Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 8 d'agost de 2023 | Meritxell Batet renuncia a repetir com a presidenta del Congrés

  • Desconvocada la vaga dels treballadors dels filtres de seguretat de l'aeroport de Barcelona
  • Protecció Civil dona per finalitzada l'alerta extrema per risc d'incendi forestal, però manté l'alerta moderada en 8 comarques
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya - Meritxell Batet
Imatge de la diputada del PSC per Barcelona, Meritxell Batet

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'anunci de la diputada del PSC, Meritxell Batet, de renunciar a tornar a ser presidenta del Congrés dels Diputats. La votació a les Corts s'ha de celebrar el pròxim 17 d'agost i entre els temes que s'han de resoldre hi ha si ERC i Junts poden aconseguir tenir un grup propi a la Cambra.

Després de prop de 14 hores de negociacions aquesta matinada s'ha anunciat la desconvocatòria de la vaga indefinida convocada a partir de dijous als filtres de seguretat de l'aeroport de Barcelona.

Protecció civil desactiva l'alerta de risc extrem d'incendi, però manté l'alerta en nivell mitjà (nivell 2) a vuit comarques: el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat.

Pugen les infeccions agudes, però en nivells baixos de transmissió. La majoria dels casos són per COVID. El nombre de persones ingressades continua en ascens, amb 440. El 75%, de més de 60 anys.

S'acosta la tercera onada de calor de l'estiu. Ja l'han començat a notar al sud d'Espanya, però s'anirà estenent per tota la península amb temperatures que poden fregar els 45 graus.

Notícies avui, a Catalunya: 8 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:30

    Extingit un incendi de 2 hectàrees a un carrer de Constantí

     

    Els Bombers han extingit un incendi que ha afectat matollar al c/ del Regne Unit de Constantí. Ha afectat una superfície de Afecta 2 hectàrees. Han desplaçat 5 dotacions fins al lloc dels fets.

  • 18:15

    L'Hospital de la Vall d'Hebron actualitza el seu protocol d'acompanyament a la pèrdua perinatal

     

    Un protocol que en aquest centre hospitalari ja existeix des de fa anys, però que ara afegeix un pla de part on les famílies poden escollir com acomiadar-se davant la pèrdua del seu fill. En aquest protocol es pot escollir entre fer el pell a pell, banyar-lo, fer-li fotos o guardar records en una petita capsa com el cordó umbilical, una mica de cabell o les ecografies, un mètode que els ajuda en el procés de la pèrdua. Cada any, a l'estat espanyol, 1.450 famílies pateixen la pèrdua del seu fill durant la gestació.

  • 17:51

    La festa més massiva del festival Circuit reuneix 10.000 persones en un parc aquàtic


    La festa més massiva del Circuit de Barcelona, el festival de públic LGTBI més llarg del món amb fins a 9 dies d'activitats per la ciutat, ha reunit en les piscines del parc aquàtic Illa Fantasia de Vilassar de Dalt a prop de 10.000 persones, segons les dades de l'organització per entrades venudes. El "Water day park" és cada any l'activitat més concorreguda d'aquest festival Circuit que aquest agost arriba ja a la setzena edició i que ha rebut a un gran nombre de visitants estrangers de més de 80 països diferents, amb gran incidència aquest 2023 de participants d'Àsia, ha explicat la portaveu de Matinée Group, Ángela Ballesta.

  • 17:47

    El Vendrell crea una oficina antiokupacions per a assessorar els propietaris


    L'ajuntament del Vendrell ha creat una oficina antiokupacions que, segons ha explicat avui el regidor de Seguretat Ciutadana, Christian Soriano, treballarà per a “informar i assessorar la ciutadania perquè sàpiga què pot fer quan es produeix una okupació”. Soriano ha afegit que l'oficina també ha de servir per a detectar aquests actes il·legals i crear una base de dades de les okupacions que es produeixen en el municipi tarragoní. El regidor ha apel·lat a la col·laboració de la ciutadania perquè els cossos de seguretat puguin actuar ràpidament i amb contundència.
     

