Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades del 7 d'agost de 2023 | Primer acostament per evitar la vaga dels filtres de seguretat de l'aeroport

  • El Govern ja pot començar a sancionar els municipis que incompleixin el decret de sequera
  • Atrapats una desena de turistes catalans a un hotel a Etiòpia pels enfrontaments entre l'exèrcit i les milícies
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge dels panells d'informació de l'aeroport del Prat del Llobregat
Imatge dels panells d'informació de l'aeroport del Prat del Llobregat

L'actualitat d'aquest dilluns passa per l'incendi forestal de Portbou, que ha afectat prop de 600 hectàrees. Els Bombers l'han donat per controlar aquest mateix matí.

Els vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat negocien amb l'empresa I-SEC millores per evitar la vaga en ple pic de vacances. L'empresa es compromet a contractar més personal per afavorir els descansos del personal.

Primer dia que l’ACA pot sancionar als municipis que no compleixin amb els municipis que no prenguin mesures i implementin els seus plans de sequera. De moment, només alertarà, entre altres motius, perquè està elaborant un document de sancions per fer arribar als municipis en què expliqui quines sancions comporta cada cosa.

Un grup de 18 turistes espanyols, la meitat catalans, queden atrapats a un hotel a Etiòpia pels enfrontaments entre l'exèrcit i les milícies. No saben quan podran tornar a casa.

Localitzen a una petita illa del riu a Móra d'Ebre el cos sense vida de l'home de 32 anys desaparegut dissabte a la mitjanit després de caure a l'aigua.

Resum de l'actualitat a Catalunya del 7 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:56

    L'Ajuntament de Barcelona assumirà les despeses funeràries de la noia morta per la caiguda d'una palmera.

     

    El consistori ha confirmat a Ràdio 4 que està en contacte amb la família i que s'ha posat a la seva disposició pel que calgui, inclòs el pagament de la cerimònia de comiat i l'enterrament, que se celebrarà dimecres. Aquesta setmana ha començat la revisió de les prop de 800 palmeres datileres que presenten unes circumstàncies similars a la que va caure dijous i que va acabar amb la vida de la Samira. L'Ajuntament ja va acordar la setmana passada obrir un expedient informatiu i ha demanat un informe independent per analitzar les causes de la caiguda. I és que cap dels factors de risc de la palmera del Raval va ser determinant perquè caigués. 

  • 19:33

    Singapore Airlines recuperarà el vol directe Barcelona-Singapur a partir del proper mes de juny 
     

     

    Singapore Airlines ha anunciat aquest dilluns que reprendrà les dues freqüències de vols setmanals directes entre l'Aeroport de Barcelona i Singapur a partir del 2 juny de 2024. S'operaran els dilluns i divendres. La companyia ja operava aquest vol abans de la pandèmia. Ara el recuperarà a partir de la conversió a vol directe de dos dels cinc serveis setmanals amb escala a Milà.
     

  • 19:00

    El sistema de finançament deixa Catalunya amb un saldo negatiu de 2.168 milions

     

    Madrid, Catalunya i les Balears són les úniques comunitats de l'Estat que fan una aportació neta al sistema de finançament autonòmica. Segons el darrer informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), en el cas de Catalunya el saldo negatiu va ser l'any 2021 de 2.168 milions d'euros.

     

    Per davant, només se situa Madrid, amb una aportació de 6.313 milions al sistema. I encara en números vermells hi ha les Balears amb 334 milions. Tota la resta va presentar un saldo positiu entre el què va aportar a través dels impostos i els recursos obtinguts. En total l'Estat va aportar a la resta de CCAA prop de 20.000 milions, dels que prop de 9.000 van procedir de Madrid, Catalunya i les Balears.

  • 18:30

    Un brot de sarna en una residència geriàtrica de Santa Coloma de Gramenet afecta almenys sis residents i dos treballadors.

     

    Mentrestant, 53 usuaris i 4 professionals més tenen algun tipus simptomatologia, però no han estat encara diagnosticats. El primer cas de sarna en aquesta residència es va confirmar el 21 de juliol, tot i que abans, el 27 de juny, ja s'havia tingut un primer cas sospitós en una persona resident, però que va ser descartat i va diagnosticat com una picada d'insecte. Ara bé, va ser amb el primer cas confirmat i la declaració del brot quan es van tornar a valorar els residents amb lesions per picades d'insecte per confirmar si hi havia altres casos de sarna. A partir dels nous diagnòstics positius, el 31 de juliol es va activar el procediment que va derivar en el tractament farmacològic i la neteja i desinfecció exhaustiva de la residència.
     

