Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Rseum de les notícies més destacades del 2 d'agost de 2023 | Dani Alves no recorrerà l'auto que el processa per agressió sexual

  • L'ACA decreta l'estat d'emergència a 24 municipis que depenen de l'aqüífer de Fluvià-Muga i de l'embassament de Riudecanyes
  • L'atur torna a pujar a Catalunya en 1.612 persones després de cinc mesos a la baixa
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya - Ciutat de la Justícia de Barcelona
Imatge de la Ciutat de la Justícia de Barcelona

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la publicació de les dades d'atur registrat a les oficines d'ocupació, que deixa 1.612 inscrits més al juliol. Es trenquen així cinc mesos seguits de millora.

Mentrestant, la situació de sequera ha obligat a declarar la situació d'emergència a 24 municipis que depenen de l'aqüífer Fluvià-Muga i de l'embassament de Riudecanyes. Els bombers continuen remullant els fins a tres incendis declarats aquest dimarts a Mont-Roig del Camp, el Perelló i el Bruc. Un incendi declarat aquesta matinada ha calcinat una nau industrial de Palamós. A més, el Govern activa l'alerta per perill d'incendi forestal al litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i Empordà a partir de la mitjanit i es podria allargar fins al diumenge.

L'exjugador del Barça, Dani Alves, compareix als jutjats on se li ha notificat el processament per una presumpta agressió sexual. Era el darrer tràmit abans d'enviar el cas a judici. La defensa del jugador no recorrerà contra la decisió per agilitar el procés.

En clau política, continuen les negociacions per una futura investidura. La vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, ha plantejat la voluntat de reformar el reglament del Congrés perquè també s'hi pugui parlar en català, gallec o basc.

Notícies avui, a Catalunya: 2 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:04

    Alerta d'una nova situació de perill d'incendi al litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Empordà.

     

     

    En nivell 3 del Pla Alfa entrarà en vigor aquesta mitjanit. La situació, segons Acció Climàtica, es podria allargar fins al cap de setmana amb l’episodi de vent més important del que portem d’estiu a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i de l’Empordà.

    Per això, es tanquen els accessos a tres espais naturals protegits: Els Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus.

     
  • 18:45

    Quines restriccions hi haurà als 24 municipis de l'Alt Empordà i Baix Camp on s'ha declarat l'emergència per sequera? 

  • 18:20

    Alves, processat per agressió sexual, no recorrerà l'auto i queda pendent de judici.

  • 17:43

    Els regants de Riudecanyes  lamenten que l'ACA "es desmarqui" de Siurana
     

    La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha lamentat aquest dimecres que la Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "ha declarat l'emergència només per a Riudecanyes, mentre que per a Siurana es desmarca adduint falta de competència". En un comunicat, la comunitat ha assenyalat que s'entra en emergència quan el sistema Siurana-Riudecanyes baixa per sota d'un hectòmetre d'aigua embassada entre tots dos espais i que aquest fet va ocórrer el dilluns, però que s'ha declarat només l'alerta per al pantà de Riudecanyes. Segons els regants de Riudecanyes, la ACA "és l'explotador de l'embassament de Siurana i, segons per a quines coses, les decisions són unilaterals sense comptar amb la CHE -com per exemple decidir l'aigua a desembassar-, mentre que per a unes altres argumenta que no té competències -com per a aplicar l'emergència a Siurana.

  • 17:40

    Els aqüicultors del delta de l'Ebre tindran una nova concessió per cultivar cria de musclo fora dels Alfacs i el Fangar.

     

    Es tracta d'un espai de quatre milions de metres quadrats situats entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar on podran captar fins a dos milions de quilos de cria amb el sistema long-line. D'allí, se sembraran a les muscleres de les badies com és habitual, garantint un producte de proximitat, de qualitat musclo del Delta. El sector assegurarà la producció cada any i també un estalvi d'entre el 40% i el 60% del cost que té comprar la cria quan mor per la calor. 

  • 17:39

    La millor collita de meló i síndria dels darrers estius al Prat

     

    Els problemes de producció a Múrcia i Almeria estan beneficiant els pagesos del Baix Llobregat que cultiven meló i síndria. S'ha traduït en una pujada dels preus. Ara un meló està per sobre de l'euro i la síndria dels 80 cèntims. Així i tot, la demanda no para de créixer als mercats municipals. Una demanda que cada any creix més. Perquè els consumidors prefereixen productes de proximitat.

  • 17:25

    Tallada la C-60 a Argentona per un incendi als marges ja estabilitzat

     

    La carretera C-60 està tallada aquest dimecres a l'altura d'Argentona en ambdues direccions a causa d'un incendi de vegetació als marges de la via que ja està estabilitzat. Els Bombers de la Generalitat han explicat que han activat 12 dotacions terrestres i dues aèries, i que el vent a la zona ha dificultat els treballs d'extinció. Els equips d'emergències han rebut l'avís a les 16.24 hores i els bombers han prioritzat protegir una masia propera.