  • 17:32

    Salou es converteix en la quarta ciutat amb més reserves hoteleres de tot l'estat espanyol

     

    Salou s'ha convertit en la quarta ciutat amb més reserves hoteleres de tot l'estat espanyol, segons les dades publicades pel portal web 'eBooking'. Segons remarca el consistori, la ciutat tarragonina ha aconseguit aquesta temporada un nou rècord, al situar-se darrere de ciutats com Madrid, Benidorm i Màlaga i superant destinacions com Sevilla o València. L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha atribuït les bones dades a l'oferta turística "diversa i de qualitat" del municipi.

  • 16:49

    Els Mossos i la Guàrdia Urbana desmantellen un punt de venda i consum de drogues al districte de Ciutat Vella de Barcelona.

     

    Durant l'operació, realitzada dilluns cap a les 11 de la nit, els agents van detenir tres persones com a presumptes autores dels fets i en van identificar 11 més, que es trobaven dins el local. A l’interior de l’immoble s’hi va trobar crac i cocaïna, una balança de precisió i altres estris de manipulació, així com 1.000 euros en efectiu. Els detinguts havien instal·lat un sistema de videovigilància per saber qui entrava i sortia en tot moment. El pis ha estat retornat al seu propietari.

  • 16:30

    Arxiven una denúncia d'abusos contra un professor de Valls

     

    Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de moment s'ha arxivat una de les denúncies presentades contra el professor, que va ser detingut el desembre passat i després va quedar en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant del jutjat. El denunciat, de 76 anys, és un professor jubilat del col·legi Baltasar Segú de Valls que, presumptament, hauria abusat almenys de cinc alumnes entre els anys 80 i els 90. Un dels denunciants és Marc Pedraza, qui va fer públics els abusos i deia que després de 24 anys de silenci volia que la gent es tragués la por a denunciar. Afirmava que havia patit els abusos quan tenia 8 anys, en un acte de l'Associació de Famílies Abusos Sexuals de Tarragona, entitat que ha donat suport i acompanyament a les víctimes. També la conselleria d'Educació de la Generalitat va anunciar que obria una investigació per aclarir els fets

  • 15:28

    Es disparen els ofegaments a les platges catalanes

     

    Amb dades de Protecció Civil, són ja 19 les víctimes mortals per ofegament a les platges mentre 7 persones han mort ofegades a les piscines en el que portem d'estiu. Són pràcticament els mateixos ofegaments que es van registrar entre juny i setembre de 2014 a Catalunya. La demarcació de Girona és la que més casos ha registrat amb un total de 13, seguida de Tarragona, amb 11 casos, i Barcelona i Lleida, amb 10 i 4 casos respectivament. El nombre d’ofegaments mortals entre els homes, majoritàriament de mitjana edat, gairebé quintuplica el de les dones. Pràcticament el 50% les víctimes són de nacionalitat estrangera, el que obliga a posar el focus en una bona difusió dels missatges preventius. 

  • 14:26

    Mor als 75 anys, Pere Ribera, un dels pioners de Ràdio 4

     

    Realitzador i tècnic en radiodifusió, Pere Ribera, va iniciar la seva carrera professional el 1970 a Ràdio Joventut i sis anys més tard va passar a Ràdio 4 de la que va ser nomenat cap de programes el 2005. Va realitzar i dirigir prop d'una trentena de programes, alguns tan emblemàtics com "Temps Obert", el primer magazín de matí que va inaugurar Ràdio 4 amb Enric Frigola i Maria Matilde Almendros; o els infantils "Mainada", premiat amb un Ondas, i "Amunt i crits", presentat per Joan Grau, que va organitzar un viatge en tren cap a Núria. Mentre que l'"O Sole mío" va entretenir els estius amb Cèlia Motis, una de les veus històriques de Ràdio 4.