  • 18:00

    Avenços en la negociació per evitar la vaga dels filtres de seguretat del Prat

     

    El comitè d'empresa dels treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona han confirmat que l'empresa I-Sec s'ha compromès a contractar més personal per facilitar els descansos del personal i la conciliació. Ara faltarien cerrells econòmics com un plus de productivitat. Els treballadors reconeixen que estan més a prop per poder desconvocar la vaga indefinida prevista a partir de dijous després que "s'hagin resolt els principals obstacles de caire social". 

  • 17:08

    El Port de Barcelona cessarà l'activitat de creuers en el moll Barcelona Nord a l'octubre
     

     

    El cessament de l'activitat respon a l'acord adoptat en 2018 amb l'Ajuntament de Barcelona: "Tancar el punt d'emissions més pròxim a la ciutat". El 2 d'octubre salparà l'últim creuer des de la terminal situada en aquest moll i el dia 22 "cessaran totes les operacions", per la qual cosa tota l'activitat de creuers se situarà en el moll Adossat. Amb el cessament d'aquesta activitat, el moll "s'obrirà a la ciutadania" en dues fases: una abans de la celebració de la Copa Amèrica -que comença l'agost de 2024- i una altra quan acabi aquesta competició.

  • 16:46

    Localitzen un cos sense vida en una petita illa del riu a Móra d'Ebre

     

    Els Bombers han localitzat aquest dilluns al migdia un cos sense vida en una petita illa del riu Ebre. Caldrà confirmar si es tracta de l'home de 32 anys que, dissabte a la mitjanit va caure a l'aigua i va desaparèixer, a la zona de l'embarcador de Móra la Nova. Aquest diumenge i aquest dilluns al matí un dispositiu dels Bombers han fet la recerca per la zona. Hi ha participat les unitats subaquàtiques del GRAE, la unitat canina, un helicòpter i unitats terrestres dels Bombers així com dels Mossos d'Esquadra.

  • 16:42

    Tanca la 21a edició del cinema a la fresca de la Sala Montjuïc amb més de 39.000 espectadors

     

    El cinema a la fresca de la Sala Montjuïc ha tancat la seva 21a edició amb més de 39.000 espectadors, que han assistit a alguna de les 16 nits de cinema, música en directe i pícnic al Fossat de Santa Eulàlia de Barcelona. De fet, enguany s’han exhaurit les entrades de totes les sessions amb un públic procedent de més de 35 països diferents. La programació ha combinat èxits internacionals recents amb clàssics i s’han projectat films com ‘El triángulo de la tristeza’, ‘El show de Truman’, ‘Los Fabelman’, ‘Seven’, ‘Fargo’, o ‘As bestas’. Les actuacions musicals han anat a càrrec de formacions com Tori Sparks Band, Anna Colom, Tarquim o Hip Horns Brass Collective.

  • 15:40

    L'Ajuntament de Barcelona obrirà al públic el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució

     

    L’Ajuntament de Barcelona obrirà al públic el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució de setembre de 1868 el dia 12 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Gràcia. El Taller d’Història de Gràcia i el Centre d’Estudis seran els responsables de gestionar-hi visites d'uns 30 minuts durant tot l’any. Els interessats podran conèixer les restes preservades pagant de 3 euros. El nou espai inclou una proposta de museïtzació que té com a fil conductor la salut i la higiene. Un petit tram de galeria, un espai de farmaciola i una sala de cures són les úniques zones preservades del búnquer, que els experts calculen que tenia capacitat per unes quatre-centes persones.

  • 15:30

    La mediació per aturar la vaga de l'aeroport continua encallada per una falta d'acord "en punts prioritaris"

     

    La mediació per aturar la vaga dels treballadors de seguretat de l'aeroport del Prat continua encallada per una falta d'acord "en els punts prioritaris". La presidenta del comitè de centre de l'empresa I-Sec, Genoveva Sierra, ha assegurat que s'han acordat alguns punts, però que els importants, tant en matèria social com econòmica, continuen bloquejats."Hem cedit en algunes parts, però els punts encallats són els més importants per nosaltres". 

