Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de les notícies més destacades del 9 d'agost de 2023 | Entren en vigor les mesures antisequera a 22 municipis de la zona del Fluvià-Muga i a 2 de Riudecanyes

  • Junts refreda l'optimisme d'Ernest Urtasun sobre les negociacions per a la investidura de Sánchez
  • Barcelona comença a revisar totes les palmeres després de la mort d'una noia al Raval
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades

L'actualitat d'aquest dimecres entren en vigor, per primera vegada, les mesures contra la sequera a Catalunya, que comporta limitar l'aigua a 200 l/habitant al dia. Protecció Civil també ha activat l'alerta per calor intensa a totes les demarcacions excepte Barcelona i Girona

En clau política, continuen les negociacions per intentar formar una majoria suficient que serveixi per evitar una repetició electoral. Des de les files de Junts, de moment, refreden l'optimisme sobre el seu possible suport a Pedro Sánchez.

La Secció de Vacances del TC rebutja el recurs d'empara de Puigdemont i Comín contra l'ordre de detenció del Suprem. Fiscalia ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió en considerar que "no es dona la urgència necessària" per pronunciar-se.

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, s'ha mostrat prudent a Ràdio 4 sobre la possibilitat de poder facilitar la sortida dels 10 turistes catalans atrapats a Etiòpia.

Barcelona comença a analitzar l'estat de les palmeres després que la setmana passada morís una dona aixafada. El Servei d'Arqueologia de Barcelona ha trobat restes de la muralla moderna i el convent de Sant Francesc a les obres de la Rambla. La conductora d'un patinet ha mort en un accident de trànsit a la C-352.

Resum de notícies a Catalunya del 9 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    Arrenca la tercera edició del Nits de Circ

     

    Les acrobàcies aèries protagonitzaran la meitat de les atraccions que presenta enguany el Nits de Circ que se celebra a Besalú i Roses i que ja arriba a la seva 3ª edició. Des d'aquest dimecres i fins al diumenge l'espectacle circense d'estiu sense carpa es podrà veure a Besalú i a partir del dimecres 16 d'agost la carpa estarà instal·lada a la ciutadella de Roses (Alt Empordà). En aquesta tercera edició hi haurà 24 artistes d'11 països. Enguany el director de Nits de Circ, Genís Matabosch, ha anunciat que hi ha una clara aposta pels números aeris. A més, els artistes estaran acompanyats per la música en directe de la Paris Circus Orchestra.

  • 19:32

    Els diputats i senadors d'ERC recolliran aquest dijous les seves credencials a Madrid

     

    Els candidats d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, Francesc-Marc Álvaro, Inés Granollers i Pilar Vallugera, recolliran les credencials de diputats, demà a les 10 del matí. 

  • 19:20

    Al juliol es van produir a Catalunya el doble d'incidències de LGTBIfobia que en 2022



    L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat aquest mes de juliol un total de 30 incidències per LGTBIfobia a Catalunya, el doble que en les mateixes dates de l'any anterior (14), incloent-hi agressions físiques i verbals. Segons han avançat el OCH a EFE, entre l'1 i el 31 de juliol es va tenir constància de 10 casos d'agressions físiques que van tenir lloc en la via pública, en el transport públic i en espais d'oci nocturn. A més es van registrar 7 casos de mostres d'odi i exaltació, la majoria atacs vandàlics al col·lectiu LGTBI (pintades, cartells i actes discriminatoris, en més de censures).

    També es van comptabilitzar 6 casos d'agressions verbals i 4 incidències de tracte inadequat o discriminació, inclòs un cas d'assetjament en l'àmbit de l'habitatge a dones lesbianes. Com sol ser habitual en aquesta estadística, l'home gai és el col·lectiu amb més incidències registrades, seguit de les dones trans.

  • 18:44

    Els Mossos detenen dos homes a Barcelona que duien dues caixes amb 22 quilos de marihuana, valorats amb 45.000 euros

     

    La policia va interceptar els retinguts al barri de Sant Martí de la capital catalana a les 16.30 h d'aquest dimarts quan entraven en un local amb "actitud esquiva". Els agents van identificar les dues persones que anaven carregades amb la caixa i van trobar-les plenes de cabdells de marihuana. També portaven 6.600 euros en efectiu. 

