Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades del 28 de juliol de 2023 | Junts conserva l'escó en disputa a Girona i Tarragona

  • Nou crim masclista a Girona. La víctima i el detingut per presumptament matar-la no tenien antecedents per violència
  • L'aeroport de Barcelona registra prop d'un miler d'operacions en el primer dia de l'operació sortida d'agost
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El recompte del vot a l'estranger no varia el resultat de les eleccions del 23J a Catalunya
El recompte del vot a l'estranger no varia el resultat de les eleccions del 23J a Catalunya

L'actualitat d'aquest divendres passa per un cas de violència masclista. Una dona de 27 anys ha estat assassinada a mans de la seva exparella a Girona.

En clau política finalment el recompte del vot a l'estranger no ha alterat els resultats de les eleccions del 23 de juliol a Catalunya. Junts conserva els escons en disputa amb el PP a Girona i amb el PSOE a Tarragona. A l'Ajuntament de Barcelona, el primer ple municipal ha servit per augmentar un 4% els sous de l'alcalde, Jaume Collboni, i els regidors.

Jornada de molta mobilitat tant a l'aeroport de Barcelona, on estan previstes prop d'un miler d'operacions, com a l'AP-7 coincidint amb l'operació sortida de les vacances d'agost. La inflació torna a repuntar per culpa de l'encariment dels carburants i en la dada avançada de juliol, se situa novament per sobre del 2%.

Els socorristes de Barcelona enceten una vaga indefinida per reclamar millores salarials i laborals. Ho fan amb uns serveis mínims del 50%. De l'àmbit cultura, el festival Grec de Barcelona abaixa el teló amb un balanç positiu gràcies al 72% d'ocupació i prop de 130.000 espectadors.

Resum de l'actualitat a Catalunya del 28 de juliol de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:03

    Retencions a l'operació sortida de les vacances d'agost

     

    En marxa l'operació sortida de l'estiu a les carreteres catalanes per l'inici del mes d'agost. El Servei Català de Trànsit preveu la sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona de 490.000 vehicles des d'aquesta tarda i fins demà al migdia. L'AP-7 registra cues quilomètriques en diversos punts. A Castellbisbal i a Subirats s'han registrat fins a 14 kilòmetres de retencions per un accident múltiple que ha obligat a tallar un carril. Finalment s'ha pogut restablir la circulació. Altres vies complicades són, a la ciutat de Barcelona, la B-10, al nus del Llobregat, i la B-20, al nus de la Trinitat, així com la C-17 entre Parets del Vallès i Mollet del Vallès.

  • 19:00

    A l'espera dels resultats definitius del 23J

     

    Junts per Catalunya mantindrà els escons aconseguits a Tarragona i Girona. A Girona, la diferència de vots ha augmentat perquè Junts ha obtingut una seixantena de vots més que el PP. I a Tarragona, els socialistes es van quedar a quasi 1.300 vots d'aconseguir l'escó que estava en joc, que finalment ha mantingut Junts.

     

    Els populars miren a Madrid, on tenen més possibilitats de treure-li l'últim escó al PSOE. Si el bloc dels partits de dretes creix, implicaria que un eventual govern progressista hauria de tenir el vot a favor de Junts, perquè l'abstenció ja no seria suficient.  D'altra banda, des del PSOE esperen poc moviment, però vigilen Ceuta i Salamanca on podrien prendre un escó al PP.  Els resultats definitius com deien es podrien allargar fins el proper 1 d'agost.
     

  • 18:39

    Es prorroga dos mesos la restricció d'accedir amb patinets elèctrics als busos de Tarragona

     

    L'Empresa Municipal de Transports de Tarragona amplia el temps de restricció temporal d'accés pels patinets elèctrics i altres vehicles VMP dins dels autobusos municipals fins al pròxim 31 d'octubre. La limitació es va iniciar l'1 de febrer i havia de durar sis mesos, fins al 31 d'agost, seguint les recomanacions de l'ATM del Camp de Tarragona, de l'ATM de Barcelona i de la Generalitat. El grup de treball, amb agents del sistema de transport i de l'àmbit de la seguretat treballen per determinar les condicions d’ús i accés amb seguretat als serveis de transport públic d’aquest tipus de vehicles.

  • 18:08

    La direcció d'ERC engegarà al setembre un procés d'assemblees territorials per escoltar la militància

     

    Els "mals" resultats d'ERC el 28-M i el 23-J han empès la direcció a analitzar la situació del partit. Els republicans han iniciat aquesta setmana un diàleg intern que clourà a finals d'any per "millorar l'organització". En paral·lel, i tal com ha pogut saber l'ACN, la direcció d'ERC obrirà al setembre un procés informatiu amb les assemblees territorials per escoltar directament la militància. L'executiva republicana vol conèixer de primera mà com respiren les bases del partit, per canalitzar qualsevol proposta, crítica o debat intern.