  • 15:11

    Controlat l'incendi de Portbou que deixa dues afectacions: les físiques i econòmiques. 

     

     

    Els Bombers mantenen 15 efectius repartits per la zona perquè la tramuntana continua bufant. Un incendi ja controlat gràcies a Bombers però també a les tasques de prevenció dels propietaris agrícoles.

    Han aconseguit aturar el foc, que deixa dos tipus d'afectacions... Les físiques, a 8 finques, i les econòmiques, que han colpejat l'hostaleria i la restauració. Com ha passat al restaurant España, que nota la davallada de clients. Pèrdues que també pateixen a l'Hotel La Masia. 

    Ara esperen recuperar els turistes i poder pal·liar les pèrdues d'aquests dies.

  • 15:00

    Les infeccions vaginals augmenten a l'estiu: com prevenir-les?

     

     

    Els ginecòlegs alerten que a l'estiu, pel bany en piscines i platges, i per l'excés de sudoració, augmenten els casos d'infeccions vulvovaginals. Prevenir-les és possible seguint algunes recomanacions que evitin les condicions excessives de calor i humitat a la zona íntima.

     
  • 14:17

    Joan Ignasi Elena supleix a Pere Aragonès fins el 13 d'agost per les vacances



    El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assumit aquest dilluns la suplència en les funcions de Presidència de la Generalitat fins al diumenge dia 13. Elena assumirà les funcions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, mentre romangui fos de Catalunya, segons ha publicat aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, exercirà la suplència durant el dilluns 14 d'agost.

  • 13:01

    Intenten robar per allunatge a la botiga Chanel de Barcelona i fugen en veure als Mossos

     

    Un cotxe ha impactat contra l'aparador de la botiga Chanel del passeig de Gràcia de Barcelona per a intentar robar, però els sospitosos han fugit sense emportar-se res en veure un cotxe dels Mossos d'Esquadra en la zona. Ha estat sobre les 5.30 hores d'aquest dilluns i els Mossos tenen una recerca oberta per a trobar als sospitosos. Després d'encastar el cotxe en l'aparador i veure a la policia, els sospitosos han abandonat el vehicle allí i han fugit en un altre cotxe que els esperava.

     

  • 12:54

    Renfe expedeix a Catalunya 778.000 abonaments gratuïts de Rodalies i Mitjana Distància en 3 mesos

     

     

    Els abonaments Avant estaven bonificats al 50% al maig, juny i juliol. Més de 765.000 són abonaments per viatjar als diferents nuclis de Rodalies i les línies de Mitja Distància, ha informat en un comunicat d'aquest dilluns. A més dels abonaments gratuïts per a usuaris recurrents, ha venut 12.500 títols amb descomptes del 50% d'Avant per utilitzar-los als serveis de mitjana distància d'alta velocitat, i manté aquest descompte en els seus abonaments.
     

  • 12:37

    FGC aturarà el servei en les línies Barcelona - Vallès i Llobregat - Anoia del 12 al 20 d'agost

     

    FGC ha programat unes obres de millora en dos trams de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia entre el 12 i el 20 d'agost que obligaran a interrompre temporalment part del servei. En el cas de la primera línia es veuran afectades les parades de Gràcia, Sant Gervasi, Muntaner, La Bonanova, Les Tres Torres i Sarrià. Pel que fa a la segona, s'intervindrà sobre les estacions de Gornal, Sant Josep i L'Hospitalet-Avinguda Carrilet. En els dos casos, l'empresa posarà un servei alternatiu per autobús mentre durin les obres, programades en unes dates de baixa demanda a les línies metropolitanes amb l'objectiu de minimitzar l'impacte entre els usuaris.

  • 12:20

    Es manté l'alerta pel risc d'incendi a l'Empordà, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Penedès i Baix Llobregat.

     

     

    A 21 municipis de l'Alt Empordà (Agullana, Cadaqués, Cantallops, Capmany, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, l'Escala, Llançà, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga, Vilamaniscle) i tres al Baix Empordà (Bellcaire d'Empordà, Torroella de Montgrí, Ullà) s'apliquen les restriccions per risc extrem d'incendi. A més, es mantenen els accessos tancats a Montgrí, el cap de creu i l'Albera. 