  • 18:32

    La Generalitat es mostra prudent sobre sortida dels catalans atrapats a Etiòpia

     

     

    Malgrat les gestions diplomàtiques que s'estan fent en coordinació amb el ministeri d'Exteriors, el grup de turistes, entre ells 10 catalans, continuen esperant per sortir de l'hotel on es troben i poder agafar un avió per tornar a Espanya. La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, en declaracions a Ràdio 4 demana no generar falses expectatives. Remarca que només volen donar informació contrastada, però que es treballa a trobar una solució. Explica que en aquests moments tots es troben bé. Alguns dels catalans atesos ja han rebut atenció psicològica

  • 18:05

    La conductora d’un patinet ha mort en un accident de trànsit a la C-352 a Canovelles

     

    Per causes que encara s’estan investigant, un turisme ha envestit un patinet i la seva ocupant ha sortit projectada i ha caigut des d’un pont. A conseqüència de l’accident, ha mort la conductora del patinet. Arran de la incidència, s’han activat tres patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i dues unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques. Amb aquesta víctima, són 96 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

  • 17:58

    La Fiscalia recorrerà la decisió del Constitucional de tombar els recursos de Puigdemont i Comín en ple agost

     

    L'organisme considera que no es dona la "urgència" necessària perquè sigui la sala de vacances qui es pronunciï sobre la mesura i recorda que aquesta és una matèria que ha de tractar el tribunal de forma ordinària, ja que el mes d'agost és "inhàbil". Segons fonts de la Fiscalia consultades per RNE, el recurs es prestarà presumiblement al setembre. 

  • 16:40

    El preu mitjà diari per una habitació d'hotel a Barcelona es dispara un 18,4% en l'últim any i supera els 170 euros

     

    Durant el primer semestre els preus dels hotels a la capital catalana han escalat fins als 172,6 euros. Segons les dades de la consultora Cushman&Wakefield, la capital catalana és el segon destí més car de l'Estat, només superat per Marbella (240,8 euros). La xifra també es troba per sobre dels registres del 2019, abans de la pandèmia (148,1 euros). 

  • 16:17

    Entren en vigor les mesures d'emergència per sequera a 24 municipis de l'Alt Empordà i Baix Camp. 

     

     

    Entren en vigor les mesures d'emergència per la sequera a 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 del Baix Camp... Com veieu al mapa de color vermell, bona part de Catalunya està en situació d'excepcionalitat, però els municipis que beuen de l'aqüífer del Fluvià-La Muga i de l'embassament de Riudecanyes -els marcats en negre- tenen una situació més crítica per les poques reserves d'aigua. És la primera vegada que es decreta l'estat d'emergència que comporta restriccions que preocupen municipis tan turístics com Sant Pere Pescador.

  • 16:10

    El canal d'Urgell fixa un nou torn de reg d'arbres del 10 al 19 d'agost

     

    Els Canals d'Urgell han fixat un nou torn de reg d'arbres que anirà del 10 al 19 d'agost. La decisió s'ha acordat aquest dimecres en una reunió de la Junta de Govern de la comunitat general de regants que ha tingut lloc a Mollerussa a la Casa Canal. La trobada també ha servit per convocar tots els síndics a una assemblea general el dia 24 d'agost per planificar una distribució equitativa del reg per la propera campanya 2024. Aquest serà el tercer torn de reg d'arbres fruiters que es fa durant la campanya, que ha estat marcada pel tancament anticipat del canal a l'abril, tant sols un mes després de la seva obertura, a causa de la sequera i les escasses reserves del sistema Rialb-Oliana.

  • 16:07

    La salinitat per falta d'aigua mata l'arròs a l'hemidelta dret mentre el caragol maçana es descontrola a l'esquerre

     

    A l'hemildelta dret, amb les soltes d'aigua intermitents, molts camps sembrats en sec ja no van fer l'arrancada i estan secs, fins i tot fanguejats, i en altres la salinitat del sòl i l'aigua asseca l'espiga, que ja no farà gra. La més afectada és la de la Ràpita i Poble Nou. D'altra banda, a l'hemidelta esquerre "se salvarà la collita" pel maneig i el reaprofitament de l'aigua dels desguassos, però això ha suposat un creixement "exponencial i preocupant" del caragol maçana als camps.

