Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades del 3 d'agost de 2023 | Mor una dona de 20 anys en caure-li a sobre una palmera al Raval de Barcelona

  • Tarragona allargarà el servei de socorrisme després dels darrers ofegaments a la platja del Miracle
  • Investiguen la profanació de ninxos de Montjuïc per robar joies
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya - Imatge de la plaça Emili Vendrell
Imatge de la plaça Emili Vendrell del Raval de Barcelona

L'actualitat d'aquest dijous per l'alerta de nova situació de perill d’incendi forestal a zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i Empordà. Es restringiran els accessos als espais naturals protegits dels Ports, el Cardó-Boix i el Cap de Creus. Acció Climàtica anuncia un tercer paquet d'ajudes pel sector de la pagesia davant la situació de greu sequera que travessa Catalunya.

En clau de successos, una dona de 20 anys ha perdut la vida aquest dijous en caure-li a sobre una palmera al barri del Raval de Barcelona.

Tarragona prendrà noves mesures per evitar els ofegaments, com els que s'han produït les últimes setmanes a la platja del Miracle. L'Ajuntament estudia ampliar les hores de vigilància dels socorristes. Fumar és una de les causes que provoquen el desenvolupament de les cefalees en raïm segons un estudi de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

L'ús del català al Congrés i al Senat i la reforma del model de finançament centren el debat polític marcat per les negociacions per la investidura després de les eleccions del 23J. Es compleixen 50 anys de la fabricació de l'últim SEAT 600.

Resum de l'actualitat a Catalunya del 3 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Els Bombers eviten que un home es llenci des d'un edifici en obres al carrer Tarragona de Barcelona

     

     

    Els Bombers de Barcelona, juntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han aconseguit evitar aquest dijous al migdia que un home es llancés des d'un edifici en obres al carrer Tarragona de la capital catalana, prop de l'estació de Sants. L'hotel Expohotel s'està rehabilitant i els obrers fan servir una plataforma elevadora per pujar i baixar material. En un moment determinat, abans de les 2 del migdia, un individu ha accedit a la zona restringida per les obres i ha pujat a l'estructura que suporta la plataforma. 

  • 19:40

    Continua la recerca d'un excursionista a la zona de la Vall de Boí

     

    Els bombers de la Generalitat mantenen el dispositiu de recerca d'un excursionista que aquest dimecres va anar a fer el cim de la Punta Alta de Comalesbienes, a la Vall de Boí, però no va arribar on l'esperaven a dormir. En el dispositiu de recerca participen dotacions terrestres, i un helicòpter del GRAE, així com drons amb unitat GROS.

  • 19:15

    L'Ajuntament de Barcelona convoca aquest divendres a Parcs i Jardins per la palmera caiguda al Raval


    L'Ajuntament de Barcelona ha convocat el divendres a les 9 hores a Parcs i Jardins per a abordar per què s'ha partit la palmera del barri del Raval que aquest dijous s'ha partit i ha caigut sobre una noia, que ha mort per l'impacte. "Ens reunirem totes les persones implicades que hem de treballar conjuntament per a esclarir els fets", ha dit en declaracions als periodistes la tinenta d'alcalde i alcaldessa accidental, Maria Eugènia Gay, que s'ha desplaçat al lloc i ha expressat les seves condolences a familiars i amics de la jove. El consistori també ha encarregat un estudi per a esclarir per què ha caigut la palmera, i per la seva part els Mossos d'Esquadra també han obert una recerca per la mort de la jove.

  • 19:07

    Collboni dona el condol a la família de la dona morta en caure-li a sobre una palmera a Barcelona
     

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat "el condol a la família i a les amistats" de la dona de 20 anys que ha mort aquest dijous en caure-li damunt la part superior d'una palmera al carrer Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona. "I agrair l'actuació dels serveis d'emergència que s'han desplaçat fins al lloc on ha succeït aquest tràgic accident", ha afegit en una anotació de Twitter. La palmera s'ha partit per causes que encara es desconeixen i ha impactat també contra una camioneta del servei municipal de neteja BCNeta.

  • 19:01

    Detingut per segona vegada en 24h un home per calar foc a dos contenidors a Badalona



    La Guàrdia Urbana de Badalona va detenir la matinada d'ahir dimecres per segona vegada en 24 hores a una persona de 28 anys que havia estat detinguda la primera vegada per intentar cremar un contenidor mentre calava foc a dos més. Segons  l'Ajuntament de Badalona el sospito va ser sorprès per dos agents de paisà, poques hores després d'haver estat posat en llibertat, mentre calava foc a dos contenidors. L'home havia estat arrestat en el mateix carrer la nit anterior per agents de la policia municipal gràcies a l'avís d'un veí.