  • 16:30

    El delegat del Govern a Catalunya decreta uns serveis mínims del 90% per a la vaga dels vigilants deseguretat de l'aeroport del Prat

     

    Els serveis prestats pels vigilants es consideren “essencials”. Segons la resolució del delegat del Govern, aquests serveis mínims hauran d'aplicar-se en els tres torns que el comitè de centre d'I-Sec Spain Aviation Security, S.L ha establert de dijous a dilluns de 4 a 7h, de 9 a 11h i de 16 a 18h.

  • 15:27

    El Ministeri per la Transició Energètica ha aprovat la construcció d'una línia d'evacuació aèria i soterrada de molta alta tensió (400 kV) fins a Begues, al Baix Llobregat

     

    Després d'aconseguir la declaració d'impacte ambiental favorable, el ministeri dona llum verda a l'empresa Energías Renovables de Ormonde 36 per fer una MAT que passarà per 40 municipis catalans de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès i l'àrea metropolitana. La línia elèctrica tindrà una mica més de 182 kilòmetres fins a un centre de seccionament a Begues, i un altre tram de poc més de 14 kilòmetres fins la subestació elèctrica del mateix municipi. El projecte encara està a l'espera del vistiplau de la Generalitat de Catalunya.
     

  • 14:26

    Mor la nena de 9 anys que es va ofegar dissabte a Castelló d'Empúries

     

    La nena de 9 anys que dissabte es va ofegar en una platja de Castelló d'Empúries ha mort aquest dimarts a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on va ingressar en estat crític. La menor, de nacionalitat estrangera, s'estava banyant en una platja sense vigilància amb la seva germana de 6 anys, que també va haver de ser salvada i traslladada al mateix centre mèdic en estat menys greu. Amb aquesta menor i l'home trobat ofegat mort aquest dimecres a la platja de Gavà, ja són 19 les persones mortes a les platges catalanes des del 15 de juny.

  • 13:32

    Dani Alves rebutja el relat dels fets de la jutgessa, però no recorrerà l'auto que el processa per agressió sexual.

     

     

    La jutgessa li ha comunicat avui personalment en una vista i ara ja està pendent de judici. El seu advocat, Cristóbal Martell, diu que Dani Alves no recorrerà per a poder agilitzar el procés. 
    L'advocada de la víctima, Ester Garcia, assegura que Alves no ha declarat. Segons sembla, Alves hi hauria ha consignat la fiança encara que a l'advocada no li ho han notificat.

  • 13:31

    L'Ajuntament de Tarragona es planteja ampliar el servei de socorrisme

     

    El consistori es planteja ampliar el servei de socorrisme a totes les platges de la ciutat una hora, fins les 20h. Aquesta mesura arriba després que s'hagin ofegat diverses persones els últims dies a la platja del Miracle. El 8 de juliol va morir un home de 32 anys, el dia 26 un jove d'entre 25 i 30 anys, aquest dimarts un altre de 40 anys mentre intentava auxiliar dos banyistes que no podien sortir de l'aigua, i aquest dimecres al matí, un home de 70 anys ha estat traslladat molt greu a l'hospital Joan XXIII després d'ofegar-se a la mateixa platja. El consistori també té previst instal·lar cartells informatius a totes les platges sobre el significat i els perills que suposen els diferents colors de bandera.

  • 13:28

    El racisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia continuen com els principals motius de discriminació a Barcelona

     

    Racisme, xenofòbia i LGTBIfòbia continuen com els principals motius de discriminació a la ciutat de Barcelona. Així ho ha revelat el darrer informe de l’Oficina per a la No Discriminació, que també destaca que durant el 2022 es van registrar 631 casos de vulneració, un 20% més que l’any anterior. L’informe també alerta que el 31% de la població de Barcelona afirma haver patit algun tipus de discriminació, però només un 5,6% ho denuncia. 

  • 11:34

    Troben el cadàver d'un home flotant al mar a prop de la platja de Gavà

     

    La Guàrdia Civil investiga les causes de la mort. Dues persones que practicaven pàdel surf l'han localitzat cap a les 8h del matí. La identificació de la víctima, un veí de Cornellà, ha estat possible gràcies a la localització de les seves pertinences a la sorra, segons ha informat l'Ajuntament de Gavà.

    A la platja del Miracle de Tarragona s'ha ofegat aquest matí un altre home que ha estat traslladat en estat greu a l'Hospital Joan XXIII.  

  • 11:02

    Limitació d'aigua als 24 municipis afectats per la nova declaració d'emergència de l'ACA

     

    Els 22 municipis de l'Alt Empordà afectats són Agullana, L'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, La Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-savardera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. Són els que depenen del Fluvià Muga. L'objectiu d'evitar que  tinguin problemes de proveïment,. També els que dpenen del pantà de Riudecanyes per a garantir l'aigua de boca als municipis de Riudecanyes i Duesaigües (Tarragona). Amb l'entrada en emergència es fixa una dotació global de 200 litres per habitant i dia de mitjana per habitant.