  • 13:26

    Renfe implementarà sistemes accessibles per a persones amb discapacitat auditiva en 25 estacions

     

    Renfe implementarà sistemes accessibles per a persones amb discapacitat auditiva en 25 estacions. L'operadora invertirà un milió d'euros en el servei, que es basa en una aplicació i un sistema de llums desenvolupat per l'empresa Visualfy. Renfe estudia en quines estacions s'instal·laran, però ha avançat que els sistemes es començaran a instal·lar a principis de 2024. Més endavant, en una segona fase, el servei també inclourà elements físics en els edificis i es formarà als treballadors que ho hagin d'utilitzar. La companyia ha explicat que durant el 2022 ha realitzat una prova pilot dels sistemes a l'estació de Sol de Madrid, amb resultats satisfactoris.

  • 13:18

    Catalunya lidera la xifra de treballadors del sector turístic, amb 487.314 persones



    El nombre d'empleats en el sector turístic a Catalunya va créixer un 7,2% en el segon trimestre de l'any amb una xifra que s'enfila fins les 487.314 persones, la més gran de totes les comunitats autònomes. Segons dades publicades aquest dimecres per Turespaña, l'ocupació turística a Espanya es va incrementar un 5,4%, fins als 2.864.776 ocupats. Les comunitats autònomes amb major nombre de fluxos turístics (Catalunya, Balears, Canàries, Andalusia, Comunitat Valenciana i Madrid) han estat, al seu torn, les que han generat més ocupats.

  • 13:08

    JxCat refreda les expectatives sobre les negociacions per a la investidura de Sánchez

     

     

    El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha utilitzat les xarxes per respondre el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, qui a la Cadena Ser, ha assegurat que "les converses amb ERC i amb Junts avancen de manera positiva", si bé s'ha imposat “discreció”. En un lacònic tuit, Turull ha donat a entendre que no hi ha lloc a l'optimisme: "Primera notícia, almenys pel que fa a JxCat", ha escrit.

  • 12:56

    La calor també causa intoxicacions alimentàries 

     

    Les més comunes són causades per salmonel·la, l'E-coli o la listèria.  Això passa perquè com més propera està la temperatura ambient als 37 graus, menys temps necessiten els fongs i microorganismes per alterar les reaccions químiques i enzimàtiques, i provocar infeccions alimentàries. Evitar-ho és possible si fem un bon ús de les tècniques de conservació dels aliments.
     

  • 12:41

    El Constitucional inadmet el recurs de Puigdemont contra l'ordre de detenció que va dictar el Suprem
     


    El TC ha inadmès a tràmit el recurs que va presentar l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont contra l'ordre de detenció que va dictar el Tribunal Suprem pels delictes de desobediència i malversació. La decisió ha estat adoptada per la Sala de Vacances de l'òrgan de garanties per dos vots a favor -els dels magistrats de l'ala conservadora César Tolosa i Concepción Espejel- i un en contra -el de la magistrada del sector progressista Laura Díez-. La majoria de la Sala ha considerat que no s'ha vulnerat el dret fonamental de Puigdemont.
     

  • 12:21

    A un de cada quatre concursos d'obra pública que hi ha a Catalunya només es presenta una empresa constructora.

     

    Un fenomen que s'ha disparat els últims anys, segons la Cambra de Contractistes, i que genera sobrecost i endarreriments a molts projectes. Els concursos d'obra pública amb una única oferta presentada supera a Catalunya el 20% i al conjunt d'Espanya frega el 30%. Una pràctica molt preocupant, segons ha denunciat en declaracions a Ràdio Nacional a Catalunya, el president de la Cambra de Contractistes, Lluís Moreno, i que Europa vigila perquè pot significar una pràctica de monopoli o de prevaricació de l'administració. El baix preu de les licitacions també fa que, segons la Cambra, en els últims dos anys n'hagi quedat deserts gairabé 900 concursos a Catalunya. 
     

  • 12:11

    Troben restes de la muralla moderna i el convent de Sant Francesc a les obres de la Rambla de Barcelona

     

     

    El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona ha trobat restes de la muralla moderna i el convent de Sant Francesc a les obres de reurbanització de la Rambla. La intervenció duta a terme al primer tram de la Rambla ha permès localitzar i documentar diverses troballes relacionades amb els jardins i espais de conreu del convent, que va estar en funcionament entre el segle XIII i el XIX, com ara una antiga sínia de pedra que abastia d’aigua subterrània les instal·lacions. Les restes es documentaran i taparan parcialment. 