  • 18:33

    Els diagnòstics de covid es dupliquen en un mes

     

    Els contagis de la covid-19 a Catalunya van en augment. Les dades que publica el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC) mostren que l'atenció primària ha diagnosticat més del doble de casos que fa un mes. En l'última setmana de juliol, es van diagnosticar 4.531 casos, mentre que en la darrera de juny, 1.942, i des d'aleshores han anat incrementant. A més, els CAP no havien registrat més de 4.000 casos en una setmana des de mitjans de desembre. Ara hi ha 376 persones ingressades amb covid als hospitals, 66 més que la setmana anterior, mentre que el nombre de pacients a les UCI per aquesta malaltia es manté en 13. Les farmàcies també estan notant un increment de la demanda de tests d'antígens.

  • 18:14

    Protecció Civil decreta el confinament de les cases properes a un incendi a la Selva del Camp

     

    Més d’una vintena de dotacions dels Bombers treballen per apagar un incendi de vegetació a la Selva del Camp que afecta unes dues hectàrees, segons els Agents Rurals. Es tracta d’un foc topogràfic i de baixa intensitat, empès per la marinada i que s’ha originat a la zona de la Coma al voltant de les 16h d’aquest dijous. Els Bombers es troben al lloc dels fets amb 23 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris. Els efectius de seguretat prioritzen el flanc esquerre perquè no agafi el fons del barranc, que és per on es podria propagar. El flanc dret ha arribat a dalt de la carena i ara avança en descendent.

  • 18:07

    50 anys de la fabricació de l´últim 600

     

    Un vehicle carregat de simbolisme que va marcar una època. El 3 d'agost de 1973 sortia de la factoria de la Zona Franca de Barcelona l'últim model d'aquest emblemàtic cotxe que va marcar un punt d'inflexió en la història d'Espanya. 

     

  • 17:14

    Mor una dona en caure-li damunt una palmera al Raval de Barcelona
     

     

    Una dona de 20 anys ha mort aquest dijous en caure-li damunt una palmera al carrer Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona. L'avís s'ha rebut a les 16.00 hores i s'han desplaçat al lloc dels fets tres dotacions de Bombers, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEC), la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, que es faran càrrec de la comitiva judicial, segons han explicat fonts de l'Ajuntament. La palmera s'ha partit per causes que encara es desconeixen i ha impactat també contra un camió de BCNeta.

  • 17:00

    Barcelona afegeix al calendari firal dos nous salons mundials, el del sector del joc i el de l'embalatge

     

     

    Barcelona ha sumat dues noves fires mundials al calendari de congressos del 2025. La primera és la fira de casinos i apostes més gran del món, l'ICE, durant cinc anys, després d'imposar-se en la cursa per ser la seu d'aquest congrés, on també hi havia participat Londres, que ha acollit el saló els últims 12 anys, Madrid i París. A més, també serà la seu de LabelExpo, el saló mundial del sector de la impressió d'embalatges i etiquetes, que s'ha fet 38 anys a Brussel·les. 

  • 16:32

    El sector immobiliari recorre a la via judicial per aturar la limitació dels lloguers

     

    Segons les al·legacions de les 7 principals organitzacions immobiliàries catalanes, la Generalitat incompleix en la seva resolució els requisits que marca la llei d'Habitatge. Per exemple, l'índex de referència de preus és el català, quan la llei parla d'un índex estatal, no s'inclou memòria justificativa ni un pla específic per ampliar l'oferta de lloguer.  És el primer necessari per, si no són ateses, poder recórrer al contenciós administratiu, que podria fins i tot aturar l'aplicació.  La consellera de Territori, Esther Capella, ha posat com a data límit per tenir enllestida la norma el 17 d'agost, perquè el Ministeri li pugui donar validesa i que sigui efectiu. 

  • 16:09

    Investiguen la profanació de ninxos de Montjuïc per robar joies

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la profanació de 162 nínxols del cementiri de Montjuïc amb l'objectiu de robar joies i or. La investigació s'ha precipitat arran d'una denúncia a principis de juliol dels mateixos responsables del cementiri. En les últimes setmanes la policia catalana, juntament amb la guàrdia urbana de Barcelona, ha incrementat el patrullatge en la zona, amb la incorporació de drons. 

