Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies a Catalunya de l'1 d'agost de 2023 | Els bombers controlen els focs de Mont-Roig del Camp, el Perelló i el Bruc

  • Pere Aragonès exigeix a Pedro Sánchez que "mogui fitxa" si vol ser investit
  • Les matriculacions de turismes comencen a remuntar després de prop de 3 anys de crisi
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Noticies avui catalunya - incendi del Perello
Una dotació terrestre dels bombers intervé a l'incendi del Perelló

L'actualitat d'aquest dimarts passa pels focs declarats al Perelló, Mont-Roig del Camp i Collbató. Els bombers han aconseguit controlar tots tres incendis en poques hores. El de Collbató ha obligat a tallar l'A-2 en els dos sentits de la marxa, però ja està reoberta.

En clau política, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat Pedro Sánchez a fer els primers passos en la negociació si vol ser investit. En una entrevista a TVE, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha obert la porta a actualitzar l'actual model de finançament.

En clau municipal, avui acaba la limitació a 30 quilòmetres per hora als entorns dels centres escolars de Barcelona. Fins al setembre torna als 50 quilòmetres per hora. Mentrestant, el sector de l'automoció comença a treure el cap després que les matriculacions hagin començat a remuntar, concretament un 20% en el que portem de 2023.

El jutge decreta presó provisional sense fiança pel detingut diumenge acusat d'assassinar la seva parella al districte de Nou Barris.

El Govern rebutja el pla presentat pel golf de Caldes de Malavella per fer un tercer camp per poder acollir la Ryder Cup del 2031. Argumenta que l'actual context de sequera extrema ho fa inviable.

A Madrid, el ministeri d'Igualtat convoca el comitè de crisi contra la violència masclista per quarta vegada aquest any després de vuit crims en el mes de juliol. També participen el Ministeri de Justícia, la Fiscalia i les comunitats autònomes.

Resum de l'actualitat a Catalunya de l'1 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:03

    La Generalitat convoca la mediació per la vaga dels vigilants de seguretat del Prat

     

    Davant la convocatòria de vaga indefinida dels treballadors dels filtres de seguretat de l'aeroport del Prat a partir de dijous 10 d'agost, la Generalitat ha convocat una mediació la setmana vinent entre el comitè d'empresa i representants de la companyia ISEC. Des del sindicat majoritari, CSIF, avancen que volen negociar i no haver d'arribar a la vaga. Les seves peticions són respectar els descansos durant la jornada laboral i la conciliació familiar. També repartir més les tasques i que les dones no assumeixin sempre més càrrega de feina. Entre les qüestions econòmiques, que la companyia els costegi el tiquet del pàrquing i un plus d'idiomes. En el cas que no hi hagi una entesa, els 500 treballadors del PRAT estan cridats a una vaga indefinida a partir del 10 d'agost, de dijous a dilluns en tres franges: matinada, matí i tarda.
     

  • 19:30

    Condemnada a un any de presó per tallar les vies de l'AVE a Girona després de la sentència del 1-O
     

    El Jutjat Penal 5 de Girona ha condemnat a una dona a un any de presó per desordres públics en la protesta que va tallar les vies de l'AVE a Girona després de la sentència del 1-O. El seu grup de suport ha explicat en un comunicat aquest dimarts que la condemna també inclou que indemnitzi a Renfe amb una "quantitat indeterminada". La dona va participar en la protesta que el 14 d'octubre va marxar sobre les vies del tren de Girona, on manifestants van fer i van incendiar barricades, i la sentència no la condemna pel delicte danys a les vies.

  • 19:15

    Estat dels embassaments: les reserves de les conques internes estan al 28 %

     

    El juliol ha estat un mes de poca pluja i això ha provocat que el nivell dels pantans disminueixi. Els de les conques de l'Ebre estan al 47% de capacitat, lluny del 55% d'ara fa un any i els de les conques internes estan al 28% de capacitat, quan fa un any superaven el 43%. Els pantans de Darnius Boadella, Siurana i Riudecanyes són els que registren els pitjors nivells d'aigua seguits del pantà de Sau, que va tocar fons a mitjans d'abril amb un 6,5%, quan va acabar la transferència de cabal cap a Susqueda per garantir la qualitat de l'aigua. 
     

