Enlaces accesibilidad
Oficina per a la No Discriminació

Quins són els principals motius de discriminació a Barcelona?

  • El racisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia repeteixen com els més freqüents
  • Durant el 2022 es van registrar 631 situacions de discriminació, un 20% més que l'any anterior

Per
La tinenta d'alcalde de Drets Socials Maria Eugènia Gay i la directora de Serveis Socials Anabel Rodríguez
La tinenta d'alcalde de Drets Socials Maria Eugènia Gay i la directora de Serveis Socials Anabel Rodríguez | ACN

Racisme, xenofòbia i LGTBIfòbia continuen com els principals motius de discriminació a la ciutat de Barcelona. Així ho ha revelat el darrer informe de l’Oficina per a la No Discriminació, que també destaca que durant el 2022 es van registrar 631 casos de vulneració, un 20% més que l’any anterior. L’informe també alerta que el 31% de la població de Barcelona afirma haver patit algun tipus de discriminació, però només un 5,6% ho denuncia.

Les denúncies per casos de discriminació creixen un 20% a Barcelona | Marga Esparza

El racisme i la xenofòbia continuen al capdavant

L’informe explica que el racisme i la xenofòbia són un any més la causa principal de discriminació, amb 185 situacions, seguit de la LGTBIfòbia, que en comptabilitza 129. De fet, es tracta del cinquè any consecutiu en què els dos primers casos se situen al podi com a principals motius de discriminació. En gran mesura, l’informe situa com a responsables de les discriminacions les entitats privades, ja que s’hi vinculen un 58% de les denúncies.

LGTBIFòbia a la capital catalana

Les xifres s’han mantingut estables respecte als anys anteriors i, fins i tot, han disminuït de forma lleugera (s'han denunciat 9 casos menys que l’any anterior). S’han registrat un total de 129 situacions: 85 relacionades amb l’orientació sexual i 31 contra persones transsexuals. Aquesta categoria, però, es presenta amb un grau de violència elevat, ja que un 33% de les víctimes va declarar patir agressions verbals i més d’un 30% agressions físiques. Aquestes agressions afecten més a homes joves i es produeixen, en la majoria dels casos, a l’espai públic.

Discriminacions per motius de salut

L’informe ha subratllat l’increment de les discriminacions per motius de salut, que s’ha triplicat durant el 2022, sobretot en situacions relacionades amb salut mental i diagnòstics de VIH.