Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 10 d'agost de 2023 | Dijous de calor extrema a la meitat oest de Catalunya

  • Tivissa pateix dos incendis a la mateixa zona en una jornada marcada per la calor extrema
  • ERC confirma les negociacions amb el PSOE per assegurar una presidència progressista al Congrés
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Les temperatures tornen a fregar els 40 graus
Les temperatures tornen a fregar els 40 graus

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'alerta activada per calor extrema a la meitat oest de Catalunya. A partir del migdia i fins al vespre les temperatures seran especialment extremes a les comarques de Ponent, Terres de l'Ebre i Valls del Pirineu els termòmetres rondaran entre 40 i 44°.

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit controlar l'incendi forestal a Tivissa que s'ha declarat aquest migdia. Posteriorment, s'ha declarat un segon foc a la mateixa zona i que finalment han pogut estabilitzar. S'esfondra l'escala d'un edifici de la rambla del Poble Nou i obliga a rescatar els veïns atrapats.

Els diputats d'ERC i Junts han anat al Congrés a recollir les seves actes. Mentre es manté la incògnita sobre la investidura, de moment, els republicans han confirmat que s'està negociant per garantir que la presidència de la cambra sigui progressista.

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha confirmat que s'està treballant per intentar repatriar com més aviat millor els 10 turistes catalans atrapats a un hotel d'Etiòpia.

Notícies avui, a Catalunya: 10 d'agost de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:33

    Controlat el segon incendi forestal de Tivissa

     

    Els Bombers han aconseguit controlar aquesta tarda el segon incendi forestal de Tivissa. Ha afectat la zona de Toa i presentava un gran potencial. 29 dotacions, 2 d'elles mitjans aeris continuen treballant en la seva extinció. Segons dades provisionals del cos d'Agents Rurals, afecta una superfície de 0,7 hectàrees. 

     

     

     

     

  • 19:44

    El grup de turistes espanyols atrapats a un hotel d'Etiòpia no ha pogut iniciar el trajecte de tornada cap a casa

     

    El grup de turistes atrapats a Etiòpia per l'esclat de violència la setmana passada no ha pogut iniciar aquest dijous el trajecte per tornar a casa. Kananga, l'agència que va organitzar el viatge, ha explicat en el seu darrer comunicat que les autoritats continuen comprovant la seguretat de les carreteres cap a les ciutats de Gondar i Bhar Dar per assegurar el seu trasllat. En aquest sentit, creu que “possiblement” demà podran començar a desplaçar-se cap a Bhar Dar, on tenen garantit un hotel per allotjar-se fins que puguin agafar un vol intern d’Ethiopian Airlines fins Addis Abeba. Un cop allà, podran tornar amb un segon vol intercontinental cap a Espanya.

  • 19:01

    La ranolazlina millora en ratolins l'eficàcia de les teràpies per al tractament del melanoma

     

    Es tracta d'un fàrmac utilitzat per tractar afeccions cardíaques. L'estudi ha estat desenvolupat, entre d'altres, pel CSIC i per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i ha estat publicat a la revista Nature Metabolism. Gràcies a aquesta investigació, s'ha aconseguit un coneixement més profund del paper del metabolisme dels àcids grassos en el desenvolupament de resistència als inhibidors del gen BRAF, clau en la progressió dels tumors. Amb l'ús d'aquest fàrmac, s'ha demostrat que s'alenteix l'avenç tumoral. El següent repte es demostrar l'efecte clínic d'aquestes combinacions en pacients, així com estudiar el potencial de la ranolazina en altres tipus de càncer.

  • 18:53

    Estabilitzat el segon incendi forestal de Tivissa

     

    Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a les 17.49h el segon incendi que ha afectat avui el terme municipal de Tivissa. El foc ha començat a les 14.23h a la Toa. El principal objectiu ha estat que el flanc dret, que estava al costat del barranc del mateix nom, no s’obrís. En aquest cas, el vent de marinada ha jugat a favor de l’extinció, perquè ha permès confinar ràpidament el flanc esquerre i poder concentrar recursos en el dret. 

