Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 4 d'agost de 2023 | Un incendi forestal a Portbou crema més de 200 hectàrees

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un incendi a Portbou ha afectat més de 150 hectàrees
Un incendi a Portbou ha afectat més de 150 hectàrees | ACN

L'actualitat d'aquest divendres passa per l'incendi forestal de Portbou, que ha cremat ja més de 200 hectàrees. Protecció Civil ha decretat el confinament del municipi de Colera i de la zona de La Rovellada i el càmping Sant Miquel.

Precisament aquest divendres s'havia activat l'alerta per risc d'incendi a 44 municipis catalans de set comarques. Una xifra que suposa el doble que la jornada d'ahir. També s'han restringit els accessos a quatre espais naturals de Catalunya: els Ports, Cardó-boix i Cap de Creus i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Els casos de COVID repunten a Catalunya durant aquestes últimes setmanes. Es diagnostiquen el doble de casos que fa un mes, la gran majoria però són lleus.

L'Ajuntament de Barcelona revisarà 800 palmeres després que dijous en caigués una al damunt d'una noia de 20 anys i la matés. El consistori afirma que no s'havien detectat anomalies i s'ha reunit d’urgència amb Parcs i Jardins, policia i serveis d’emergències per esclarir les causes de l'accident.

Notícies avui, a Catalunya: 4 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 22:38

    INCENDI PORTBOU | Els Bombers es mostren preocupats perquè l'evolució de les flames és del tot imprevisible i no descarten que durant la nit puguin arribar als nuclis de Colera i Portbou

     

    Els efectius d'extinció concentren els esforços al flanc dret i al cap de l'incendi, amb l'objectiu d'intentar contenir-lo i evitar que "un incendi de 200 hectàrees amb un potencial de 400 s'acabi convertint en un de 5.000", segons explica el cap d'intervenció del cos de Combers, Santi Lleonart.

    El foc continua molt "actiu" i preocupen els "nombrosos i inconnexos" focus secundaris que genera, alguns dels quals, més enllà dels 100 metres de la línia de flames. S'hi seguirà treballant durant tota la nit en condicions complicades pel fort vent que bufa a la zona. De moment, es desconeix l'origen del foc, que ha començat prop d'una pista forestal a la zona del pantà de Portbou.

  • 22:01

    INCENDI PORTBOU | Es manté tallada la carretera N-260 entre Llançà i la frontera amb França, i la circulació ferroviària al pas per Portbou

     

    Augmenten les dotacions que treballen en l'extinció de les flames. Les tasques durant la tarda s'han complicat per la impossibilitat d'utilitzar mitjans aeris a causa de la forta tramuntana que bufa a la zona. Algunes persones es preparen per passar la nit fora de casa perquè no poden sortir de Colera, municipi que segueix confinat.

  • 20:15

    INCENDI PORTBOU | L'incendi obliga a desallotjar 8 persones 

     

    Els Mossos d’Esquadra han informat que a causa de l’incendi s’han desallotjat 8 persones de diferents masos propers a Portbou. Els Bombers continuen treballant per extinguir el foc mentre Protecció Civil manté els confinaments de Colera, la zona de La Rovellada i el càmping Sant Miquel. 

     

     

  • 19:48

    INCENDI PORTBOU | Augmenten a 150 les hectàrees afectades per l'incendi 

     

    És l'últim balanç provisional dels Agents Rurals. Continua activa l'ordre de confinament per als municipis de Colera, la zona de La Rovellada i el càmping Sant Miquel. La N-260 pateix restriccions de circulació entre Llançà i la frontera francesa.

  • 19:31

    Mor un home de 80 anys en un accident a la C-26 a Castelló de Farfanya

     

    Un home de 80 anys i veí de Sant Andreu de la Barca ha mort aquest matí en un accident a la C-26 en el punt quilomètric 16,4 a Castelló de Farfanya. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 11.16h. Per causes que encara s’estan investigant, un turisme ha sortit de la via i ha col·lidit amb un senyal. A conseqüència del xoc, els dos ocupants del vehicle, un home i una dona, han sigut traslladats en estat greu a l’Hospital Arnau de Vilanova, on el conductor ha acabat morint. 