  • 18:50

    Reoberta l'autovia A-2 entre El Bruc i Collbató  i estabilitzat l'incendi
     

    La circulació en l'autovia A-2 està reoberta entre El Bruc i Collbató (Barcelona) després que la via ha estat tallada aquest dimarts a la tarda a causa de l'incendi de vegetació que crema aquest dimarts a la tarda i ha quedat estabilitzat a les 18.28 hores. Els Bombers de la Generalitat han explicat que mantenen en el lloc 22 dotacions terrestres i quatre aèries.

  • 18:31

    Detingut un avi de 77 anys a Llívia que els Mossos assenyalen com un dels venedors de droga més actius a la zona

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dilluns a Llívia un avi, de 77 anys, que assenyalen com un dels venedors de droga més actius a la zona. La detenció és resultat d'una investigació oberta el passat mes de març després de tenir indicis de la presència d'un home que traficava amb droga entorn dels carrers Raval i Estavar de Llívia.

  • 18:10

    A presó provisional el sospitós d'assassinar a la seva parella en Nou Barris de Barcelona



    El Jutjat de Violència Sobre la Dona 1 de Barcelona, en funcions de guàrdia, ha enviat a presó provisional sense fiança a l'home detingut el diumenge per presumptament assassinar a la seva parella en el districte de Nou Barris de Barcelona. La causa està oberta per un presumpte delicte d'assassinat i en passar a disposició judicial l'home s'ha acollit al seu dret a no declarar, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El TSJC ha afegit que no consten antecedents judicials entre la dona, que tenia 29 anys, i l'home, que té 34.

  • 17:02

    Incendi forestal a Collbató

     

    11 dotacions terrestre i 6 mitjans aeris dels bombers treballen en l'extinció d'un incendi a prop de l'autovia A-2 al seu pas per Collbató. La carretera està tallada en tots dos sentits de la marxa.

  • 16:28

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi d'El Perelló

     

    Els efectius han pogut tancar el perímetre afavorits pels camps de garrofers on s'ha aturat el cap. Continua l'ordre de confinament decretada per a les urbanitzacions de l'Àliga, Racons i Bocatxa i de totes les cases disseminades de la zona.

  • 16:00

    La matriculació de turismes comença a remuntar

     

     

    El mercat de l'automoció viu el millor any des de la pandèmia. El juliol s'ha tancat amb un 12% més de turismes nous venuts a Catalunya, un percentatge que en l'acumulat de l'any frega el 20%. Una remuntada lligada al final dels problemes de subministrament que el sector ha arrossegat els darrers tres anys, que s'han concretat sobretot en la falta de microxips, i en mesos d'espera per part dels compradors per adquirir un cotxe nou. Malgrat la revifada, el sector és prudent i encara no vol parlar de plena recuperació. Malgrat la bona marxa del mercat després de tres anys de davallades, el sector encara esta lluny, gairebé un 30% per sota, de les vendes de l'any previ a la pandèmia

  • 15:31

    La Generalitat descarta el tercer camp de golf reclamat per a organitzar la Ryder Cup



    La Generalitat de Catalunya ha descartat la construcció del tercer camp de golf reclamat per l'organització del torneig Ryder Cup per a portar l'edició de 2031 a les instal·lacions del complex Camiral Golf and Wellness, conegut anteriorment com a PGA Catalunya. No obstant això, la posició dels impulsors de la candidatura és mantenir obertes les converses i  es dona trasllat a l'organització de la Ryder CUP d'una nova proposta que eviti la construcció d'aquest tercer camp i permet tirar endavant la iniciativa amb els dos ja existents.