  • 17:20

    Els Bombers donen per controlat el primer incendi de Tivissa

     

    Els Bombers de la Generalitat han controlat pocs minuts després de les 16h l’incendi que avui ha començat al Coll de Llumeneres, a Tivissa. Els Bombers han activat fins a 30 dotacions, 8 de les quals aèries. El foc ja no propaga lliurament i els efectius estan acabant de rematar els punts calents. 

  • 17:10

    L'Ajuntament de Tarragona amplia des d'avui el servei de socorrisme a les seves platges fins a les 20h

     

    Ho fa després que 3 persones hagin mort ofegades aquest estiu a la platja del Miracle. Una mesura que té un cost de 35.000 euros fins al final de la temporada d'estiu, ja que suposa l'ampliació de la plantilla de socorristes. El consistori també preveu senyalitzar amb cartells les zones més perilloses i instal·lar megafonia per donar avisos per veu. A més a més, s'han col·locat boies al costat de l'espigó de la platja del Miracle per prohibir el bany en casos de corrent i mala mar. 

  • 16:43

    Segon incendi forestal a Tivissa

     

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un segon incendi forestal a Tivissa, a 1,5 quilòmetres del primer. Han desplaçat 22 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris i la prioritat és el flanc dret.

  • 15:46

    S'esfondra l'escala interior d'un edifici de la rambla del Poble Nou, sense deixar ferits

     

     

    L'escala interior del número 103 de la rambla del Poble Nou ha cedit aquesta tarda, cap a les 14 hores, entre el tercer i el quart pis deixant atrapats els veïns de les plantes superiors. L'incident no ha provocat cap ferit, però ha obligat els Bombers a rescatar els veïns que asseguren que la mateixa escala ja havia cedit anteriorment. També s'han hagut de desallotjar els de l'edifici del costat. El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, també s'ha acostat a la zona dels fets. Els serveis d'Emergències socials també han assistit els veïns que necessitaran ser reallotjats. 

  • 14:34

    Els Bombers aconsegueixen estabilitzar l'incendi forestal de Tivissa

     

    Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a les 14.07 hores l’incendi que havia començat a les 12.14 hores al Coll de Llumeneres, a Tivissa. Es tracta d’una zona de difícil accés, boscosa i amb males comunicacions. Davant d’aquestes dificultats afegides, els Bombers han activat fins a 30 dotacions, 8 de les quals aèries. 

  • 14:18

    Com cal conservar els medicaments durant una onada de calor?

     

     

    És molt important com cal conservar determinats medicaments perquè no alterin la seva composició o perdin la seva funció i també ens acabi afectant durant una onada de calor a l'estiu.

     
  • 13:53

    Els Bombers continuen treballant en l'extinció de l'incendi forestal de Tivissa

     

    El cos ja ha activat 30 dotacions, 8 de les quals són aèries. Des del primer moment, tant les dotacions terrestres dirigides des del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) com els mitjans aeris han prioritzat l’atac del flanc esquerre, que es podria obrir a causa de l’empenta de la marinada. Posteriorment, els mitjans aeris han fet també descàrregues al flanc dret. Protecció Civil va posar el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya en fase de Prealerta, aquest dimecres a la tarda, per l’elevat risc d’incendi forestal previst per avui. També s’ha comprovat que no hi ha cap activitat de Joventut que estigui d’acampada a la zona de l’incendi.

  • 13:20

    A quins medicaments afecten les altes temperatures?

     

     

    El nostre cos reacciona a la calor amb suor i amb augment de la temperatura, i això afecta l'absorció dels medicaments que prenem, que si no vigilem, pot arribar a causar complicacions greus. Les que més preocupen: la deshidratació i el cop de calor.

     
  • 13:10

    Augmenten a 20 les dotacions dels Bombers que treballen en l'incendi forestal de Tivissa

     

    Els Bombers treballen amb 20 dotacions, 6 d'elles aèries, en l'extinció de l'incendi forestal de Tivissa. La zona està aïllada i és de difícil accés.  Els efectius prioritzen atacar el flanc esquerre del foc, perquè podria obrir-se quan entri la marinada.

