Enlaces accesibilidad
Negociacions

ERC aposta per una presidència del Congrés progressista

  • Teresa Jordà dona per garantit el grup propi al Congrés
  • El PSOE necessita el suport de Junts per poder presidir la mesa de la Cambra Baixa

Per
Els diputats electes en l'eleccions del 23 de juliol continuen recollint les seves actes per a la XV Legislatura
Els diputats d'ERC Teresa Jordà, Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera es dirigeixen a presentar les credencials per a recollir les seves actes

La diputada electe d'Esquerra al Congrés, Teresa Jordà, confirma negociacions amb el Partit Socialista per arribar un acord i que el PSOE presideixi la mesa de la Cambra Baixa. De fet, aquest divendres es tornen a reunir tots dos grups per abordar la composició de l'òrgan de govern de la Cambra, concretament amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas. Unes negociacions de les quals suposadament Junts també estaria participant, ja que resulta clau en la votació del proper 17 d'agost.

ERC i PSOE intensifiquen les negociacions per la presidència del Congrés

Grup pròpi a canvi

En una atenció als mitjans després de recollir la seva acta de diputada al Congrés juntament amb Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera, Jordà ha insistit ERC està parlant "directament" amb el PSOE per negociar les majories de la Mesa, i que encara no s'ha abordat una investidura. L'exconsellera ha reiterat que els seus vots no es poden donar per fets: "No seran gratis". Ara bé, entén que els socialistes hauria de presidir una Mesa "suposadament progressista" al Congrés. i ha tornat a apuntar que el PSOE "sembla que garanteix" grup propi a ERC.

D'altra banda, Jordà ha qualificat de "vergonya de primer ordre" que la Secció de Vacances del TC rebutgés ahir el recurs d'empara de Carles Puigdemont i Toni Comín contra l'orde de detenció.

El Constitucional aprofita les vacances per rebutjar el recurs de Puigdemont | Núria Alcalá

Jordà ha recollit les credencials al costat de la majoria dels diputats i diputades d'ERC a Madrid. Excepte el cap de llista per Barcelona, Gabriel Rufián, i la de Girona, Montse Bassa, que ho faran la setmana que ve. Tenen temps fins el 16 d'agost.

El PP també parla amb Junts

Mentrestant, el PP defensa que la presidència de la Mesa del Congrés ha de ser per ells, com el partit més votat en les eleccions. Sobre les negociacions del partit per la investidura d'Alberto Nuñez Feijoo, es mostren optimistes, i asseguren que parlaran amb tothom, també Junts per Catalunya. Elias Bendodo el coordinador general del partit, ho ha confirmat en declaracions a RNE.

Primer acostament per la Diada

D'altra banda, ERC està disposada a acudir a la manifestació que organitza l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada de l'11 de setembre, en considerar que enguany no és "hostil" cap a una part de l'independentisme i està plantejada "des d'una perspectiva més oberta, transversal i plural".

Així ho ha afirmat en declaracions a EFE la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que, després de l'absència de la cúpula del partit en la manifestació de 2022, veu un tarannà "diferent" en la convocatòria d'enguany. Per a aquesta Diada, la ANC planeja formar quatre columnes de manifestants que arrencaran des de diferents punts simbòlics de Barcelona -Ciutat de la Justícia, Escola Proa, Estació de Sants i seu d'Hisenda- i convergiran en la plaça Espanya.