  • 15:36

    Nou paquet d'ajudes per la pagesia per fer front a la sequera

     

    El Govern aprova un nou paquet d'ajudes de 30 milions d'euros destinat als sectors d'horticultura, vinya i fruita seca per fer front a la situació de sequera. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, s'ha reunit amb les agrupacions agràries del sector primari en el marc de la Taula Agrària. Es tracta del tercer paquet d'ajudes que l'executiu ha aprovat amb l'objectiu que "cap explotació" vegi en perill la seva supervivència per culpa de la sequera".

  • 15:12

    Els Bombers donen per extingit l'incendi entre El Bruc i Collbató 
     

     

    Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit aquest dijous a les 13.30 hores l'incendi forestal entre El Bruc i Collbató. La superfície afectada és de 2,74 hectàrees. L'incendi es va iniciar el dimarts sobre les 16.00 hores i va quedar controlat el mateix dimarts a la nit.

  • 14:20

    La recuperació dels boscos després d'un incendi triga entre 5 i 20 anys

     

     

    A Santa Coloma de Queralt, on fa dos anys es van calcinar 1.700 hectàrees, s'ha optat per una regeneració natural. El lloc afectat per l'incendi es va recuperant gràcies a les tasques de reforestació que fan conjuntament els propietaris dels terrenys i els enginyers forestals d'Acció Climàtica. La prioritat ha estat prevenir les pèrdues de sòl per erosió.

  • 14:00

    Una deflagració d'una bombona de butà ha provocat, aquest matí, un incendi a Montcada i Reixac i ha obligat a desallotjar un bloc de pisos. 

     

    Les flames s'han estès a prop de les vies del tren i han obligat a aturar la circulació de la línia R2 de Rodalies durant prop d'una hora. No s'han registrat ferits i els veïns han pogut tornar a casa. 
     

  • 13:49

    El Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil ha interceptat dues persones que venien de forma ambulant aus exòtiques al pàrquing d'un centre comercial de Barcelona. 

     

    En total s'han intervingut 29 animals que s'havien de comercialitzar a Barcelona, Tarragona i València. Els dos venedors tenien autorització per a la cria d'aus ornamentals, però no van acreditar disposar de la documentació necessària per a la cria i el comerç d'aus exòtiques protegides.
     

  • 13:28

    La Policia Nacional ha detingut a Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà, un criminal perillós a qui s'estava buscant internacionalment per haver assassinat a trets el membre, d'una banda, rival a França.

     

    El detingut, que estava fent servir la identitat del seu germà, formava part d'una xarxa criminal que operava al sud-est de França. 

  • 13:10

    Recuperen a Salt una maleta amb joies de luxe robades a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

     

    Els Mossos d'Esquadra van recuperar el dimecres a Salt una maleta i una bossa amb joies de luxe, rellotges i diners en efectiu que havia sigut robada aquella mateixa tarda a l'Aeroport de Barcelona-El Prat. Una persona va denunciar que li havien robat la maleta i la bossa a la zona de facturació de la Terminal 1. Els Mossos van identificar el sospitós i el cotxe amb el qual va fugir, on també anava un altre home. Una patrulla de Mossos va detectar a l'autopista AP-7, a l'altura de Salt, un cotxe igual al del sospitós i el van parar.

  • 12:50

    Bolaños insta a rebaixar posicions “maximalistes” per a donar suport a una investidura de Sánchez



    El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assenyalat que entén que hi hagi forces polítiques que iniciïn les converses amb posicions de "màxims molt maximalistes" i ha afegit: "El que tenim entre mans és tan important com el futur del nostre país". "Tampoc s'entendria que aquestes forces polítiques es quedessin en posicions de màxims sense fer cap tipus de moviment. Jo crec que l'essencial és que puguem continuar parlant amb tranquil·litat. Qualsevol acord que arribem ha de ser un punt d'equilibri on totes les parts se sentin còmodes", ha afegit.

  • 12:35

    Fumar és una de les causes que provoquen el desenvolupament de les cefalees en raïm.

     

    Així ho demostren els resultats d'un estudi genètic internacional en el que ha participat el grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d'Hebron de Barcelona. Aquest tipus de malaltia provoca un fort dolor al voltant dels ull i per sobre de l'orella i les persones que ho pateixen acostumen a tenir brots 8 vegades al dia durant uns 3 mesos. La cefalea en raïm afecta un 0,1% de la població majoritàriament a homes a partir dels 20 anys.

  • 12:05

    El sector de l'agricultura de l'Alt Empordà viu amb preocupació les noves restriccions.