  • 12:09

    L' Ajuntament de Barcelona revisa les palmeres datileres de la ciutat

     

    El consistori comença a revisar les palmeres de la ciutat similars a la que va caure la setmana passada al Raval. És una de les mesures addicionals que s’estan realitzant des d’aquesta setmana després de l’accident. L’Ajuntament ha encarregat un informe extern i especialitzat per determinar les causes de la caiguda de la palmera del carrer Joaquim Costa.

  • 12:07

    Protecció Civil activa l'alerta per calor intensa aquest dijous a totes les províncies excepte Barcelona i Girona

     

    Protecció Civil activa en fas d'alerta el pla Procicat a totes les províncies excepte Barcelona i Girona. La calor tocarà sostre a l'oest de Catalunya i el perill es preveu molt alt a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. En aquestes tres comarques, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per calor molt intensa de 5 en una escala de 6 dijous a la tarda, amb temperatures que podrien arribar als 43 graus.

  • 11:49

    Detinguda una cuidadora a Girona per robar i vendre les joies d'una dona de 90 anys

     

    La detinguda té 29 anys i hauria robat diverses joies de la dona gran que cuidava. Els Mossos ho van descobrir mentre introduïen dades dels contractes de compravenda d'un comerç de Girona a la base de dades de la policia. Van veure que, en aquest establiment i durant tres dies, la detinguda havia venut diverses joies per les que havia obtingut 1.700 euros. Algunes, però, duien un nom inscrit que no corresponia al d'ella, el que va aixecar les sospites dels agents. 

  • 11:45

    Hèctor Gómez no es posiciona sobre la incorporació a la mesa del Congrés de partits independentistes o nacionalistes

     

    El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç en funcions no s'ha pronunciat sobre la possible entrada de partits independentistes o nacionalistes a la mesa del Congrés. Aquests dies continuen les negociacions entre les formacions per ocupar els diferents llocs als òrgans de la cambra baixa. El 17 d'agost tindrà lloc la sessió constitutiva del Congrés dels Diputats.

  • 10:57

    L'Ajuntament de Badalona obre un expedient sancionador a l'empresa de neteja viària per incompliment en els serveis

     

    L'Ajuntament de Badalona ha anunciat aquest dimecres l'obertura d'un expedient sancionador contra l'empresa encarregada de la neteja viària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Una mesura presa després que personal municipal hagi constatat que un 36% dels serveis programats el passat mes de juliol no es van fer. Per exemple, s’ha detectat la no localització d'equips a les rutes i la no presència dels operaris previstos. Mentre FCC presenta les al·legacions oportunes, l’Ajuntament de Badalona ha anunciat que no abonarà els imports d'aquestes feines que s'haurien d'haver fet.

  • 10:00

    Sumar demana al PSOE que es posi a "negociar seriosament" per formar un govern progressista i que les converses amb ERC i Junts "avancen de forma positiva". 

     

     

    El "bloc progressista" s'ha de veure reflectit en una majoria a la Mesa del Congrés dels Diputats, i això ha d'incloure els "partits nacionalistes". Així ho assegura el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, en una entrevista a la Cadena SER.

    Tot i la "complexitat" i la voluntat de discreció, des de la formació de Yolanda Díaz han assegurat que les converses amb ERC i Junts "avancen de forma positiva" perquè "tots volem que això surti bé". Urtasun també ha reclamat "més ambició" al PSOE de cara a la negociació del programa del pròxim govern de coalició, que "s'assegui a negociar seriosament".

     

     
  • 9:30

     Entren en vigor les mesures antisequera a 22 municipis de la zona del Fluvià-Muga i a 2 de Riudecanyes.

     

     

    Catalunya activa per primera vegada l'alerta màxima per sequera i declara l'estat d'emergència a 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià i la Muga i a dos municipis del Baix Camp que s'abasteixen de l'embassament de Riudecanyes, que té uns nivells del 5,25 % d'aigua, unes xifres que no s'havien vist des de, com a mínim, l'any 2000.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 9 d'agost de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.