Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 27 de juliol de 2023 | El jutge Llarena no resoldrà sobre l'euroordre de Puigdemont fins que la justícia europea es pronunciï 

  • L'atur es redueix en 70.400 persones durant el segon trimestre de l'any i se situa en el 8,4%
  • El Col·legi de Metges es personarà com a acusació particular en el cas de la falsa doctora de Berga
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya - L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont

L'actualitat d'aquest dijous passa per la reducció de l'atur a Catalunya en 70.400 persones durant el segon trimestre de l'any. D'aquesta manera la taxa d'atur se situa en el 8,4%, el nivell més baix des de l'esclat de la crisi financera del 2008.

En clau judicial destaca la decisió de Llarena de posposar una resposta sobre les cautelars de Puigdemont fins que no es pronunciï la justícia europea (TJUE). En el cas de la falsa metgessa de Berga, finalment el Col·legi de Metges de Barcelona ha anunciat que es personarà com a acusació particular. La dona ha passat a disposició judicial aquest mateix dijous.

A partir de la tardor es vacunarà contra la grip tots els infants d'entre 6 mesos i 5 anys. A banda, la vacuna de la meningitis millorarà la seva protecció. D'altra banda, es manté l'alerta Inuncat per la possibilitat de pluges abundants fins a les 14h de demà.

Aquest dijous es fan les darreres projeccions dels emblemàtics cinemes Icària de Barcelona, que després de 27 anys d'història es veuen obligats a tancar després que no se'ls hagi renovat el contracte de lloguer.

Notícies avui, a Catalunya: 27 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 17:29

    Llibertat provisional amb mesures cautelars per a la falsa metgessa de Berga

     

    El jutjat d'instrucció 1 de Berga ha decretat Llibertat provisional per a la falsa metgessa de Berga. El jutge també li ha decretat mesures cautelars de compareixences quinzenals en el jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortida del territori. La dona havia estat detinguda per, suposadament, fer-se passar per metgessa en diferents centres mèdics. 

  • 17:12

    Circulació interrompuda entre Mataró i Arenys de Mar per atropellament d'una persona

     

    Hi ha afectacions que poden superar els 45 minuts a la resta de la línia. S'està gestionant un servei alternatiu per carretera. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

  • 17:01

    Jonas Brothers actuaran al Palau Sant Jordi el 25 de maig del 2024

     

    Jonas Brothers actuaran al Palau Sant Jordi el 25 de maig del 2024 en el marc de la seva gira mundial ‘The tour: Five albums. One night’. El grup farà una única parada a l’Estat i serà a la capital catalana. Produïda per Live Nation, la gira comença amb les entrades esgotades per a les dues nits al Yankee Stadium de Nova York el 12 i 13 d’agost. Com han explicat en un comunicat, la banda interpretarà cinc discos cada nit plens d’èxits de tot el seu catàleg en 86 ciutats de tot el món com París, Milà, Londres, Dublín, Sídney, Auckland, Nova York, Los Ángeles i Chicago. Les entrades per l’actuació a la capital catalana es posaran a la venda el divendres 4 d’agost.

  • 16:59

    Seat va obtenir un benefici operatiu rècord de 371 milions en el semestre impulsat per Cupra
     

    La marca automobilística espanyola Seat, propietat de Volkswagen, va finalitzar el semestre amb uns beneficis operatius rècord de 371 milions d'euros, enfront de les pèrdues de 97 milions d'euros registrades en la primera meitat de 2022.  La xifra de negoci de Seat va ser de 7.411 milions d'euros en els primers sis mesos de 2023, amb una pujada del 37,8% respecte als 5.377 registrats fa un any, mentre que les matriculacions de vehicles de la marca van aconseguir les 261.434 en el primer semestre, un 28,1% més que les 204.121 de la primera meitat de 2022. La companyia ha destacat que la demanda de Seat i de Cupra ha augmentat en aquest període, mentre que tant el Cupra Formentor com el Born han estat els impulsors principals del creixement de les matriculacions de la signatura.