  • 19:09

    INCENDI PORTBOU | Augmenten a 50 les hectàrees afectades

     

    Segons les últimes dades provisionals dels Agents Rurals, ja són 50 les hectàrees cremades per l'incendi de Portbou. Protecció Civil ha ordenat el confinament del municipi de Colera, la zona de La Rovellada i el càmping de Sant Miquel. Els Bombers hi treballen amb 29 dotacions terrestres i 6 mitjans aeris amb la col·laboració d'efectius francesos. 

  • 18:38

    INCENDI PORTBOU | Protecció Civil ordena el confinament del municipi de Colera, La Rovellada i el càmping Sant Miquel

     

    Protecció Civil ha ordenat el confinament d'aquesta zona degut a l'incendi forestal que s'ha declarat a Portbou. Els agents rurals parlen de 10 hectàrees afectades segons el balanç provisional. 29 dotacions dels Bombers treballen en les tasques d'extinció acompanyades d'efectius francesos. El foc és de vent i estan centrats en els dos flancs des de la cua.

  • 17:43

    INCENDI PORTBOU | 23 dotacions terrestres treballen en l'extinció d'un incendi a Portbou

     

    23 dotacions, 6 de les quals aèries, treballem en un incendi forestal a la zona del pantà. Els treballs aeris són molt complicats a causa de la tramuntana. 

  • 17:28

    El Circuit de Montmeló acull la presentació de la pel·lícula 'Gran Turismo'

     

    La pel·lícula 'Gran turismo', basada en la popular saga de videojoc, arriba als cinemes divendres vinent. Avui el circuit de Montmeló ha acollit la presentació amb activitats plenes d'adrenalina com la que viuen els protagonistes. Una història real sobre Jann Mardenborough, un jove que passa de jugar en carreres virtuals a convertir-se en pilot professional. Una adaptació que espera moure masses i que aposta pel realisme traslladant a l’espectador del cinema a les carreres de cotxes.

  • 16:58

    Restablerta la circulació de trens entre Sitges i Garraf

     

    La circulació de trens de les línies R2 Sud, R13, R14, R15 i R16 entre les estacions de Sitges i Garraf s'ha restablert a quarts de cinc de la tarda després d'estar restringida a causa d'un atropellament. El succés ha tingut lloc a un quart de tres de la tarda i ha obligat a tallar una de les dues vies. Per aquesta raó, els combois han hagut de circular per via única en el tram afectat, cosa que ha provocat demores. Segons fonts de Renfe, a l'R2 Sud els retards han estat de fins a 45 minuts.

  • 16:00

    El Parlament celebrarà un ple l'1 de setembre per decidir si porta al TC la llei de l'Estat pel dret de l'habitatge

     

    La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha convocat el Ple l’1 de setembre a les 9h, per debatre i votar la proposta del grup de Junts Per Catalunya perquè el Parlament interposi davant del Tribunal Constitucional un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei de l’Estat pel dret a l’habitatge, per vulneració de competències de la Generalitat.

  • 14:26

    Un incendi crema el centre logístic d'Abacus a Vilanova del Camí

     

    Un incendi ha cremat aquest divendres al migdia el centre logístic de la cooperativa Abacus a Vilanova del Camí. Es tracta d'una nau industrial de 24.000 metres quadrats situada al carrer Impressors, que ha començat a cremar per la coberta cap a les 12.45h. L'empresa ha estat evacuada i no consten persones ferides. S'hi han desplaçat fins a 16 dotacions dels Bombers, que poc abans de les 2 del migdia l'han pogut apagar. Després han revisat la coberta i l'interior per veure els danys estructurals.

  • 13:11

    Elite Taxi recorre al TSJC la multa de l'Autoritat Catalana de la Competència 

     

    Elite Taxi ha interposat un recurs per demandar a l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  després de ser sancionats amb una multa de 122.910 euros per "boicot" a Uber i altres plataformes. L'entitat considera que aquesta multa és una vulneració del dret a la llibertat d'expressió, el dret d'associació i defensa col·lectiva d'interessos i el dret de reunió. Per això, ha presentat un recurs al contenciós administratiu a través del procediment de protecció de drets fonamentals. 

  • 12:00

    La concessió d'hipoteques cau un 27,6% al juny per la pujada dels tipus d'interès des de l'octubre. 

     

     

    La concessió d'hipoteques per a la compra d'habitatges va caure un 27,6% al juny a Catalunya en termes interanuals. En total, es van autoritzar 4.546 préstecs. Més enllà de les hipoteques, la compravenda de pisos i cases també va caure un 14% interanual. 

     
  • 11:40

    Cau la compravenda d'habitatges a Catalunya un 5,8% al juny respecte fa un any.

     

     

    Segons ha detallat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres, sumen un total de 8.187 operacions. Malgrat el descens, la xifra representa el tercer millor mes de juny de la sèrie històrica, que comença l'any 2007. 

     
  • 11:15

    La JEC diu que la UB va vulnerar la neutralitat institucional cedint el paranimf per un acte d’exrectors sobre el 23-J. 

     

     

    La Junta Electoral Central (JEC) ha conclòs que la Universitat de Barcelona (UB) va vulnerar el principi de neutralitat institucional cedint el paranimf per fer un acte d’exrectors d’universitats públiques el 13 de juliol. En l’acte, 26 antics dirigents van demanar amb la lectura d’un manifest votar partits “que defensen el respecte i els drets de les persones” el 23-J. 

  • 10:40

    Repunt de casos COVID-19.

     

     

    Els diagnòstics de covid es dupliquen en dues setmanes. La incidència s'ha doblat entre els majors de 80 anys, ara amb una taxa de diagnòstics de 137 per cada 100.000 habitants.

    Les dades que publica el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC) mostren que l'atenció primària ha diagnosticat més del doble de casos que fa un mes. Així, en l'última setmana de juliol, es van diagnosticar 4.531 casos, mentre que en la darrera de juny, 1.942, i des d'aleshores han anat incrementant.

    A més, els CAP no havien registrat més de 4.000 casos en una setmana des de mitjans de desembre. Ara hi ha 376 persones ingressades amb covid als hospitals, 66 més que la setmana anterior, mentre que el nombre de pacients a les UCI per aquesta malaltia es manté en 13. Les farmàcies estan notant un increment de la demanda de tests d'antígens.

     
  • 10:04

    La vaga dels interventors internacional de Renfe fa suspendre 4 trens Avant.

     

     

    La vaga d'interventors de trens internacionals de Renfe obliga a cancel·lar quatre trens Avant de la línia entre Barcelona i Figueres i a reubicar els passatgers, segons ha informat l'operadora. La resta del servei no s'ha vist afectat per una protesta que impulsen els empleats que fan els trajectes fins a Marsella i Lió per reclamar una millora de les seves condicions laborals.

  • 9:45

     44 municipis en alerta màxima per risc d'incendi a Campa de Tarragona, Alt i Baix Empordà.

     

     

    L'activació de l'alerta per rics d'incendi a 44 municipis catalans de set comarques. Una xifra que suposa el doble que la jornada d'ahir. Es restringeixen els accessos a quatre espais naturals de Catalunya: els Ports, Cardó-boix i Cap de Creus i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

    El risc d’incendi forestal es concentra sobretot a les Terres de l’Ebre, les comarques de Lleida, Tarragona, Penedès, Garraf i l’Empordà, per la combinació del vent, les humitats baixes i les condicions de la vegetació.

    El vent segueix bufant fort sobretot a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i les comarques del sud del camp de Tarragona, i les humitats també seran molt baixes. Dissabte el vent començarà a afluixar una mica, pujaran les temperatures, i es preveu que ja sigui el darrer dia de l’episodi de risc.

    Es reforcen tots els dispositius de prevenció d'agents rurals. 

     

  • 09:20

    L'Ajuntament de Barcelona convoca aquest matí  a Parcs i Jardins per la palmera caiguda al Raval



    L'Ajuntament de Barcelona ha convocat per aquest matí a les 9 hores a Parcs i Jardins per a abordar per què s'ha partit la palmera del barri del Raval que aquest dijous s'ha partit i ha caigut sobre una noia, que ha mort per l'impacte. "Ens reunirem totes les persones implicades que hem de treballar conjuntament per a esclarir els fets", ha dit en declaracions als periodistes la tinenta d'alcalde i alcaldessa accidental, Maria Eugènia Gay, que s'ha desplaçat al lloc i ha expressat les seves condolences a familiars i amics de la jove. El consistori també ha encarregat un estudi per a esclarir per què ha caigut la palmera, i per la seva part els Mossos d'Esquadra també han obert una recerca per la mort de la jove.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del divendres 4 d'agost de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.