia. Segons ha explicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), els ingressos totals consolidats durant el primer semestre es van incrementar fins als 2.332 milions d'euros, és a dir, un 24,1% més que el mateix període de l'any passat.

  • 10:35

    Detinguts els tres responsables d'un laboratori de drogues clandestí d'Olivella que va explotar el 19 de març

     

    Els Mossos han detingut els tres responsables d'un laboratori de drogues clandestí que va explotar el 19 de març i que estava ubicat en un domicili d'Olivella (Garraf). Tenen entre 39 i 63 anys i la policia els atribueix delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal, falsedat documental i danys per imprudència. Formarien part d'un grup criminal que funcionava com un entramat empresarial. El principal investigat i un altre membre de la banda adquirien el material per crear el laboratori. Un tercer home, que era el pare del líder, va llogar la casa i dues persones més s'encarregaven d'aconseguir les substàncies químiques a través d'empreses pròpies i falsificar documents mercantils perquè les compres semblessin legals.

  • 10:25

    Retards en els trens d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid per un robatori de cable de coure

     

    L'incident ha tingut lloc a les 05.15 hores de la matinada d'aquest dimecres entre l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) i Alcover (Alt Camp) quan uns lladres han robat uns 110 metres de cable de coure. A banda, també haurien malmès cablejat de fibra òptica en altres trams del recorregut. N'han informat fonts d'Adif que han indicat que a les 10.25 hores la circulació ja s'ha normalitzat en la via que va cap a la capital catalana. Tècnics del gestor ferroviari estan treballant per solucionar la situació també en la que va cap a Madrid.

  • 10:20
  • 09:20

    Dues persones d'edat avançada resulten ferides en estat crític per un incendi al Vendrell

     

    Dues persones de 81 i 79 anys es troben en estat crític a causa de l'incendi del seu pis ubicat a l'avinguda de Sant Vicenç del Vendrell (Baix Penedès). Les víctimes han patit lesions greus a causa del fum i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) les ha traslladat a un centre sanitari en estat crític. Els fets han tingut lloc a les 05.49 hores quan els Bombers han rebut l'avís d'una veïna. Deu dotacions dels parcs del Vendrell, Tarragona i la Regió d'Emergències de Tarragona s'han desplaçat fins al punt, han evacuat els afectats i han apagat les flames. El foc ha causat danys considerables a la cuina i al menjador de l'immoble. La resta d'habitatges de l'edifici es troben en bones condicions i no s'han detectat danys estructurals.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 26 de juliol de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.