  • 10:45

    El ACA declara la situació d'emergència per la sequera en 24 municipis catalans


     L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat aquest dimecres la situació d'emergència per sequera en 24 municipis de Catalunya, 22 que depenen de l'aqüífer Fluvià-Muga i dos que es proveeixen de l'embassament de Riudecanyes, amb una població global de 26.000 habitants. La situació d'emergència implica que hi haurà una limitació de consum global de l'aigua de 200 litres per habitant i dia, ha explicat en declaracions als mitjans el director de l'ACA, Samuel Reyes, després de la reunió telemàtica de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

  • 10:24

    Les vendes en grans superfícies creixen un 5,4% al juny a Catalunya


    Les vendes en grans superfícies van créixer un 5,4% interanual al juny a Catalunya a preus corrents, segons ha informat el Institut d'Estadística de Catalunya. L'increment es dona tant en el segment de productes d'alimentació, que creixen un 6,1%, com de la resta de productes, que el fan un 4,7%. Si es realitza el càlcul a preus constants, la variació és del 3,1% al juny, de manera que "reflecteix l'augment sostingut de preus des de març de 2021" i la diferent evolució que han tingut els diversos tipus de productes.

  • 10:00

    Yolanda Díaz, planteja que es pugui parlar en català al Congrés

     

    La vicepresidenta segona del govern ha plantejat, en una entrevista a 'La Hora de La 1 de TVE' una reforma en el reglament del Congrés per permetre que els grups puguin parlar també en les llengües cooficials, concretament en català, gallec o basc. "Això seria un avenç en un país que és plural i divers", ha apuntat.

    La ministra de Treball ha celebrat, d'altra banda, la caiguda del nombre d'aturats per sota dels 2,7 milions de persones, el nivell més baix des de 2008. 

  • 09:51

    La jutgessa instructora del cas Dani Alves ha citat avui a l'exfutbolista per comunicar-li formalment el seu processament per agressió sexual

     

    Alves serà traslladat aquest migdia des de la presó de Brians per comparèixer al jutjat en el que serà l'últim tràmit abans d'enviar la causa a judici. Alves tindrà avui també l'oportunitat de prestar declaració abans d'enviar el cas a judici. La jutgessa ha conclòs aquesta setmana que hi ha indicis racionals suficients per jutjar a l'exfutbolista per la presumpta violació a una jove a la discoteca Sutton de Barcelona, uns fets que van tenir lloc el 30 desembre.
     

  • 9:30

    Els Bombers remullen el perímetre del foc de Collbató i el del Perelló
     

     

    Els Bombers de la Generalitat remullen el perímetre de l'incendi que crema a Collbató  des d'aquest dimarts a la tarda, i han fet el mateix en la zona afectada pel foc del Perelló.  A Collbató treballen amb tres dotacions i al Perelló han estat fent-ho durant la nit amb una dotzena. Van donar per controlats tots dos focs durant aquest dimarts: el de Collbató a la nit i el del Perelló --amb una afectació d'unes 25 hectàrees, segons dades provisionals d'Agents Rurals-- a les 19.50 hores.

  • 9:23

    La Seguretat Social guanya a Catalunya una mitjana de 10.931 afiliats al juliol
     

    La Seguretat Social ha guanyat a Catalunya una mitjana de 10.931 afiliats al juliol respecte al mes de juny (+0,29%), el que ha situat el nom total d'ocupats en 3.753.713. En termes interanuals, l'increment d'afiliats a la Seguretat Social és de 103.185 persones, un 2,83% més que al juliol de l'any passat.

    Respecte als treballadors que encara estan inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), quedaven 2.292 a 31 de juliol.

  • 9:12

    L'atur va pujar al juliol a Catalunya en 1.612 persones, fins als 331.356 aturats


    El nombre de persones en situació de desocupació registrades en les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va augmentar en 1.621 persones el mes de juliol a Catalunya, fins als 331.356 aturats. En els últims dotze mesos, els aturats a Catalunya van baixar en 10.035 persones. En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats va descendir al juliol en 10.968 persones, fins als 2.677.874 aturats.

  • 9:01

    Un incendi de matinada destrueix una nau industrial a Palamós 


    Una vintena de dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en l'extinció d'un incendi que ha deixat molt danyada una nau industrial situada al carrer de la Font de Palamós i Protecció Civil ha recomanat el confinament dels veïns. L'avís de l'incendi s'ha produït minuts després de les tres de la matinada i el foc s'ha propagat ràpidament per la indústria, que es dedica a la fabricació de formatges, i que ha quedat molt afectada per les flames. Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del Pla Procicat i ha recomanat el confinament dels veïns pròxims a la indústria que es puguin veure afectats pel fum.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 2 d'agost de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.