  • 15:00

    L'Audiència condemna a 95 anys de presó a l'autor del triple crim de Barcelona en 2020



    L'Audiència de Barcelona ha condemnat de nacionalitat sueca a 95 anys de presó a l'acusat d'assassinar a tres persones en menys d'una hora en el districte de Ciutat Vella de Barcelona el 20 de gener de 2020, després que el jurat el declarés culpable per unanimitat i rebutgés l'atenuant de trastorn mental. La sala ha imposat la pena màxima sol·licitada pel ministeri fiscal per dos delictes d'assassinat, un d'homicidi, un altre d'incendi, per quatre robatoris amb violència, un de lesions i dos delictes d'amenaces. A més, haurà d'indemnitzar d'entre 50.000 i 300.000 euros els familiars de les víctimes.

  • 14:28

    Els Bombers donen per controlat l'inendi de Mont-Roig del Camp

     

    Els Bombers han aconseguit controlar el foc de Mont-Roig del Camp a les 13.37h. L'incendi ha tallat l'A-7 i la circulació dels trens a la línia R-16 durant unes hores. Segons dades provisionals, ha afectat unes 12,8 hectàrees.

  • 13:42

    El Govern encarrega l'estudi del ramal ferroviari Tarragona-València a Vila-seca 
     

    El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha encarregat a l'empresa Ineco la redacció de l'estudi informatiu del nou ramal ferroviari de connexió entre Tarragona i València en el nus de Vila-seca. L'encàrrec té un pressupost de més de 450.000 euros i un termini d'execució de 26 mesos, segons un comunicat del Ministeri d'aquest dimarts. El nus de Vila-seca  és un punt de confluència entre el Corredor Mediterrani i la línia convencional Miraflores-Reus-Tarragona, i compta amb una via única per al desviament de les circulacions de trens de mercaderies i mitjana distància.

  • 13:35

    Un accident a l'AP-7 talla un carril en sentit sud

     

    Es produeixen aturades de 10 quilòmetres des de Sant Cugat del Vallès. 

  • 13:24

    Es restableix la circulació a l'A-7 i a la R16 

     

    La circulació de trens entre les estacions de Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant ha quedat restablerta després de veure's afectada per l'incendi de Mont-Roig del Camp. L'A-7 també ha recuperat la circulació en els dos sentits de la marxa.

  • 13:07

    Un incendi al Perelló obliga a confinar tres urbanitzacions i cases
     

     

    Un incendi al Perelló (Baix Ebre) ha obligat a Protecció Civil de la Generalitat a confinar aquest dimarts al matí les urbanitzacions Aliga, Racons i Bocatxa i altres cases. El foc avança en direcció a la mar, "crema amb alta intensitat" les illes forestals i salta a camps de cultiu amb focus secundaris, han avisat els Bombers de la Generalitat en un tuit d'aquest dimarts recollit per Europa Press. Treballen en l'extinció amb 20 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris i la Generalitat ha activat l'alerta del Pla Infocat.

  • 12:53

    Pere Aragonès insta a Pedro Sánchez a "moure's" i assegura que ara "li toca a la ciutadania catalana pronunciar-se"

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, adverteix que si Pedro Sánchez "vol la investidura s'haurà de moure". En aquest sentit, ha assegurat que "haurà de complir amb l'agenda catalana acabant amb els dèficits fiscals i d'infraestructures i tenir una solució política que permetí a Catalunya decidir el futur del país".  Aragonès, en la roda de premsa de balanç després de la darrera reunió del Govern abans de les vacances d'estiu també ha reclamat reforçar els espais de negociació. 

  • 12:30

    JxCat demana la compareixença de Vilagrà al Parlament per mantenir la prova de la renda bàsica universal



    El grup de JxCat lamenta en un comunicat que el Govern d'ERC i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "no respectin els posicionaments aprovats pel Parlament". La petició de compareixença de la consellera de Presidència es produeix després que l'equip de l'Oficina del Pla Pilot presentés dijous passat els resultats de la prova realitzada amb la Renda Bàsica Universal en una taula rodona que va tenir lloc al Marroc. En opinió del grup de Junts, això significa que el Govern "no respecta els posicionaments aprovats en el Parlament" i que "amb una minoria de 33 diputats, dona l'esquena a la cambra legislativa catalana".
     