  • 16:31

    El sector turístic fa un balanç moderadament positiu fins ara i confia en l'agost per arrodonir les xifres

     

    Pocs dies abans d'acabar-se el juliol, el sector turístic fa un balanç moderadament positiu i confia en l'agost per arrodonir les xifres que, de moment, no són com les de 2022. 

  • 16:05

    Les tempestes d'aquesta tarda a l'oest de Catalunya poden ser molt intenses i anar acompanyades de pedra

     

    Pendents de les tempestes que durant la tarda arribaran a l'oest de Catalunya, perquè poden ser molt intenses i anar acompanyades de fortes ventades i de pedra de mida gran. Fenòmens que fan estar a molts pagesos mirant el cel.

  • 15:08

    Culpable per unanimitat de tots els delictes l'acusat del triple crim de Ciutat Vella. 

     

     

    Aquest dijous s'ha fet la lectura del judici pel triple crim a Ciutat Vella el 20 de gener de 2020. El jurat ha considerat culpable per unanimitat del primer assassinat. L'acusat va matar a la víctima en el seu pis, més de 250 punyalades, més asfíxia amb una bossa. També el consideren responsable per unanimitat de provocar l'incendi en el pis de la víctima per a ocultar les proves. 

    Culpable per unanimitat del robatori a la víctima, de causar-li un sofriment innecessari. També el consideren responsable de la mort de la segona víctima. Tenia amb ell els objectes que li va robar i sang de la dona. 

    Culpable per unanimitat de l'agressió a un motorista per a robar-li, i de l'intent de robatori en un establiment minuts després del fet anterior. 

    De l'atac al treballador de l'Ajuntament de Barcelona, que va morir l'endemà passat el tribunal considera provat que li va apunyalar dues vegades. Finalment, el jurat el veu culpable per unanimitat de les lesions causades al company de treball que va intentar ajudar a la tercera víctima. 
    El jurat considera provat que l'acusat no té cap malaltia greu ni disminució de les seves facultats. El judici queda vist per sentència. 

     
  • 14:11

    El Parlament exigeix al Govern nous ajustos en les seves actuacions contra la sequera



    El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció, impulsada per PSC-Units i pactada amb JxCat, en la qual exigeix al Govern nous ajustos en les seves actuacions previstes contra la situació de sequera "estructural". En ella s'insta el Govern a "ajustar la proposta de bases de subvencions dirigides al món local". Per exemple s'ha introduit com a "subvencionables" aspectes com la millora de la connectivitat de les xarxes o les inversions per a augmentar la qualitat del recurs hídric, i establir un termini de resolució inferior als sis mesos i un procediment "més àgil". Per als municipis amb menys de 10.000 habitants, s'exigeix modificar el fonament de les subvencions perquè no es paguin una vegada el canvi sigui efectiu, sinó que els diners s'avanci d'entrada a canvi de determinar un objectiu acordat.

  • 13:53

    Detenen tres homes per robar i revendre material de la fàbrica de Seat valorat en 800.000 euros

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones, de 37, 53 i 55 anys, com a presumptes autors del robatori de material de Seat Martorell valorat en uns 800.000 euros. Entre els arrestats hi ha un treballador i un exempleat de la firma d'automoció i tots tres estan acusats dels delictes de furt i un altre de receptació, segons detalla la policia catalana. També apunta que la companyia hauria patit els robatoris durant anys. Alguna de la maquinària robada eren prototips que no havien sortit al mercat i els venien per Internet, a través de xarxes socials de compravenda d'objectes.