  • 17:40

    El Govern obre dos ramals en l'enllaç de Vilanova de Camí (Barcelona) de la C-37
     

    La Conselleria de Territori ha obert aquest divendres dos nous ramals en l'enllaç de Vilanova del Camí (Barcelona) de la C-37 per a "millorar l'accessibilitat". L'obra ha comptat amb un pressupost d'un milió d'euros i s'emmarca en el conjunt d'actuacions del Govern en la C-37 per a fer "més eficients els recorreguts" d'entrada i sortida al municipi. Els ramals mesuren entre 177 i 207 metres i es preveu que la seva posada en funcionament permeti "alliberar el nucli urbà de Vilanova del Camí del pas de 800 vehicles diaris".

  • 17:25

    Danys d'entre el 20 i el 50% en finques de pera Conference de la demarcació de Lleida pel temporal d'aquest dijous

     

    El temporal amb fortes ratxes de vent i pluges d'aquest dijous al vespre a la demarcació de Lleida ha provocat danys d'entre el 20 i el 40%, i puntualment del 50%, en cultius de pera Conference, la collita de la qual preveu començar d'aquí a una setmana i escaig. Aquest fruit presenta enguany un volum "que feia anys que no veiem" i això fa que sigui "més sensible" davant d'episodis de vent com els que van escombrar anit el territori lleidatà, ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

  • 17:00

    El sector turístic espera ocupacions superiors al 85% a Barcelona

     

    El sector turístic de Barcelona encara l'agost amb una previsió d'ocupació del 8%, tot i que no esperen superar el rècord de 2019. La ciutat ha fet una aposta pel turisme de qualitat, després de l'aturada forçosa per la pandèmia. Això suposa menys visitants que paguen preus un 20% més alts. El que sí han observat és un canvi en el comportament dels clients. Si abans les reserves es feien amb molta antelació ara aquest temps s'ha escurçat.  

    També confien en les reserves d'última hora els apartaments turístics, després d'una bona primavera i un mes de juliol amb menys ocupació de la que esperaven. Alguns han hagut d'abaixar preus. Els visitants europeus i nord-americans, amb un poder adquisitiu alt, continuen sent majoritaris a la ciutat. Segons el sector, encara no s'ha normalitzat la tornada dels viatgers asiàtics després de la pandèmia. 

  • 16:00

    Junts conserva l'escó a Girona i Tarragona

     

    El recompte del vot a l'estranger no altera els resultats del 23J a Catalunya. Finament, Junts conserva l'escó en disputa amb el PP a Girona on anava de només 363 vots. Els populars ha obtingut 235 vots i Junts 336 amb el que no canvien les coses. A Tarragona, el PSOE tampoc ha arribat a arrabassar-li el diputat a Junts. Necessitaven 1.298 vots més que els de Puigdemont, però només n'ha aconseguit 658. 

  • 15:30

    TMB reobrirà dimarts les estacions Barceloneta i Ciutadella-Vila Olímpica de l'L4 de Metro

     

    Transports Metropolitans de Barcelona preveu obrir el dimarts 1 d'agost les estacions Barceloneta i Ciutadella-Vila Olímpica de la línia 4 de Metro de Barcelona. Les obres del tram de sis quilòmetres entre Bogatell i Verdaguer mantenen el "ritme previst" sense cap retard, per això, TMB preveu encetar la segona i última fase de les obres que renova el tram entre Barceloneta i Verdaguer el mateix dimarts i acabar-lo el 25 d'agost, tal com es preveia des d'un principi. 
     

  • 15:00

    Els sindicats convoquen una vaga indefinida del servei de neteja de Lloret de Mar (Girona)

     

    El comitè d'empresa del Grup GBI Serveis, amb representació dels sindicats UGT, CCOO i CO.BAS, ha convocat 160 treballadors del servei de neteja i recollida de residus de Lloret de Mar (Girona) a una vaga indefinida a partir del 6 d'agost. Els treballadors han alertat que les negociacions del conveni "estan paralitzades des de l'any 2022" i que l'empresa no el vol signar perquè està pendent d'una nova licitació del contracte per part de l'Ajuntament, informa la UGT en un comunicat aquest divendres. Reclamen una reunió conjunta amb l'empresa i el consistori i una millora salarial del 3% el 2023 i del 4% el 2024 per poder "arribar a la nova licitació amb les taules salarials actualitzades i compensar així la perduda de poder adquisitiu".
     

  • 14:33

    L'aeroport del Prat arrenca l'operació sortida d'agost

     

     

    L'aeroport de Barcelona-El Prat arrenca l'operació sortida de les vacances d'agost amb bona afluència de passatgers que han accedit amb fluïdesa al seus vols. L'aeroport del Prat té previst operar 4.706 vols en aquesta operació sortida. Segons dades d'AENA aquest divendres hi ha previstos 999 vols, per sobre dels 923 de l’últim divendres abans de l’inici d’agost de l’any passat. El segon dia amb més moviment serà aquest diumenge, amb 969 vols; seguit de dilluns, el darrer día de juliol, amb 952. El 2022, la jornada amb més moviment va ser el diumenge 31, amb 932 vols.

  • 14:20

    Dia de molt de moviment als aeroports i també a les carreteres.

     

    El Servei Català de Trànsit calcula que 490.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona durant els pròxims 3 dies. Serà un cap de setmana intens malgrat que la tornada comptarà amb menys vehicles, 260.000, tenint en compte que molts ja es quedaran a les seves destinacions per gaudir de les vacances. Per això, durant aquests dies, Trànsit ha establert una sèrie de mesures de regulació, ordenació i vigilància de trànsit per a donar cobertura de seguretat als milions de desplaçaments previstos. 
     

  • 14:00

    El Festival Grec de Barcelona s'acomiada amb un 72% d'ocupació

     

    El festival tanca amb 130.000 espectadors, 111.000 dels quals són de pagament. Montjuïc concentra més d'un 90% d'ocupació, amb rècord del Teatre Grec amb un 95% de mitjana, i el Grec ciutat un 63%. Dels 88 espectacles programats, 23 han exhaurit sessions com "INK" de Dimitris Papaioannou, Rocío Molina, La Veronal, IT Dansa, Ramat Simfònic, l'Ubu de Robert Wilson o els concerts de Joan Dausà i Sílvia Pérez Cruz. El circ ha fregat la plena ocupació amb un 95% i la dansa el 93 mentre que el teatre internacional ha tingut més dificultats per atraure un públic majoritari. 
     

  • 13:30

    Uns 40 joves han pogut passar, en els darrers 3 mesos, per la nova unitat d'hospitalització de salut mental per infants i adolescents de l'Hospital Vall d'Hebron.

     

    Una unitat que ha permès la desaparició de la llista d'espera en aquest àmbit. La nova unitat compta amb 8 llits per hospitalització i 5 per hospital de dia. A més de diferents espais com el de realitat immersiva que simula un oceà. Clàudia, ha estat la primera pacient de la unitat. 

  • 13:00

    Collboni defensa el seu govern amb 10 regidors i s'apuja el sou un 4%

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat el seu govern actual amb 10 regidors tot i que ha reconegut que "no és l'òptim allargar més del prudent una situació com aquesta", en espera d'un acord amb la resta de grups per governar amb una majoria més àmplia. Collboni ha rebut les crítiques de la líder de BComú, Ada Colau, i del de Trias per Barcelona, Xavier Trias, que creuen que la nova organització és provisional.

    El ple de l'Ajuntament de Barcelona també ha aprovat apujar un 4% el sou de l'alcalde, que passarà a cobrar 104.000 euros i dels regidors fins els 87.913 euros amb els vots a favor de PSC, TriasxBCN i PP; els vots en contra de BComú i Vox, i l'abstenció d'ERC. La primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, ha defensat que les retribucions han estat congelades des de 2011 i que és una actualització "proporcionada, prudent i raonable"

  • 12:30

    Catalunya rep 13.566 milions del sistema de finançament

     

    Catalunya es manté un mes més com la comunitat autònoma que més diners ha rebut en el que portem de 2023 del sistema de finançament autonòmic, que en total ha repartit 71.958 milions d'euros fins a juliol d'enguany entre totes les regions en conceptes de lliuraments a compte. En concret, Catalunya ha rebut fins avui un total de 13.566 milions d'euros d'aquest sistema de finançament autonòmic, seguida de prop per Andalusia (13.429 milions d'euros). En tercer lloc se situa la Comunitat de Madrid, que ha rebut 10.052 milions d'euros en aquests conceptes.

     

  • 12:00

    500.000 habitants de l'àrea de Barcelona viuen en zones vulnerables a la calor, segons un estudi
     

    El 16% de la població metropolitana de Barcelona, prop de 526.000 persones, viu en zones amb una "molt alta vulnerabilitat" al canvi climàtic, segons un estudi de l'Institut Metròpoli coordinat pel Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Les zones més vulnerables es troben principalment en els nou municipis metropolitans amb més densitat de població, com Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà. 

    A la ciutat de Barcelona, són més vulnerables barris dels districtes de Ciutat Vella -Raval o Barceloneta-, Nou Barris -zones extenses de Ciutat Meridiana, així com la Prosperitat o Turó de la Peira. També a Sants-Montjuïc -Sants, Sants-Badal o el Poble Sec-, Sant Martí -Besòs i el Maresme-, Sant Andreu -Trinitat Vella-, Horta-*Guinardó -Carmel i alguna zona de Ca Baró- i Gràcia -la Vila de Gràcia-.