  • 12:07

    Generalitat multa amb 122.910 euros a associació catalana de taxis per "boicotejar" a Uber



    L'Autoritat Catalana de la Competència, organisme dependent de la Generalitat, ha multat amb 122.910 euros a l'associació Elite Taxi, majoritària entre els taxistes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, per llançar "una recomanació col·lectiva de boicot" contra la plataforma Uber. Els fets que donen lloc a la multa es van produir a partir de finals de 2020, quan Uber va anunciar que començaria a prestar a Barcelona serveis de mediació de tax. Elite Taxi "va iniciar una campanya de pressió amb l'objectiu que els taxistes de la AMB no s'adherissin a la plataforma, difonent per diversos mitjans una imatge negativa i de desprestigi" de la multinacional estatunidenca.

  • 11:48

    Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Mont-Roig del Camp

     

    L'incendi forestal que s'ha originat a dos quarts de deu del matí en una zona de vegetació forestal de Mont-roig del Camp ha obligat a confinar els habitants de les urbanitzacions de Miami Platja i Costa Zafir i afecta a la circulació de la línia R16 de Rodalies. 

  • 11:13

    Tallada en dos sentits l'autovia A-7 a Mont-roig del Camp per un incendi de vegetació. 

     

     

    6 mitjans aeris i 16 dotacions terrestres estan activades pels Bombers. S'ha ordenat el confinament de les urbanitzacions de Miami Platja i Costa Zafir i Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el pla Ferrocat. El foc talla la circulació de la línia R16 de Rodalies. 

  • 10:50

    Acaba la limitació a 30 km/h als entorns escolars de Barcelona.

     

     

    Durant l'agost el límit de velocitat a 30 km/h en entorns escolars deixarà d’aplicar-se fora de l’horari lectiu i el calendari escolar.

    La limitació a 30 km/h tindrà vigència de dilluns a dissabte, entre les 7.00 i les 22.00 hores. De nit i durant els diumenges i festius i el mes d’agost, els vehicles poden circular a la velocitat màxima permesa en aquestes vies: 50 km/h. 

  • 10:20

    Comença la reunió convocada pel ministeri d'Igualtat per abordar els crims masclistes del darrer mes.

     

     

    El comitè de crisi convocat pel Ministeri d'Igualtat amb la participació de les comunitats autònomes avaluarà dels últims assassinats masclistes, que han augmentat des que va començar l'estiu. 7 dones han estat assassinades aquest mes de juliol a Espanya. 

    A Catalunya, 9 dones han estat assassinades per parelles o exparelles en set mesos a Catalunya, la majoria tenien menys de 40 anys.

     
  • 09:50

    A la venda els nous abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana Distància per a l’últim quadrimestre de l’any.

     

     

    Segons ha informat Renfe en un comunicat, per agilitzar la venda els abonaments de Rodalies, es podran adquirir a través de l’aplicació de Rodalies Renfe, mentre que els de mitjana distància, al web de Renfe i els canals de venda habituals. Permetran viatjar entre l’1 de setembre i el 31 de desembre.

     
  • 09:30

    Detingut el líder dels Casuals a la Costa Brava.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut el líder dels Casuals a Platja d'Aro. L'home estava en cerca i captura des del passat 9 de juny, quan els Mossos va fer un ampli dispositiu amb 18 entrades i escorcolls a una vintena de poblacions catalanes que va acabar amb la detenció de 28 membres del grup criminal vinculat als Boixos Nois.

    La policia atribueix a la banda delictes d'homicidi, desordres públics, segrest, tinença d'armes, contra la salut pública, extorsió o pertinença a organització criminal.

     
  • 9:00

    Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 01 d'agost de 2023. 

     

    Aquí pots consultar més informació.