  • 13:40

    Trànsit avança els tràmits per instal·lar la velocitat variable a la C-58 entre Sant Quirze i Barcelona el 2024

     

    El Servei Català de Trànsit (SCT) ha redactat el projecte d’instal·lació d’un sistema de velocitat variable a la C-58 de Sant Quirze del Vallès a Barcelona, entre els quilòmetres 13,5 i 0,0 en sentit entrada a la capital catalana. Aquest control permetrà a la C-58 modificar el límit de velocitat, sempre a la baixa respecte al màxim establert, a través d’uns panells lluminosos, en funció de les situacions de congestió, de possibles incidències de seguretat, de les condicions de contaminació i de les inclemències meteorològiques. Es preveu que les obres d’instal·lació d’aquest sistema s’executin al llarg del 2024, amb un pressupost previst de 2,8 milions d'euros. La licitació del projecte es realitzarà en les pròximes setmanes.

  • 13:37

    Fira de Barcelona acull 22 esdeveniments tecnològics internacionals enguany
     

     

    Fira de Barcelona haurà acollit 22 esdeveniments tecnològics internacionals enguany amb un total de "uns 210.000 visitants professionals i 7.500 empreses" en els recintes de Gran Via i de Montjuïc i en el CCIB. Durant el primer semestre ha celebrat 18 esdeveniments "de l'àmbit tecnològic, entre salons, congressos i actes corporatius", com el Mobile World Congress i el ISE. De cara a la tardor prepara quatre esdeveniments d'àmbit tecnològic i "d'abast mundial": el Gartner It Symposium XPO Emea, el VMware Explori, el Smart City Expo World Congress i el Tomorrow.Mobility.

  • 13:15

    Llibertat amb càrrecs pel conductor begut que va provocar la mort d'una dona de 41 anys a Vilobí d'Onyar

     

    El Jutjat d'Instrucció 3 de Santa Coloma de Farners ha deixat en llibertat el conductor begut que diumenge al vespre va provocar un accident on va morir una dona de 41 anys i una altra conductora va quedar ferida menys greu. El jutge, però, li imposa mesures cautelars a l'acusat, un home de 48 anys. En concret, li ha retirat el permís de conduir i el passaport i l'obliga a comparèixer periòdicament al jutjat. La causa està oberta per un delicte d'homicidi amb dol eventual i un altre delicte per conduir sota els efectes de l'alcohol.

  • 13:05

    Els Icària de Barcelona posen aquest dijous fi a 27 anys de projeccions en VO

     

    La ciutat perd un dels cines multisala de referència per veure pel·lícules en versió original. La no renovació del contracte de lloguer amb el centre comercial "El Centre de la Vila" de la Vila Olímpica, on estan ubicats els cinemes Yelmo Icaria, els ha obligat a tancar les 15 sales dedicades a la versió original. La quinzena de treballadors es reubicaran en altres cinemes del grup. Les últimes projeccions seran “Barbie” i “Oppenheimer”. Els Icaria van néixer el 1996 i al llarg d'aquests anys han projectat més de cinc mil estrenes en versió original que han vist 12 milions d'espectadors. La seva desaparició empobreix l'oferta cultural de la ciutat de Barcelona.

  • 13:00

    Renfe recupera aquest divendres la connexió d'alta velocitat entre Barcelona i Marsella

     

    Renfe reprèn aquest divendres la connexió d'alta velocitat Madrid-Barcelona-Marsella després del trencament de la societat mixta entre l'operadora espanyola i la SNCF francesa. Així doncs, serà el primer cop que Renfe operi aquesta ruta en solitari i s'afegirà a la Barcelona-Lió que es va recuperar fa dues setmanes. El tren sortirà a les 13:25 hores de l'estació Puerta de Atocha amb destinació a França i amb parada, en el cas de Catalunya, al Camp de Tarragona, Barcelona-Sants, Girona i Figueres Vilafant. Renfe va posar a la venda el passat 21 de juny els bitllets per a les dues noves línies i n'ha venut 70.000, de les quals 40.000 per anar a Marsella.