     

    Amb Joan Manuel Serrat, Pere Ribera va realitzar "La radio con botas" una sèrie de 60 capítols sobre la cultura popular que es va emetre per Radio 5. Pere Ribera també va dirigir "La radio rueda" amb Pepe Navarro i el programa "Neu" a La 2 de Televisió Espanyola

  • 13:28

    Els Mossos d'Esquadra troben a l'home perdut des del dissabte a Barcelona
     


    Els Mossos d'Esquadra han trobat a l'home de 83 anys, de nom Juan, perdut des del dissabte a Barcelona. L'han localitzat "sa i estalvi" i han agraït la col·laboració de la ciutadania, a la qual van demanar ajuda el diumenge a través de Twitter. Els Mossos van avisar que el desaparegut podia "estar desorientat" i que vestia pantalons llargs grisos, una camisa de quadres de màniga curta de color blau i unes sandàlies negres.

  • 12:50

    Els Bombers extingeixen l'incendi de Portbou

     

    Els Bombers han donat per extingit l'incendi de Portbou i Colera aquest dimarts al migdia. Des d'aquest diumenge al matí no s'havien registrat revifalles i per això el dilluns a primera hora van dir que ja estava controlat. Una quinzena de dotacions remullaven la zona i aquest vespre s'ha quedat només un camió d'aigua revisant el perímetre. Finalment, quan faltaven dos minuts per la una del migdia, els Bombers han anunciat que el foc ja s'havia extingit. En total s'han cremat 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou.

  • 12:36

    Els ajuntaments de Colera i Portbou demanen no beure l'aigua de l'aixeta fins el dimecres o dijous

     

     

    L'Ajuntament de Colera i el de Portbou (Girona) han recomanat no beure l'aigua de l'aixeta en ambdues localitats després de detectar nivells de clorurs elevats, i preveuen tenir solucionada la situació entre el dimecres i el dijous.  La planta d'osmosis del municipi va patir una avaria a conseqüència de l'incendi forestal declarat el divendres, ja que la planta es va sobretensionar a causa de l'incendi, i "ara estan treballant per reparar-la". A Portbou es facilita aigua en cubes des de l'1 d'agost.

  • 12:00

    Els Bombers de Barcelona sufoquen 2,07 hectàrees d'incendis en la campanya forestal d'estiu.

     

     

    En una atenció als mitjans, el cap de bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, ha detallat que els bombers de la ciutat han treballat en un incendi forestal amb una afectació de 700 metres quadrats (0,07 hectàrees) i en un incendi en parc urbà de 2 hectàrees en Montjuïc.

    A més, ha recordat que la campanya es va avançar dues setmanes i va començar el 15 d'abril donada la situació de "risc alt", i ha explicat que finalitzarà a mitjans de setembre. També han fet fins a l'1 d'agost, han executat 166 reconeixements de prevenció i identificació de camins a més de revisions d'hidrants d'incendi
     

     

     

  • 12:04

    Protecció Civil dona per finalitzada l'alerta del pla Infocat per alt risc d'incendi forestal

     

     

    Protecció Civil ha donat per finalitzada aquest dimarts al matí l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (Infocat) davant l'elevat risc de foc dels darrers dies. Protecció Civil va activar la fase d'alerta dijous passat i l'ha mantingut a l'Empordà, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès i el Baix Llobregat. En aquesta situació d'alt risc, divendres va començar l'incendi forestal de Portbou i Colera (Alt Empordà), que no es va poder donar per controlat fins dilluns i que ha cremat pràcticament 600 hectàrees.

  • 11:30

    Nit tranquil·la a l'incendi controlat de Portbou sense nous punts calents

     

    Els Bombers de la Generalitat han assegurat que l'incendi controlat de Portbou (Girona) ha passat una nit “tranquil·la” després de no detectar nous punts calents aquesta nit. En un tuit d'aquest dimarts  han explicat que continuaran inspeccionant el perímetre de la zona afectada durant tot el dia. La nit d'aquest dilluns han mantingut un camió d'aigua per a actuar "en el cas de detectar algun punt calent" mentre que la resta de les dotacions van començar a recollir línies d'aigua per a tornar al parc.

