Enlaces accesibilidad
23 morts

Els ofegaments mortals es disparen aquest estiu

  • Aquest estiu ja han mort ofegades 23 persones a Catalunya, 16 d'elles a les platges
  • És la pitjor dada de la darrera dècada, en què han mort ofegades prop de 300 persones

Per
Platja del Bogatell de Barcelona
Platja del Bogatell de Barcelona

No hem arribat pràcticament ni a l'equador de l'estiu i ja han mort ofegades a Catalunya 23 persones: 16 a les platges i 7 més a les piscines. És el nombre més alt en un inici d'estiu de la darrera dècada pel que fa a les platges. La xifra final absoluta, de moment, es correspon als 38 morts de l'any passat en què les temperatures extremes van provocar una assistència massiva a les platges.

Les darreres víctimes, aquest mateix cap de setmana, han estat el jove de 20 anys ofegat a Canyelles i un home de 84 anys a Puigcerdà. Tots dos van morir ofegats aquest dissabte a piscines particulars. Protecció civil demana extremar la precaució després que 4 persones més hagin hagut de ser rescatades al mar en només 24 hores. També s'apunta que la sinistralitat més gran ha coincidit amb l'augment de banderes grogues a les platges.

Una nena de 9 anys en estat crític

Mentrestant, una nena de 9 anys està ingressada en estat greu en l'UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona després d'ofegar-se ahir dissabte en una platja de Castelló d'Empúries que no estava vigilada. La seva germana, de 6 anys, també està ingressada en el mateix centre hospitalari en estat menys greu també per ofegament.

Fonts de Protecció Civil han explicat que els serveis d'emergències van ser alertats a les 14.20 hores d'ahir de l'ofegament de les dues germanes, de nacionalitat estrangera, a la platja de Ca Menges, de Castelló d'Empúries, enfront del càmping La Llacuna. En el moment dels fets, a la platja onejava la bandera verda i no hi havia servei de socorrisme. No obstant això, han indicat les mateixes fonts, els socorristes de les platges pròximes, en ser avisats de l'ofegament, van acudir a Ca Menges i van auxiliar a les menors.

El pitjor inici d'estiu

Un total de 300 banyistes han mort en els últims deu anys a Catalunya ofegats a la platja (223) o en piscines (77), segons les dades de Protecció Civil de la Generalitat, que revelen que els 16 morts en el que portem d'estiu en el litoral català suposen la xifra més alta en l'última dècada. En aquests últims deu anys també han resultat ferits greus pel mateix motiu un total de 142 banyistes.

El pitjor any fins ara va ser 2022, quan les temperatures extremes van portar a la platja i a la piscina a més ciutadans de l'habitual, també fora de la temporada d'estiu -que va del 15 de juny al 15 de setembre-, la qual cosa es va saldar amb un total de 44 morts: 30 en platges i 14 en piscines, dues d'ells menors.