  • 13:06

    Un motorista ha mort en un accident de trànsit a la C-55 a Manresa

     

    El Servei Català de Trànsit informa que aquest matí s’ha registrat un sinistre viari mortal a la C-55 a l’altura del punt quilomètric 26 a Manresa. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 11.35 h. Per causes que encara s’estan investigant, hi ha hagut una col·lisió frontal entre una motocicleta i un turisme. A conseqüència de l’accident, ha mort el motorista. Inicialment, la C-55 s’ha tallat a Manresa en tots dos sentits. Des de les 11.52 h, la via resta tallada a Manresa en sentit sud i es fan desviaments cap a la C-16. Això ara provoca 2 km de retenció a la C-55 a Manresa en tots dos sentits. 

  • 13:01

    Els Bombers treballen en l'extinció d'un incendi forestal a Tivissa

     

    14 dotacions dels Bombers, 4 d'elles aèries, treballen en un incendi forestal que ha començat a la zona del Coll de Llumeners. Es tracta d'una zona boscana amb unes poques cases disseminades. Els mitjans aeris han començat a fer descàrregues. 

  • 12:35

    La Policia Municipal de Girona posa 189 multes per infraccions amb patinet elèctric en un mes

     

    La Policia Municipal de Girona ha posat 189 multes per infraccions relacionades amb el patinet elèctric des de l'1 de juliol. La campanya sancionadora arriba després de dues d'informatives que s'han fet en les últimes setmanes on s'aturava als conductors de patinets que infringien la normativa per explicar-los l'ordenança. A principis d'estiu van començar les sancions. De totes les multes posades, un 70% (132 infraccions) són per a conductors que circulaven per la vorera. La resta, 19 són perquè hi havia dues persones sobre el patinet, 17 que anaven en direcció prohibida, 12 per mirar el mòbil o portar auriculars i 9 que es van saltar semàfors en vermell.

  • 12:25

    Els Mossos detenen un home a Martorell que transportava prop de 9 quilos de cabdells de marihuana al seu cotxe

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Martorell un home que transportava en cotxe prop de 9 quilos de cabdells de marihuana. Segons explica la policia, els fets van tenir lloc el 7 d'agost, quan uns agents van observar un vehicle amb un sol ocupant que circulava de forma erràtica per una zona residencial de Martorell. A la sortida d'aquesta zona el van aturar i van escorcollar el cotxe, que desprenia una forta olor a marihuana. Al maleter van localitzar tres bosses termosegellades amb prop de nou quilos de cabdells de marihuana, que tenen un valor d'uns 15.000 euros.

  • 12:19

    Els Mossos faran un miler de controls de trànsit per garantir la seguretat a la carretera durant el pont del 15 d'agost

     

     

    El Servei Català de Trànsit i els Mossos d'Esquadra han articulat un dispositiu especial per garantir la seguretat a la carretera durant el pont de l'Assumpció, el 15 d'agost. L'operació comptarà amb 1.091 controls que s'establiran a partir de divendres a les 15 h tant en les vies de màxima mobilitat com en carreteres secundàries i allà on es preveu més circulació. El dispositiu finalitzarà dimarts a mitjanit. Es calcula que en l'operació sortida, que s'inicia divendres a les 15 h i acaba dissabte a la mateixa hora, uns 350.000 cotxes es desplaçaran per carretera des de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

  • 12:00

    El grup de turistes catalans atrapats a Etiòpia espera sortir aviat del país en constatar canvis sobre el terreny

     

     

    Kananga, l'agència que va organitzar el viatge, ha emès un comunicat aquest dijous explicant que els militars "han pogut reclamar" el territori que havien ocupat les milícies "sense tirotejos", segons la informació traslladada per la seva guia. Ara les autoritats estarien comprovant la seguretat de les carreteres cap a les ciutats de Gondar i Bhar Dar per assegurar el trasllat dels turistes. 

  • 11:30

    Dijous de calor extrema a la meitat oest de Catalunya. 