  • 11:51

    ERC manté contactes perquè PSOE presideixi el Congrés i que l'independentisme o el PNB entrin en la Mesa.

     


    La número dos d'ERC al Congrés per Barcelona en les eleccions generals, Teresa Jordà, ha revelat que ja hi ha contactes per a la composició de la nova Mesa del Congrés. Els republicans opten perquè algú del PSOE revalidi la Presidència i que els independentistes o el PNB tinguin un lloc en l'òrgan de govern de la Cambra. "Això està obert i forma part de les negociacions", admet.

     

     
  • 11:30

    Nova onada de calor aquesta setmana. 

     


    Aquesta setmana arribarà una nova onada de calor on els termòmetres es tornaran a enfilar a mesura que avanci la setmana. Veure els mapes del temps tenyits de colors taronges i vermells ha estat una motivació per canviar alguns hàbits, sempre que es pugui.
     

  • 11:15

    Atrapat un grup de turistes espanyols a un hotel a Etiòpia pels enfrontaments entre l'exèrcit i les milícies.

     

     

    Van arribar a través d'una agència de viatges de Barcelona.

  • 10:43

    El govern ja pot multar els municipis que incompleixin el decret de sequera. 

     

     

    El Govern de la Generalitat ja podrà penalitzar tots aquells municipis que gastin més aigua de la permesa. A Catalunya, aquesta norma, afecta un de cada tres municipis. Primer s'avisarà als afectats. 

    Unes multes, però, que no arribaran demà mateix ni tampoc tindran efectes retroactius. Caldrà esperar fins a finals de setembre o principis d'octubre per poder valorar les dades d'agost.

    El Govern va anunciar fa un mes que deixava 30 dies de marge perquè els municipis prenguessin mesures i implementessin els seus plans de sequera. Un cop complert aquest termini, avui és el primer dia que poden sancionar.

    De tota manera, avisen que, de moment, només alertarà, entre altres motius, perquè està elaborant un document de sancions per fer arribar als municipis en què s'expliqui quines sancions comporta cada cosa. A més, les dades de consum d’aigua corresponent a aquest mes, no es tindra fins al setembre.

     
  • 10:32

    Es reprèn la cerca d'un home de 32 anys que hauria caigut al riu a mora d'Ebre. 

     

     

    11 de dotacions dels Bombers de la Generalitat participen aquest dilluns en el dispositiu de recerca de l'home que va caure al riu Ebre i està desaparegut des de la mitjanit de dissabte. Segons diversos testimonis, el desaparegut va caure al riu a Móra d'Ebre i no va sortir.

    El dispositiu de recerca el formen efectius de la unitat subaquàtica GRAE, la unitat canina i unitats terrestres juntament amb el Grup d'Operatiu de Suport per aportar infraestructura i també els GRAE Valls amb l'helicòpter. Aquest diumenge, fins a una vintena de dotacions ja el van buscar.

     
  • 10:10

    Reunió de mediació entre vigilants de seguretat de l'aeroport i l'empresa per evitar la vaga indefinida. 

     

     

    A les 10 del matí, a la seu del departament de Treball al carrer d'Albareda de Barcelona, ha començat la mediació entre la direcció de la companyia I-SEC i el comitè de vaga per tal d'evitar les aturades indefinides als controls de seguretat de l'aeroport del Prat. Si no s'arriba a un acord, els treballadors començaran la vaga aquest mateix dijous.

     
  • 10:00

    Controlat l'incendi forestal de Portbou. 

     

     

    Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Portbou i Colera aquest dilluns. 30 dotacions dels bombers han treballat durant tota aquesta nit per mantenir estabilitzat l'incendi i evitar revifades a causa del vent que podia arribar a ratxes d'entre 90 i 100 quilòmetres per hora.

    Trànsit també aquest matí ha reobert l'N-260 al trànsit habitual de vehicles, ja que fins ara es feien controls i només hi podien circular veïns i qui es desplacés per feina. El foc, que ha cremat prop de 600 hectàrees, es va iniciar divendres a la tarda i es va donar per estabilitzat dissabte a la nit. En concret, ha afectat 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou.

  • 9:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 7 d'agost de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats.