Es complica la investidura de Pedro Sánchez
- El PSOE perd un escó a Madrid en favor del PP pel vot a l'estranger i necessitarà el sí de Junts
- ERC admet converses amb Junts per assolir la "unitat estratègica" i consultarà la militància sobre la investidura
- Les eleccions del 23J agreugen la crisi de l'independentisme amb la pèrdua d'un milió de vots
La repetició electoral està una mica més a prop. La investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ja era complicada, ho és ara encara més després que el recompte del vot a l'estranger. Els socialistes han acabat perdent un escó a Madrid a favor del PP i ara necessitarien el sí d'almenys dos diputats de Junts per poder revalidar la coalició de Govern. A més, la direcció d'ERC ha proposat al consell nacional d'aquest divendres consultar a la militància si ha d'investir Sánchez.
De moment, el PSOE manté que "no modifica la situació" per formar majories. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha apressat Junts a decidir en les properes setmanes entre donar suport a un "govern progressista" o a la “involució” de PP i Vox.
Junts, reforçat dins l'independentisme
Després d'un recompte que s'ha allargat pràcticament tres hores, finalment el vot a l'estranger ha caigut del costat del PP a Madrid. D'aquesta manera, els populars aconsegueixen un escó més i arriben als 137 diputats. D'aquesta manera, el front progressista (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG) sumarien 171 vots en una eventual sessió d'investidura, un menys dels que tindrien els conservadors (PP, Vox, Coalició Canària i UPN).
Per ser president, Sánchez necessitaria que fossin 2 els diputats de Junts els que votessin a favor seu per desempatar. Ara mateix, aquesta hipòtesi es veu més que complicada. Recordem que fins ara n'hi havia prou amb l'abstenció. A més els de Junts han vist com en els darrers comicis la seva posició dins l'independentisme ha sortit reforçada respecte a ERC, tot i la forta davallada en nombre total de vots del moviment. Semblaria poc probable, que la formació de Puigdemont, faci un gir radical en els seus posicionaments. De moment, l'expresident català ha deixat clar a través de les xarxes que no acceptarà pressions.
ERC consultarà la militància
La situació de feblesa dels republicans, en que fins i tot s'ha qüestionat els lideratges d'Oriol Junqueras, Marta Rovira o Gabriel Rufian, els obliga a moure fitxa. Els dos darrers resultats han agreujat la pèrdua de suports des que l'abril del 2019 arribessin a assolir una victòria electoral històrica amb més d'un milió de vots.
Així les coses, s'ha decidit que sigui la militància d'ERC la que votarà a partir d'aquest setembre quin serà el seu paper en una possible investidura de Pedro Sánchez al Congrés. És la decisió que s'ha pres durant la celebració del seu Consell Nacional, aquest divendres.
Els republicans, que també han abordat els mals resultats als comicis generals, comparteixen ara la clau d'una possible governabilitat de Sánchez amb Junts per Catalunya, amb els qui recordem, intenten fer un front comú. De fet, des d'Esquerra admeten que la negociació amb els de Puigdemont ja ha començat a la recerca de la "unitat estratègica".
Negociacions després de l'estiu
Tot i que les converses ja s'han encetat sembla que no serà fins al setembre que s'acabarà prenent una decisió. De moment, més enllà de les converses entre ERC i Junts, el diputat de Sumar, Jaume Assens, també sembla que ha fet un primer acostament amb l'independentisme, i més concretament amb l'expresident Carles Puigdemont, amb qui manté una bona relació.
En el ple de comiat al Parlament, aquesta setmana, les diferents formacions s'han emplaçat a deixar refredar els resultats del 23J. Així ho ha explicitat, de fet, el mateix líder del PSOE, Pedro Sánchez, que vol negociar "sense pressa", i constata que els partits han de descansar. L'únic compromís ineludible és la constitució de les Corts espanyoles, el 17 d'agost, dia que també es defineixen la Mesa del Congrés i els grups de la cambra baixa.