  • 12:55

    Drons a Palafrugell per atrapar els qui abandonen trastos o llancen escombraries on no toca

     

     

    La Policia Local de Palafrugell (Baix Empordà) farà servir drons per atrapar els qui abandonen trastos vells o llancen escombraries allà on no toca. Els agents vigilaran des de l'aire les àrees de contenidors i altres punts del municipi on s'aboquen residus de manera reiterada (llocs allunyats del centre i on és fàcil arribar amb una furgoneta o un vehicle gran). D'aquesta manera, la policia vol frenar les conductes incíviques d'aquells que desborden els contenidors. L'objectiu és atrapar-los i poder-los imposar la multa corresponent. 

  • 12:40

    Detinguts els set membres d'un grup criminal especialitzat a cometre robatoris violents a Barcelona

     

    Els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desarticulat un grup criminal especialitzat a fer robatoris violents i comercialitzar els productes sostrets a països del nord d'Àfrica. La banda feia servir pisos del Raval com a centres logístics d'emmagatzematge. Els dos cossos policials van dur a terme un dispositiu conjunt el matí del 25 de juliol que va incloure tres entrades i escorcolls en tres immobles del barri barceloní. 

  • 12:37

    L’espectacle ‘Mil veus per a Víctor Jara’, Ginestà, Mushkaa, Triquell i The Tyets, entre els artistes catalans de La Mercè 2023

     

    L’espectacle ‘Mil veus per a Víctor Jara’, Ginestà, Mushkaa, Baiuca i l’actuació d’artistes ucraïnesos són algunes de les propostes destacades de la Mercè musical. Més d’un centenar d’artistes i grups, principalment catalans, ompliran els espais del BAM, festival Acció Cultura Viva i Música Mercè, amb concerts a l’espai públic i de lliure accés. A l’espai de les ràdios hi haurà les actuacions, entre d’altres de Buhos, Els Catarres, Edu Esteve, Triquell, Lildami i The Tyets.

  • 12:17

    El Col·legi de Metges es personarà com a acusació particular en el cas de la falsa doctora de Berga

     

    El Col·legi de Metges de Barcelona ha anunciat que es personarà com a acusació particular en el cas de la falsa doctora de Berga. Un cop es coneguin les diligències prèvies i el número de jutjat en què es farà el procediment, faran oficial la personació. La dona, de 30 anys i veïna de Torelló, passarà avui al migdia a disposició judicial als jutjats de Berga. Fins ara s'ha confirmat que ha treballat, com a mínim, en quatre centres sanitaris, però els Mossos sospiten que la falsa metgessa hauria treballat en vuit centres sanitaris més. La policia li atribueix delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil.

  • 12:13

    Jaume Collboni, nou president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb 83 vots a favor

     

    L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat elegit president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el ple de constitució amb 83 vots a favor, un en blanc, un de nul i una abstenció. Collboni liderarà un govern a quatre amb el PSC, Junts, els comuns i ERC. Collboni ha reivindicat l'entitat com una administració "que governa i pren decisions" i ha insistit en la voluntat de "diàleg i cooperació" entre tots als municipis: "Serem metropolitans o no serem". 

  • 11:50

    Un foc elèctric a la central de Telefònica a Lleida deixa bona part de la ciutat sense Internet durant hores

     

    Els Bombers han rebut l'avís cap a les 6.00 hores del matí d'un foc que s'ha declarat en un quadre de llums a la seu de la companyia. Un cop apagat, els tècnics han començat les tasques per resoldre l'avaria i intentar recuperar la normalitat al servei.

  • 11:30

    L'advocacia catalana premia a cinc alcaldes del sud de França per la seva "defensa" del català
     

    El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac) ha concedit el XVII premi Agustí Juandó i Roy als alcaldes de Elna, Nicolàs Garcia; Amélie-els-*Bains-Palalda, Maria Costa; Port-Vendres, Grégory Marty; Saint-André, Samuel Moli; i Tarerach (França), Jean Louis Salies, per "la defensa que mantenen a favor del dret de l'ús del català en els plens municipals, després que la primavera passada el prohibís la justícia francesa".