  • 11:29

    Gonzalo-Gortázar (CaixaBank) preveu que l'euríbor estigui "més baix que fa un any" l'abril del 2024

     

     

    El cnseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha previst que l'euríbor estarà més baix que fa un any l'abril del 2024, per la qual cosa la pujada de la quota de les hipoteques és un problema que "anirà a menys" per les decisions del Banc Central Europeu (BCE). Ho ha dit aquest divendres en una roda de premsa al costat del director de Comptabilitat, Control de Gestió i Capital, Matthias Bulach, per presentar els resultats del primer semestre, quan l'entitat va guanyar 2.137 milions (+35,8%). Gortázar considera que l'índex començarà a baixar a finals d'aquest any, ha assegurat que "no és veritat" que les hipoteques hagin pujat 300 euros al mes per la pujada dels tipus i ha situat l'increment mitjà en 90-100 euros al mes.
     

  • 11:00

    Detinguda una parella a Alacant dedicada a l'"exportació" des dels ports de Barcelona i València a Algèria de vehicles robats i falsificats.

     

     

    En una operació conjunta entre Guàrdia Civil Barcelona amb Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut un matrimoni de nacionalitat algeriana, com a presumptes autors dels delictes de contraban, falsedat documental, encobriment i estafa. 

    Els dos detinguts tenien la base d'operacions a Alacant, però haurien exportat des de Barcelona i València una trentena de vehicles robats en diferents països d'Europa i formarien part de l'estructura d'una organització assentada a Europa, de major escala, que comptava amb la seva pròpia xarxa de robatori de vehicles, experts en la seva falsificació del número de bastidor i responsables en tramitació documental i duanera.

    El seu modus operandi es fonamentava en crear empreses per fer les exportacions dels vehicles. Els vehicles havien estat prèviament robats en diferents països europeus, falsificat el seu bastidor. Aquests cotxes aparentment amb matrícula legal i ordinària ja estaven llestos per a realitzar l'exportació on era totalment necessària la intervenció de Transitaris. 

    Els investigadors han detectat una trentena de vehicles exportats amb un valor comercial entorn dels 1,43 milions d'euros. Fins al moment  han estat recuperats sis d'aquests vehicles. Els agents van realitzar registres en dos dels domicilis vinculats actualment als detinguts, trobant-se documentació rellevant de les exportacions efectuades, xecs d'elevat valor i suports informàtics que seran objecte d'anàlisi.

  • 10:30

    L'exparella detinguda pel crim masclista de Girona va confessar que va tenir una relació amb ella fa 7 anys. 

     

     

    L'autor va confessar els fets. Segons ha declarat el detingut, la va esperar disfressat amb caputxa, mascareta i guants a l'escala del bloc de pisos de la dona i la va ofegar escanyant-la. Han trobat targetes de crèdit de la noia al pis d'ell i la roba que ell portava. Els investigadors pensen que estava obsessionat amb ella i estan a l'espera de l'autòpsia per descartar que hi va haver una agressió sexual. La noia feia cinc anys que estava amb un altre noi. 

    La família ha hagut de ser atesa per psicòlegs després dels fets. El detingut es preveu que passi demà a disposició judicial. 

  • 10:00

    Jaume Collboni fitxa Santi Vila per presidir el Comitè Assessor d’Infraestructures.

     

     

    L’alcalde de Barcelona incorpora l’exconseller Santi Vila com a president del Comitè Assessor d’Infraestructures que orientarà el consistori en les infraestructures de transport ferroviàries, portuàries i aeroportuari és clau per a la ciutat. Es tracta d'un nou òrgan que ha presentat el primer edil aquest divendres abans del ple municipal. Els membres d'aquest comitè no reben cap retribució. 

     
  • 09:45

    La inflació repunta quatre dècimes al juliol i se situa en el 2,3 %.

     

     

    L'Institut Nacional d'Estadística ho atribueix a la pujada del preu dels carburants, que van baixar al juliol; per un menor descens del preu del vestit i el calçat; i dels paquets turístics, entre d'altres. La inflació subjacent puja al 6,2 %.

  • 9:30

    Assassinada una dona a mans de la seva exparella a Girona.

     

     

    Una dona de 27 anys ha estat assassinada per la seva exparella. L'autor va confessar els fets quan va ser detingut hores després pels Mossos d'Esquadra. La noia va ser trobada escanyada a casa seva. Fonts de la investigació detallen que el detingut i la noia havien mantingut una relació curta. 

     
  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 28 de juliol de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.