     

    El coordinador territorial de Girona d'Unió de Pagesos, Narcís Poch, ha explicat que a la recta final de la campanya de reg cal és un moment en què cal controlar molt l'ús de l'aigua. Actualment, només s'extreu aigua de l'aqüífer del Fluvià-Muga per al reg de supervivència dels pomers. Tot i això, l'estalvi d'aigua fet durant els darrers tres mesos ha permès tenir més marge de maniobra en aquesta època de l'any. Malgrat que s'hagin de dur a terme restriccions més seves en l'ús de l'aigua per al reg, la campanya de la poma d'aquest any es preveu bona.
     

  • 11:51

    Consum obre els primers expedients sancionadors a diverses aerolínies de baix cost pel cobrament de sobrecostos a l'equipatge de mà.

     

    Les multes podrien anar dels 10.000 al milió d'euros depenent de la gravetat de la qüestió. Tot ve després que l'Organització de Consumidors i Usuaris hagi denunciat sis companyies aèries per imposar un cobrament que pot encarir el cost del trajecte fins a 75 euros per passatger.
     

  • 11:32

    El Govern aprova el traçat de la variant de La Pobla de Segur (Lleida) en l'N-260
     

     

    El Ministeri de Transports ha assenyalat que el pressupost estimat de la licitació és de 52,7 milions d'euros i que el principal objectiu d'aquesta variant és millorar significativament la seguretat viària i alleujar el trànsit en la travessia de la carretera N-260 en el nucli urbà de La Pobla de Segur. El projecte consisteix en la construcció d'una variant de l'actual travessia de la carretera N-260 en el nucli urbà de 1.954 metres de longitud.

  • 11:10

    Tarragona allargarà el servei de socorrisme de 19 a 20 hores per evitar ofegaments.

     

     

    L'Ajuntament de Tarragona és el primer que ha posat fil a l'agulla per intentar reduir el gran nombre d'ofegaments a les platges aquest estiu. I ho fa allargant el servei de socorrisme de 7 a 8 del vespre, senyalitzant millor el significat de les banderes i posant balises en algunes zones de roques on ja és prohibit el cas, però que alguns banyistes obvien.

    A les 12:30 hores fan el ple a l'Ajuntament de Tarragona que ha d'aprovar la modificació del contracte amb la Creu Roja. Un cop aprovat, probablement, les noves mesures per evitar nous ofegaments entraran en vigor la setmana que ve.

     
  • 10:40

    Els municipis afectats per l'emergència a l'aqüífer Fluvià-Muga superen el límit de consum d'aigua permès.

     

     

    Dels 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià-Muga, més de la meitat supera el consum d'aigua permès. Els ajuntaments reconeixen que és difícil controlar què gasta cada particular.

  • 10:10

    Els bombers voluntaris de Girona decideixen aturar la seva activitat fins a nova ordre. 

     

     

    Els bombers voluntaris de la Regió d'Emergències de Girona han anunciat que deixen d'estar "disponibles" i aturen l'activitat en resposta a la "inacció" d'Interior. El portaveu de la Federació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Miquel Mesegué, explica que s'ha fet una consulta a la qual s'han adherit els deu parcs de la regió i que la previsió és que això vagi repetint-se arreu del territori. De fet, el parc de Benifallet (Baix Ebre) ja s'hi ha sumat.

  • 09:40

    El SEPRONA intercepta a dues persones a punt de vendre il·legalment aus exòtiques protegides. 

     

     

    El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil va interceptar el passat 22 de juliol a dues persones, un home i una dona, venent de manera ambulant ocells exòtics en el pàrquing d'un conegut centre comercial de Barcelona.

    Els agents van localitzar a la seva furgoneta 29 ocells exòtics protegits per la Convenció CITIS,(Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres).

    Els venedors disposen d'un nucli zoològic a Múrcia amb autorització per a la cria d'ocells ornamentals, però no van acreditar disposar de la documentació necessària per a la cria i el comerç d'ocells exòtics protegits. 

  • 9:15

    Activada l'alerta per perill d'incendi forestal al litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i Empordà.

     

     

    Un total de 23 municipis de cinc comarques activen l'alerta per una situació de perill per incendi a partir d'aquesta mitjanit, entre les quals està les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i Empordà. Per això, es tanquen els accessos a tres espais naturals protegits: Els Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus. És el tercer avís en menys de dues setmanes per avisar d'una situació elevada de què es produeixi un foc a Catalunya i que comporti restriccions en diverses localitats.

    El perill es podria estendre fins al final de la setmana. 

     
  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 3 d'agost de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.