  • 11:00

    El festival Els Nits de Barcelona tanca la seva primera edició amb més de 38.000 espectadors



    El festival Els Nits de Barcelona ha tancat la seva primera edició amb més de 38.000 espectadors en les 25 actuacions que ha programat als jardins del Palau de Pedralbes des del passat 28 de juny i fins ahir, amb la clausura a càrrec del grup colombià Morat. Segons ha informat el grup Clipper's, que organitza el festival, l'índex d'ocupació del festival ha estat del 81 per cent, i en vuit dels concerts s'han esgotat les entrades, com l'ofert ahir per Morat, que compleixen deu anys en els escenaris. A més de Morat van penjar el cartell de 'sold out' els concerts de Delafé i Les Flors Blaves, Molles, Buhos, Natalia Lafourcade, Antonio Orozco, Sebastián Yatra i God Save The Queen.

  • 10:30

    El Parlament aprova augmentar les indemnitzacions per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills
     


    El Parlament ha aprovat aquest dijous la modificació de la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista que estableix un increment de les indemnitzacions i ajudes per a dones víctimes d'aquesta violència i per als seus fills. La proposició de llei de modificació del text, impulsada per PSC-Units, ha tirat endavant amb els vots d'aquest grup, ERC, Junts, comuns i PP, mentre que Cs s'ha abstingut i Vox ha votat en contra. La diputada del PSC-Units Beatriz Silva ha explicat que el text estableix una indemnització, en un únic pagament, per a les víctimes de violència masclista que sofreixin seqüeles i lesions per una quantitat, com a mínim, de dues vegades el valor anual de l'indicador de la Renda de Suficiència de Catalunya.

  • 10:15

    Tanquen la platja Sa Riera de Begur per la presència de dues tintoreres

     

    La platja de Sa Riera de Begur està tancada des d'aquest dimecres al vespre per la presència de dues tintoreres d'uns dos metres de longitud. Pels volts de les vuit del vespre, uns banyistes van veure les aletes a l'aigua i ràpidament els socorristes de Creu Roja van fer sortir la gent i van hissar la bandera vermella. En una primera inspecció, els socorristes no van veure res però, per seguretat, es va mantenir la bandera vermella onejant. Aquest matí, quan el servei torni a la platja es farà una segona inspecció i si no es troba res, es reobrirà al bany.

  • 10:00

    El nombre d'aturats va baixar en 70.400 persones en el segon trimestre de l'any a Catalunya


    El nombre d'aturats va baixar en 70.400 persones a Catalunya durant el segon trimestre de 2023 respecte als tres primers mesos de l'any, fins a situar-se en 336.800 aturats, en un període en el qual es van crear 132.700 llocs de treball, gràcies principalment al sector serveis. Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa la taxa d'atur es va situar a Catalunya en el 8,4%, enfront del 10,3% del trimestre anterior. Mentrestant, el nombre total d'ocupats se situa en els 3.654.000, un 3,77% més que en el trimestre anterior i un 3,78% més que fa un any, amb una taxa d'activitat del 61,48%.

  • 09:30

    El jutge Llarena no resoldrà sobre l'euroordre de Puigdemont fins que la justícia europea es pronunciï 

     

     

    El magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, ha acordat tenir per presentades les peticions de la Fiscalia i l'acusació popular perquè es reactivin les euroordres i ordres internacionals de detenció contra els processaments Carles Puigdemont i Toni Comín. Malgrat això, estableix que resoldrà sobre les mateixes quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre les eventuals mesures cautelars que tots dos poden presentar per a veure restablerta provisionalment la seva immunitat parlamentària.

     El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) els va aixecar la immunitat el 5 de juliol passat, però fins al 15 de setembre tenen temps per presentar un recurs i demanar mesures cautelars per mantenir-la. Si la màxima instància judicial europea els manté sense immunitat, aleshores Llarena tornarà a dictar les euroordres. L'escrit de Llarena recorda que la legislatura europea acaba el maig del 2024.

     

     

     

     

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 26 de juliol de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.