     

     

    Protecció civil ha activat l'alerta el pla Procicat a totes les demarcacions excepte Barcelona i Girona a partir del migdia i fins al vespre.

    La calor farà el màxim efecte a l'oest de Catalunya i el perill es preveu molt alt a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat.

    En aquestes tres comarques, les pitjors hores seran a la tarda, amb temperatures que podrien arribar als 43 graus. També s'espera que sigui un dels dies més càlids de l'estiu a muntanya.

  • 11:19

    ERC aposta per una presidència socialista al Congrés

     

     

    La diputada electe d'Esquerra al Congrés, Teresa Jordà, confirma negociacions amb el Partit Socialista per arribar un acord i que el PSOE presideixi la mesa de la Cambra Baixa. Unes negociacions de les quals suposadament Junts també estaria participant, ja que resulta clau en la votació del proper 17 d'agost. En una atenció als mitjans després de recollir la seva acta de diputada al Congrés juntament amb Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera, Jordà ha insistit ERC està parlant "directament" amb el PSOE per negociar les majories de la Mesa, i que encara no s'ha abordat una investidura.

  • 11:00

    La gasolina puja un 1,8% i torna a nivells de fa un any, quan s'aplicava descompte



    La gasolina i el gasoil han repuntar de mitjana en l'última setmana un 1,8% i un 3,4%, respectivament. Encadenen la cinquena pujada consecutiva. Segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), el preu mitjà de la gasolina es va situar en una mica més d'1,68 euros el litre, mentre que el gasoil va costar gairebé 1,553 euros. D'aquesta manera se situen en el nivell més alt des de mitjans de 2022, en plena crisi energètica per la invasió russa d'Ucraïna, amb la diferència que en aquells dies encara estava en vigor el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern.

  • 10:57

    Detingudes 12 persones relacionades en la baralla del 23 de juliol a Sitges

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a 12 persones relacionades amb la batalla campal que es va produir la matinada del passat 23 de juliol a les portes d'un local d'oci a Sitges. A tots ells se'ls atribueix delictes de desordres públics, lesions, baralla tumultuària i atemptat contra els agents de l'autoritat. La meitat tenen antecedents policials. La barall es va originar pel dret d'admissió entre el personal que gestionava l'accés a un local i diversos joves. 

  • 10:32

    L'autoconsum es dispara a Catalunya amb 85.000 instal·lacions que sumen 718 MW



    Les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum viuen un veritable auge a Catalunya, amb creixements exponencials any a any que han portat al fet que la comunitat compti ja amb un total de 84.882 instal·lacions amb una potència instal·lada de 718 MW. Per a fer-se una idea del creixement experimentat en els últims anys basta esmentar que en 2018 a penes es van instal·lar 101 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a Catalunya. D'aquella modesta xifra es va passar a les 1.970 de 2019, a les 5.996 implantades en 2020, a un total de 12.730 instal·lacions en 2021, a 39.067 en 2022. Només durant  la primera meitat d'enguany s'han registrat altres 25.018 instal·lacions.

  • 10:08

    El metro de Barcelona transporta 36,9 milions d'usuaris al juny i encadena tres mesos de registres rècord

     

     

    El metro de Barcelona va transportar durant el juny un 17,4% més passatgers que en el mateix període de l'any passat (31,4 milions), segons l'Estadística de Transport de Viatgers de l'Institut Nacional d'Estadística. Es tracta del millor registre en un mes de juny des que l'INE recull dades, des del 2012. Així mateix, el metro encadena tres mesos consecutius batent rècords mensuals. Mentrestant, l'autobús se situa un 5,5% per sota dels nivells del 2019 amb 18,2 milions de viatgers després de registrar un increment interanual del 14,8%. 

  • 9:20

    Activada l'alerta PROCICAT per calor molt intensa les hores centrals a Ponent.

     

     

    Calor extrema a la meitat oest de Catalunya. A partir del migdia i fins al vespre les temperatures seran especialment extremes a les comarques de Ponent, Terres de l'Ebre i Valls del Pirineu els termòmetres rondaran entre 40 i 44°.

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 10 d'agost de 2023. 

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.