  • 11:00

    Pugen les infeccions agudes, però en nivells baixos de transmissió.

     

     

    S'han registrat 23.922 casos d'Infeccions respiratòries agudes. Per virus, el SARS-CoV-2 és el més freqüent, amb un 26 % de les mostres. 

    L'estimació de la taxa setmanal global de COVID-19 és de 79, en descens respecte als 99 de la setmana anterior. La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. La subvariant XBB.1 és la predominant. 

    Pel que fa al nombre de persones ingressades amb COVID en llits convencionals continua en tendència ascendent, amb 440 persones ingressades, 64 més que la setmana anterior, quan se'n van registrar 376, però menys de la meitat del que hi havia el mateix dia de l'any passat quan en registrava 997. 

    Per franges, el 75% de les persones ingressades tenen més de 60 anys. Amb relació als ingressos en UCI es mantenen estables, amb 13 persones ingressades per aquesta malaltia

     
  • 10:33

    Meritxell Batet renuncia a repetir com a presidenta del Congrés

     

    Fonts socialistes al Congrés han confirmat a RTVE que la diputada del PSC, Meritxell Batet, no repetirà com a presidenta de la Cambra Baixa. La votació per la Presidència de les Corts s'ha de celebrar el pròxim dijous 17 d'agost.

  • 10:34

    Rècord històric al juliol de la temperatura del mar.

     

     

    La temperatura mitjana de la superfície del mar també assoleix "nivells rècord" al juliol, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques.

    Durant aquest juliol, la mitjana de la temperatura del mar va estar per sobre de la mitjana de 1991-2020 en 0,51 °C. Tal com ja va avançar fa dues setmanes, l'ECMWF ha confirmat aquest dimarts que el juliol ha estat el mes més càlid al món des del 1940, quan comencen els seus registres.

     
  • 10:22

    Els Mossos eviten l'ablació a tres germanes del Sahel residents a la Segarra

     

    Els Mossos d'Esquadra han evitat que es practiqués l'ablació i el matrimoni forçat a tres germanes que resideixen a la Segarra, dues d'elles menors d'edat. Els fets van passar la juny i consten en el registre d'aquest tipus de casos al conjunt de Catalunya del darrer trimestre. Educació i el CAP de referència de les noies van veure indicis de risc imminent i van avisar a la policia que va activar el protocol. Es va veure que anaven a viatjar amb la seva família al seu país d'origen, al Sahel, al sud del Sàhara i es va detectar el risc que hi havia que, una vegada allí, podrien ser víctimes de la mutilació genital femenina i un matrimoni forçat.

     

  • 10:00

    El secretari gral. d'UGT, Pepe Álvarez, avisa a Junts perquè donin suport a la investidura de Sánchez: "Qualsevol partit que vulgui representar a una comunitat com és la catalana, ha de pensar en què és el que ha dit la majoria de catalans".

  • 9:20

    Baixa el risc d'incendi, però es manté en nivell 2 en vuit comarques. 

     

     

    El Govern ha desactivat aquesta mitjanit el nivell 3 del Pla Alfa a Catalunya, de manera que s'aixequen les restriccions d'accés als espais naturals. Amb tot, a partir d'aquest dimarts es preveu que hi hagi nivell 2 a vuit comarques: el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat.

     
  • 8:34

    Els vigilants de seguretat de l'aeroport del Prat arriben a un acord amb l'empresa i desconvoquen la vaga.

     

    Els vigilants de seguretat de l'aeroport del Prat han arribat a un acord amb l'empresa i han desconvocat la vaga indefinida que havia de començar a partir d'aquest dijous. Els sindicats i la companyia I-SEC han tancat el pacte de matinada, després de 14 hores de mediació al Departament de Treball. Segons han explicat, l'empresa s'ha compromès a concedir part dels plusos salarials que reivindicaven els treballadors -els que dominin més idiomes i els que agafin menys baixes- i a contractar més dones.

     

  • 08:30

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 8 d'agost de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.