Enlaces accesibilidad
Incendis

Estabilitzat el foc de Portbou

  • Preocupa la reactivació de la tramuntana durant la matinada, que podria complicar les tasques d'extinció
  • S'aixeca el confinament dels veïns de Portbou, Colera i Llançà, però l'accés a la zona segueix restringit
  • La superfície afectada se situa al voltant de les 600 hectàrees

Per
Una de les zones de Colera en què les flames han quedat a tocar dels habitatges | EFE
Una de les zones de Colera en què les flames han quedat a tocar dels habitatges | EFE

La situació de l'incendi de l'Alt l’Empordà millora i els Bombers de la Generalitat l'han donat per estabilitzat cap a dos quarts de deu de la nit d'aquest dissabte. Els efectius no abaixaran la guàrdia durant tota la nit perquè la previsió meteorològica apunta a que el vent de tramuntana tornarà a bufar amb intensitat durant la matinada d'aquest diumenge, cosa que podria complicar de nou les tasques d'extinció.

Segons el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, la principal prioritat des del primer moment ha estat "ancorar el flanc dret per garantir que no s'estengués". La baixada de la intensitat de la tramuntana ha permès entrar en acció els mitjans aeris i això ha estat clau per atacar les flames, de manera que al vespre s'ha pogut aixecar el confinament de nuclis poblats com Portbou, Colera i urbanitzacions de Llançà.

Des de quarts de vuit del vespre ja es permet circular per l'N-260 a veïns, residents, turistes, treballadors i els serveis d'emergències. La resta de persones tenen l'accés restringit per no entorpir les tasques d'extinció.

La treva que ha donat la tramuntana ha servit per poder refrescar la zona afectada i apagar els punts calents que encara fumegen. De fet, durant tota la tarda als cinc helicòpters que permanentment estaven carregant aigua a la costa i descarregant-la en diversos punts, si han sumat quatre avions de vigilància i atac (AVA) de la Generalitat. Es tracta d'aeronaus amb una capacitat aproximada de 3.200 litres de càrrega d'aigua i que durant el matí no han pogut actuar perquè la tramuntana feia inviable l'operació.

El foc ha afectat fins ara una superfície aproximada de 600 hectàrees, de les quals unes 387 a Colera i unes 185 a Portbou. Pel que fa la naturalesa del terreny calcinat, 550 hectàrees corresponen a superfície forestal, 16 agrícola i 6 urbana.

Sobre l'origen de les flames, el cos d'Agents Rurals té clar que es tracta d'una acció humana, tot i que encara no se sap ben bé com va començar el foc. El que sí que està descartat és que el produís algun tipus de fenomen natural. Tampoc es contempla que pugui ser una línia elèctrica que es veiés afectada pel vent, ja que no n'hi ha cap a prop.

La zona on va començar l'incendi és una pista forestal a l'alçada del Mas Molí, un espai concorregut i que porta a la zona del pantà.

Una matinada complicada

Al llarg de la nit passada, els Bombers han pogut anar treballant amb línies d’aigua i han evitat que les flames s'estenguessin més enllà del perímetre considerat de seguretat. Ara bé, les flames han afectat una casa aïllada, al terme municipal de Colera, diversos horts i s'han atès unes 200 persones, que o bé havien estat desallotjades per precaució o bé que han quedat atrapades i no han pogut tornar als seus llocs de residència o d'estiueig.

Els veïns de Colera van recuperant la normalitat

Cap persona ha resultat ferida, però sí que alguns veïns han patit talls de llum i aigua, i la cobertura telefònica de certes companyies ha fallat.

Polèmica amb les ADF

Paral·lelament a les tasques d'extinció, aquest dissabte les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han adreçat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en què denuncien que no se'ls està permetent de treballar a l'incendi que crema entre Portbou i Colera (Alt Empordà).

En aquest escrit acusen els Bombers de la Generalitat de no deixar-los ajudar en les tasques d'extinció "menyspreant així els recursos disponibles que estan formats, coordinats i equipats per treballar en incendis forestals". "És una decisió que el país no es pot permetre i cal que es reverteixi urgentment", avisen les ADF, que critiquen que se'ls atorgués la Creu de Sant Jordi per la seva labor i ara se'ls "aparti".

El país continua en alerta

El cos d'Agents Rurals fa una crida a extremar les precaucions i recorda que aquest diumenge el nivell 3 del Pla Alfa per risc molt alt d'incendi estarà activat a 58 municipis de 8 comarques. A més a més s'amplien les zones protegides amb restricció d'accés.

La feina dels Bombers obliga a mantenir tallada la circulació a la carretera N-260 entre Llançà i Portbou. En canvi, el vespre d'aquest dissabte ja s'ha restablert la circulació ferroviària entre Figueres i Portbou.