Enlaces accesibilidad
Violència masclista

Igualtat alerta de la joventut de les darreres víctimes de violència masclista i fan una crida a no relativitzar-la

  • 9 dones assassinades en set mesos a Catalunya, la majoria tenien menys de 40 anys
  • La majoria de les víctimes d'enguany tenien menys de 40 anys.
  • A tot l'Estat ja són 32 les víctimes mortals en només set mesos

Per
9 dones assassinades en set mesos a Catalunya, la majoria tenien menys de 40 anys

El Ministeri d'Igualtat ha reunit el comitè de crisi després dels assassinats de vuit dones el mes de juliol a tot l'Estat. A tot l'Estat ja són 32 les víctimes mortals en només set mesos. Alerten que moltes eren menors de 30 anys i fan una crida al jovent, a no relativitzar la violència masclista.

L'Elena és la novena dona assassinada víctima de violència masclista a Catalunya des de principi d'any. Tenia 29 anys i va morir ahir al Turó de la Peira, Nous Barris, a mans de la seva parella de 34 anys. No hi havia antecedents.

A Catalunya, han matat dues en només 4 dies. Per això, el Ministeri d'Igualtat ha convocat el comitè de crisi amb la participació de les comunitats autònomes per a l'avaluació dels últims assassinats masclistes, que s'han intensificat les últimes setmanes.

Reunió del ministeri d'Igualtat per abordar els crims masclistes del darrer mes

A l'estiu, com a Nadal, creix el risc per a les víctimes de partir aquest tipus de violència. Segons el Departament d'Igualtat i Feminismes, el telèfon d'atenció sol rebre un 15 % de trucades més durant l'agost i el setembre, encara que alerten que és una xacra estructural que es viu tot l'any.

"Hi ha més espais conjunts, hi ha més temps conjunt, per tant, en molts casos sobretot el que hi ha és després d'aquests períodes més demanda d'informació: com em puc separar, ja dic prou a aquesta situació", assegura Laia Rosich, directora general per l'Erradicació de les Violències Masclistes.

Des de principi d'any, a Catalunya 9 dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles. 7 eren menors de 40 anys, i una d'elles estava embarassada... Dos nens han quedat orfes. Els experts indiquen que justament les dones més joves són les que més denuncien els últims anys.

"Què ens passa entre les persones joves? Alguns estudis ens apunten que en aquest trencar el silenci d'una forma més ràpida que segurament dones amb unes edats més avançades, fan trontollar més la sensació de control de l'agressor. De fet, no podem oblidar que aquella variable que normalment sempre sol aparèixer en els feminicidis és quan l'agressor té la sensació que està perdent el control sobre la seva parella o exparella", assenyala Alba Alfagemen, assesora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere.

A Catalunya el telèfon d'atenció a les víctimes és el 900 900 120. Gratuït, confidencial i actiu 24 hores al dia, tots els dies de l'any.